هیچ غذایی به اندازه یک آش پاییزی نمی‌تواند شما را در روزهای سرد پاییز گرم کند. البته، بسیاری از آش‌های پاییزی به عنوان آش زمستانی نیز سرو می‌شوند. در این مطلب از بلاگ مامان‌پز، با آش‌هایی که بیش از همه در فصل پاییز پخته و سرو می‌شوند، آشنا خواهید شد.

ویژگی‌های اصلی آش‌های پاییزی

ویژگی‌های اصلی آش‌های پاییزی

آش های پاییزی همانند غذاهای پاییزی با سبزیجات، میوه‌ها و مواد غذایی که در فصل پاییز تازه‌تر از سایر فصول سال هستند، پخته می‌شوند. این آش‌های خوشمزه می‌توانند بدن شما را گرم کنند. به‌علاوه، به تقویت سیستم دفاعی بدن شما کمک می‌کنند. در نتیجه، هنگام ابتلا به بیماری‌های رایج فصل سرما یا برای پیشگیری از آنها بهترین غذاها به شمار می‌روند.

در مامانپز ثبتنام کن

انواع آش پاییزی

همان‌طور که اشاره شد، بسیاری از آش‌های ایرانی را در فصل زمستان، پاییز یا فصول دیگر سال نیز طبخ می‌کنند. به عنوان مثال، آش رشته یا آش شله قلمکار در هر فصلی از سال طرفدار دارد و سرو می‌شود. در مقابل، برخی از انواع آش در فصل پاییز و با مواد غذایی تازه این فصل طبخ می‌شوند. در ادامه، با این آش‌ها و دستور پخت آنها آشنا می‌شوید.

۱. آش گوجه

آش گوجه

آش گوجه فرنگی یکی از غذاهای محلی شهرهایی مانند تهران به شمار می‌رود. این آش خوشمزه پاییزی با دستور پختی ساده را می‌توانید در عرض یکی دو ساعت آماده کنید. البته، به این منظور باید از روش پخت سریع حبوبات استفاده کنید.

مواد لازم آش پاییزی گوجه دونفره

سبزی آش

۱۰۰ گرم

گوجه فرنگی

۱۰۰ گرم

پیاز متوسط

۱ عدد

لوبیا چیتی

یک‌دوم لیوان

آبغوره

۱ قاشق غذاخوری

بلغور جو

یک‌دوم لیوان

نمک و فلفل سیاه

به میزان کافی

 

طرز تهیه آش گوجه

لوبیا چیتی خیس خورده را همراه با بلغور جو خیس خورده و چند لیوان آب داخل قابلمه بریزید تا خوب مغزپخت شوند. سپس، گوجه فرنگی رنده شده را داخل قابلمه آش بریزید. پس از حدود ۱۵ دقیقه، سبزی آش ساطوری شده، آبغوره، نمک و فلفل و پیاز داغ را به آن اضافه کنید. در نهایت، اجازه بدهید تا این آش پاییزی با حرارت ملایم خوب جا بیفتد.

۲. آش بلغور گندم

آش بلغور گندم

آش بلغور گندم که بسیاری از افراد آن را با نام آش پاییزی نیز می‌شناسند، یک آش ساده و خوشمزه سنتی و متعلق به شهرهایی همچون یزد، مشهد، ارومیه و تبریز است. در ادامه، درباره دستور پخت این غذا در یزد می‌خوانید.

مواد لازم آش بلغور گندم برای ۸ نفر

سبزی آش

۱ کیلوگرم

بلغور گندم

۳ لیوان

عصاره قلم یا گوشت

۷ تا ۸ لیوان

نخود، لوبیا چیتی و عدس

هر کدام ۱ لیوان

سیر داغ و پیاز داغ

به میزان کافی

نمک، زردچوبه و فلفل سیاه

به اندازه کافی

کشک رقیق شده

۱ لیوان

 

طرز تهیه آش پاییزی مقوی بلغور گندم

لوبیا و نخود خیس خورده را همراه با چند لیوان آب بپزید. بعد از اینکه نخود و لوبیا مغزپخت شدند، عدس و بلغور گندم خیس خورده را همراه با آب قلم و مقداری سیر داغ و پیاز داغ به آن بیفزایید. اجازه بدهید تا حبوبات و بلغور گندم پخته شوند. سپس، سبزی آش ساطوری شده، نمک، فلفل و زردچوبه را به آن بیفزایید. در مراحل پایانی پخت آش، کشک رقیق شده با آب را اضافه کنید تا آش آماده سرو شود.

۳. آش كدو حلوایی

آش كدو حلوایی

کدو حلوایی یکی از محصولات کشاورزی است که در فصل پاییز بیش از هر زمان دیگری یافت می‌شود. شما می‌توانید با استفاده از این نوع کدو یک آش پاییزی خوشمزه بپزید.

مواد لازم آش کدو برای ۴ نفر

کدو حلوایی تازه

نیم کیلوگرم

مغز گردوی خرد شده

یک‌سوم لیوان

برنج نیم‌دانه

یک‌سوم لیوان

پودر زنجبیل

یک‌سوم قاشق چای‌خوری

شکر

۲ تا ۳ قاشق غذاخوری

نمک، زردچوبه و فلفل سیاه

به اندازه کافی

 

طرز تهیه آش کدو

پوست کدو حلوایی را بگیرید، آن را خرد کنید و همراه با چند لیوان آب بپزید. کدو را داخل مخلوط‌کن بریزید تا پوره شود. سپس، برنج پخته و آبکشی شده را به آن بیفزایید. ترکیب برنج و کدو حلوایی را همراه با مغز گردو، نمک، شکر، فلفل و زردچوبه داخل قابلمه بریزید. حالا آش باید با حرارت ملایم خوب جا بیفتد.

۴. آش آلو

آش آلو غذایی است که تقریباً در هر شهری دستور پخت خاص خود را دارد. در ادامه، درباره ساده‌ترین روش پخت این آش می‌خوانید.

مواد لازم آش آلو دونفره

آلو بخارا

۱۵۰ گرم

سبزی آش

۲۰۰ گرم

گوشت چرخ‌کرده

۱۰۰ گرم

پیاز بزرگ

۱ عدد

برنج نیم‌دانه

یک‌دوم لیوان

لپه

یک‌چهارم لیوان

نعنا خشک

۱ تا ۲ قاشق غذاخوری

نمک، زردچوبه و فلفل سیاه

به اندازه کافی

 

طرز تهیه آش آلو

نیمی از پیاز نگینی خرد شده را همراه با نمک و ادویه‌ها تفت دهید تا سبک و طلایی شود. سپس، برنج و لپه خیس خورده را همراه با چند لیوان آب به آن بیفزایید. در این فاصله که لپه و برنج پخته می‌شوند، گوشت چرخ‌کرده را با نیم دیگری از پیاز، نمک و ادویه‌ها ترکیب کنید. از مایه به دست آمده، کوفته قلقلی‌هایی درست کرده و سرخ کنید. پس مغزپخت شدن برنج و لپه، سبزی آش ساطوری شده همراه با این کوفته‌ها را داخل قابلمه آش بریزید. اجازه بدهید تا سبزی پخته شود. سپس، آلو بخارای خیس خورده را به آش اضافه کنید. در نهایت، آش باید با حرارت ملایم جا بیفتد.

۵. آش گزنه

آش گزنه

آش گزنه نوعی غذای شمالی است که با سبزیجات محلی این منطقه طبخ می‌شود. این آش را می‌توان نوعی آش پاییزی به حساب آورد.

مواد لازم آش گزنه برای ۳ تا ۴ نفر

جعفری، گشنیز و گزنه

۵۰۰ گرم

کدو حلوایی

۱۰۰ گرم

چغندر

۵۰ گرم

آرد گندم

۵۰۰ گرم

باقلا سبز

۵۰ گرم

نخود، لوبیا سفید و عدس

هر کدام ۵۰ گرم

سیر تازه

۵۰ گرم

ماست

۱ کیلوگرم

نمک، زردچوبه و فلفل سیاه

به اندازه کافی

 

طرز تهیه اش پاییزی گزنه

حبوبات خیس خورده را همراه با چغندر مکعبی خرد شده داخل قابلمه بریزید و به آن چند لیوان آب اضافه کنید. در این فاصله که حبوبات و چغندر پخته می‌شوند، آرد گندم را با آب ترکیب کنید تا حالت خمیری پیدا کند. خمیر باید حدود ۱۵ دقیقه استراحت کند. سپس، آن را روی پیشخوان آشپزخانه پهن کنید و به صورت رشته‌های باریکی برش بزنید. حالا رشته‌ها را کنار بگذارید.

سیر ساطوری شده، کدو حلوایی خرد شده، سبزیجات آش، باقلا سبز، نمک و ادویه‌ها را در مرحله بعدی به حبوبات و چغندر بیفزایید. پس از مغزپخت شدن محتویات آش، ماست رقیق شده با آب و رشته‌هایی که درست کرده‌اید را به قابلمه اضافه کنید. در آخر، باید صبر کنید تا آش با حرارت ملایم کاملاً جا بیفتد.

۶. آش شولی

آش شولی

آش شولی یزدی نیز اغلب به عنوان آش خوشمزه پاییزی سرو می‌شود. این آش سبزرنگ حاوی چغندر است که در پاییز می‌توانید بهترین نوع آن را پیدا کنید.

مواد لازم آش شولی برای ۴ نفر

چغندر تازه بزرگ

۱ عدد

آرد

نصف لیوان

سرکه

به اندازه دلخواه

سبزی آش

۵۰۰ گرم

عدس

یک‌چهارم لیوان

نمک، زردچوبه و فلفل سیاه

به اندازه کافی

 

طرز تهیه آش شولی

چغندر رنده شده را همراه با چند لیوان آب بپزید. وقتی چغندر نیم‌پز شد، عدس خیس خورده و سبزی ساطوری شده را به آن بیفزایید. وقتی عدس و سبزی مغزپخت شدند، آرد را با چند لیوان آب ترکیب کنید و به قابلمه آش بیفزایید. در نهایت، پیاز داغ، سرکه، نمک و ادویه‌ها را اضافه کنید و اجازه بدهید تا آب آش با حرارت ملایم غلیظ شود. در آخر، آش را با نعنا داغ و پیاز داغ تزیین و سرو کنید.

۷. آش لخشک پاییزی

آش لخشک پاییزی

آش لخشک یک آش خوشمزه برای پاییز است که مشهدی‌ها آن را ابداع کرده‌اند. این آش با رشته‌ای مخصوص به نام رشته لخشک درست می‌شود.

مواد لازم آش لخشک برای ۳ تا ۴ نفر

عدس

۲۰۰ گرم

رشته لخشک

۲۰۰ گرم

برگ چغندر

۵۰۰ گرم

سیر

۲ تا ۳ حبه

پیاز متوسط

۱ عدد

کشک

نصف لیوان

نمک، زردچوبه و فلفل سیاه

به اندازه کافی

 

طرز تهیه آش لخشک

سیر و پیاز خرد شده را تفت دهید تا عطر سیر در فضای آشپزخانه بپیچد و پیاز سبک و بلوری شود. سپس، عدس خیس خورده همراه با چند لیوان آب را به آن بیفزایید. وقتی آب به نقطه جوش رسید، رشته لخشک را به قابلمه اضافه کنید. حالا اسفناج خرد شده را کمی تفت دهید تا نیم‌پز شود. سپس، آن را داخل قابلمه بریزید. در آخر، کشک رقیق شده با آب، نمک و ادویه‌ها را به قابلمه بیفزایید و صبر کنید تا آش با حرارت ملایم جا بیفتد.

۸. آش اوماج

آش اوماج یک آش خوشمزه پاییزی است که می‌تواند به بهبود سلامت افراد و درمان بیماری‌هایی همچون سرماخوردگی کمک کند. برای طبخ این آش خوشمزه که می‌تواند یک غذای آسان برای ناهار در روزهای پاییزی باشد، باید مراحلی که در ادامه می‌خوانید را طی کنید. البته، این آش در شهرهای مختلف دستورهای پخت نسبتاً متفاوتی دارد اما در ادامه، با دستور پخت آش اوماج اردبیلی آشنا می‌شوید.

مواد لازم آش اوماج برای ۴ تا ۵ نفر

آرد گندم

۵۰۰ گرم

شیر

۵۰۰ گرم

عدس آبپز و آبکشی شده

۵۰۰ گرم

برنج

۲۵۰ گرم

نمک

به اندازه کافی

 

طرز تهیه آش اوماج اردبیلی

برای تهیه اوماج باید آرد را با آب و نمک ترکیب کنید تا به خمیری یکدست تبدیل شود. سپس، از خمیر درست شده گلوله‌های کوچکی تهیه کنید. این گلوله‌ها باید زیر نور آفتاب یا در کنار وسایل گرمایشی خشک شوند. پس از آماده شدن اوماج می‌توانید آش را آماده کنید.

برنج را با آب به اندازه‌ای بپزید که کاملاً شکفته شود. سپس، عدس مغزپخت و آبکشی شده را به آن بیفزایید. پس از یکی دو دقیقه، نوبت به شیر می‌رسد. وقتی شیر شروع به جوشیدن کرد، اوماج‌ها را داخل قابلمه بریزید. حالا صبر کنید تا اوماج‌ها نرم شوند و لعاب بیندازند. در این مرحله، می‌توان گفت که آش اوماج آماده سرو است.

۹. آش کلم

آش کلم

آش کلم برگ نوعی آش محلی تبریزی است که اغلب در روزهای پاییزی سرو می‌شود. برای طبخ این آش خوشمزه باید مراحلی که در ادامه توضیح داده می‌شوند را طی کنید.

مواد لازم آش کلم برای ۳ تا ۴ نفر

کلم برگ سفید متوسط

۱ عدد

لوبیا چیتی و نخود

هر کدام نصف لیوان

بلغور گندم

یک‌چهارم لیوان

سبزی آش

۲۵۰ گرم

پیاز بزرگ

۱ عدد

هویج بزرگ

۱ عدد

کشک

به میزان دلخواه

نمک، زردچوبه و فلفل سیاه

به اندازه کافی

 

طرز تهیه آش پاییزی کلم

حبوبات را با آب بپزید. سپس، بلغور گندم خیس خورده را به آنها بیفزایید. صبر کنید تا بلغور و حبوبات مغزپخت شوند. پس از آن، کلم خرد شده را داخل قابلمه بریزید. چند دقیقه بعد از آن، سبزی آش ساطوری شده و هویج رنده شده را به محتویات داخل قابلمه اضافه کنید. در دقایق پایانی پخت آش، مقداری پیاز داغ به آن بیفزایید. در نهایت، آش جا افتاده و آماده شده را با کشک و پیاز داغ تزیین کنید.

کلام آخر

در روزهای سرد پاییز، چشیدن طعم آش‌های پاییزی لذتی دوچندان دارد. در این مطلب، دستور پخت ۹ مدل آش پاییزی را توضیح دادیم. این آش‌ها می‌توانند گرمابخش روزها و شب‌های سرد پاییزی شما باشند.