احتمالا یکی از غذاهای پرتکرار در فهرست غذایی خانوادههای ایرانی سالاد الویه است. غذایی ساده و به نسبتا ارزان که به دلیل شیوه تهیه تقریبا آسانش و هزینه کمی که نسبت به سایر غذاها دارد در ایران بسیار محبوب است. شاید کمتر غذای فرنگی را بتوان پیدا کرد که مثل سالاد الویه وارد فرهنگ غذایی ایرانی شده باشد و جای خودش را به عنوان یک غذای سرد اصلی باز کرده باشد. محبوبیت این سالاد در ایران به حدی است که چند نسل از ایرانیهای فعلی شعری عامیانه و تبلیغاتی در خصوص سالاد الویه را از حفظ هستند و شنیدنش برای بسیاری با نوستالژیهای دهه هفتاد همراه است اما داستان سالاد الویه چیست و چه روشهایی برای درست کردن این سالاد وجود دارد؟ این پرسشی است که در این مقاله به آن پاسخ میدهیم.
سالاد الویه ساده امروزی و سالاد الویه مجلسی اصیل

آنچه ما امروز به عنوان سالاد الویه ساده در ایران میخوریم تفاوتهای فراوانی با اصل ماجرا دارد. مثل پاستا که با ورود به ایران به غذایی متفاوت تبدیل شد سالاد الویه هم تغییراتی اساسی کرده است. مهم ترینش این است که سالاد الویه در ایران غذایی اصلی به حساب میآید حال آنکه در روسیه یک فینگر فود مهمانی و غذای حاشیهای است که بین چند وعده اصلی خورده میشود. دستور پخت آن هم تغییراتی اساسی کرده است. نوشتههای قدیمی میگوید که لوسین الیویه در سالاد خودش از زبان گوساله، دم خرچنگ و خاویار استفاده میکرد. همین جزئیات نشان میدهد که احتمالا او یک سالاد الویه مجلسی را برای مشتریهایش آماده میکرد و دستور غذاییش با سالاد الویه ساده امروزی ما فرقهای اساسی دارد. اینکه چطور چنان ترکیبی به ترکیب فعلی تبدیل شد را باید در رویدادهای سیاسی و اجتماعی ۲۰۰ سال اخیر در روسیه و سایر نقاط جهان بررسی کرد. آنچه در رستوران هرمیتاژ ساخته میشد برای طبقه اشراف بود و غذایی مردمی و فراگیر به حساب نمیآمد. بنابراین تلاش شد تا با تغییر در دستور آن و اضافه کردن چند ماده غذایی ارزانتر امکان فراگیر شدن این غذا فراهم آید. به این ترتیب سالاد اولیویه از غذایی اشرافی به غذایی مردمی و جهانی تبدیل شد.
سالاد الویه با مرغ
این دستور غذایی برای یک سالاد الویه ساده و شیک برای ۵ نفر پیشبینی شده و طبیعی است که برای تعداد بیشتر باید نسبتها را با دقت و متناسب افزایش دهید.
مواد لازم سالاد الویه
| سیب زمینی متوسط | ۶ عدد |
| سینه مرغ | ۴۰۰ گرم |
| تخم مرغ | ۴ عدد |
| خیارشور | ۴۰۰ گرم |
| هویج متوسط | ۲ عدد |
| سس مایونز | ۸ قاشق غذاخوری |
| نمک و فلفل | به اندازه کافی |
| آبلیموی تازه | به اندازه کافی |
طرز تهیه سالاد الویه با مرغ برای ۵ نفر
سالاد الویه از آن دست غذاهایی است که در ایران با ترکیبهای مختلفی ساخته میشود. برخی از کالباس و گوشتهای فراوری شده در آن استفاده میکنند و دیگرانی به آن نخود فرنگی و ذرت هم میافزایند. بااینحال، یک سالاد الویه ساده و کلاسیک از همین ترکیب ساده بالا بهره میبرد. برای ساخت این سالاد باید سیبزمینی، تخم مرغ و مرغ را آبپز کنیم. برخی برای راحتی کار این دو را در یک ظرف آبپز میکنند که اشتباه است و برای هر کدام باید ظرفی جداگانه در نظر بگیرید. بعد از خنک شدن آنها را در کاسهای رنده میکنید. هویج و خیارشور افزودنیهای بعدی به این ترکیب هستند.
در اینجا دو سلیقه مختلف وجود دارد. عدهای خیارشور و هویج را رنده میکنند و دیگران آنها را نگینی خرد میکنند. به تجربه میتوان گفت مورد دوم بهتر است چون وقتی هویج و خیارشور نگینی خرد شود در هنگام خوردن مزه آن بهتر در دهان احساس میشود. مرحله بعدی اضافه کردن ادویهها، آبلیمو و سس مایونز است. ترکیب را خوب بهم بزنید و به همین راحتی سالاد شما آماده است.
سالاد الویه رژیمی

ممکن است به سالاد الویه علاقه داشته باشید اما به دلیل وجود سس مایونز در این غذا از خوردن آن صرفنظر کنید. در این صورت، اجازه بدهید تا روشی ساده به عنوان طرز تهیه سالاد الویه رژیمی به شما پیشنهاد بدهیم. برای درست کردن این سالاد از انواع سالاد برای مهمانی میتوانید همان روش تهیه سالاد الویه ساده با مرغ را طی کنید اما به جای سس مایونز به آن ماست چکیده اضافه کنید. سالاد الویه با ماست چکیده شاید طعم این سالاد با سس مایونز را نداشته باشد اما بدون شک یک سالاد رژیمی و خوشمزه خواهد شد.
طرز تهیه سالاد الویه با کالباس
یکی از انواع سالادهای معروف و پرطرفدار برای میهمانیها یا مراسم جشن تولد سالاد الویه با کالباس است. این مدل سالاد الویه مجلسی در مقایسه با طرز تهیه سالاد الویه با مرغ و هویج بسیار سریعتر آماده میشود و مواد اولیه آن هزینه کمتری دارند. بنابراین، به عنوان یک سالاد مجلسی کاربرد بیشتری دارد. برای تهیه سالاد الویه با کالباس باید ابتدا مواد اولیه آن را به ترتیبی که در ادامه میخوانید، آماده کنید.
مواد لازم سالاد الویه برای ۱۰ نفر
| سیبزمینی بزرگ | ۶ تا ۸ عدد |
| تخممرغ | ۸ عدد |
| کالباس مرغ یا گوشت | ۷۰۰ گرم |
| نخودفرنگی آبپز | ۵۰۰ گرم |
| هویج متوسط | ۳ تا ۴ عدد |
| خیارشور | ۵۰۰ گرم |
| آبلیموی تازه | ۳ تا ۴ قاشق غذاخوری |
| سس مایونز | ۶ تا ۷ قاشق غذاخوری |
| نمک و فلفل سیاه | به اندازه کافی |
طرز تهیه سالاد الویه برای 10 نفر
برای درست کردن سالاد الویه با کالباس باید همان مراحل دستور سالاد الویه با مرغ را طی کنید. تنها تفاوت این دو نوع سالاد الویه در به کار بردن کالباس ریز خرد شده به جای گوشت مرغ ریش ریش شده است.
سالاد الویه با سوسیس
اگر قرار است یک سالاد الویه خوشمزه برای مهمانی تولد درست کنید، به شما پیشنهاد میدهیم که به جای کالباس یا مرغ از سوسیس استفاده کنید. مهمانها به ویژه کودکان از چشیدن طعم این سالاد الویه شگفتزده خواهند شد.
برای آماده کردن سالاد الویه با سوسیس، کافیست سوسیس خرد و سرخ شده را جایگزین کالباس یا گوشت مرغ کنید. برای تزیین آن هم میتوانید از سوسیس سرخ شده در اشکال مختلف استفاده کنید. سرو این نوع سالاد الویه در کنار غذاهایی مانند ساندویچ بندری یا کورن داگ مهمانی شما را هیجانانگیزتر خواهد کرد.
سالاد الویه فینگر فود
یکی از بهترین فینگر فودها برای تولد و مهمانی فینگر فود سالاد الویه است. برای تهیه این فینگر فود، باید ابتدا سالاد الویه را به یکی از روشهایی که توضیح دادیم آماده کنید. سپس، آن را به شکل دلخواه خود تزین کنید. برای تزیین سالاد الویه جدید میتوانید هم آن را لابهلای نان لواش بپیچید و به صورت رولت سرو کنید و هم لابهلای نان باگت تکنفره بریزید تا به فینگر فودی ساده و خوشمزه تبدیل شود.
سالاد الویه قالبی

سرو سالاد الویه به صورت قالبی هم میتواند یک روش جذاب برای تزیین سالاد الویه باشد. برای تهیه این مدل سالاد الویه، باید ابتدا این غذا را آماده کنید و درون یخچال بگذارید تا خنک شود. سپس، داخل یک قالب سلفون بکشید و سالاد را درون آن بریزید. قالب را برای چند ساعت درون یخچال قرار بدهید. بعد از اینکه سالاد در قالب خودش را گرفت، آن را در ظرف مورد نظر برگردانید و سلفون را از روی آن بردارید. حالا سالاد الویه قالبی را با ذرت، نخودفرنگی، گوجهفرنگی یا خیارشور تزیین کنید.
کیک سالاد الویه
شاید برای پذیرایی در مهمانیها معمولا از کیک مرغ استفاده میکنید اما کیک سالاد الویه نیز میتواند یک غذای مجلسی خوشمزه باشد.
این روش تزیین سالاد الویه برای مهمانی بسیار ساده است. ابتدا سالاد الویه را به یکی از روشهایی که توضیح دادیم آماده کنید. سپس، کنارههای نان تست را جدا کنید و نانهای تست را با وردنه کمی باز کنید. در مرحله بعدی، نانها را به شکل قالب مورد نظر برش بزنید و کف آن پهن کنید. حالا سالاد را روی نانهای تست بریزید تا قالب پر شود. قالب را درون یخچال بگذارید. پس از چند ساعت، کیک الویه را در ظرف سرو برگردانید و اطراف آن را با کنارههای نان تست تزیین کنید. روی آن را هم میتوانید با سس مایونز، هویج رنده شده، گوجهفرنگی و موادی مانند آن تزیین کنید.
نکات تهیه سالاد الویه

- برای خوشمزهتر شدن سالاد الویه بهتر است که تخممرغ را رنده کنید.
- در صورتی که گوشت سینه مرغ بیشتری به کار میبرید، مقدار تخممرغ را کمتر کنید.
- اضافه کردن مقداری خامه صبحانه، ماست چکیده یا ماست خامهای سالاد الویه را خوشمزهتر میکند.
- نمک و آبلیمو را در مرحله آخر و کمکم به سالاد اضافه کنید. قبل از اضافه کردن هر واحد نمک یا آبلیمو، طعم آن را بچشید و در صورت لزوم، مقدار آنها را بیشتر کنید.
- اضافه کردن ریحان، تره فرنگی و شوید به سالاد الویه طعمی متفاوت و جذاب میبخشد.
کلام آخر
سالاد الویه مثل سالاد ماکارونی یکی از غذاهای پرطرفدار مجلسی است. این غذا را میتوانید طبق یکی از دستورهای پختی که توضیح دادیم آماده کنید. اگر هم برای این کار فرصت کافی ندارید، میتوانید سالاد الویه را از مامانپز با دستپخت مامان هدا، مامان نارنج یا مامان کیمیا تهیه کنید.
سؤالات رایج
جایگزین سس مایونز در سالاد الویه چیست؟
ماست چکیده.
چاشنی سالاد الویه چیست؟
آبلیموی تازه.
سالاد الویه چند کالری دارد؟
هر ۱۰۰ گرم از سالاد الویه خانگی تقریبا ۱۶۲ کالری دارد.

