چکدرمه پلو غذای کهن ترکمنی است که به استانبولی پلو شباهت بسیاری دارد. این پلومخلوط خوشمزه امروزه در شهرهای مختلف مانند گرگان و مشهد به روش‌های مختلفی طبخ می‌شود و برای پختن آن از گوشت قرمز، گوشت ماهی یا مرغ استفاده می‌کنند. اگر تابه‌حال این غذای ترکمنی را میل کرده‌اید و می‌خواهید این خاطره خوش را دوباره تکرار کنید یا به امتحان کردن غذاهای جدید علاقه دارید، می‌توانید آن را به یکی از روش‌هایی که در این مطلب از مامان‌پز توضیح داده می‌شوند، طبخ کنید.

چکدرمه گنبد کاووس

چکدرمه با گوشت گوسفندی

اصلی‌ترین دستور پخت چکدرمه پلو را اهالی گنبد کاووس و ترکمن صحرا ابداع کرده‌اند. بهترین چکدرمه گنبد کاووس یکی از فوق‌العاده‌ترین غذاهای محلی ایرانی به شمار می‌رود. غذای چکدرمه ترکمن صحرا با گوشت گوسفند طبخ می‌شود و روش پختی بسیار ساده دارد.

مواد لازم چکدرمه گنبد دو نفره

برنج

۲ پیمانه

گوشت مخصوص خورشت با چربی بیشتر

۱۶۰ گرم

پیاز متوسط

۱ عدد

رب گوجه فرنگی

۱ قاشق غذاخوری

نمک، زردچوبه و فلفل

به اندازه کافی

 

طرز تهیه چکدرمه با گوشت گوسفندی

پیاز نگینی خرد شده را همراه با مقداری روغن، فلفل و زردچوبه داخل قابلمه تفت دهید. وقتی پیاز سبک و بلوری شد، گوشت قرمز خرد شده در اندازه‌های خورشتی را به آن بیفزایید. اجازه بدهید تا رنگ گوشت تغییر کند. سپس، رب گوجه فرنگی را به آن اضافه کنید. وقتی رب همراه با گوشت و پیاز کمی تفت داده شد، به آن مقداری آب بیفزایید و صبر کنید تا گوشت بپزد.

زمانی که گوشت مغزپخت شد، برنج خیس خورده را به آن بیفزایید. دقت کنید که در نهایت، فقط یک بند انگشت آب روی برنج و گوشت باشد. سپس، صبر کنید تا آب داخل قابلمه کاملاً تبخیر شود. حالا آن را مثل کته دم کنید.

چکدرمه گرگان

غذای چکدرمه گرگان نیز دستور پختی شبیه به چکدرمه ترکمنی دارد. اهالی گرگان برای طبخ این غذا مراحل طرز تهیه چکدرمه گنبدی را طی می‌کنند و در نهایت، به آن مقداری زعفران دم‌کرده نیز میفزایند.

چکدرمه مشهد

چکدرمه پلو به عنوان یکی از غذاهای پلویی ایرانی در مشهد نیز طرفداران بسیاری دارد. این غذا در مشهد اغلب با گوشت ماهیچه یا گردن گوسفند و به همان روش ترکمنی طبخ می‌شود.

چکدرمه با مرغ

چکدرمه با مرغ

چکدرمه ترکمنی با مرغ نیز طبخ می‌شود. چكدرمه با مرغ به یکی از غذاهای عربی به نام مجبوس شباهت بسیاری دارد. البته، مواد اولیه‌ای که برای پختن چکدرمه با گوشت مرغ به کار می‌روند نیز تقریباً همان مواد اولیه غذای عربی مشهور هستند.

مواد لازم غذای چکدرمه با مرغ برای ۸ نفر

گوشت مرغ

۸ تا ۱۰ تکه

پیاز بزرگ

۲ عدد

برنج

۷ تا ۸ پیمانه

رب گوجه فرنگی

۲ قاشق غذاخوری

پوره گوجه فرنگی

۲ پیمانه

زعفران دم‌کرده

به میزان کافی

نمک، زردچوبه، ادویه پلویی و فلفل

به میزان کافی

 

دستور چکدرمه با مرغ

برای پخت چکدرمه با مرغ، باید ابتدا گوشت مرغ را به نمک و زردچوبه آغشته کرده و سرخ کنید. سپس، پیاز نگینی خرد شده را داخل قابلمه تفت دهید و به آن زردچوبه بیفزایید. وقتی پیاز سبک و شیشه‌ای شد، رب گوجه فرنگی را به آن اضافه کنید. رب باید کمی تفت داده شود. سپس، پوره گوجه فرنگی را به آن بیفزایید. اجازه بدهید تا پوره گوجه فرنگی کمی همراه با سایر محتویات قابلمه تفت داده شود. پس از آن، مرغ، نمک و ادویه‌ها را به آن بیفزایید. بعد از چند دقیقه، درب قابلمه را ببندید و صبر کنید تا گوشت مرغ مغزپخت شود.

وقتی گوشت مرغ مغزپخت شد، برنج خیس خورده را به آن بیفزایید. توجه داشته باشید که در این مرحله، باید به اندازه یک بند انگشت آب روی برنج و مرغ باشد. اجازه بدهید تا آب داخل قابلمه تبخیر شود. در نهایت، آن را دم کنید.

چکدرمه با مرغ شکم پر

مرغ شکم پر یکی از غذاهای پرطرفدار ایرانی است. این غذا را می‌توانید با چکدرمه پلو ترکیب کنید تا طعم شگفت‌انگیز آن فوق‌العاده‌تر شود.

برای طبخ چکدرمه با مرغ شکم پر، باید مرغ را مزه‌دار کنید. سپس، به آن ترکیباتی مانند سبزیجات معطر، مغز گردو و زرشک بیفزایید. وقتی شکم مرغ را پر کرده و دوختید، آن را داخل قابلمه‌ای بزرگ با روغن سرخ کنید. اجازه بدهید تا مرغ خوب سرخ شود. در نهایت، مراحلی که برای طبخ چکدرمه با مرغ توضیح داده شد را طی کنید.

چکدرمه ماهی شکم پر

اگر به غذاهای دریایی علاقه دارید، پیشنهاد می‌دهیم که چکدرمه را به یکی از خوشمزه‌ترین غذاهای دریایی تبدیل کنید. برای طبخ چکدرمه ماهی شکم پر باید ابتدا مراحل پخت ماهی شکم پر را طی کنید.

ماهی را مزه‌دار کنید و داخل شکم آن سبزیجات معطر، زرشک، کشمش، پیاز تفت داده شده و مغز گردو بریزید. سپس، ماهی را سرخ کنید. حالا آن را درون قابلمه همراه با پیاز نگینی خرد شده تفت دهید و سایر مراحلی که در طرز تهیه چکدرمه با مرغ یا گوشت گوسفند توضیح داده شد را طی کنید.

چکدرمه هویج

چکدرمه هویج

چکدرمه هویج نوعی غذای پلویی است که در کشور ترکمنستان بیش از هر جای دیگری پخته می‌شود. این پلو چکدرمه نیز همان دستور پخت چکدرمه گنبد کاووس را دارد، با این تفاوت که در طبخ آن از رب گوجه فرنگی استفاده نمی‌کنند. در عوض، مقدار بیشتری هویج رنده شده را همراه با سایر ترکیبات چکدرمه تفت می‌دهند. این نوع چکدرمه اگر با گوشت مرغ طبخ شود، طعمی شبیه به طعم هویج پلو خواهد داشت.

طرز تهیه چکدرمه با سیب زمینی

ممکن است جزو عاشقان پروپاقرص سیب زمینی در غذاهای مختلف باشید. در این صورت، به شما پیشنهاد می‌دهیم که سیب زمینی را نیز به مواد اولیه چکدرمه ترکمنی اضافه کنید. بهتر است به ازای هر کیلو گوشت قرمز به این غذا ۲ تا ۳ سیب زمینی متوسط که به شکل مکعبی خرد شده بیفزایید. سیب زمینی باید پس از پیاز به قابلمه اضافه و تفت داده شود.

کلام آخر

چکدرمه پلو یکی از خوشمزه‌ترین غذاهای محلی ترکمنی است. این غذای خوشمزه را می‌توانید با گوشت گوسفند، مرغ یا ماهی بپزید. در نهایت، پیشنهاد می‌کنیم که این غذا را همراه با ترشی، ماست یا سالاد شیرازی میل کنید. نوش جان!

سؤالات متداول

محتوای غذای چکدرمه چیست؟

برنج، گوشت خورشتی، پیاز و رب گوجه فرنگی.

چکدرمه غذای محلی کجاست؟

گنبد کاووس و ترکمن صحرا.