شاید برای شما هم اتفاق افتاده باشد که حبوبات را برای پختن انواع آش یا غذاهایی دیگر درون قابلمه بریزید اما پس از چند ساعت متوجه شوید که این حبوبات هنوز نپختهاند. این اتفاق در شرایطی که عجله دارید یا قرار است مهمانها به زودی از راه برسند، چندان خوشایند نیست. اینجاست که مدام به پاسخ این سؤال فکر میکنید که برای پخت حبوبات دیرپز چه باید کرد؟ البته، این را باید بگوییم که شما تنها نیستید؛ حتی بهترین سرآشپزهای دنیا نیز گاهی به فکر راههایی برای پخت سریع حبوبات دیرپز هستند. آنها برای پخت حبوبات روشهایی را به کار میبرند که در این مطلب، با بهترین آنها آشنا میشوید.
حبوبات را با آب سرد بپزیم یا گرم؟

اولین پرسشی که پاسخ دادن به آن در روش پخت حبوبات ناپز اهمیت دارد، این است که باید این مواد غذایی را با آب سرد بپزیم یا گرم؟
به طور کلی، توصیه میشود که حبوبات در آب سرد خیسانده شوند. این کار به کاهش نفخ حبوبات کمک میکند. علاوهبراین، بهتر است که آب حبوبات در مدتی که خیسانده میشوند، چند مرتبه تعویض شود. به این ترتیب، هم نفخ حبوبات تا حدی بسیار زیادی گرفته میشود و هم به پخت سریعتر حبوبات کمک خواهد شد.
یکی دیگر از روش های پخت سریع حبوبات و گرفتن نفخ آنها این است که حبوبات را برای مدتی در آب بجوشانید. سپس، حرارت اجاق گاز را خاموش کنید و اجازه بدهید تا حبوبات درون همان ظرف برای حدود یک ساعت باقی بمانند. در آخر، حبوبات را آبکشی کنید و داخل قابلمه اصلی بریزید. در این مرحله، نباید از آب سرد استفاده کنید زیرا موجب افزایش زمان مورد نیاز برای پخت حبوبات خواهد شد. در عوض، چند لیوان آب جوش روی حبوبات داخل قابلمه بریزید تا شاهد پخت سریع حبوبات باشید.
کاربرد جوش شیرین در پخت حبوبات
استفاده از جوش شیرین راه حلی برای پختن حبوبات دیرپز است. جوش شیرین میتواند به نرم شدن حبوبات دیرپز که احتمالا روش نگهداری از آنها صحیح نبوده، کمک کند. کافیست به ازای هر لیتر آب داخل قابلمه، حدود یکدوم قاشق چایخوری جوش شیرین به حبوبات در حال پخت اضافه کنید تا این مواد غذایی سریعتر از همیشه مغزپخت شوند.
البته، نکته مهمی که باید به آن توجه داشته باشید این است که مصرف جوش شیرین در غذاها باید به اندازه باشد. استفاده از جوش شیرین به میزان بیشتر، علاوه بر اینکه مضراتی برای دستگاه گوارش دارد، موجب تغییر طعم حبوبات در غذاهای شما خواهد شد.
تاثیر سرکه در پخت حبوبات
همانطور که قبلاً اشاره شد، بهترین روش زود پختن حبوبات دیرپز این است که حبوبات را پیش از پخت، بخیسانید. برای این کار میتوانید از مواد اسیدی مانند آبلیمو یا سرکه نیز استفاده کنید. هنگام خیساندن حبوبات، به ازای هر لیتر آب، یک قاشق غذاخوری سرکه به ظرف اضافه کنید. به این ترتیب، هم نفخ حبوبات بهتر گرفته میشود و هم حبوبات حتی اگر دیرپز هم باشند، سریعتر پخته و نرم خواهند شد.
ترفند زود پختن حبوبات با خیار

یکی دیگر از روشهایی که این روزها به عنوان بهترین ترفند زود پختن حبوبات پیشنهاد میشود، استفاده از خیار است. خیار میتواند نفخ حبوباتی مانند نخود را بگیرد و زمان پخت آنها را کاهش دهد. بنابراین، دفعه بعدی که قصد دارید یکی از انواع آبگوشت ایرانی را با حبوبات بپزید، به قابلمه آنها خیار اضافه کنید.
برای این کار باید خیار را نصف کنید و آن را به آب در حال جوش حبوبات بیفزایید. بعد از اینکه خیار نرم شد هم آن را از قابلمه خارج کنید.
ترفند زود پختن حبوبات با زیره
ممکن است همیشه برای پاسخ به این سؤال که چطور نفخ حبوبات را از بین ببریم، به شما گفته باشند که مقداری زیره به غذایتان اضافه کنید. بله، این کار میتواند به کاهش نفخ حبوبات و زودتر پخته شدن آنها کمک کند.
طرز پخت حبوبات دیرپز با زیره به این صورت است که باید زیره را داخل یک کیسه پارچهای بریزید و به ظرف حبوبات در حال پخت اضافه کنید. پس از نرم شدن حبوبات، کیسه پارچهای را از ظرف خارج کنید. البته، اگر با طعم زیره در غذا مشکلی ندارید، به کیسه پارچهای نیازی نخواهید داشت.
کلام آخر
یکی از مشکلاتی که معمولاً هنگام پختن غذاهایی مانند قرمه سبزی رخ میدهد، دیر پختن حبوبات است. بدون شک، هیچ کسی دوست ندارد که پس از ساعتها صرف کردن زمان برای پختن غذا، متوجه شود که حبوبات داخل آن هنوز کاملاً مغزپخت نشدهاند. برای پخت حبوبات راههای مختلفی از استفاده از زودپز و فلاسک گرفته تا جوش شیرین و خیار وجود دارد. در این مطلب، با بهترین روشهای پخت حبوبات دیرپز آشنا شدید. به نظر شما چه روشهای دیگر برای پخت سریعتر حبوبات وجود دارد؟
سؤالات متداول
علت دیر پختن حبوبات و سفت شدن آنها چیست؟
استفاده از آب سرد برای پختن حبوبات، عدم خیساندن حبوبات پیش از پخت آنها، استفاده از نمک در ابتدای پخت حبوبات و عدم استفاده از مواد غذایی مانند خیار ممکن است موجب سفت شدن حبوبات شود.

