یکی از انواع غذای مجلسی برای ناهار یا شام ته چین مرغ است. این غذای خوشمزه با ته‌دیگ زعفرانی و ترد همیشه طرفداران بسیاری دارد و می‌تواند توجه هر مهمانی را به میز ناهار یا شام ویژه‌ای که تدارک دیده‌اید، جلب کند. البته، طبخ ته چین مرغ مجلسی ترفندهای خاص خود را دارد. در این مطلب از مامان‌پز، درباره دستور پخت ته چین مرغ به روش‌های مختلف و رازهای خوشمزگی آن می‌خوانید.

ته چین مرغ زعفرانی

ته چین مرغ زعفرانی

هر زمان که صحبت از ته چین مرغ می‌شود، معمولاً اول از همه به یاد ته چین مرغ زعفرانی میفتیم. در ادامه، طرز تهیه ته چین مرغ برای ۸ نفر را توضیح می‌دهیم. در صورتی که تعداد مهمانان شما کمتر یا بیشتر از این تعداد است، باید مواد اولیه را با همین نسبت کم یا زیاد کنید. به طور مثال، اگر به طرز تهیه ته چین مرغ برای 4 نفر فکر می‌کنید، باید مقدار مواد اولیه با نسبت‌هایی که اشاره می‌شود، نصف شود.

مواد لازم ته چین مرغ برای ۸ نفر

فیله مرغ

۱۲۰۰ گرم

برنج

۱۰ پیمانه

زرده تخم مرغ

۱۲ عدد

ماست چکیده پرچرب

۱۲ قاشق غذاخوری

کره آب شده در دمای محیط

۸۰۰ گرم

زعفران دم‌کرده

۲۰ قاشق غذاخوری

زرشک

به میزان دل‌خواه

نمک، فلفل سیاه، چوب دارچین و پودر هل

به اندازه کافی

در مامانپز ثبتنام کن

اولین مرحله از طبخ ته چین مرغ با ماست و زعفران

اول از همه برنج را داخل قابلمه‌ای حاوی آب نمک در حال جوش بریزید. وقتی برنج نیم‌پز شد، آن را آبکشی کنید و کنار بگذارید. فیله مرغ را هم باید با نمک، فلفل و چوب دارچین آبپز کنید. وقتی مرغ مغزپخت شد، آن را آبکشی کنید و اجازه بدهید تا خنک شود. گوشت مرغ خنک شده را با چنگال ریش ریش کنید و کنار بگذارید.

مرحله دوم از طرز تهیه ته چین مرغ در قابلمه

در مرحله بعدی، زرده تخم مرغ را خوب هم بزنید. سپس، به آن کره، نمک، فلفل، پودر هل و زعفران دم‌کرده بیفزایید. وقتی زرده تخم مرغ با چاشنی‌ها خوب ترکیب شد، به آن ماست چکیده اضافه کنید. این ترکیبات را خوب هم بزنید تا یکدست شوند. سپس، برنج نیم‌پز را به آن اضافه کنید. برنج را با ملایمت با سایر مواد ترکیب کنید تا در نهایت، مایه‌ای نه چندان خشک و نه چندان مرطوب به دست آید.

آخرین مرحله از پخت ته چین مرغ و زرشک

کف و دیواره‌های قابلمه‌ای با اندازه مناسب را خوب چرب کنید. سپس، نیمی از مایه ته چین مرغ خانگی ساده را داخل آن بریزید. روی این لایه از برنج را با مرغ ریش ریش شده، زرشک تفت داده شده و پودر هل بپوشانید. در نهایت، مابقی مایه ته چین را به قابلمه اضافه کنید و کمی آن را با دست فشار دهید. می‌توانید برای خوش‌عطرتر شدن ته چین روی برنج مقداری چوب دارچین نیز بریزید.

در آخر، اجازه بدهید تا ته چین خوب دم بکشد و آماده سرو شود. وقتی ته چین دم کشید، آن را داخل ظرف برگردانید و با زرشک، خلال پسته و خلال بادام تزیین کنید.

ته چین مرغ در فر

ته چین مرغ در فر

ته چین مرغ خانگی را می‌توانید در فر نیز بپزید. برای طبخ این مدل ته چین باید مایه ته چین و سایر ترکیبات آن را داخل قالب فر چرب شده بریزید. ته چین قالبی به مدت ۲۰ دقیقه در فر با دمای درجه ۱۸۰ سانتی‌گراد دم می‌کشد و آماده سرو می‌شود.

ته چین مرغ تکه ای

همان‌طور که توضیح دادیم، معمولاً برای طبخ ته چین از گوشت مرغ تکه‌ای استفاده می‌کنند اما شما می‌توانید این غذا را با طعمی شبیه به یکی از انواع غذای عربی به نام مجبوس نیز بپزید. برای طبخ این غذا باید به گوشت مرغ تکه‌ای را بپزید و همراه با پیاز تفت دهید. سپس، از آن به جای گوشت مرغ ریش ریش در ترکیبات ته چین استفاده کنید.

ته چین مرغ با زردچوبه

یکی از اصلی‌ترین ترکیبات ته چین زعفران دم‌کرده است. بااین‌حال، شاید زعفران دم‌کرده در دسترس نداشته باشید و بخواهید یک ته چین ساده برای ناهاری دو نفره بپزید. در این صورت، می‌توانید اندکی زردچوبه را جایگزین زعفران دم‌کرده کنید. البته، طعمی که این ته چین دارد، بدون شک، با طعم ته چین زعفرانی بسیار متفاوت خواهد بود.

ته چین مرغ و بادمجان

ته چین مرغ و بادمجان

طرز تهیه ته چین مرغ مجلسی با روش طبخ ته چین مرغ زعفرانی تفاوت چندانی ندارد. شما باید مایه ته چین را به روشی که توضیح داده شد، آماده کنید. فیله مرغ را هم بپزید و ریش ریش کنید. پس از گرفتن تلخی بادمجان، آن را هم سرخ کنید. معمولاً برای طبخ ته چین برای ۸ نفر به ۴ بادمجان قلمی نیاز دارید.

نیمی از مایه ته چین را داخل قابلمه‌ای نچسب بریزید. سپس، روی آن را با گوشت مرغ ریش ریش شده، زرشک تفت داده شده و بادمجان سرخ شده بپوشانید. در نهایت، مابقی مایه ته چین را روی این ترکیبات بریزید و اجازه بدهید تا ته چین مرغ و بادمجان با حرارت ملایم خوب دم بکشد.

ته چین بال مرغ

اگر هوس ته چین مرغ با طعمی متفاوت کرده‌اید، به شما ته چین بال مرغ یا همان ته انداز مرغ را پیشنهاد می‌دهیم. طرز تهیه ته چین مرغ با بال مرغ کمی با آنچه درباره دستورپخت ته چین مرغ زعفرانی توضیح دادیم، متفاوت است.

مواد لازم ته چین بال مرغ دو نفره

بال مرغ

۵ تا ۶ عدد

برنج

۲ تا ۳ پیمانه

ماست پرچرب

یک‌دوم لیوان

تخم مرغ

۱ عدد

زعفران د‌م‌کرده

به اندازه کافی

روغن مایع یا کره آب شده در دمای محیط

۱ قاشق غذاخوری

سیر

۱ حبه

پیاز متوسط

۱ عدد

نمک و فلفل سیاه

به اندازه کافی

زرشک

به میزان دل‌خواه

 

روش پخت ته چین با بال مرغ

بال مرغ را با سیر، پیاز، نمک، فلفل و زعفران خوب مزه‌دار کنید و اجازه بدهید تا برای یک ساعت داخل یخچال استراحت کند. سپس، ماست را با تخم مرغ، زعفران، روغن یا کره، نمک و فلفل خوب مخلوط کنید. نیمی از برنج نیم‌پز آبکشی شده را به این ترکیبات بیفزایید.

مایه ته چین را داخل قابلمه‌ای نچسب بریزید و روی آن را با بال‌های مرغ مزه‌دار شده بپوشانید. مابقی برنج نیم‌پز آبکشی شده را نیز روی این بال‌ها بریزید. در آخر، روی برنج مقداری کره یا روغن بریزید و اجازه بدهید تا ته چین خوب دم بکشد. بعد از دم کشیدن ته چین، آن را با زرشک، خلال پسته و بادام تزیین کنید.

ته چین مرغ و اسفناج

دستور پخت ته چین مرغ و اسفناج با طرز تهیه ته چین زعفرانی تفاوت چندانی ندارد. شما باید مایه ته چین را به روشی که توضیح داده شد، آماده کنید و داخل قابلمه بریزید. مرغ ریش ریش شده را هم با اسفناج خرد شده، رب انار و رب گوجه فرنگی تفت دهید و لابه‌لای مایه ته چین بریزید. حالا اجازه بدهید تا این ته چین خوب دم بکشد.

ته چین مرغ و قارچ

فیله مرغ را به صورت مکعبی برش بزنید و همراه با پیاز تفت دهید. وقتی گوشت مرغ سرخ شد، قارچ خرد شده را همراه با چند قطره آبلیمو بیفزایید. سپس، از این ترکیبات به جای مرغ ریش ریش و زرشک تفت داده شده استفاده کنید. سایر مراحل پخت این غذا با دستور ته چین مرغ زعفرانی هیچ تفاوتی ندارد.

ته چین مرغ و هویج

این مدل ته چین یکی از غذاهای محبوب افرادی است که به هویج پلو و غذاهایی مانند آن علاقه دارند. برای طبخ این مدل ته چین مرغ، دستور پخت ته چین مرغ زعفرانی را مرحله به مرحله اجرا کنید، فقط در مرحله آخر، مقداری هویج خلالی خرد شده و تفت داده شده نیز به گوشت مرغ ریش ریش شده اضافه کنید.

ته چین مرغ رژیمی

ته چین مرغ رژیمی

برای طبخ ته چین مرغ ساده و رژیمی، باید از ماست کم‌چرب به جای ماست پرچرب استفاده کنید. کره و روغن نیز از مواد اولیه این غذا حذف می‌شوند. در نهایت، مایه ته چین و مخلفات آن را در قابلمه‌ای کاملاً نچسب بریزید و اجازه بدهید تا ته چین دم بکشد. توجه داشته باشید که این مدل ته چین با کمترین میزان روغن طبخ می‌شود.

چاشنی ته چین مرغ 

برای تهیه ته چین مرغ خوشمزه و معطر، باید از چاشنی‌هایی مانند پودر هل، زعفران دم‌کرده، اندکی گلاب، پودر دارچین و پودر زنجبیل استفاده کنید. این چاشنی‌ها به این غذای پلویی عطر و طعمی بی‌نظیر می‌بخشند.

ارزش غذایی ته چین مرغ

ماده مغذی

مقدار در هر ۱۰۰ گرم

کالری

۲۰۰ کیلوکالری

پروتئین

۹.۸۸ گرم

کربوهیدرات

۲۱.۳۲ گرم

چربی

۷.۸۹ گرم

قند

۰.۳۶ گرم

ویتامین ای

۲.۲۸ میلی‌گرم

ویتامین دی

۰.۱۱ میکروگرم

ویتامین ب ۳

۲.۶۵ میلی‌گرم

ویتامین ب ۹

۵.۴۶ میکروگرم

کلسیم

۱۷.۵۷ میلی‌گرم

منیزیم

۱۷.۱۳ میلی‌گرم

پتاسیم

۹۸.۲۷ میلی‌گرم

آهن

۰.۵۲ میلی‌گرم

 

کلام آخر

ته چین مرغ یکی از محبوب‌ترین غذاهای ایرانی است که در مناسبت‌های مختلف به عنوان غذای شب عید یا مانند آن سرو می‌شود. برای طبخ این غذای لذیذ، می‌توانید همین حالا دست به کار شوید و آن را به یکی از روش‌های توضیح داده شده بپزید. اگر هم برای این کار فرصت ندارید، می‌توانید ته چین مرغ را از مامان‌پز با دست‌پخت مامان کژال، مامان فلور، مامان متین و مامان کیمیا سفارش دهید.

سؤالات متداول

برای ته چین چندتا تخم مرغ لازم است؟

به ازای هر نفر ۱.۵ زرد تخم مرغ.

ته چین مرغ چقدر کالری دارد؟

۲۰۰ کیلوکالری.

چیکار کنیم ته چین بوی تخم مرغ نده؟

به آن مقداری فلفل سیاه، زعفران دم‌کرده، گلاب و پودر هل اضافه کنید.