شاید شما هم یکی از طرفداران پروپاقرص انواع غذا با بادمجان باشید اما از غذاهای تکراری خسته شده‌اید. در این صورت، می‌توانید غذایی جدید به نام گراتن بادمجان را امتحان کنید. گراتین بادمجان یک غذای فرانسوی خوشمزه است که می‌تواند سفره ناهار یا شام شما را جذاب‌تر کند. در این مطلب از مامان‌پز، طرز تهیه انواع گراتن بادمجان و ترفندهای خوشمزگی این غذای بین‌المللی را می‌خوانید.

طرز تهیه گراتن بادمجان

طرز تهیه گراتن بادمجان

گراتن بادمجان غذایی شبیه به لازانیا است و معمولاً داخل فر و با مواد اولیه‌ای ساده آماده می‌شود. این غذای جذاب فرانسوی به اندازه‌ای خوشمزه است که مهمانان شما را به وجد خواهد آورد. برای طبخ گراتن بادمجان در فر باید مراحلی که در ادامه توضیح می‌دهیم را طی کنید.

مواد لازم گراتن بادمجان برای ۸ نفر

بادمجان بزرگ

۴ عدد

پیاز بزرگ

۱ عدد

گوشت چرخ کرده

۸۰۰ گرم

رب گوجه فرنگی

۱ تا ۲ قاشق غذاخوری

پنیر پیتزای رنده شده

به میزان دلخواه

آرد سفید گندم

۲ قاشق غذاخوری

کره

۴۰ گرم

شیر

۳ تا ۴ لیوان

نمک، زردچوبه، پودر آویشن و فلفل سیاه

به اندازه کافی

در مامانپز ثبتنام کن

مرحله اول از دستور پخت گراتن بادمجان ساده

اولین کاری که باید انجام دهید، آماده‌سازی و گرفتن تلخی بادمجان است. پوست بادمجان‌ها را جدا کنید و آنها را به صورت حلقه‌ای برش بزنید. سپس، روی آنها نمک بپاشید و اجازه بدهید تا برای ۱۵ تا ۳۰ دقیقه تلخی آنها گرفته شود. پس از آن، بادمجان‌ها را بشویید و خشک کنید. حالا بادمجان‌ها را در روغن سرخ کنید و کنار بگذارید.

مرحله دوم از طرز تهیه گراتن بادمجان

پیاز نگینی خرد شده را همراه با روغن به اندازه‌ای تفت دهید که سبک و بلوری شود. سپس، گوشت چرخ‌ کرده را به آن بیفزایید. گوشت و پیاز باید آن‌قدر تفت داده شوند که رنگ گوشت تغییر کند. پس از آن، نمک و ادویه‌ها را اضافه کنید. وقتی که گوشت با نمک و ادویه‌ها کاملاً ترکیب شد، نوبت به اضافه کردن رب گوجه فرنگی می‌رسد. رب نیز باید برای چند دقیقه همراه با سایر ترکیبات داخل تابه تفت داده شود. در نهایت، شعله گاز را خاموش کنید و اجازه بدهید تا ترکیبات داخل تابه خنک شوند.

مرحله سوم: آماده‌سازی سس گراتن بادمجان و گوشت

برای تهیه هر مدل گراتن از گراتن سیب زمینی گرفته تا گراتین بادمجان، باید سس مخصوص آن را آماده کنید. ابتدا کره را داخل تابه‌ای نسبتاً گود بریزید تا با حرارت ملایم ذوب شود. سپس، آرد را به آن بیفزایید و به طور مداوم هم بزنید تا گلوله گلوله نشود. وقتی آرد و کره با یکدیگر کاملاً ترکیب شدند، نمک و فلفل سیاه را به آنها اضافه کنید. حالا پس از چند ثانیه هم زدن محتویات تابه، شیر را کم کم به آن بیفزایید و آن را هم بزنید تا سس یکدستی درست شود.

مرحله آخر از طبخ گراتن بادمجان در فر

طبخ گراتن بادمجان در فر

دمای فر را روی ۱۸۰ درجه سانتی‌گراد تنظیم کرده و آن را روشن کنید تا خوب گرم شود. سپس، قالبی نچسب بردارید و کف آن را با بادمجان‌های آماده شده پر کنید. پس از آن، مقداری سس گراتن روی بادمجان‌ها بریزید و روی آن را با پنیر پیتزای رنده شده پر کنید. روی پنیر را هم با یک لایه از ترکیبات گوشتی پر کنید. لایه‌های بعدی را به همین ترتیب آن‌قدر بچینید که مواد اولیه گراتن تمام شوند. در نهایت، روی آن پنیر و سس گراتن بریزید. قالب را به مدت نیم ساعت داخل فر بگذارید تا روی آن طلایی شود. به این ترتیب، گراتن آماده سرو خواهد بود.

گراتن بادمجان روی گاز

معمولاً گراتن در فر آماده می‌شود اما می‌توانید این غذا با گوشت چرخ کرده را روی گاز نیز بپزید. برای طبخ گراتن بادمجان در ماهیتابه باید ترکیبات آماده شده آن را به همان ترتیبی که توضیح دادیم، در تابه‌ای نچسب بریزید. سپس، درب تابه را ببندید و صبر کنید تا گراتن به مدت نیم ساعت با حرارت ملایم خوب بپزد و آماده سرو شود.

گراتن بادمجان و مرغ

گراتن بادمجان و مرغ

گراتن مرغ و بادمجان نوعی گراتن بادمجان مجلسی است که با گوشت سفید آماده می‌شود. جهت طبخ این مدل گراتن برای ۸ نفر، ۸۰۰ گرم گوشت سینه مرغ را همراه با ۲ حبه سیر، ۲ فلفل دلمه‌ای در رنگ‌های مختلف و سایر ترکیباتی که در طرز تهیه گراتن بادمجان با گوشت از آنها نام برده شد، ترکیب می‌کنند. در نهایت، ترکیبات گوشتی که با گوشت مرغ آماده شده را جایگزین ترکیبات با گوشت چرخ‌کرده می‌کنند و گراتن را به مدت نیم ساعت در فر با دمای  ۱۸۰ درجه سانتی‌گراد می‌پزند.

گراتن بادمجان و سیب زمینی

برای طبخ گراتن بادمجان می‌توانید از سیب زمینی حلقه‌ای خرد شده نیز استفاده کنید. ابتدا لایه‌های بادمجان، سس، پنیر پیتزا و گوشت را به ترتیبی که شرح دادیم، درون قالب بچینید. سپس، سیب زمینی حلقه‌ای خرد شده را به این لایه‌ها اضافه کنید و با همین ترتیب، ترکیبات گراتن را تا تمام شدن آنها درون قالب بچینید. توجه داشته باشید که برای پختن گراتن بادمجان سیب زمینی و بادمجان برای ۸ نفر به ۴ سیب زمینی بزرگ نیاز دارید. این مدل گراتن نیز برای پخت به دمای ۱۸۰ درجه فر و ۳۰ دقیقه زمان نیاز دارد.  

گراتن بادمجان بدون گوشت

گراتن بادمجان بدون گوشت

گراتن بادمجان می‌تواند یک غذای گیاهی بدون گوشت نیز باشد. برای طبخ این غذا کافیست گوشت چرخ کرده یا مرغ را از مواد اولیه آن حذف کنید. به این ترتیب، باید پیاز نگینی خرد شده را تفت دهید تا سبک و بلوری شود. سپس، نمک و ادویه‌ها را به آن بیفزایید. پس از چند دقیقه، رب گوجه فرنگی را اضافه کنید و تفت دهید تا رنگ رب باز شود. این سس جایگزین ترکیبات گوشتی در گراتن بادمجان و سیب زمینی خواهد شد.

البته، در صورت تمایل، می‌توانید به آن عدس آبپز یا سویای خیس خورده و مقداری پیازچه و جعفری خرد شده نیز اضافه کنید تا طعمی متفاوت پیدا کند.

گراتن بادمجان کبابی

گراتن بادمجان کبابی

رایج‌ترین روش برای تهیه گراتن بادمجان، استفاده از بادمجان حلقه‌ای خرد و سرخ شده است. بااین‌حال، می‌توانید گراتن بادمجان گیاهی را با بادمجان کبابی نیز بپزید. برای این کار، باید ابتدا بادمجان‌ها را کباب کنید. سپس، پوست آن را جدا کرده و آن را ساطوری کنید. حالا بادمجان آماده شده جایگزین بادمجان حلقه‌ای خرد و سرخ شده در لایه‌های گراتن می‌شود. این مدل گراتن عطری شبیه به عطر میرزاقاسمی دارد و طعم آن برای طرفداران این غذای خوشمزه جذاب خواهد بود.  

گراتن بادمجان و قارچ

گراتن بادمجان و قارچ

یکی دیگر از روش‌هایی که برای پخت گراتن بادمجان گیاهی به کار می‌رود، استفاده از قارچ به عنوان مواد اولیه آن است. در واقع، قارچ با پروتئین بالایی که دارد، جایگزین گوشت می‌شود.

مواد لازم گراتن بادمجان و قارچ دو نفره

بادمجان متوسط

۲ عدد

قارچ متوسط

۸ تا ۱۰ عدد

گوجه فرنگی متوسط

۱ عدد

پنیر پیتزای رنده شده

به میزان دلخواه

فلفل دلمه‌ای متوسط

۱ عدد

آرد سفید گندم

۲ قاشق غذاخوری

کره

۴۰ گرم

شیر

۳ تا ۴ لیوان

نمک، زردچوبه، پودر آویشن و فلفل سیاه

به اندازه کافی

 

طرز تهیه گراتن بادمجان و قارچ

برای طبخ این مدل گراتن بادمجان، باید بادمجان را حلقه‌ای خرد و سرخ کنید. قارچ را هم برش بزنید و کمی تفت دهید. سس سفید گراتن نیز باید به روشی که قبلاً توضیح دادیم، آماده شود.

پس از آن، به ترتیب، یک لایه بادمجان، یک لایه سس، یک لایه قارچ، یک لایه گوجه فرنگی، یک لایه فلفل دلمه‌ای خرد شده و پنیر پیتزا بریزید. این کار را آن‌قدر تکرار کنید تا ترکیبات گراتن تمام شوند. سپس، قالب گراتن را به مدت ۳۰ دقیقه داخل فر از قبل گرم شده با دمای ۱۸۰ درجه سانتی‌گراد بگذارید تا گراتن آماده سرو شود.

گراتن بادمجان بدون پنیر پیتزا

یکی از ترکیباتی که معمولاً برای طبخ گراتن به کار می‌رود، پنیر پیتزای رنده شده است. بااین‌حال، اگر به طعم این پنیر علاقه ندارید یا به هر دلیلی از مصرف پنیر پیتزا منع شده‌اید، می‌توانید آن را از مواد اولیه گراتن حذف کنید و مقداری نان تست خرد شده را به جای آن به کار ببرید.

گراتن بادمجان رژیمی

گراتن بادمجان رژیمی

طبخ گراتن رژیمی به رژیم غذایی شما بستگی دارد. اگر از مصرف گوشت قرمز منع شده‌اید، گراتن را با گوشت مرغ یا بدون گوشت بپزید. در صورتی که نباید پنیر پیتزا مصرف کنید، آن را حذف کنید یا به جای آن از نان تست خرد شده استفاده کنید. علاوه‌براین، می‌توانید به جای سرخ کردن بادمجان آن را کباب یا آبپز کنید. در مجموع، انتخاب روش طبخ گراتن بادمجان رژیمی به ذائقه و رژیم غذایی شما بستگی دارد.

کلام آخر

گراتن بادمجان غذایی خوشمزه است که می‌تواند در کنار غذاهایی مانند قیمه بادمجان و کشک بادمجان یا به عنوان جایگزین آنها سرو شود. این غذای فرانسوی را می‌توانید با مواد اولیه مختلف از گوشت مرغ گرفته تا گوشت قرمز، سیب زمینی، قارچ یا حتی به صورت گیاهی بپزید. در این مطلب، روش طبخ انواع گراتن بادمجان را توضیح دادیم. اگر برای پختن این غذا فرصت کافی ندارید، می‌توانید گراتن بادمجان را از مامان‌پز با دستپخت مامان نیره سفارش دهید.

سؤالات متداول

فرق سوفله بادمجان با گراتن بادمجان چیست؟

برای پخت سوفله از تخم مرغ استفاده می‌شود اما گراتن را با سس سفید یا بشامل می‌پزند. به‌علاوه، روش طبخ و ظرفی که برای پخت این دو غذا به کار می‌رود، متفاوت است.

کالری گراتن بادمجان چقدر است؟

کالری این غذا بسته به مواد اولیه به کار رفته برای طبخ آن متفاوت خواهد بود و هر وعده از گراتن بادمجان ممکن است حدود ۱۴۷ تا ۳۲۰ کالری داشته باشد.