تابستان فصل پادشاهی میوههاست. آفتاب گرم و سخاوتمند تابستان سبد میوهها را پر و در همه جا فستیوالی از رنگ، عطر و مزه به پا میکند. پر بیراه نیست اگر بگوییم که آفتاب تابستانی تاثیر مستقیمی روی سفره مردم در سراسر دنیا دارد و با پا گذاشتن به فصل گرما، تعداد زیادی غذای تابستانی به وعدههای غذایی خانهها و مهمانیها اضافه میشود. یکی از محصولات خوب تابستان که نقش مهمی در رنگین شدن سفرهها به ویژه در آشپزی ایرانی دارد بادمجان است. این نوع از صیفی جات تابستانی که در آشپزی ایرانی جایگاه ویژهای دارد و از گذشته هم به شوخی بسیاری آن را جانشین گوشت در سفره طبقه متوسط و فرودست میدانستند. در این مقاله که محبوبترین غذاهای مجلسی ایرانی که با بادمجان طبخ میشوند را میخوانید.
۱. خورش بادمجان

خورشت بادمجان یکی از محبوبترین انواع غذای مجلسی با بادمجان است که دستور پخت سادهای هم دارد. مواد لازمی که در ادامه میخوانید جهت طبخ خورشت بادمجان برای ۴ نفر مناسب هستند.
مواد لازم خورشت بادمجان
| بادمجان متوسط | ۴ عدد |
| گوشت خورشتی | ۴۰۰ گرم |
| گوجه فرنگی | ۲ عدد |
| پیاز متوسط | ۱ عدد |
| رب گوجه فرنگی | ۲ قاشق غذاخوری |
| غوره تازه | ۵۰ گرم |
| نمک، فلفل، زردچوبه | به اندازه کافی |
طرز تهیه خورشت بادمجان
ایده طبخ بسیاری از خورشهای ایرانی یکسان است و خورش بادمجان هم از این قاعده مستثنی نیست. برای پختن این غذا باید گوشت را در پیاز تفت داد و به آن زردچوبه اضافه کرد تا بوی گوشت گرفته شود. مانند سایر خورشها باید به این ترکیب آب اضافه کنید و بگذارید چند ساعتی بپزد. در ادامه بادمجانها را سرخ کنید. بعد از یکی دو ساعت در قابلمه را بردارد و اگر گوشت نرم و خوب پخته شده بود، بادمجانهای سرخ شده و گوجهها را به آن اضافه کنید. در این مرحله میتوانید یکی دو قاشق رب را ابتدا در روغن تفت دهید و بعد به این ترکیب اضافه کنید. غورههای تازهای که در تابستان به دست میآید هم میتواند ترشی این غذا را تضمین کند. اضافه کردن ادویه در بخش پایانی میتواند کمک کند تا غذای شما در نیم ساعت پایانی پخت به بهترین حالتش برسد.
۲. گوجه خورش مازندرانی
یکی از خورشهای تابستانی مازندرانیها که با اسم محلی «کِرک بَپِرِس» شهرتی فراتر از اقلیم مازندران دارد هم غذایی بر پایه بادمجان است. در برخی از مناطق مازندران به این غذا «گوجه خِرِش» هم میگویند. طرز تهیه غذا با بادمجان بدون گوشت بسیار ساده است و در مازندران طرفدارن فراوانی دارد.
مواد لازم گوجه خورش
| بادمجان متوسط | ۵ عدد |
| گوجه | نیم کیلو |
| پیاز متوسط | ۳ عدد |
| سیر | ۱ تا ۳ حبه |
| نمک، فلفل و زردچوبه | به میزان لازم |
روش پخت گوجه خورش
برای پختن این غذا باید بادمجانها را از ابتدا خرد کرده و حسابی سرخ کنید. در ظرف دیگری پیازهای رشتهای را سرخ کنید. بسته به طبعتان از یک تا پنج حبه سیر به آن اضافه کنید. در این مرحله زردچوبه را هم اضافه کنید.
وقتی کمی تغییر رنگ داد، وقت اضافه کردن گوجههای خرد شده است. صبر میکنید تا گوجهها خوب آب بیندازند و بعد در قابلمه را میبندید و منتظر میمانید تا آب آن خورد رود. در این مرحله بادمجانها را اضافه میکنید و میگذارید کمی روی شعله با حرارت پایین بپزد. به این ترتیب خورش گوجه و بادمجان مازندرانی شما آماده است.
۳. دلمه بادمجان

یکی از غذاهایی که در تابستان بازاری داغ و هوادارانی سینهچاک دارد، انواع دلمههاست که بیشتر به خاطر دست دادن برگ موهای تازه در این فصل با دلمه برگ مو شناخته میشوند. اما بساط ساخت دلمه که مهیا شود بعید است در کنار دلمههای زیبای برگ مو چندتایی هم دلمه فلفل، گوجه و بادمجان چیده نشود. برای ساختن دلمه بادمجان به بادمجان دلمهای و مواد دلمه نیاز داریم.
مواد لازم دلمه بادمجان
| بادمجان دلمه | ۵ عدد |
| گوجه فرنگی | ۳ عدد |
| برنج | نصف پیمانه |
| لپه | نصف پیمانه |
| پیاز | ۴ عدد |
| سیر | ۴ عدد |
| سبزی دلمه | ۲۰۰ گرم |
| گوشت چرخ کرده | ۱۰۰ گرم |
| رب گوجه فرنگی | ۲ قاشق غذاخوری |
| نمک و فلفل سیاه | به اندازه کافی |
| زردچوبه و روغن | به اندازه کافی |
طرز تهیه دلمه بادمجان
مایه این غذای خوشمزه با بادمجان از چند محصول اولیه متنوع تهیه میشود. در ابتدا لپهها را که از پیش خیساندهاید در آب میپزیم. در سوی دیگر برنج را با نمک در آب میخیسانیم و در حالی که یک و نیم برابر حجم برنج در آن آب ریختهایم روی شعله میگذاریم تا بپزد. لپهها به یک ساعت پختن نیاز دارند. برنج به محض جوشیدن آب باید از روی شعله برداشته شود. بعد از پختن برنج و لپه باید به سراغ سرخکردنیهای مایه دلمه برویم. پیاز نگینی را در روغن تفت میدهیم و کمی هم سیر اضافه میکنیم.
گوشت چرخ کرده را با کمی زردچوبه به این ترکیب اضافه میکنیم و تفت میدهیم. در این مرحله سایر ادویههای مورد نیاز مثل نمک و فلفل را هم اضافه میکنیم. بعد از تغییر رنگ گوشت، وقت اضافه کردن لپه آبکش شده و سبزی دلمه است. در این مرحله باید حرارت شعله را زیاد کنیم و مدام هم بزنیم تا خوب تفت ببیند. پنج دقیقه در تابه را میگذاریم تا با بخار مواد داخل آن خوب بپزد و بعد برنج آبکش شده را اضافه میکنیم. به محض اینکه آب غذا خورد رفت، مایه شما آماده است. باید بادمجانهای دلمهای را از پیش آماده کرده باشید. کلاهک آن را جوری ببرید که امکان گذاشتن دوبارهاش وجود داشته باشد.
داخل آن را هم خوب خالی کنید و مواد را به داخل بادمجان انتقال دهید. اگر بادمجان را قبل از این عمل یک بار در روغن تفت دهید نتیجه کار خیلی بهتر میشود. مرحله پایانی کار ساخت سُسی است که بادمجانهای پر شده درون آن میپزند. برای این کار پیاز و سیر را خرد کرده و تفت میدهید و به این ترکیب گوجه خرد شده اضافه میکنید. بعد از اضافه کردن کمی آب و غلیط شدن سُس، دلمهها را درون آن میچینید و میگذارید تا خوب با بخار سس بپزد.
۴. ماست بادمجان
اگر به دنبال یکی از انواع غذا با بادمجان برای شام رژیمی و سبک هستید حتما غذا با بادمجان را امتحان کنید.
مواد لازم ماست بادمجان
| بادمجان | ۳ عدد |
| سیر | ۳ حبه |
| گردو | ۵ عدد |
| ماست | نیم کیلو |
طرز تهیه ماست بادمجان
بادمجان کبابی که روی آتش درست شده باشد، مهمترین ماده اولیه این غذاست. در هر بار کباب پختنتان میتوانید چند بادمجان هم کباب کنید. بادمجانهای کبابی را پوست بگیرید و بخشهای سیاه و سوخته آن را جدا کنید. در این مرحله باید بادمجانها را ساتوری کنید. چند حبه سیر را پوست بگیرید.
اگر امکانش را دارید میتوانید سیرها را هم کبابی کنید ولی این کار لازم نیست. سیرها را هم ساتوری کنید و به این ترکیب اضافه کنید. چند گردو را هم پوست بگیرید و خرد کنید. ترکیب شما آماده اضافه شدن به ماست است. میتوانید ماست و بادمجان را به عنوان بخشی از سفره مهمانی در نظر بگیرید و یا به عنوان شامی تقریبا سبک آن را میل کنید.
۵. گراتن مرغ و بادمجان

در میان غذاهای بر پایه بادمجان جای یک غذای فرنگی خوش خوراک هم خالی است. برای همین تصمیم گرفتیم گراتن بادمجان را در اینجا آموزش دهیم.
مواد لازم گراتن بادمجان
| بادمجان متوسط | ۵ عدد |
| گوشت چرخ کرده سینه مرغ | ۴۰۰ گرم |
| سیر | ۳ حبه |
| قارچ | ۳۰۰ گرم |
| پیاز متوسط | ۱ عدد |
| رب گوجه | ۱ قاشق غذاخوری |
| پنیر پیتزا | ۳۰۰ گرم |
| نمک، فلفل، آویشن | به مقدار لازم |
دستور پخت گراتن بادمجان
برای طبخ گراتن بادمجان باید بادمجانها را حلقهای و به عرض نیم سانتیمتر حلقهحلقه کنید. بادمجانها را سرخ کنید و کناری بگذارید. به سراغ پیازها و گوشت مرغ بروید و ابتدا پیاز را در روغن داغ کمی سبک و بعد گوشت چرخ کرده را به آن اضافه کنید.
بعد از تغییر رنگ، قارچ به این ترکیب اضافه شود. چون قارچ آب میاندازد برای اینکه بافت سایر مواد را تغییر ندهد باید شعله را زیاد کنید تا آب قارچ به سرعت بیرون بیاید و تبخیر شود. بعد از اینکه آبی در تابه نماند، شعله را کم کنید و سیر رنده شده، نمک، فلفل، آویشن و رب گوجه اضافه کنید. چند دقیقه کوتاه این ترکیب را تفت دهید تا آماده شود.
در ظرف دیگری که قرار است وارد فر شود بادمجانها را بچینید و سُس و پنیر پیتزا را اضافه کنید. این کار را باید لایه لایه انجام دهید تا مواد اولیه تمام شود. به این ترتیب، ترکیب غذایی شما آماده وارد شدن به فر است. ظرف گراتن را در فر با دمای ۱۸۰ درجه سانتیگراد بگذارید و تا مرحله تغییر رنگ پنیر پختن را ادامه دهید.
۶. کشک بادمجان

در صورتی که به طبخ یک غذا با بادمجان مجلسی و پرطرفدار فکر میکنید، کشک بادمجان یکی از بهترین گزینههای شما خواهد بود.
مواد لازم کشک بادمجان برای ۸ نفر
| بادمجان | ۱۰ عدد |
| پیاز | ۴ عدد |
| سیر | ۸ تا ۱۰ حبه |
| کشک | ۱۰ قاشق غذاخوری |
| نعنای خشک | ۴ تا ۵ قاشق غذاخوری |
| مغز گردوی خرد شده | ۶ قاشق غذاخوری |
| نمک و فلفل | به میزان کافی |
روش طبخ کشک بادمجان
طرز تهیه این غذا با بادمجان سرخ شده بسیار ساده است. سیر و پیاز خرد شده را تفت دهید و به آن بادمجان سرخ شده اضافه کنید. بعد از له شدن بادمجانها، به آن مغز گردو نعنا داغ، نمک و فلفل را بیفزایید. چند دقیقه صبر کنید. پس از آن، کشک که با آب رقیق شده را به ظرف اضافه کنید. حالا اجازه بدهید تا کشک بادمجان کاملا جا بیفتد.
۷. حلیم بادمجان
حلیم بادمجان یک غذای مجلسی از دیار نصف جهان است که روش پخت نسبتاً سادهای هم دارد.
مواد لازم حلیم بادمجان برای ۸ نفر
| بادمجان | ۸ عدد |
| عدس | ۱۰۰ گرم |
| برنج | ۲۰۰ گرم |
| گوشت | ۶۰۰ گرم |
| سیر | ۶ تا ۸ حبه |
| پیاز | ۴ تا ۶ عدد |
| کشک | ۲۰۰ گرم |
| نعنای خشک | ۲ تا ۳ قاشق غذاخوری |
| نمک، فلفل و زردچوبه | به اندازه کافی |
طرز تهیه حلیم بادمجان
پیاز و سیر را تفت دهید و به آنها گوشت را اضافه کنید. بعد از تغییر رنگ گوشت به آن آب اضافه کنید و اجازه بدهید تا با حرارت ملایم کاملا بپزد. سپس، گوشت را ریش ریش کنید و در تابه تفت دهید. به آن بادمجان سرخ شده که له کردهاید، اضافه کنید و بعد از چند دقیقه به آن عدس پخته شده، برنج نیمپخت و آبکشی شده، نمک، ادویه و مقدار اندکی آب بیفزایید. اجازه بدهید تا حلیم بادمجان بپزد. سپس، به آن کشک رقیق شده با آب اضافه کنید و صبر کنید تا این غذای خوشمزه کاملاً جا بیفتد. حلیم بادمجان آماده شده را با سیر داغ، پیاز داغ و نعنا داغ تزیین کنید.
۸. بادمجان شکم پر

بادمجان شکم پر یک غذای مجلسی و خوشمزه برای کسانی است که آشپز حرفهای نیستند اما میخواهند یک غذا با بادمجان و گوشت چرخ کرده درست کنند که دردسر چندانی نداشته باشد.
مواد لازم بادمجان شکم پر برای ۴ نفر
| بادمجان کوچک | ۴ تا ۶ عدد |
| گوشت چرخ کرده | ۱۵۰ گرم |
| پیاز | ۱ تا ۲ عدد |
| پنیر پیتزا | به میزان دلخواه |
| نمک، فلفل، زردچوبه و پودر آویشن | به میزان لازم |
| رب گوجه فرنگی | ۱ قاشق غذاخوری |
روش طبخ بادمجان شکم پر
بادمجانها را از وسط نصف کنید و محتویات آن را خالی کنید. بعد از گرفتن تلخی بادمجان، آن را به روغن آغشته کنید. بادمجانها را در فر با دمای ۱۸۰ درجه کبابی کنید. حالا پیاز را با گوشت، نمک و ادویهها سرخ کنید و به آن رب را بیفزایید. بعد از خنک شدن این مایه بادمجان شکم پر، آن را درون بادمجانها بریزید و به آن پنیر پیتزا را اضافه کنید. حالا بادمجانها را در فر با دمای ۱۸۰ درجه سانتیگراد بگذارید تا به مدت ۱۰ دقیقه آماده شود.
۹. کوکو بادمجان و سیب زمینی
در صورتی که به طبخ یک کوکوی متفاوت برای مهمانی دورهمی یا مراسم رسمی خود فکر میکنید، میتوانید کوکو بادمجان را امتحان کنید. این کوکوی مجلسی با سیبزمینی و بادمجان آماده میشود.
مواد لازم کوکو بادمجان برای ۸ نفر
| بادمجان | ۱۴ تا ۱۶ عدد |
| پیاز | ۲ عدد |
| سیبزمینی | ۲ عدد |
| تخممرغ | ۶ عدد |
| آرد سفید | ۲ قاشق غذاخوری |
| نمک، فلفل و زردچوبه | به اندازه لازم |
روش پخت کوکو بادمجان
بادمجانها را سرخ و له کنید. سپس، آن را با پیاز و سیبزمینی رنده شده، آرد، تخممرغ، نمک و ادویهها ترکیب کنید. حالا مایه کوکو را مانند کوکو سیبزمینی یا کوکو سبزی سرخ کنید.
۱۰. ته چین مرغ و بادمجان

انواع ته چین همیشه به عنوان غذای مجلسی طرفداران خاص خود را داشته و ته چین مرغ و بادمجان نیز از این قاعده مستثنی نیست. برای طبخ این غذا باید ابتدا مواد اولیه آن را آماده کنید.
مواد لازم ته چین مرغ و بادمجان برای ۴ نفر
| سینه مرغ کامل | ۱ عدد |
| بادمجان متوسط | ۳ عدد |
| برنج نیمدانه | ۳ پیمانه |
| ماست پرچرب | ۱ لیوان |
| زعفران دمکرده | به مقدار دلخواه |
| کره | ۵۰ گرم |
| زرشک | ۲ تا ۳ قاشق غذاخوری |
| تخممرغ | ۳ تا ۴ عدد |
| نمک و فلفل | به اندازه کافی |
| شکر | ۱ قاشق غذاخوری |
طرز تهیه ته چین مرغ و بادمجان
برنج نیمپخت شده را با ماست، زعفران دمکرده، تخممرغ، نمک و فلفل ترکیب کنید. قابلمه را با کره چرب کنید و نیمی از برنج آماده شده را در آن پهن کنید. بادمجان سرخ شده، گوشت مرغ ریش ریش شده و زرشک تفت داده شده را به ترتیب روی آن بریزید. در آخر، باقیمانده برنج را روی این مواد بریزید و ته چین را دم کنید.
۱۱. بادمجان پلو
برای مهمانی بعدی به دنبال یک غذای گیاهی بدون گوشت هستید؟ در این صورت، به شما بادمجان پلو را پیشنهاد میدهیم. این غذای گیاهی خوشمزه از غذاهای مجلسی دارای گوشت دست کمی ندارد.
مواد لازم بادمجان پلو برای ۴ نفر
| بادمجان | ۴ عدد |
| برنج | ۴ پیمانه |
| پیاز | ۱ عدد |
| سیر | ۱ تا ۲ حبه |
| گوجهفرنگی | ۴ عدد |
| رب گوجهفرنگی | ۱ قاشق غذاخوری |
| نمک، فلفل و زردچوبه | به میزان لازم |
روش طبخ بادمجان پلو
بعد از تفت دادن سیر و پیاز، نمک و ادویهها را به آن اضافه کنید. پس از چند دقیقه، گوجهفرنگی رنده شده را به آن اضافه کنید. صبر کنید تا آب گوجهفرنگی تبخیر شود. سپس، به آن رب را بیفزایید تا مایه بادمجان پلو آماده شود. در ادامه، مقداری از برنج آبکشی شده را درون قابلمه بریزید و به آن مایه بادمجان پلو و بادمجان سرخ شده را اضافه کنید. حالا همین کار را چند بار تکرار کنید تا برنج، بادمجان و مایه بادمجان پلو تمام شود. در نهایت، آن را با حرارت ملایم دم کنید.
۱۲. بورانی بادمجان

بورانی بادمجان یک پیش غذای خوشمزه است که میتوانید آن را همراه با انواع غذا با بادمجان سرو کنید.
مواد لازم بورانی بادمجان برای ۴ نفر
| بادمجان سرخ شده یا کبابی | ۳ تا ۴ عدد |
| ماست چکیده | ۲ پیمانه |
| سیر له شده | ۱ تا ۲ حبه |
| نعنا خشک | به اندازه کافی |
| نمک | به میزان لازم |
طرز تهیه بورانی بادمجان
بادمجان کبابی یا سرخ شده را له کنید و به آن ماست و سیر له شده اضافه کنید. این مواد را درون مخلوطکن بریزید و اجازه بدهید تا کاملاً ترکیب شوند. بورانی بادمجان آماده شده را با نعنا خشک تزیین کنید.
۱۳. شش انداز بادمجان
شش انداز بادمجان یک غذا مجلسی با بادمجان است که مواد اولیه و دستور پختی نسبتاً ساده دارد. این غذا در کنار غذاهایی مانند خورش بادمجان یا بادمجان شکم پر میتواند سفر شما را رنگینتر کند.
مواد لازم شش انداز بادمجان برای ۸ نفر
| بادمجان | ۸ عدد |
| مغز گردو | ۵۰۰ گرم |
| پیاز | ۲ عدد |
| رب انار | ۴ قاشق غذاخوری |
| رب گوجهفرنگی | ۲ قاشق غذاخوری |
| نمک و فلفل | به اندازه لازم |
طرز تهیه شش انداز بادمجان
پیاز را با نمک و زردچوبه تفت دهید تا طلایی رنگ شود. سپس، به آن مغز گردوی آسیاب شده را اضافه کنید. بعد از گرفته شدن بوی خامی مغز گردو، رب گوجه و انار را به آن بیفزایید. حالا آن را کمی تفت دهید و به آن مقداری آب اضافه کنید. اجازه بدهید تا خوراک به مدت ۲ تا ۳ ساعت با حرارت ملایم بپزد. در آخر، بادمجانهای سرخ شده را به قابلمه اضافه کنید و صبر کنید تا شش انداز کاملاً جا بیفتد.
۱۴. خورشت قیمه بادمجان

انواع خورشت قیمه همیشه به عنوان غذای مجلسی سرو میشود. خورش قیمه بادمجان نیز یکی از آنها است.
مواد لازم خورشت قیمه بادمجان برای ۸ نفر
| گوشت خورشتی | ۸۰۰ گرم |
| لپه | ۲ پیمانه |
| بادمجان | ۸ عدد |
| پیاز | ۲ عدد |
| رب گوجهفرنگی | ۴ تا ۶ قاشق غذاخوری |
| گوجهفرنگی | ۶ تا ۸ عدد |
| لیمو عمانی | ۴ عدد |
| نمک، فلفل و زردچوبه | به میزان کافی |
| زعفران دمکرده | به اندازه دلخواه |
طرز تهیه قیمه بادمجان
گوشت را با پیاز تفت دهید تا رنگ آن تغییر کند. سپس، به آن لپه خیس خورده را بیفزایید. بعد از گرفته شدن بوی خامی لپه، به آن رب را بیفزایید و تفت دهید. پس از چند دقیقه نیز به آن آب را اضافه کنید. صبر کنید تا خورش برای چند ساعت بپزد. سپس، به آن نمک، ادویهها، زعفران و لیمو عمانی را اضافه کنید. صبر کنید تا خورشت کاملاً جا بیفتد. در نهایت، بادمجان و گوجهفرنگی را سرخ کنید و خورشت را با آن تزیین کنید.
کلام آخر
بادمجان یکی از صیفی جات خوشمزه تابستانی است که طرفداران بسیاری دارد. برای امتحان کردن این نوع صیفی جات با طعمی جدید، میتوانید یکی از غذاهای مجلسی با بادمجان که در این مقاله روش پخت آنها را توضیح دادیم را آماده کنید.

