بریان که این روزها بیشتر با نام بریانی شناخته می‌شود، یکی از غذاهای محلی اصفهان است. امکان ندارد که راهی دیار نصف جهان شده باشید اما طعم این غذای خوشمزه را در یکی از بریانی‌های اصفهانی نچشیده باشید. در این مطلب از بلاگ مامان‌پز، با طرز تهیه بریانی به ۳ مدل مختلف آشنا می‌شوید. پس اگر هوس یک غذای خوشمزه کرده‌اید، همین حالا دست به کار شوید و یکی از این دستورهای پخت را اجرا کنید.

طرز تهیه بریانی اصفهان با جگر سفید

پخت بریان اصفهان با یقلوی

بریان اصیل اصفهانی غذایی است که با جگر سفید گوسفند طبخ می‌شود. این غذا از دیرباز تاکنون روی سفره مهمانی‌های مردم اصفهان خوش درخشیده و در این شهر، یک غذای مجلسی برای ناهار به شمار می‌رود. برخلاف آنچه بسیاری از افراد تصور می‌کنند، روش طبخ این غذا ساده است. اصفهانی‌ها برای درست کردن بریان از کفگیری مخصوص به نام یقلوی استفاده می‌کنند. این کفگیر شبیه به یک تابه کوچک گود با دسته‌ای بلند است و مایه بریان را روی حرارت به خوبی سرخ می‌کند. البته، در صورتی که یقلوی در خانه ندارید، می‌توانید بریان اصفهانی را در تابه‌ای گود و کوچک نیز سرخ کنید. در ادامه، با طرز تهیه بریانی اصفهانی اصل و درست کردن مایه این بریان آشنا می‌شوید.

مواد لازم بریان اصفهان برای ۸ نفر

جگر سفید گوسفند

۲۰۰ گرم

گوشت سردست یا گردن گوسفند

۸۰۰ گرم

پیاز بزرگ

۲ عدد

زعفران دم‌کرده

به میزان دلخواه

نمک، فلفل سیاه، زردچوبه و پودر دارچین

به میزان کافی

نان سنگک یا تافتون

به میزان کافی برای سرو

پودر دارچین و مغز گردو

برای تزیین

در مامانپز ثبتنام کن

مرحله اول از طرز تهیه بریانی اصفهان

در اولین مرحله باید گوشت و جگر سفید را به صورت جداگانه همراه با پیاز، نمک و ادویه بپزید. گوشت و جگر سفید باید کاملاً مغزپخت شوند.

مرحله دوم از طرز تهیه بریانی اصفهانی

گوشت پخته شده را همراه با پیاز و زعفران دم‌کرده داخل چرخ‌گوشت بریزید. جگر سفید نیز باید جداگانه درون چرخ‌گوشت ریخته شود.

مرحله آخر از طرز تهیه بریانی اصفهان خانگی

طرز تهیه بریانی اصفهان خانگی

داخل تابه یا یقلوی را با روغن چرب کنید. اجازه بدهید روغن کاملاً داغ شود. سپس، مقداری از گوشت چرخ‌کرده را داخل آن بریزید و پهن کنید. گوشت باید با حرارت ملایم خوب سرخ شود. پس از آن، نان را داخل ظرف سرو پهن کنید و تابه یا یقلوی را روی آن برگردانید. حالا مقداری جگر سفید چرخ‌کرده نیز در کنار گوشت بگذارید و آن را با پودر دارچین و مغز گردو تزیین کنید. در بریانی‌های اصفهان، معمولاً در کنار این غذا یکی از انواع آبگوشت ایرانی یعنی آبگوشت بریانی که همان آب گوشت پخته شده در مرحله اول پخت این غذاست را سرو می‌کنند. این غذا در کنار سبزی خوردن تازه طعم دلنشین و جذابی دارد.

طرز تهیه بریانی با شش

در برخی از مناطق اصفهان، بریان با شش یا جگر سفید به تنهایی پخته می‌شود. برای این کار، جگر سفید را همراه با مقداری گوشت سردست یا گردن گوسفند، پیاز، نمک، زردچوبه، پودر دارچین و فلفل سیاه می‌پزند. سپس، آنها را داخل چرخ‌گوشت می‌ریزند. مایه به دست آمده در یقلوی سرخ می‌شود تا طبق آنچه در طرز تهیه بریانی ساده توضیح دادیم، برای سرو آماده باشد.

طرز تهیه بریانی مرغ

طرز تهیه بریان مرغ

در صورتی که می‌خواهید یک بریان با بافتی سبک‌تر داشته باشید، می‌توانید از گوشت سینه یا ران مرغ برای طبخ بریان استفاده کنید. طرز تهیه بریانی مرغ ساده با دستور پخت بریان اصفهانی تفاوتی ندارد. شما باید گوشت مرغ را با پیاز، نمک و ادویه‌ها بپزید و چرخ کنید. در نهایت، این غذا با گوشت چرخ کرده مرغ را داخل یقلوی یا تابه‌ای کوچک سرخ کرده و تزیین کنید.

سخن پایانی

بریان که برخی افراد آن را با نام بریانی می‌شناسند، یک غذا با گوشت چرخ کرده است که با دستور پخت مخصوص اصفهانی‌ها سرو می‌شود. این غذای خوشمزه را در اصفهان با کفگیری مخصوص به نام یقلوی درست می‌کنند اما شما می‌توانید آن را داخل یک تابه کوچک نیز سرخ کنید. بریان اصفهانی در کنار آبگوشت خوشمزه مخصوص آن، سبزی خوردن تازه و ماست غذایی است که می‌توانید همین حالا در خانه بپزید. بدون شک، طعم این غذا بی‌نظیر خواهد شد چراکه سرآشپز شمایید.

سؤالات متداول

بهترین گوشت برای تهیه بریانی چیست؟

برای تهیه بریان اصفهان گوشت سردست یا گردن گوسفند بهترین نوع گوشت است.