زمانی که به یک رستوران سنتی مراجعه می‌کنید و منوی آن را می‌خوانید، با فهرستی از انواع کباب روبه‌رو خواهید شد. یکی از این چلوکباب‌ها، چلوکباب بختیاری است. این غذای پرطرفدار با طعم جذابی که دارد، نظر بسیاری از مشتریان رستوران‌ها را به خود جلب می‌کند اما ممکن است بخواهید این غذا را در خانه درست کنید. در این صورت، برای تکرار خاطره شیرین چشیدن طعم این غذا باید دستورپخت آن را بدانید. در این مطلب از مامان‌پز، طرز تهیه چلو کباب بختیاری و ترفندهای خوشمزه شدن آن را می‌خوانید.

طرز تهیه چلو کباب بختیاری

کباب بختیاری اصیل

کباب بختیاری اصل غذایی محلی است که ابتدا مردم چهارمحال و بختیاری و خوزستان آن را ابداع کردند. این غذای مجلسی خوشمزه ترکیبی از گوشت قرمز و گوشت مرغ است و معمولاً از ترکیب کباب کوبیده یا کباب برگ با جوجه کباب درست می‌شود. اول از همه یک پلوی زعفرانی آماده کنید. پس از آن، سراغ طبخ کباب بختیاری بروید.

مواد لازم کباب بختیاری برای ۸ نفر

گوشت راسته گوسفندی

۸۰۰ گرم

گوشت مرغ بدون استخوان

۸۰۰ گرم

پیاز بزرگ

۲ عدد

کره

۱۰۰ گرم

زعفران دم‌کرده

به میزان دلخواه

روغن مایع پخت و پز

۶ تا ۸ قاشق غذاخوری

نمک، فلفل سیاه و زردچوبه

به میزان کافی

در مامانپز ثبتنام کن

دستور تهیه کباب بختیاری اصیل

گوشت گوسفند و مرغ را تمیز بشویید و خرد کنید، طوری که تکه‌های گوشت گوسفندی کمی از تکه‌های گوشت مرغ بزرگتر باشند. سپس، گوشت‌ها را همراه با پیاز حلقه‌ای خرد شده، روغن، ادویه‌ها و زعفران درون کاسه‌ای بریزید و خوب مخلوط کنید. در صورت تمایل، می‌توانید به این ترکیب چند قاشق ماست پرچرب و آبلیموی تازه نیز اضافه کنید. توجه داشته باشید که نمک نباید در این مرحله به گوشت اضافه شود چون موجب دیرپز شدن گوشت قرمز خواهد شد.

اجازه بدهید تا گوشت برای یکی دو ساعت در یخچال استراحت کند و خوب مزه‌دار شود. سپس، یک تکه از گوشت قرمز را داخل سیخ قرار دهید. در کنار آن، یک تکه گوشت مرغ بگذارید و این کار را چند مرتبه تکرار کنید تا سیخ پر شود. پس از آن، کمی با بیفتک‌کوب روی گوشت‌ها بکوبید تا یکدست شوند. در نهایت، نمک را روی گوشت‌ها بپاشید.

حالا ذغال را آماده کنید و سیخ‌ها را روی آتش آن بچینید. کباب‌ها را گاهی باد بزنید تا تمام سطح آنها به یک اندازه پخته شوند. دقت داشته باشید که گوشت مرغ زودتر از گوشت قرمز پخته می‌شود. بنابراین، اگر این کباب را مدام باد بزنید، گوشت مرغ می‌سوزد در حالی که گوشت قرمز هنوز مغزپخت نشده است.

در دقایق پایانی پخت کباب‌ها، روی آنها ترکیبی از کره آب شده و زعفران دم‌کرده بمالید تا یک کباب بختیاری آبدار و خوشمزه داشته باشید.

چلو کباب بختیاری اهواز

چلو کباب بختیاری غذایی است که معمولاً در چهارمحال و بختیاری و شهرهای استان خوزستان به ویژه اهواز، به یک روش درست می‌شود. برای طبخ این کباب معمولاً از گوشت راسته گوسفند استفاده می‌کنند اما می‌توانید آن را گوشت فیله گوساله نیز بپزید. طرز تهیه چلو کباب بختیاری با فیله گوساله، تفاوتی با دستور پخت کباب بختیاری با گوشت گوسفند ندارد اما پخت کباب با گوشت گوساله معمولاً به مدت زمان بیشتری نیاز دارد.

چلو کباب برگ بختیاری

چلو کباب برگ بختیاری

غذای چلو کباب بختیاری معمولاً ترکیبی از کباب برگ و جوجه کباب است. به همین دلیل، گاهی اوقات، به آن کباب برگ بختیاری نیز گفته می‌شود. برای خوشمزه‌تر شدن این کباب، می‌توانید علاوه بر گوشت مرغ و گوشت گوسفند، مقداری دنبه گوسفند نیز به اندازه گوشت مرغ برش بزنید و در سیخ جا بدهید.

چلو کباب فیله بختیاری

برای پخت چلو کباب بختیاری مخصوص می‌توانید از فیله مرغ به جای گوشت مرغ بدون استخوان یا فیله گوساله به جای گوشت راسته گوسفند استفاده کنید. روش پخت کباب بختیاری با فیله مرغ یا فیله گوساله با طرز تهیه چلو کباب بختیاری با گوشت گوسفند یا مرغ تفاوتی ندارد اما برای پخت گوشت گوساله باید مدت زمان بیشتری صرف کنید. استفاده از گوشت گوساله تازه نیز در یکسان شدن زمان پخت گوشت مرغ و قرمز این کباب تأثیر خواهد داشت.

طرز تهیه کباب بختیاری تابه‌ای

کباب بختیاری تابه‌ای

اگر جزو طرفداران کباب تابه ای هستید یا می‌خواهید یک کباب بختیاری خانگی بپزید، طبخ این غذا در تابه یکی از بهترین گزینه‌های پیش روی شما خواهد بود. در ادامه، با روش پخت کباب بختیاری در تابه آشنا می‌شوید.

مواد لازم کباب بختیاری تابه‌ای دونفره

گوشت راسته گوسفندی

۲۰۰ گرم

گوشت فیله مرغ

۲۰۰ گرم

پیاز متوسط

۱ عدد

کره

۲۵ گرم

زعفران دم‌کرده

به میزان دلخواه

روغن مایع پخت و پز

۲ تا ۳ قاشق غذاخوری

نمک، فلفل سیاه و زردچوبه

به میزان کافی

 

دستور پخت کباب بختیاری در تابه

ابتدا گوشت مرغ و گوشت قرمز را به صورت کمی نازک برش بزنید. اندازه تکه‌های گوشت قرمز باید کمی بزرگتر از ابعاد تکه‌های گوشت مرغ باشد. پس از مزه‌دار کردن گوشت‌ها با پیاز، زعفران، ادویه‌ها و در صورت تمایل، آبلیمو، اجازه بدهید تا برای چند ساعت داخل یخچال استراحت کنند.

پس از آن، گوشت‌ها را به همان ترتیبی که توضیح داده شد، در سیخ‌های چوبی جا بدهید و روی آنها نمک بپاشید. در آخر نیز با بیفتک‌کوب کمی روی آنها بکوبید تا یکدست شوند. سپس، تابه را با روغن و کره چرب کنید و اجازه بدهید تا داغ شود. حالا سیخ‌های کباب را داخل تابه بگذارید و صبر کنید تا دو طرف آنها با حرارت ملایم برشته و مغزپخت شوند.

فرق چلو کباب بختیاری با سلطانی

کباب سلطانی

کباب سلطانی که یادگاری از دوران قاجار است، اغلب با کباب بختیاری اشتباه گرفته می‌شود اما این دو کباب با یکدیگر تفاوت دارند. کباب سلطانی به کبابی می‌گویند که ترکیبی از یک سیخ کباب کوبیده و یک سیخ کباب برگ است. در مقابل، کباب بختیاری کبابی است که از جوجه کباب و کباب برگ در یک سیخ درست می‌شود؛ به این معنا که در هر سیخ از کباب بختیاری چند تکه گوشت مرغ و چند تکه گوشت قرمز لابه‌لای یکدیگر وجود دارد و ممکن است تکه‌های فلفل دلمه‌ای و پیاز نیز در میان آنها قرار داده شود.

کلام آخر

چلو کباب بختیاری یکی از خوشمزه‌ترین غذاهای مجلسی ایرانی است که امروزه در سراسر دنیا طرفداران بسیاری دارد. این غذای جذاب و بی‌نظیر را می‌توانید در خانه بپزید یا حتی در روزهای تعطیل و پیک‌نیک به عنوان غذای سیزده به در یا مانند آن طبخ کنید. پخت کباب بختیاری ترفندهای خاص خود را دارد که در این مطلب درباره آنها توضیح دادیم. بنابراین، اگر هوس یک کباب خوشمزه کرده‌اید و می‌خواهید خودتان آشپزی کنید، همین حالا دست به کار شوید و این غذا را با دستپخت خودتان آماده کنید. بدون شک، طعم این کباب لذیذ و بی‌نظیر خواهد شد چون سرآشپز شمایید.

سؤالات متداول

کباب بختیاری از چی تشکیل شده؟

گوشت راسته گوسفند و فیله یا گوشت بدون استخوان مرغ.

کباب بختیاری برای کجاست؟

استان‌های چهارمحال و بختیاری و خوزستان.