شیرین پلو یکی از غذاهای اصیل ایرانی است که در شهرهای مختلف با نام‌های شکر پلو و شیره پلو نیز شناخته می‌شود. این غذای مجلسی برای ناهار معمولاً با گوشت مرغ یا گوسفند طبخ می‌شود. در این مطلب از بلاگ مامان‌پز، درباره طرز تهیه انواع شیرین پلو می‌خوانید.

شیرین پلو تهرانی

شیرین پلو تهرانی

مردم تهران از گذشته نوعی شیرین پلو مجلسی با مرغ دارند که معمولاً در جشن‌های عروسی سرو می‌شد. این مدل شیرین پلو را با تکه‌های ران یا سینه می‌پزند. در ادامه، با دستور پخت این غذای پلویی ایرانی آشنا می‌شوید.

مواد لازم شیرین پلو دونفره با مرغ

تکه‌های ران یا سینه مرغ

۳ تا ۴ عدد

پیاز متوسط

۱ عدد

کره

۲۰ تا ۳۰ گرم

برنج خیس خورده

۲ پیمانه

شکر

۲ قاشق غذاخوری

خلال پسته

۲ قاشق غذاخوری

زرشک خیس خورده

۲ قاشق غذاخوری

هویج متوسط رنده شده با رنده درشت

۲ عدد

زعفران دم‌کرده

به میزان دلخواه

گلاب

۱ قاشق غذاخوری

نمک، زردچوبه و فلفل سیاه

به اندازه کافی

در مامانپز ثبتنام کن

مرحله اول از طرز تهیه شیرین پلو با مرغ

هویج رنده شده را داخل تابه بدون روغن تفت دهید تا نرم شوند. خلال پسته نیز باید با مقداری گلاب خیس بخورد و آماده طبخ و سرو غذا شود. پس از آن، شکر، زرشک خیس خورده، هویج و خلال پسته را همراه با کره تفت دهید و به آن زعفران دم‌کرده و گلاب اضافه کنید. پس از چند دقیقه، شعله گاز را خاموش کنید و این ترکیبات را کنار بگذارید.

برنج خیس خورده را هم در قابلمه حاوی آب جوش بریزید و وقتی نیم‌پز شد، آبکشی کنید.

مرحله دوم از طرز تهیه شیرین پلو با مرغ و هویج

تکه‌های مرغ را داخل تابه‌ای گود بریزید و همراه با پیاز نگینی خرد شده، نمک و ادویه‌ها تفت دهید. پس از اینکه مرغ خوب سرخ شد، به آن مقداری زعفران دم‌کرده و آب اضافه کنید. حالا صبر کنید تا گوشت مرغ کاملاً مغزپخت شود.

مرحله آخر از دستور پخت شیرین پلو    

داخل یک قابلمه روغن بریزید. پس از داغ شدن روغن، ته‌دیگ دلخواه خود را به آن اضافه کنید. اجازه بدهید تا برنج دم بکشد. در نهایت، آن را با ترکیبات شیرین و مرغ پخته شده تزیین و سرو کنید.

طرز تهیه شیرین پلو با مرغ ریش ریش

شیرین پلو ساده را می‌توانید با مرغ ریش ریش هم بپزید. برای این کار باید گوشت سینه یا فیله مرغ را همراه با نمک، فلفل سیاه و پیاز آبپز کنید. سپس، آن را ریش ریش کرده و همراه با ترکیبات شیرین پلو تفت دهید. در نهایت، پس از اینکه برنج شیرین پلو دم کشید، آن را با ترکیباتی که تفت داده‌اید، تزیین کنید تا آماده سرو شود.

شیرین پلو با پوست پرتقال

شیرین پلو با پوست پرتقال

شیرین پلو با ظاهری شبیه به مرصع پلو را می‌توانید با مخلفات دیگری نیز بپزید. یکی از این مخلفات خلال پوست پرتقال است. طرز تهیه شیرین پلو با پوست پرتقال با دستور پخت شیرین پلو با مرغ تفاوت چندانی ندارد. شما باید به ترکیبات شیرین این غذای خوشمزه خلال پوست پرتقال (و در صورت تمایل، خلال بادام) نیز اضافه کنید که اندازه آنها به همان میزانی است که برای خلال پسته گفتیم.

برای آماده‌سازی خلال پوست پرتقال، باید ابتدا بخش سفید پوست پرتقال را از آن جدا کنید. سپس، آن را به صورت خلالی برش بزنید. حالا خلال‌های آماده شده را دو سه مرتبه بجوشانید و با آب سرد آبکشی کنید تا تلخی آن گرفته شود. سپس، آب و شکر را ترکیب کنید و روی گاز بگذارید تا به نقطه جوش برسند. خلال پوست پرتقال آماده شده را در این شهد آماده شده بریزید و دو سه دقیقه صبر کنید. در آخر، صبر کنید تا خلال پوست پرتقال سرد و آماده استفاده برای شیرین پلو شود.

شیرین پلو قزوین

شیرین پلو قزوین

معمولاً این غذای پلویی را با گوشت مرغ می‌پزند اما می‌توانید از گوشت قرمز نیز برای طبخ آن استفاده کنید. در واقع، شیرین پلو مجلسی قزوین که گاهی به آن نثار پلو نیز گفته می‌شود را با گوشت قرمز می‌پزند. این پلومخلوط به قیمه نثار قزوینی شباهت بسیاری دارد اما تفاوت این دو غذا در نحوه پخت آنهاست. ترکیبات قیمه نثار به صورت جداگانه پخته می‌شوند اما برای طبخ نثار پلو، این ترکیبات همگی داخل قابلمه ریخته شده و دم می‌شوند. در ادامه، طرز تهیه شیرین پلو مجلسی خوشمزه با گوشت قرمز را می‌خوانید.

مواد لازم شیرین پلو برای ۴ تا ۵ نفر

گوشت گوسفند خرد شده

۶۰۰ گرم

پیاز بزرگ

۲ عدد

برنج نیم‌پز آبکشی شده

۴ پیمانه

خلال پوست پرتقال آماده

۴ قاشق غذاخوری

خلال بادام خیس خورده

۴ قاشق غذاخوری

خلال پسته

۴ قاشق غذاخوری

زرشک خیس خورده

۴ قاشق غذاخوری

زعفران دم‌کرده

به میزان دلخواه

گلاب

۲ قاشق غذاخوری

شکر

۴ قاشق غذاخوری

نمک، زردچوبه و فلفل سیاه

به میزان کافی

 

مرحله اول از طرز تهیه شیرین پلو با گوشت

پیاز نگینی خرد شده را همراه با ادویه‌ها تفت دهید تا سبک و طلایی شود. سپس، گوشت خرد شده را به آن بیفزایید. وقتی رنگ گوشت تغییر کرد، به آن مقداری آب اضافه کنید، طوری که روی گوشت را بپوشاند. حالا اجازه بدهید تا گوشت کاملاً بپزد. در مراحل پایانی پخت گوشت، زعفران دم‌کرده و نمک را به آن اضافه کنید.

مرحله دوم از طرز تهیه شیرین پلو مجلسی

زرشک، خلال بادام، خلال پسته و خلال پوست پرتقال را داخل تابه با روغن تفت دهید و به آن شکر و گلاب اضافه کنید. پس از دو سه دقیقه، شعله گاز را خاموش کنید و ترکیبات شیرین پلو را کنار بگذارید.

مرحله آخر از دستور پخت شیرین پلو

روغن را داخل قابلمه داغ کنید و ته‌دیگ دلخواه خود را به آن بیفزایید. سپس، برنج، ترکیبت شیرین پلو و گوشت پخته شده را به صورت لایه لایه داخل قابلمه بریزید. در نهایت، صبر کنید تا شیرین پلو با حرارت ملایم و یکنواخت دم بکشد.

شیرین پلو با گوشت قلقلی

طرز تهیه شیرین پلو ساده با کوفته قلقلی به همان ترتیبی است که در دستور پخت شیرین پلو قزوینی توضیح دادیم. تفاوتی که روش پخت این غذا با کوفته قلقلی دارد این است که گوشت چرخ کرده را همراه با پیاز رنده شده، نمک، زردچوبه و فلفل سیاه ورز می‌دهند. سپس، آن را به صورت کوفته قلقلی سرخ کرده و جایگزین گوشت تکه‌ای پخته شده در شیرین پلو می‌کنند.

شیرین پلو شمالی

شیرین پلو شمالی

شیرین پلو در شمال ایران به شیره پلو مازندرانی مشهور است. البته، به آن ترشه پلا یا پلوی سیاه نیز گفته می‌شود. در ادامه، با طرز تهیه این مدل پلوی شیرین آشنا می‌شوید.

مواد لازم ترشه پلا دونفره

شیره مخصوص شیرین پلو

یک‌دوم پیمانه

برنج نیم‌پز آبکشی شده

۲ پیمانه

گوشت ران یا سینه مرغ

۲۰۰ گرم

کشمش خیس خورده

یک‌چهارم پیمانه

مغز گردوی خرد شده

یک‌دوم پیمانه

نمک، زردچوبه، فلفل سیاه و پودر دارچین

به میزان کافی

زعفران دم‌کرده

به میزان دلخواه

 

طرز تهیه شیره مخصوص شیرین پلو

این غذای شمالی را با شیره مخصوص شیرین پلو می‌پزند. شما می‌توانید این شیره را به صورت آماده تهیه کنید. همچنین، می‌توانید آن را از ترکیب کردن نصف لیوان آب جوش و شکر قهوه‌ای، شکر سفید و شربت آلبالو هر کدام دو قاشق غذاخوری با سرکه سیب، آبغوره و گلاب هر کدام یک قاشق مرباخوری درست کنید. در آخر هم به آن به اندازه نوک قاشق چای‌خوری پودر زیره و یک قاشق غذاخوری زعفران دم‌کرده بیفزایید. این ترکیبات را باید برای پنج دقیقه روی حرارت ملایم بگذارید تا شهدی غلیظ درست شود.

دستور پخت شیرین پلو مازندرانی

مغز گردو و کشمش را برای یک دقیقه تفت دهید تا ترکیبات شیرین پلو آماده شوند. گوشت مرغ را هم با پیاز، زعفران دم‌کرده، نمک، زردچوبه و فلفل سیاه سرخ کنید و به آن مقداری آب بیفزایید. اجازه بدهید تا گوشت مرغ مغزپخت شود.

در آخر، مقداری برنج نیم‌پز آبکشی شده را درون قابلمه بریزید. روی آن مقداری از ترکیبات شیرین پلو و تکه‌های مرغ پخته شده را به ترتیب اضافه کنید. پس از آن، مقداری شیره روی آنها بریزید. این کار را چند مرتبه تکرار کنید تا برنج و سایر ترکیبات این غذا تمام شوند. در آخر، شعله گاز را کم کنید تا شیره پلو با حرارت ملایم دم بکشد.

شیرین پلو شیرازی

شیرین پلو شیرازی

در شیراز به شیرین پلو شکر پلو گفته می‌شود. شکر پلو شیرازی را معمولاً به عنوان یک غذای نذری در کنار خورشت قیمه سرو می‌کنند. در ادامه، با دستور پخت این غذای پلویی خوشمزه آشنا می‌شوید.

مواد لازم شکر پلو برای ۴ تا ۵ نفر

برنج نیم‌پز آبکشی شده

۴ پیمانه

شکر

۳ تا ۴ پیمانه

خلال بادام، پسته و پوست پرتقال

هر یک به میزان دلخواه

آب

۷ تا ۸ پیمانه

گلاب

۱ پیمانه

زعفران دم‌کرده

به میزان دلخواه

 

طرز تهیه شیرین پلو شیرازی

همان‌طور که گفتیم، این غذا همراه با خورشت قیمه سرو می‌شود. بنابراین، ابتدا مراحل پخت خورشت قیمه را طی کنید و اجازه بدهید تا بپزد. در این فاصله، شکر پلو را آماده کنید.

آب و شکر را داخل ظرفی ترکیب کنید و روی گاز بگذارید. صبر کنید تا با حرارت ملایم شهد نسبتاً غلیظی درست شود. به این شهد زعفران دم‌کرده اضافه کنید و آن را از روی گاز بردارید. خلال‌ها را هم با روغن یا کره تفت دهید و برای تزیین شکر پلو کنار بگذارید.

برنج نیم‌پز آبکشی شده را کم کم با شهد شیرین پلو ترکیب کنید. توجه داشته باشید که برنج در این مرحله زیاد هم زده نشود. در آخر، پس از اضافه کردن ته‌دیگ دلخواه خود به قابلمه، برنج نیم‌پز شیرین شده را به آن بیفزایید. حالا اجازه بدهید تا شکر پلو با حرارت ملایم و یکنواخت دم بکشد.

پس از آن، شکر پلو را با خلال‌های تفت داده شده تزیین کنید تا برای سرو در کنار خورشت قیمه آماده شود.

کلام آخر

شیرین پلو یک غذای محلی خوشمزه با طعمی شیرین یا ملس است. این غذا در شهرهای مختلف ایران به عنوان غذای نذری یا مجلسی طبخ می‌‌شود. این پلوی خوشمزه را در کنار گوشت مرغ، گوشت قرمز، کوفته قلقلی و یا خورشت قیمه سرو می‌کنند.

سؤالات متداول

فرق مرصع پلو و شیرین پلو چیست؟

شیرین پلو طعمی شیرین دارد و در برخی دستورهای پخت آن، برنج با سایر ترکیبات دم می‌شود. در مقابل، ترکیبات مرصع پلو فقط برای تزیین آن به کار می‌روند و همراه با برنج دم نمی‌شوند.

خواص شیرین پلو چیست؟

این غذای محلی خوشمزه انرژی‌زاست و می‌تواند انرژی لازم برای روزهای پرمشغله را تأمین کند.

شیرین پلو غذای محلی کجاست؟

این غذا در تهران، مازندران، شیراز و قزوین با نام‌های مختلف به عنوان غذای محلی سرو می‌شود.