با مرغ غذاهای خوش‌طعم و متنوع بسیاری می‌توان پخت، غذاهایی که مهمانانتان را شگفت‌زده می‌کنند. یکی از این غذاها خورش یا خوراک مرغ با سس گردو است. این غذای ایرانی ظاهر بسیار زیبایی دارد. خورش یا خوراک مرغ با سس گردو غذایی رنگارنگ با فواید بسیار است که آسان طبخ می‌شود. علاوه‌براین، غذاهای دیگری نیز می‌توان با مرغ و گردو طبخ کرد. در این مطلب از بلاگ مامان‌پز، با طرز تهیه این غذاها به ویژه انواع خورشت مرغ و گردو آشنا می‌شوید.

خورش یا خوراک مرغ با سس گردو؛ غذایی خوشمزه با خواص فراوان

خورش یا خوراک مرغ با سس گردو؛ غذایی خوشمزه با خواص فراوان

جانی باودن، نویسنده آمریکایی در کتاب «۱۵۰ غذا از سالم‌ترین غذاهای کره زمین» می‌نویسد: «اگر آب انار یک بازیگر بود، باید به او لقب ستاره در حال ظهور را می‌دادیم.» البته، احتمالا اگر امروز نظر او را بپرسیم، حتما می‌گوید که آب انار یک فوق ستاره واقعی است. فواید آب و رب انار از نظر پزشکی ثابت شده‌اند. این ماده غذایی شما را در برابر بیماری‌های قلبی و سرطان ایمن می‌کند، اما انار تازه شروع ماجراست!

خورش یا خوراک مرغ با سس گردو همان‌طور که از نامش پیداست، حاوی گردوی فراوان نیز هست. گردو مقادیر قابل توجهی امگا۳ به‌ویژه امگا۳ گیاهی دارد. آلفا لینولنیک اسید همان امگا۳ گیاهی است که درباره آن حرف می‌زنیم. این ماده غذایی در دانه‌های کتان، چیا و کنف نیز یافت می‌شود. تحقیقات نشان می‌دهند که آلفا لینولنیک اسید عوامل خطر التهابی و قلبی- عروقی را در زنان و مردانی که کلسترول بالا دارند، کاهش می‌دهد. گردو یک ماده مغذی است که مس، اسید فولیک، فسفر، ویتامین ب۶، منگنز و ویتامین ای دارد. پس نباید فواید خورش یا خوراک مرغ با سس گردو را دست کم گرفت، اما این غذای خوشمزه، رنگین و پرفایده چگونه درست می‌شود؟

طرز تهیه خورش یا خوراک مرغ با سس گردو

طرز تهیه خورش یا خوراک مرغ با سس گردو

خورش یا خوراک مرغ با سس گردو یک غذای خانگی جذاب و مدرن کمی شبیه به فسنجان است. این غذا را می‌توانید از سایت غذای مامان‌پز یا سایر شرکت‌های تهیه غذا سفارش بدهید. البته، این تنها راه ممکن برای خوردن مرغ گردویی نیست. به جای سفارش آنلاین غذا می‌توانید خودتان آشپزی کنید. این غذا مواد اولیه و دستورپخت ساده‌ای دارد. پس دست به کار شوید!

مواد لازم

سینه، ران یا فیله مرغ ۳ تکه
رب انار ۱ پیمانه
گردوی خرد شده نصف پیمانه
پیاز خرد شده ۱ عدد
سیر له شده ۱ حبه
زعفران دم کرده به میزان کافی
کره به اندازه لازم
نمک، زرچوبه، فلفل سیاه به میزان کافی

در مامانپز ثبتنام کن

اولین مرحله از طرز تهیه سس گردو و رب انار

برای اینکه مزه گوشت مرغ بهتر شود، بهتر است که یک شب قبل از آشپزی آن را به نمک، فلفل سیاه و زعفران دم‌کرده آغشته کنید و در یخچال بگذارید.

برای طبخ خورش یا خوراک مرغ با سس گردو، باید ابتدا پیاز را کاملا خرد کنید. سپس، در قابلمه طبخ خورش کمی کره و روغن بریزید. حالا پیاز را درون روغن بریزید و تفت بدهید تا سبک و شفاف شود. در ادامه، سیر له شده را به آن اضافه کنید. سپس، کمی زردچوبه و فلفل درون قابلمه بپاشید. اجازه بدهید تا سیر و پیازها خوشرنگ و طلایی شوند.

مرحله دوم از طبخ سس مرغ با رب انار و گردو

برای آماده کردن سس مرغ با رب انار و گردو، باید صبر کنید تا سیر و پیاز سرخ شوند. پس از اینکه پیاز و سیر طلایی شد، نوبت به رب انار می‌رسد. رب انار را به محتویات قابلمه اضافه کنید و چند دقیقه با سایر مواد تفت بدهید. برای خوشرنگ‌تر شدن این غذا می‌توانید در این مرحله کمی رب گوجه فرنگی نیز اضافه کنید.

مرحله سوم از طرز تهیه سس گردو برای مرغ

سس گردو برای مرغ

برخی از سرآشپزها به سس مرغ با رب انار و گردو جعفری یا گشنیز هم اضافه می‌کنند. اگر می‌خواهید جعفری یا گشنیز اضافه کنید، باید ابتدا آنها را کاملا ساطوری و در این مرحله به قابلمه اضافه کنید. حالا به قسمت جذاب ماجرا یعنی اضافه کردن گردو می‌رسیم. گردو‌ها را کاملا خرد و به قابلمه اضافه کنید. البته، اگر نمی‌خواهید گردوها در غذای شما نمایان باشند، باید آنها را آسیاب کنید. به هر حال، در این مرحله گردوها را به قابلمه اضافه کنید و با سایر مواد تفت بدهید. حالا ۱ لیوان و نه بیشتر آب اضافه کنید تا مواد کمی بپزند و گردو روغن بیندازد.

مرحه چهارم: سرخ کردن مرغ

در این مرحله باید درون یک تابه نسبتا گود کمی روغن بریزید. تکه‌های مرغ مزه‌دار شده را درون روغن سرخ کنید. برای خوش‌ عطر شدن مرغ می‌توانید به روغن کمی کره نیز اضافه کنید.

معمولا برای طبخ این غذا از ران یا سینه مرغ استفاده می‌شود، اما شما می‌توانید فیله مرغ را جایگزین آن کنید. فیله مرغ گوشتی لطیف‌تر دارد و زودتر پخته می‌شود. بنابراین، در مواقعی که عجله دارید می‌توانید از فیله استفاده کنید.

مرحله آخر: اضافه کردن مرغ به سایر مواد

حالا به سراغ قابلمه حاوی سس گردو برای مرغ بروید. مرغ‌های سرخ شده را به این مواد اضافه کنید و کمی تفت بدهید. سپس، درون قابلمه حدود ۲ لیوان آب بریزید. درب قابلمه را بگذارید و اجازه بدهید تا غذا جا بیفتد. وقتی که آب مرغ‌ها تبخیر شد، آن را در ظرفی بریزید و با دانه‌های انار تزیین کنید.

این غذا را می‌توانید به صورت خورش و همراه با پلوی زعفرانی یا به صورت خوراک در کنار نان تازه میل کنید.

طرز تهیه مرغ با گردو و زرشک

بعضی از سرآشپزها به این غذای شمالی با مرغ و گردو، زرشک هم اضافه می‌کنند. زرشک باعث می‌شود که طعم ترش این غذا بیشتر شود. طرز تهیه مرغ با گردو و زرشک به همان ترتیبی است که در طرز تهیه مرغ با گردو توضیح دادیم. فقط باید زرشک را تفت بدهید و در مرحله آخر همراه با مرغ به سایر مواد اضافه کنید.

خورشت گردو با مرغ

خورشت گردو با مرغ

برای طبخ خورشت یا خوراک مرغ و گردو باید مراحلی شبیه به طرز پخت خوراک مرغ با سس گردو را طی کنید. البته، در روشی که به عنوان طرز تهیه خورشت مرغ با گردو وجود دارد، از آلو نیز استفاده می‌کنند. در این روش، آلو خورشتی خیس خورده پس از سرخ کردن مرغ، به قابلمه اضافه می‌شود.

فیله مرغ با رب انار

فیله مرغ با رب انار طعمی شبیه به خورشت مرغ و گردو دارد اما دستور پخت این غذا با مرغ و گردو و رب انار با طرز تهیه مرغ با سس گردو کمی متفاوت است. مواد اولیه‌ای که در ادامه می‌خوانید برای ۴ تا ۵ نفر مناسب هستند.

مواد لازم

فیله مرغ ۸ تا ۱۰ عدد
پیازچه خرد شده ۵ عدد
آرد یک‌دوم قاشق غذاخوری
زعفران دم‌کرده به میزان کافی
رب انار یک‌چهارم پیمانه
کره یک‌دوم قاشق غذاخوری
شکر ۱ قاشق غذاخوری
نمک، فلفل و گلپر به اندازه کافی

طرز تهیه فیله مرغ با رب انار

فیله مرغ را با نمک، ادویه و زعفران مزه‌دار کنید و آن را به صورت رول در بیاورید. حالا آن را با خلال دندان محکم و در روغن سرخ کنید. سپس، به آن پیازچه خرد شده و مقداری آب اضافه کنید و اجازه بدهید مغزپخت شود. کره و آرد را هم با هم تفت دهید و به این مواد اضافه کنید. در نهایت، رب انار و شکر را به ظرف اضافه کنید و اجازه بدهید سس مرغ کاملا جا بیفتد.

خورش مرغ با گردو و کشمش

خورش مرغ با گردو و کشمش

شما می‌توانید به خورش مرغ با گردو کشمش نیز اضافه کنید. روش پخت خورش مرغ با گردو و کشمش به همان ترتیبی است که در طرز تهیه خورشت مرغ با گردو خواندید، فقط باید بعد از تفت دادن پیاز به آن یک‌دوم لیوان کشمش پلویی پاک و شسته شده نیز اضافه کنید.

ساندویچ مرغ و گردو

ساندویچ مرغ و گردو

مواد اولیه این ساندویچ خوشمزه و مغذی به مواد اولیه خوراک مرغ گردویی شباهت بسیاری دارد. اگر برای روزهای کاری به دنبال یک ساندویچ برای ناهار یا شام با طعمی نسبتا متفاوت هستید، مواد اولیه آن را به ترتیبی که در ادامه می‌خوانید با هم ترکیب کنید. مواد اولیه‌ای که در ادامه می‌خوانید برای ۳ تا ۴ نفر مناسب هستند.

مواد لازم

سینه مرغ پخته شده ۲ تا ۳ عدد
خیارشور ۳ تا ۴ عدد
پیاز بنفش ۱ تا ۲ عدد
گردو ۸ تا ۱۰ عدد
برگ کاهو به میزان دل‌خواه
جعفری ساطوری شده ۳ تا ۴ قاشق غذاخوری
سس مایونز و ماست هر کدام ۱ قاشق غذاخوری
آبلیمو ۱ تا ۲ قاشق غذاخوری
نمک، فلفل، پودر خردل و پودر سیر به میزان لازم

طرز تهیه ساندویچ مرغ و گردو

مرغ ریش ریش شده، مغز گردوی خرد شده، خیارشور خرد شده، پیاز خلال شده، کاهوی خرد شده و جعفری ساطوری شده را در ظرفی با یکدیگر مخلوط کنید. حالا این ترکیب را لابه‌لای نان باگت تازه بریزید. برای سس آن هم سس مایونز، ماست، آبلیمو، نمک و ادویه‌ها را با یکدیگر ترکیب کنید. به همین سادگی!

چاباتا یا ساندویچ مرغ و انار گردو

چاباتا مرغ غذایی شبیه به فاهیتا مرغ است که داخل نان چاپاتا سرو می‌شود. برای درست کردن این ساندویچ خانگی، پیاز خلالی خرد شده را تفت می‌دهند. سپس، به آن سینه مرغ نواری خرد شده، نمک، فلفل قرمز، فلفل سیاه، ادویه کاری و زردچوبه اضافه می‌کنند. پس از پخته شدن گوشت مرغ، قارچ خرد و تفت داده شده اضافه می‌شود. در آخر، مغز گردو و زیتون بدون هسته خرد شده به آن افزوده می‌شود. چند دقیقه پس از آن نیز رب انار اضافه می‌شود. پس از حدود پنج دقیقه شعله گاز باید خاموش شود.

وقتی محتویات داخل تابه خنک شد، آن را داخل نان چاپاتا می‌ریزند تا این ساندویچ مخصوص آماده شود.

سالاد یا پیش غذا با مرغ و گردو

سالاد یا پیش غذا با مرغ و گردو

هنگام سرو انواع غذا با مرغ و گردو می‌توانید پیش غذایی متناسب با آن نیز سرو کنید. پیشنهاد ما در این شرایط، سالاد مرغ و گردو است.

مواد لازم سالاد مرغ و گردو برای ۴ نفر

سینه مرغ کامل پخته شده ۱ عدد
سیر له شده ۲ حبه
پیازچه ساطوری شده ۱ عدد
جعفری ساطوری شده ۱ لیوان
مغز گردوی خرد شده ۱ لیوان
گوجه گیلاسی یک‌چهارم لیوان
نمک و فلفل سیاه به میزان کافی
روغن زیتون یک‌سوم لیوان
سس مایونز  ۱ قاشق غذاخوری
پنیر پارمسان یک‌چهارم لیوان
پودر گوجه فرنگی ۱ قاشق غذاخوری
آبلیموی تازه نصف قاشق غذاخوری

طرز تهیه سالاد مرغ و گردو

گوشت مرغ را مکعبی خرد کنید و همراه با یک حبه سیر له شده تفت دهید. وقتی عطر سیر در فضای آشپزخانه پیچید، یک قاشق جعفری ساطوری شده، پیازچه، یکی دو قاشق مغز گردو، نمک و فلفل به آن اضافه کنید. یکی دو دقیقه بعد، شعله گاز را خاموش کنید و تابه را کنار بگذارید.

در مرحله بعدی، مابقی جعفری، سیر و مغز گردو را همراه با روغن زیتون داخل دستگاه غذاساز بریزید. یکی دو دقیقه پس از آن، پنیر، سس مایونز، پودر گوجه فرنگی، نمک، فلفل و آبلیمو را اضافه کنید.

در آخر، محتویات تابه را داخل ظرف سالاد بریزید و سس مخصوصی که در غذاساز آماده کرده‌اید را روی آن بریزید.

نکات مهم طبخ غذا با مرغ و گردو

کلام پایانی

خورش یا خوراک مرغ با سس گردو به غذای شمالی و سنتی گیلانی‌ها یعنی مرغ لونگی شباهت دارد، اما این دو غذا با یکدیگر تفاوت‌هایی دارند. مهم‌ترین تفاوتشان هم در این است که در خورش لونگی مرغ به صورت شکم‌پر پخته می‌شود و در واقع، یک مدل مرغ شکم پر با سس گردو درست می‌کنید اما طبخ خورش مرغ با انار و گردو به این روش نیست.

البته، این خورشت، تنها غذایی نیست که می‌توانید با مرغ و مغز گردو بپزید. در این مطلب، با غذاها، ساندویچ‌ها و سالادی که می‌توان با این مواد اولیه آماده کرد، آشنا شدید. پس اگر هوس یک غذا یا پیش غذای خوشمزه کرده‌اید، همین حالا دست به کار شوید و یکی از این غذاها را آماده کنید.

سؤالات رایج

غذاهایی که با گردو درست میشه کدام‌اند؟

خوراک مرغ و گردو، فسنجان، مرغ شکم پر با سس گردو، ساندویچ مرغ و گردو و خورش مرغ ترش با گردو.