یک صبح زیبا و دلپذیر برای شما با چه تصویری همراه است؟ این گزاره ممکن است برای ساکنان کشورهای مختلف دنیا با تصاویر رویایی مختلفی همراه باشد ولی برای اغلب ایرانیها چنین صبحی با تصویری از یک میز صبحانه که املت روی آن خودنمایی میکند نقش میبندد. صبحانه ایرانی چندین و چند نماد آیکونیک دارد که قطعا یکی از آنها هم املت است. ترکیب تخم مرغ با مواد غذایی مختلف و ادویه که با دستور پختهای مختلف به معحونی خوشرنگ و انرژیبخش تبدیل میشود و میتواند ساعتها خورندهاش را از احتیاج به غذا بینیاز کند. در این مقاله سعی داریم طرز تهیه انواع املت را آموزش دهیم.
انواع املت؛ این غذای فرانسوی جذاب

«املت» لغتی فرانسوی است. برای همین خیلیها گمان میکنند خاستگاه این غذا فرانسه است. اگرچه در ادبیات کلاسیک فرانسوی بارها به این غذا اشاره شده و دستورهای مختلفی هم در آشپزی فرانسوی برای پخت آن وجود دارد اما خاستگاه واقعی این غذا معلوم نیست. برخی منابع آن را به ایران باستان نسبت میدهند اما در بیشتر کشورها و فرهنگهای غذایی املت دیده میشود.
برخی از آنها تنها در داشتن تخممرغ با هم مشترک هستند و نقطه مشترک دیگری ندارند. برای نمونه مدلی از املت که در ایران پخته میشود در جای دیگر دنیا دیده نمیشود. به نظر میرسد هر کشور و فرهنگ غذایی یک یا چند دستور پخت املت دارد اما آنچه نتیجه تمام این دستورهای پخت میشود، یک املت خوشمزه برای صبحانه یا به عنوان پیش غذا است.
طرز تهیه املت با گوجه رنده شده

درباره پخت یک املت حرفه ای با گوجهفرنگی باید این را بدانید که رعایت نسبت میان تخممرغ و گوجه کاملا به سلیقه شما بستگی دارد. برخی برای هر نفر تنها یک تخممرغ درنظر میگیرند و برخی دو تخممرغ. ما در اینجا میانه این نسبت را در نظر گرفتیم. هر چقدر تخممرغها کمتر باشد و گوجهها بیشتر املت شما قرمزتر میشود و اضافه کردن تخممرغ آن را نارنجیتر میکند. ما در این دستور میانه این دو طیف سلیقهای را در نظر گرفتهایم. این املت ایرانی ترکیب ساده و کم دردسری دارد. شما برای اجرای مراحل طرز تهیه املت بدون پیاز دو نفره به مواد اولیهای که در ادامه میخوانید نیاز دارید.
مواد لازم برای تهیه املت خوشمزه با گوجه رنده شده
| تخممرغ درشت | ۳ عدد |
| گوجهفرنگی | ۵۰۰ گرم |
| زردچوبه | ۲ قاشق چایخوری |
| کره یا روغن مایع | یکچهارم پیمانه |
| نمک و فلفل سیاه | به میزان لازم |
طرز تهیه املت با گوجه رنده شده بدون پیاز
برای پختن املت با گوجه رنده شده به چند نکته باید توجه کنید. نخست اینکه چه گوجههایی در دسترس دارید. گوجههای خیلی آبدار مناسب املت نیستند. همچنین گوجههایی که فیلههای سخت دارند. با این حال اگر این گونه از گوجهها را هم در دسترس داشتید میشود برای پخت بهتر آن ایدههایی در نظر گرفت.
برای نمونه گوجههایی که فیله سخت دارند را میتوان با کمی آب اضافه به خوبی پخت. در ادامه فرایند پخت املت با گوجه رنده شده را در ۳ گام آموزش میدهیم.
گام نخست
در ابتدا باید گوجهها را آماده کنید. اگر قصد پختن املت با گوجه خرد شده را دارید باید گوجهها را پوست بگیرید. اما ما در اینجا قصد داریم شیوهای دیگر را به شما آموزش دهیم. آن هم درست کردن املت با گوجه رنده شده است. وقتی گوجهها را رنده میکنیم دیگر مشکلی با پوست آن نداریم. گوجههای رنده شده را در تابه بریزید. لازم نیست از ابتدا روغن در تابه باشد و بهتر است کمی زمان دهید که آب گوجهها خرد رود و روغن را اضافه کنید.
خاطرتان باشد که ابتدا هیچ وقت کره اضافه نکنید چون خیلی زود میسوزد. کره را برای طعم دادن در میانه پختن اضافه میکنیم. بعد از اضافه کردن گوجه و کمی هم زدن زردچوبه را به آن اضافه میکنیم و در تابه را میگذاریم تا با شعله کم بپزد.
گام دوم
تخم مرغها را در ظرفی هم میزنیم. به این ترکیب نمک و فلفل هم اضافه میکنیم. در هم زدن زیاده روی نمیکنیم که تخم مرغها کف کند. در این بین هر چند وقت یکبار در تابه را بر میداریم و با کف کفگیر گوجهها را له میکنیم. همچنی چندبار بهم میزنیم.
گام سوم
به محض مشاهده آثار پخته شدن در گوجه باید تخم مرغ را اضافه کنیم. به این ترتیب که وقتی گوجهها به ترکیبی یکدست تبدیل شدند و رنگشان کمی تغییر کرد وقت اضافه شدن تخم مرغ است. پیش از اضافه کردن تخم مرغ کره را بهم به تابه اضافه میکنیم و تا آب شدن کاملش صبر میکنی.
سپس تخممرغها را اضافه میکنیم. در اینجا باید ترکیب تخم مرغ و گوجه را با چنگال یا چیزی شبیه به آن هم بزنیم تا از جدا افتادن تخم مرغها در میان گوجهها جلوگیری کنیم. نباید بگذارید هیچ بخشی از تخممرغ مستقل بپزد و باید چنان با هم مخلوطشان کنید که هیچ اثری از تخم مرغ جدا یا گوجه جدا دیده نشود. در تابه را بگذارید و چند دقیقه زمان دهید تا خودش را بگیرد.
طرز تهیه املت با گوجه رنده شده و سیر

برای طبخ املت گوجه فرنگی رنده شده میتوانید از سیر نیز استفاده کنید. به این منظور، باید ابتدا سیر و پیاز رنده شده را داخل تابه تفت دهید. وقتی پیاز سبک و بلوری شد و عطر سیر در فضای آشپزخانه پیچید، سایر مراحل طبخ املت با گوجه فرنگی رنده شده را طی کنید.
طرز تهیه املت با سیر
املت گوجه فرنگی رنده شده را میتوانید با سیر به تنهایی و بدون پیاز نیز بپزید. برای این کار باید سیر رنده شده را همراه با کره یا روغن تفت دهید تا عطر آن در فضای آشپزخانه بپیچد. سپس، مراحل بعدی برای پخت املت با گوجه فرنگی رنده شده را ادامه دهید و گوجه فرنگی رنده شده را به سیر اضافه کنید.
ادویه املت گوجه
برای خوشمزهتر شدن املت گوجه فرنگی معمولاً از فلفل سیاه استفاده میکنند. البته، در صورت تمایل میتوانید از ادویههای دیگری نظیر پودر پاپریکا، پودر تخم گشنیز و گرانول سیر و پیاز نیز استفاده کنید.
املت با رب

همین اول کار یک هشدار مهم به شما بدهیم. برای پختن این املت باید قید تمیزی اجاق گاز و آشپزخانهتان را بزنید. قرار است حسابی کثیفکاری کنیم و باید آماده باشید که بعد از آشپزی یکبار درست و حسابی آشپزخانه را تمیز کنید. علت هم در یک نکته مهم نهفته است که در ادامه میخوانید. برای شروع، مواد لازم املت ربی را آماده کنید.
مواد لازم املت با رب برای دو نفر
| رب گوجه فرنگی | ۲ قاشق غذاخوری |
| تخم مرغ | ۴ عدد |
| روغن مایع | به مقدار کافی |
| نمک و فلفل سیاه | به مقدار کافی |
| آب جوش | ۴ قاشق غذاخوری |
مرحله اول از طرز تهیه املت با رب
باید رب گوجه را رقیق کنید. همه تکنیک پخت این غذا در نحوه بار آوردن رب گوجه آن نهفته است. برای این کار رب گوجه را با آب گرم رقیق میکنید. هر دو قاشق رب با یک لیوان آب گرم رقیق شود. روغن را از قبل در تابه بریزید تا داغ شود. حتما میدانید که بهترین تابه برای پخت این املت تابههایی از جنس روی است. بنابراین اگر خیلی طرفدار این صبحانه هستید حتما یک تابه رویین در خانه داشته باشید. اگر قصد دارید املتتان را با کره بپزید هم باید بدانید که چطور کره و روغن را ترکیب کنید تا کره نسوزد. از آنجایی که طبخ این غذا به شعله و گرمای زیاد نیاز دارد استفاده از کره تنها موجب سوختن و دود کردن آن میشود.
مرحله دوم
اینجا قرار است گاز و آشپزخانه را کثیف کنیم. بعد از داغ شدن روغن و در حالی که حرارت زیر تابه همچنان زیاد است رب گوجه رقیق شده با آب را به آن اضافه میکنید. به دلیل حرارت زیاد روغن و وجود آب خیلی سریع مواد داخل تابه شروع به تیر انداختن میکنند. باید بدانید که نکته و زمان مهم در پختن املت همینجاست. جایی که به کمک آب گرم و گرمای زیاد روغن میخواهید طعم خامی رب را بگیرید و آن را به خمیری خوشمزه برای املتتان تبدیل کنید. باید خیلی سریع آن را هم بزنید تا نسوزد. حدفاصل میان نسوختن رب روغن انداختن آن بهترین زمان برای اضافه کردن تخممرغ است.
مرحله سوم
اگر به عطر و طعم سیر علاقه دارید در این مرحله میتوانید سیر له شده یا پودر سیر به آن اضافه کنید. در شمال ایران اغلب املت را با سیر زیاد آماده میکنند و در شمالغرب ایران با فلفل سبز و تند فراوان. به هر روی اگر این افزودنیها را اضافه کردید یا نه وت اضافه کردن تخممرغهاست. باید حواستان باشد که اینجا جایی است که به سرعت عمل احتیاج دارید. چون شعله زیاد و روغن داغ موجب میشود خیلی زود تخممرغها ببندند و اگر به موقع بع دادش نرسید رگههای سغیدی در املتتان پایدار میشود که کیفیت آن را پایین میاورد. املت خوب املتی است که هیچگاه یک بخش مجزا از تخم مرغ را هنگان خوردن حس نکنید.
مرحله چهارم
در هم زدن تخممرغ همیشه از سفیده شروع کنید. اغلب چنگال بهترین وسیله برای هم زدن است. با چنگال ابتدا همه سفیدها را با رب و روغن مخلوط کنید به گونهای که هیچ رد سفیدی در غذا باقی نماند. سپس زردته را پخش کنید و به هم بزنید. در این مرحله میتوانید نمک و فلفل را هم اضافه کنید. شل یا سفت برداشتن املت به سلیقه شما بستگی دارد.
املت لوبیا

املت لوبیا یا املت شاپوری همان املت گوجهفرنگی یا املت ربی است که در مرحله آخر و پس از اینکه تخممرغ به تابه اضافه شد، به آن مقداری خوراک لوبیا اضافه میکنند. این املت خوشمزه نیز نوعی غذای قهوهخانهای محسوب میشود.
املت رژیمی
برای اجرای دستورپخت و طرز تهیه املت رژیمی و خوشمزه راههای مختلفی دارید. شما میتوانید این غذا را با گوجهفرنگی یا انواع سبزیجات آماده کنید. برای طبخ یک املت گوجه رژیمی یا املت رژیمی با رب کافیست دستور پخت املت با گوجهفرنگی رنده شده یا رب را دنبال کنید، با این تفاوت که به جای کره یا روغن مایع فقط ۲ قاشق مرباخوری روغن زیتون به کار ببرید.
املت اسفناج

املت اسفناج با خواص فراوان و طعمی بینظیر میتواند یکی از بهترین انتخابها برای صبحانه روزهای شلوغ کاری باشد. این غذای خوشمزه به نرگسی اسفناج شباهت بسیاری دارد اما برخلاف نرگسی باید املت را هم بزنید تا تخممرغ و اسفناج کاملا با یکدیگر ترکیب شوند. برای شروع، مواد اولیه این املت را آماده کنید.
مواد لازم املت اسفناج برای ۲ نفر
| تخممرغ | ۲ عدد |
| برگ اسفناج خرد شده | یکدوم فنجان |
| پیازچه خرد شده | ۱ قاشق غذاخوری |
| نمک | به میزان لازم |
روش پخت املت اسفناج
تخممرغها را در ظرفی با اسفناج، پیازچه و نمک کاملا مخلوط کنید. سپس، مایه املت را درون تابهای که چرب و داغ کردهاید بریزید و آن را مانند کوکو سبزی با حرارت ملایم بپزید. وقتی یک طرف املت سرخ شد، آن را زیر و رو کنید تا سمت دیگر آن نیز کاملا سرخ شود.
املت اسفناج و گوجه
طرز پخت املت با گوجه و اسفناج به روش پخت املت اسفناج شباهت بیشتری دارد. برای طبخ این املت باید ابتدا اسفناج را داخل تابه تفت دهید. سپس، تخم مرغ را به آن بیفزایید. در نهایت نیز گوجه فرنگی ورقهای خرد شده را روی محتویات داخل تابه بچینید و صبر کنید تا املت با حرارت ملایم بپزد.
املت سبزیجات

املت سبزیجات هم میتواند یک صبحانه متفاوت و سبک برای طرفداران انواع غذاهای گیاهی باشد. برای درست کردن این املت گیاهی برای دو نفر به مواد اولیهای که در ادامه میخوانید نیاز دارید.
مواد لازم املت سبزیجات دو نفره
| تخممرغ | ۲ عدد |
| قارچ | ۲ عدد |
| پیاز کوچک | ۱ عدد |
| فلفل دلمهای | یکدوم ۱ عدد |
| هویج کوچک | ۱ عدد |
| کدو سبز کوچک | ۱ عدد |
| گوجهفرنگی | ۱ عدد |
| نمک و فلفل سیاه | به میزان لازم |
روش طبخ املت سبزیجات با گوجه
پیاز نگینی خرد شده را درون تابه تفت دهید. بعد از اینکه سبک و شیشهای شد، همه سبزیجات را خرد و به آن اضافه کنید. حالا اجازه بدهید تا سبزیجات با حرارت ملایم کاملا نرم شوند. در این مرحله، محتویات تابه را کنار بگذارید تا خنک شوند. بعد از اینکه سبزیجات کاملا خنک شدند، آنها را با تخممرغ، نمک و فلفل ترکیب کنید تا مایه املت درست شود. مایه املت سبزیجات را درست مثل مایه املت اسفناج سرخ کنید.
املت سیب زمینی

اگر جزو طرفداران کوکو سیبزمینی باشید، احتمالا طعم متفاوت این املت اسپانیایی شما را شگفتزده میکند. برای درست کردن این املت به مواد اولیه سادهای نیاز دارید که نام آنها را در ادامه میخوانید.
مواد لازم املت اسپانیایی دو نفره
| تخممرغ | ۲ عدد |
| سیبزمینی | ۲ عدد |
| فلفل دلمهای | یکدوم ۱ عدد |
| نمک و فلفل سیاه | به اندازه لازم |
روش پخت املت اسپانیایی رژیمی
برای درست کردن این املت باید ابتدا سیبزمینی را خلالی خرد و سرخ کنید. سپس، به آن مخلوطی از تخممرغ و فلفل دلمهای خرد شده را بیفزایید. حالا اجازه بدهید تا تخممرغ کاملا بپزد.
املت با پنیر پیتزا
املت ترکی با پنیر پیتزا نیز یک املت لاکچری و خوشمزه است که هر مهمانی را مجذوب خود میکند. برای آماده کردن این املت به مواد اولیهای که در ادامه میخوانید نیاز دارید.
مواد لازم املت پنیری برای ۴ نفر
| تخممرغ | ۴ عدد |
| گوجهفرنگی | ۴ عدد |
| سیر | ۱ تا ۲ حبه |
| فلفل دلمهای | ۱ عدد |
| پنیر پیتزا | به میزان دلخواه |
| نمک و فلفل سیاه | به اندازه لازم |
طرز تهیه املت خوشمزه پنیری
سیر رنده شده را با روغن یا کره تفت دهید. بعد از اینکه عطر آن در فضای آشپزخانه پیچید، گوجهفرنگی رنده یا خرد شده و فلفل دلمهای خرد شده را به سیر اضافه کنید و تفت دهید. اجازه بدهید تا این سبزیجات کاملا نرم شوند. سپس، به آنها تخممرغ اضافه کنید. وقتی تخممرغ پخته شد، پنیر پیتزا، نمک و فلفل را اضافه کنید. بعد از آب شدن پنیر املت آماده است.
املت بادمجان

این املت با طعمی دوستداشتنی غذای مورد علاقه کسانی خواهد شد که به بادمجان علاقه بسیاری دارند.
مواد لازم املت بادمجان برای ۴ نفر
| تخممرغ | ۴ عدد |
| بادمجان حلقهای خرد شده | ۲ عدد |
| سیر | ۲ حبه |
| نمک، زردچوبه و فلفل سیاه | به میزان لازم |
طرز تهیه املت بادمجان
بعد از گرفتن تلخی بادمجان، آن را سرخ کنید و کنار بگذارید. سپس، سیر له شده را همراه با روغن تفت دهید. بعد از طلایی شدن رنگ سیر، بادمجان را به آن اضافه کنید و کمی تفت دهید. در نهایت، تخممرغی که همراه با نمک و ادویهها هم زدهاید را به مواد داخل تابه اضافه کنید. حالا درب تابه را ببندید و اجازه بدهید املت با حرارت ملایم کاملا بپزد.
املت بیکن
املت بیکن با نان تازه میتواند یکی از خوشمزهترین غذاهای فانتزی برای صبحانه باشد. این غذا دستور پخت سادهای دارد و نیازی نیست که آشپزی حرفهای باشید.
مواد لازم املت بیکن برای ۶ نفر
| تخممرغ | ۶ عدد |
| بیکن | ۱۲ برش |
| قارچ | ۸ تا ۱۰ عدد |
| پنیر پارمزان | به میزان دلخواه |
| نمک و فلفل سیاه | به اندازه کافی |
طرز تهیه املت لاکچری با بیکن
بیکن را خرد و کاملا سرخ کنید. سپس، به آن تخممرغ همزده با نمک و فلفل را بیفزایید. چند لحظه پس از آن نیز قارچ خرد و تفت داده شده را داخل تابه بریزید. وقتی تخممرغ سرخ شد، پنیر پارمزان را روی آن بریزید و صبر کنید تا آب شود.
املت با سوسیس

املت با سوسیس یک املت پرطرفدار است که اغلب آن را با نام سوسیس تخممرغ نیز میشناسیم. این املت ساده و دوستداشتنی به همان روشی که در طرز پخت املت بیکن توضیح دادیم آماده میشود. البته، برای خوشمزهتر شدن آن میتوانید ۱ یا ۲ گوجهفرنگی خرد شده نیز بعد از سرخ کردن سوسیس به تابه اضافه کنید.
املت پیاز
املت با پیاز را هم میتوانید مطابق طرز تهیه املت مجلسی با گوجه فرنگی درست کنید و فقط پیاز را بعد از پخته شدن گوجهفرنگی با آن سرخ کنید و هم میتوانید بدون گوجهفرنگی و با تخممرغ به تنهایی آماده کنید. برای این کار کافیست پیاز را خلالی خرد کنید و تفت دهید. سپس، نمک و زردچوبه را به آن اضافه کنید. وقتی که پیاز طلایی رنگ شد، تخممرغ را درون تابه بشکنید و با آن خوب ترکیب کنید. حالا اجازه بدهید تا املت با حرارت ملایم کاملا بپزد.
املت گل کلم
به کسانی که در فکر طبخ یک املت خوشمزه با طعمی متفاوت هستند، املت گل کلم را پیشنهاد میدهیم. این املت ساده را به ترتیبی که در ادامه میخوانید آماده کنید.
مواد لازم املت گل کلم دو نفره
| تخممرغ | ۲ عدد |
| گل کلم کوچک | ۱ عدد |
| پیاز کوچک | ۱ عدد |
| سیر | ۱ حبه |
| نمک و فلفل سیاه | به اندازه لازم |
طرز تهیه املت مخصوص با گل کلم
سیر و پیاز رنده شده را همراه با روغن تفت دهید. پس از چند دقیقه، گل کلم خرد شده را به آن اضافه کنید. اجازه بدهید تا گل کلم کاملا نرم شود. سپس، تخممرغ که همراه با نمک و فلفل هم زدهاید را روی آن بریزید. تخممرغ باید با محتویات تابه کاملا ترکیب شود. در نهایت، صبر کنید تا املت با حرارت ملایم کاملا بپزد.
املت کرمانشاهی

املت گوجه فرنگی را میتوانید با روغن کرمانشاهی بپزید تا طعم جذابتری داشته باشد. عطر و طعم این مدل املت گوجه فرنگی به دلپذیرتر شدن روزهای تعطیل یا کاری شما کمک میکند. برای طبخ این مدل املت باید مراحل طبخ املت با گوجه فرنگی رنده شده را طی کنید؛ با این تفاوت که به جای کره یا روغن پخت و پز از روغن کرمانشاهی استفاده میشود.
طرز تهیه املت تبریزی
برای طبخ این مدل املت گوجه فرنگی باید گوجه فرنگی را به صورت حلقهای برش زده یا پوست آنها را جدا کرده و مکعبی خرد کرد. سپس، گوجه فرنگی را بدون روغن داخل تابه بریزید. پس از اینکه آب گوجه فرنگی تبخیر شد، به آن روغن اضافه کنید. یکی دو دقیقه بعد از آن نیز تخم مرغ را داخل تابه بریزید و اجازه بدهید تا تخم مرغ پخته شود.
املت فرانسوی با گوجه
برای پختن این املت علاوه بر گوجه فرنگی از قارچ و فلفل دلمهای نیز استفاده میشود. قارچ خرد شده را تفت میدهند و به آن فلفل دلمهای و گوجه فرنگی خرد شده میفزایند. وقتی این ترکیبات سرخ شدند، آنها را کنار میگذارند. سپس، تخم مرغ همزده را داخل تابه ریخته و اجازه میدهند تا یک طرف آن سرخ شود. در مرحله بعدی، ترکیبات سرخ شده را روی گوشهای از تخم مرغ میریزند و سمت دیگر آن را روی این ترکیبات برمیگردانند. در آخر، درب تابه را میبندند تا برای حدود سه دقیقه املت بپزد و آماده سرو شود.
فوت و فنهای تهیه املت

- یکی از مهمترین تکنیکها در طرز تهیه املت حرفه ای، به ویژه املت گوجهفرنگی نحوه به کار گرفتن تخم مرغ در این غذاست. تخممرغ با همه جذابیتهایش به دلیل بویی که دارد میتواند یک غذا را به خوردنی مطلوب یا یک ترکیب بدبو تبدیل کند. برای همین خیلی مهم است که بدانید چطور تخممرغ را در این غذا به کار بگیرید.
- برخی تخممرغ را پیش از اضافه کردن به گوجهها یا سایر مواد اولیه املت در ظرفی جداگانه هم میزنند. در اینجا باید بدانید که تبدیل شدن تخممرغ همزده به ترکیبی کفآلود غذای شما را خراب میکند. برخی دیگر هم تخممرغها را در میانه گوجهها میشکنند. اگر این کار را میکنید باید تلاش کنید که تخممرغها هیچ سفیده مشخصی در تابه شما نداشته باشند و کاملا با گوجهها یا سایر مواد اولیه املت دربیامیزند.
کلام آخر
املتها انواع مختلفی دارند اما املت گوجهفرنگی و املت با سوسیس محبوبترین انواع املت برای صبحانه در ایران محسوب میشوند. برای اینکه صبحانهای جذاب و متفاوت نوش جان کنید میتوانید این بار به جای این دو نوع املت سایر انواع املت که دستور پخت آنها را خواندید بپزید. مطمئن باشید نتیجه شما را شگفتزده خواهد کرد.
سؤالات رایج
ادویه املت چیست؟
معمولا برای تهیه املت از فلفل سیاه به عنوان ادویه استفاده میشود.
برای خوشمزه شدن املت چه کنیم؟
برای خوشمزهتر شدن انواع املت بهتر است تخممرغ را با نمک و فلفل کمی هم بزنید و بعد از آن، به تابه اضافه کنید.

