بسیاری از طعمهای بیاد ماندنی در ذهن ما یادآور گیلان زیبا هستند. این استان سرسبز با غذاهای جذاب فراوانش به مقصدی برای بسیاری از گردشگران تبدیل شده و بسیاری از آنها فقط برای رستورانگردی به این استان سفر میکنند. اگر مسافر گیلان هستید حتما در برنامهتان خوردن یک وعده میرزا قاسمی هم جا دارد. ما در اینجا قصد داریم بدون سفر به گیلان شما را با دستورهای پخت میرزا قاسمی آشنا کنیم. با ما همراه باشید.
میرزا قاسمی با بادمجان آبپز

این غذای قدیمی و پر طرفدار را میتوان با بادمجانی که به روشهای مختلف آماده شده طبخ کرد. یکی از روشهای طبخ میرزا قاسمی، استفاده از بادمجان آبپز است.
مواد لازم میرزا قاسمی برای ۴ نفر
| بادمجان | ۶ عدد متوسط |
| گوجه فرنگی | ۲ عدد متوسط |
| تخم مرغ | ۲ عدد |
| سیر | ۴ حبه |
| روغن و زردچوبه | به اندازه کافی |
| نمک و فلفل سیاه | به اندازه کافی |
طرز تهیه میرزا قاسمی با بادمجان آب پز به روش اصیل
برای طبخ میرزا قاسمی رژیمی با بادمجانهای آبپز باید ابتدا از بادمجانها شروع کنید. بادمجانها را پوستبگیرد و خرد کنید. شما میتوانید مستقیما آنها را آبپز کنید. روشی بهتر برای رسیدن به طعمی بهتر در بادمجان این است که تابه یا قابلمهای را چرب کنید (دقت کنید که تنها چرب کنید و نه اینکه از روغن زیاد استفاده کنید). بادمجانها را کف آن بچینید و در قابلمه یا تابه را بگذارید و شعله را زیاد کنید. یک دقیقه بعد بادمجانها را برگردانید تا طرف دیگر هم با داغی کف تابه و روغن برخورد کند.
در اینجا هم یک دقیقه به بادمجانها زمان میدهید و بعد کمی آب در آن میریزید تا به آرامی با آب بپزد و آبپز شود. به این ترتیب شما بادمجانهای تفت داده شده را آبپز میکنید که موجب بهبود کیفیت و طعم آن میشود. توجه داشته باشید که آب نباید زیاد باشد چرا که اساسا بافت بادمجان به آب زیادی برای پختن نیاز ندارد.
بعد از اینکه بافت بادمجان نرم شد آن را آبکش کنید و با چنگال ریشیش کنید. اگر گوشتکوب برقی دارید این کار را بهتر است با این وسیله انجام دهید تا به بافتی یکدست از بادمجانهای له شده برسید. مهم این است که بادمجانها خوب له شوند. حالا نوبت آماده کردن گوجه فرنگیها رسیده. گوجه فرنگیهای میرزاقاسمی حتما باید پوست گرفته شوند. برای اینکار گوجه فرنگیها را برای مدت پنج دقیقه در ظرف آب جوش بگذارید. همین پنج دقیقه زمان کافی است تا به راحتی و با دست بتوانید پوست نازک گوجه را جدا کنید. گوجهها را از ظرف آب جوش خارج میکنید و بعد از سرد شدن فرایند پوست گرفتنشان را آغاز میکنید.
بعد از پوست گرفتن هم یا گوجهها را رنده کنید و یا با چاقو خیلی ریز خرد کنید. انگار دارید گوجهها را برای سالاد شیرازی آماده میکنید. دیگر به مراحل پایانی کار رسیدهایم. در تابه کمی روغن بریزید و سیرهای له یا رنده شده را در آن کمی تفت دهید. کمی هم زردچوبه به ترکیب اضافه میکنید تا رنگ روغن عوض شود.
بادمجانهای له شده را اضافه میکنیم و در روغن کمی تفت میدهیم. تفت دادن میتواند تا ۲۰ دقیقه ادامه پیدا کند. در مصرف روغن زیادهروی نکنید و کاری نکنید که کاسه میرزاقاسمی شما هنگام سرو در روغن بادمجان غرق شود. مرحله بعدی اضافه کردن گجه است. باید تا خُرد رفتن آب گوجه فرنگی این محصولات را با هم خوب مخلوط کنید. سایر ادویههایی که دارید را در این مرحله اضافه کنید.
بعد از اینکه آبی از گوجهها در تابه نماند مواد داخل تابه را یک گوشه جمع کنید و در نیمه خالی تابه تخم مرغها را بشکنید. بعد از پختن میتوانید مواد دو طرف تابه را با هم مخلوط کنید تا به ترکیبی یکدست برسید. در اغلب موارد میرزاقاسمی را با یک نیمرو روی آن تزئین میکنند. این موجب شده برخی گمان کنند که تخممرغهای میرزاقاسمی جداگانه باید پخته شود. در حالی که گوجه و بادمجان باید با تخم مرغ قاطی شود و آن نیمروی جدا تنها نقش تزئینی دارد. مخلوط کردن مواد و رسیدن به ترکیبی یکدست بخش پایانی کار شماست و میتوانید میرزاقاسمیتان را بکشید.
میرزا قاسمی بدون تخم مرغ

میرزا قاسمی اصیل با تخممرغ درست میشود اما میتوانید آن را بدون تخممرغ و با بادمجان کبابی نیز بپزید.
مواد لازم میرزا قاسمی دونفره
| بادمجان متوسط | ۲ عدد |
| گوجهفرنگی متوسط | ۲ تا ۳ عدد |
| سیر | ۲ حبه |
| نمک، فلفل و زردچوبه | به میزان لازم |
طرز تهیه میرزا قاسمی با بادمجان کبابی بدون تخممرغ
بادمجانها را روی آتش یا داخل فر کباب کنید، پوست آنها را بگیرید و له کنید. گوجهفرنگیها را هم در آب جوش فرو ببرید تا پوست آنها به راحتی جدا شود. سپس، آنها را به صورت پوره در بیاورید. حالا سیر رنده شده را همراه با روغن تفت دهید و به آن بادمجان، گوجهفرنگی، نمک و ادویهها را اضافه کنید. صبر کنید تا با حرارت ملایم آب گوجهفرنگی تبخیر شود. به این ترتیب، یک میرزا قاسمی خوشمزه خانگی خواهید داشت.
میرزا قاسمی دودی
میرزا قاسمی اصیل همیشه با عطر و طعم بادمجان کبابی همراه است. برای اینکه میرزا قاسمی گیلانی دودی نوش جان کنید، باید بادمجانها را خوب بشویید و روی آتش یا در فر کباب کنید. در حین کباب کردن بادمجانها نیز آنها را مدام زیر و رو کنید تا نسوزند و تمام قسمتهای آنها کباب شود. بعد از کباب کردن بادمجان آن را به روشی که در دستور پخت میرزا قاسمی قبلاً توضیح دادیم، همراه با سایر مواد اولیه این غذا بپزید.
میرزا قاسمی با بادمجان سرخ شده

این غذای سنتی و اصیل معمولاً با بادمجان کبابی طبخ میشود اما ممکن است به طعم دودی بادمجان علاقهای نداشته باشید. در این صورت، میتوانید میرزا قاسمی را با بادمجان سرخ شده بپزید. برای این کار، بعد از از بین بردن تلخی بادمجان، آن را سرخ و له کنید. سپس، بادمجان را به روشی که پیش از این توضیح دادیم، با گوجهفرنگی، سیر و تخممرغ ترکیب کنید.
طرز تهیه میرزا قاسمی جنوبی
میرزا قاسمی شمالی یکی از غذاهای خوشمزه ایرانی است که معمولاً با همین نام شناخته میشود. بااینحال، جنوبیها هم برای طبخ این غذای ساده دستور پخت خاص خود را دارند. طرز تهیه میرزا قاسمی جنوبی به روش پختی که شمالیها برای این غذا دارند شباهت بسیاری دارد اما جنوبیها به این غذا پیاز و پودر لیمو عمانی نیز اضافه میکنند. در واقع، غذایی که جنوبیها میپزند، یک میرزا قاسمی بدون گوجه است. آنها بادمجان را کبابی و ساطوری میکنند و با سیر و پیاز تفت میدهند. در نهایت نیز به آن نمک، فلفل، زردچوبه و پودر لیمو عمانی اضافه میکنند.
طرز تهیه میرزا قاسمی با کشک

اگر به طعم کشک بادمجان علاقه داشته باشید، احتمالاً طرفدار طعم میرزاقاسمی با کشک خواهید شد. در این روش پخت میرزا قاسمی از تخممرغ استفاده نمیکنند و به جای آن در آخرین مرحله و پس از تبخیر شدن آب گوجهفرنگی به آن کشک را اضافه میکنند. این نوع میرزا قاسمی از نظر ظاهری به کشک بادمجان شباهت بسیاری دارد.
طرز تهیه میرزا قاسمی با سیب زمینی
میرزا قاسمی یکی از انواع غذا با بادمجان است اما برخی از افراد آن را با سیبزمینی هم میپزند. در واقع، به جای بادمجان، سیبزمینی آبپز را با سیر و تخممرغ تفت میدهند و به آن شوید خشک اضافه میکنند. شاید این غذا میرزا قاسمی به معنای واقعی نباشد اما طعم جذاب و متفاوتی دارد.
ترفندهای خوشمزگی میرزا قاسمی

- طبخ میرزا قاسمی با بادمجان آب پز و کبابی باعث میشود که روغن کمتری مصرف کنید.
- چیزی که طعم میرزاقاسمی شما را تهدید میکند تلخی بادمجانهاست. این مسئله ممکن است موجب شود محصول نهایی شما طعمی تلخ و ناخوشایند داشته باشد.
- لازم است بعد از کباب، سرخ یا آبپز کردن تخمهای آن را با قاشق جدا کنید. هرچقدر در دل بادمجان تخمهای بیشتری باشد غذای شما تلختر میشود.
- اگر میخواهید یک میرزا قاسمی مجلسی داشته باشید، میتوانید به آن مغز گردوی خرد شده نیز اضافه کنید. طرز تهیه میرزا قاسمی با گردو به همان روشی است که برای طبخ میرزا قاسمی اصیل توضیح دادیم، با این تفاوت که مغز گردوی خرد شده را باید همراه با سیر تفت دهید.
- برای خوشمزهتر شدن میرزا قاسمی میتوانید از گوشت ران مرغ نیز استفاده کنید. ابتدا میرزا قاسمی را به روش اصیل بپزید. سپس، گوشت ران مرغ پخته و تکه تکه شده را با آن ترکیب کنید.
- میرزا قاسمی با گوشت چرخ کرده هم خوشمزه و متفاوت میشود. برای طبخ آن نیز کافیست گوشت چرخ کرده را با سیر و پیاز تفت دهید و به آن بادمجان کبابی، گوجهفرنگی و تخممرغ اضافه کنید. اگر هم میخواهید این غذا رنگ و لعاب بهتری داشته باشد، میتوانید به آن مغز گردو و رب گوجهفرنگی هم اضافه کنید.
- میرزا قاسمی با پنیر پیتزا هم طعم جذابی پیدا میکند. برای طبخ این غذا باید میرزا قاسمی را به روش سنتی آماده کنید و آن را همراه با پنیر پیتزا لابهلای نان ترتیلا بپیچید. نانهای حاوی میرزا قاسمی را هم به مدت ۱۰ دقیقه در فر با دمای ۱۸۰ درجه سانتیگراد بگذارید.
کلام آخر
میرزا قاسمی یک غذای ساده، سریع و کم هزینه است که به روشهای مختلف طبخ میشود. بنابراین، اگر به فکر طبخ غذایی گیاهی و سالم هستید، این غذا باب طبعتان خواهد بود و میتوانید آن را به یکی از روشهایی که توضیح دادیم، بپزید. اگر برای طبخ میرزا قاسمی فرصت کافی ندارید هم میتوانید آن را از مامانپز با دستپخت مامان کژال و مامان فلور سفارش بدهید.
سوالات رایج
میرزا قاسمی چند کالری دارد؟
هر وعده از این غذا حدود ۱۶۰ کالری دارد.
چاشنی کنار میرزا قاسمی چیست؟
انواع سبزیجات و سالاد را میتوانید به عنوان چاشنی این غذا به کار ببرید.
خواص میرزا قاسمی چیست؟
این غذا سرشار از ویتامین C و کلسیم است.
اسم میرزا قاسمی از کجا امده است؟
این غذا را میرزا محمد قاسم خان قاجار والی گیلان در زمان ناصرالدین شاه ابداع کرده و نام آن از نام این فرد گرفته شده است.

