آش از غذاهای سنتی است که به دلیل سبک بودن در عین دارا بودن خاصیت سیر کنندگی، طرفداران زیادی در بین ایرانی ها دارد. پختن آش به نسبت سایر غذاهای ایرانی ساده تر است، اما زمان زیادتری برای پخت آن لازم است تا به خوبی جا افتاده و خوشمزه شود. در این مقاله ما شما را با ۲۶ مدل آش و طرز تهیه آنها آشنا میکنیم.
انواع آش با کشک
دسته اول از انواع آش های ایرانی آشهایی هستند که مانند غذاهایی مانند کله جوش با کشک درست میشوند. در ادامه، با مهمترین این آش های ساده آشنا میشوید.
۱. طرز تهیه آش رشته

مشهورترین آش ایرانی که در بسیاری از کشورهای جهان شناخته شده، آش رشته است. این آش ایرانی با کشک و پیاز داغ هر کسی را وادار میکند تا چند قاشق از آن را بچشد. آش رشته دستور پخت نسبتا سادهای دارد برای آماده کردن آن باید مواد لازمی که در ادامه از آنها نام میبریم را داشته باشید. این مواد اولیه جهت طبخ آش رشته برای ۴ نفر مناسب هستند.
مواد لازم آش رشته
| سبزی آش | ۷۵ گرم |
| حبوبات شامل لوبیا چیتی و قرمز، نخود و عدس | هر کدام یکدوم پیمانه |
| رشته آشی | نصف ۱ بسته |
| پیاز متوسط | ۳ تا ۴ عدد |
| نمک، زردچوبه و فلفل سیاه | به اندازه لازم |
روش پخت آش رشته
دستور پخت این آش بسیار ساده است. حبوباتی که از شب قبل خیساندهاید را در قابلمه بپزید. سپس، به آن سبزی آش تفت داده شده را اضافه کنید. اجازه بدهید سبزی و حبوبات کاملا بپزند. سپس، به آنها رشته آشی را اضافه کنید. اگر پس از پخته شدن رشته، آش هنوز غلظت لازم را ندارد، به آن یکدوم قاشق غذاخوری آرد سفید اضافه کنید. پس از جا افتادن آش آن را با کشک و پیاز داغ تزیین کنید.
۲. طرز تهیه آش کشک؛ آش بدون رشته
برای تهیه آش کشک، باید مواد اولیه آن را آماده کنید. پس از آن، این آش ایرانی را با توجه به دستور پخت آن بپزید. آش کشک از جمله آشهایی است که طرز تهیه آن آسان و مدت زمان طبخ آن نسبتا کوتاه است.
مواد لازم آش کشک
| برنج (ترجیحا ایرانی) | یک پیمانه |
| کشک ساییده شده محلی (یا نصف شیشه کشک پاستوریزه) | به میزان لازم |
| روغن حیوانی یا روغن معمولی | یک قاشق غذاخوری |
| نمک | به میزان لازم |
| نعنا و پیاز داغ | به اندازه لازم |
روش پخت آش کشک
برای تهیه آش کشک، برنج را از قبل خیس میکنیم تا نرم شود. سپس برنج را به همراه کشک در آب ریخته و زمان میدهیم تا با هم پخته شوند. در این مرحله طعم غذا را چک میکنیم و در صورت نیاز به آن مقداری نمک اضافه میکنیم. زمان می دهیم تا آش پخته شده و جا بیفتد. پیاز داغ و نعنا سرخ شده را به عنوان تزیین روی آش پخته شده اضافه میکنیم. در نظر داشته باشید که این آش شل نیست و باید کمی حالت سفتی داشته باشد.
۳. طرز تهیه آش ترخینه
برای تهیه این آش سنتی و خوشمزه باید مواد لازم برای تهیه آن را آماده کنید. مراحل پخت آش ترخینه در مقایسه با سایر انواع آش به مدت زمان بیشتری نیاز دارد اما نتیجه آن واقعا خوشمزه خواهد شد.
مواد لازم آش ترخینه
| نخود | پنجاه گرم |
| لوبیا چیتی | پنجاه گرم |
| عدس | پنجاه گرم |
| ترخینه | سیصد گرم |
| سبزی آش | سیصد گرم |
| پیاز | دو عدد |
| نعنا و کشک | به میزان لازم |
| نمک و زردچوبه و فلفل | به مقدار لازم |
دستور پخت آش ترخینه
برای تهیه این آش ابتدا ترخینههای خشك را در مقداری آب خیس میكنیم. در قابلمهای مناسب پیاز داغ را تهیه کرده، و نخود و لوبیا خیس خورده را از آبكش رد كرده و در آن كمی تفت میدهیم. سپس این مواد را با پنج پیمانه آب روی حرارت زیاد قرار میدهیم. زمانی كه جوش آمد حرارت را ملایم میكنیم. پس از یك ساعت، عدس و ترخینه كه آن را آبكش كردهایم به همراه نمک، فلفل، و زردچوبه به مواد اضافه میكنیم و میگذاریم تا آش بپزد. بعد از نیم ساعت، سبزی را هم به آش اضافه كرده و زمان میدهیم تا آش جا بیفتد. زمانی كه آش آماده شد، آن را در ظرف كشیده و با پیاز، نعنا، و سیر داغ تزیین میكنیم.
توجه کنید که حتما حبوبات را از شب قبل خیس كنید و اگر فراموش كردید، آن ها را دو بار بجوشانید و آبش را خالی كنید تا نفخ آنها گرفته شود.
۴. طرز تهیه آش دندونی
آش دندونی هم از جمله انواع آش ساده و خوشمزه است که با کشک درست میشود. حتی اگر از آشپزی سررشته نداشته باشید هم میتوانید این غذای خوشمزه ایرانی را آماده کنید. برای تهیه آش دندونی، ابتدا مواد لازم آن را آماده کنید.
مواد لازم برای آش دندونی
| لوبیا سفید | یک پیمانه |
| لوبیا چیتی | یک پیمانه |
| نخود | یک پیمانه |
| عدس | یک و نیم پیمانه |
| ماش | یک و نیم پیمانه |
| بلغور گندم | یک پیمانه |
| بلغور جو | یک پیمانه |
| برنج | یک پیمانه |
| کشک و نعنا | به میزان لازم |
| پیاز | دو عدد |
طرز پخت آش دندونی
حبوبات را در آب به مدت حداقل ۱۰ ساعت خیس میکنیم. دو عدد پیاز را سرخ کرده و به همراه ادویه به بقیه مواد آش اضافه میکنیم و زمان میدهیم تا جا بیفتد. آش دندونی به همین سادگی آماده است!
انواع آش برای صبحانه
سفرههای صبحانه ایرانی علاوه بر غذاهایی مانند عدسی، خوراک لوبیا و لبنیات، آشهای خوشمزهای هم دارد. در ادامه، با مشهورترین آشهای صبحانه ایرانی آشنا میشوید.
۵. طرز تهیه آش سبزی

آش سبزی شیرازی و کلم پلو از معروفترین غذاهای محلی دیار بهارنارنجها هستند. آش سبزی دستور پختی نسبتا ساده دارد و بعد از یکی دو بار پختن آن، فوت و فن پخت این آش را یاد میگیرید. برای تهیه این آش، مواد زیر مورد نیاز است.
مواد لازم آش سبزی شیرازی
| برنج محلی یا نیم دونه | یک پیمانه |
| سبزی آش خرد شده | نیم کیلو |
| عدس، نخود، لوبیا پخته | یک پیمانه (از هر کدام) |
| پیاز درشت | یک عدد |
| سیر | دو حبه |
| نمک، فلفل سیاه، و زردچوبه | به میزان لازم |
روش پخت آش سبزی
سبزی را با پیاز و سیر خرد شده در روغن با زردچوبه تفت دهید. کمی که تفت خورد و بوی عطرش بلند شد، برنج را اضافه کنید. سپس کمی آب بریزید و اجازه دهید تا دانههای برنج کاملا له شوند. وقتی برنج له شد، حبوبات را اضافه کرده و نمک و فلفل را به اندازه لازم در غذا بریزید. در این مرحله حتما سبزی خشک مثل نعنا و شنبلیله را حتما اضافه کنید و اجازه دهید آش با حرارت متوسط بپزد. و مدام هم بزنید تا ته نگیرد. وقتی آش جا افتاد با پیاز داغ و نعنا داغ تزیین کنید.
۶. طرز تهیه آش شله قلمکار
آش شله قلمکار هم از جمله انواع آش ساده و خوشمزه است که برای صبحانه خورده میشوند. این آش را باید با صبر و حوصله فراوان بپزید. برای تهیه آش شله قلمکار، مواد زیر مورد نیاز است.
مواد لازم آش شله قلمکار
| نخود | یک پیمانه |
| لوبیا قرمز | یک پیمانه |
| لوبیا چیتی | یک پیمانه |
| عدس | یک پیمانه |
| برنج | یک پیمانه |
| گندم | یک پیمانه |
| جو | یک پیمانه |
| سبزی آش | یک کیلو |
| گوشت گوسفند یا گوساله | پانصد گرم |
| آب قلم گوساله | یک کاسه بزرگ |
| نمک و فلفل سیاه و زردچوبه | به مقدار لازم |
| نعنا خشک و پودر تخم گشنیز | به مقدار لازم |
| سیر | پنج حبه |
| پیاز بزرگ برای تهیه پیاز داغ | چهار عدد |
روش طبخ آش شله قلمکار
برای تهیه آش شله قلمکار ابتدا حبوبات به جز عدس، و غلات به جز برنج را از شب قبل آب بگذارید. سپس مواد خیس خورده را به همراه آب قلم و مقدار زیادی آب بپزید. در ظرفی جدا، یک عدد پیاز کوچک و گوشت را بپزید. بعد از پخته شدن حبوبات، گوشت را ریش ریش میکنیم و به آش اضافه میکنیم. عدس و برنج را هم شسته و اضافه میکنیم. بعد از پخت عدس و برنج، سبزی را نیز به همراه ادویه اضافه میکنیم. در نهایت، نعنا و تخم گشنیز و سیر رنده شده را در کمی روغن تفت داده و به محتویات آش اضافه میکنیم.
انواع اش بدون حبوبات
با اینکه بیشتر آشهای ایرانی با حبوبات درست میشوند، در پخت بعضی از انواع آش حبوبات به کار نمیرود. در ادامه با این آشها آشنا میشوید.
۷. طرز تهیه آش شوربا با کوفته قلقلی

برای تهیه آش شوربا با کوفته قلقلی، این آش بدون حبوبات ایرانی مواد زیر مورد نیاز است.
مواد لازم آش شوربا با کوفته قلقلی
| خرده برنج شمال | یک پیمانه |
| شوید خشک | دو قاشق غذاخوری |
| روغن مایع | دو قاشق غذاخوری |
| آب | پنج لیوان |
| گوشت قرمز چرخ کرده | دویست گرم |
| پیاز کوچک | یک عدد |
| سیب زمینی کوچک | نصف یک عدد |
| آرد نخودچی | دو قاشق غذاخوری |
| نعنا خشک | یک قاشق غذاخوری |
| نمک و زردچوبه و فلفل قرمز | به میزان لازم |
روش پخت آش شوربا
برای تهیه این آش، خرده برنج را داخل قابلمه ریخته و سه لیوان آب، شوید خشک و نمک را به آن اضافه میکنیم. هر وقت آب برنج کشیده شد، دوباره روی آن آب میریزیم تا برنج کامل باز شود. یک عدد پیاز و نصف سیب زمینی را رنده میکنیم و با گوشت، یک قاشق غذاخوری آرد نخود چی، یک قاشق غذاخوری نعنا خشک، و کمی نمک و فلفل و زردچوبه مخلوط میکنیم (این مواد کوفتهها را تشکیل میدهند). وقتی برنج پخته و له شد، کوفتهها را در قابلمه میندازیم و زمان برای پخت غذا و جا افتادن آن میدهیم.
انواع آش های زمستانی
انواع آش هاب ایرانی در شبهای سرد زمستانی به ویژه شب یلدا خورده میشوند و میتوانند شما را برای تمام زمستان گرم کنند. این آشها هم دستورهای پخت سادهای دارند و هم میتوانند انرژی مورد نیاز برای روزهای زمستانی را مهیا کنند.
۸. طرز تهیه آش جو
آش جو مانند آش رشته یک اش سریع و اسان است. برای تهیه آش جو، مواد مورد نیاز آن را به ترتیبی که در ادامه میخوانید آماده کنید.
مواد لازم آش جو
| جو، ترجیحا نیم کوب شده | یک لیوان |
| نخود | دو سوم لیوان |
| لوبیا چیتی | دو سوم لیوان |
| لوبیا قرمز | نصف لیوان |
| عدس | نصف لیوان |
| سبزی آش | یک کیلوگرم |
| پیاز داغ خلالی | به میزان کافی |
| سیر خرد شده | یک بوته |
| نمک، فلفل، نعنا، زرچوبه | به میزان لازم |
| کشک | به میزان دلخواه |
روش پخت آش جو
برای تهیه آش جو، جو خرد شده را در آب خیس میکنیم و یک ساعت روی حرارت میجوشانیم. سپس نخود و لوبیا چیتی و لوبیا قرمز را به جو در حال پختن اضافه میکنیم. بعد از اینکه جو و حبوبات تقریبا پختند، عدس را اضافه میکنیم. سپس سبزی خرد شده را به به همراه نمک و فلفل به محتویات دیگ اضافه میکنیم. در انتها، پیاز داغ، کشک، نعنا داغ، و سیر را نیز اضافه میکنیم. دقت کنید که در تمامی مراحل، آش باید به خوبی هم زده شود.
۹. طرز تهیه آش هفت رنگ
این آش که نام خود را مدیون حبوبات فراوان و مواد رنگارنگش است هم میتواند به شامی سبک و لذتبخش در زمستان تبدیل شود. برای تهیه آش هفت رنگ، مواد زیر مورد نیاز است.
مواد لازم برای آش هفت رنگ
| لوبیا چشم بلبلی | نصف لیوان |
| لوبیا چیتی | نصف لیوان |
| لوبیا قرمز | نصف لیوان |
| نخود | نصف لیوان |
| عدس | ۳ قاشق غذاخوری |
| ماش | ۳ قاشق غذاخوری |
| لپه | ۳ قاشق غذاخوری |
| اسفناج | یک کیلو |
| رشته | به میزان لازم |
| سبزی کوهی | به اندازه دلخواه |
| پیاز داغ و نعنا داغ | به میزان لازم |
روش پخت آش هفت رنگ
برای تهیه آش هفت رنگ، دو عدد پیاز بزرگ و سه حبه سیر را تفت داده و سبزی را به آنها اضافه میکنیم. بعد از یک ساعت، حبوبات پخته و رشته را اضافه کرده و زمان میدهیم تا آش خوب بپزد. در انتها پیاز داغ و نعنا داغ و کشک را برای تزیین اضافه میکنیم.
۱۰. طرز تهیه آش انار

آش انار یا آش آب انار یک آش پاییزی و زمستانی برای شبهای طولانی و سرد است. برای تهیه آش انار خوشمزه، مواد زیر مورد نیاز است.
مواد لازم آش انار
| آب انار (ترش یا شیرین) | دو تا سه پیمانه |
| برنج | یک پیمانه |
| پیاز داغ | چهار قاشق غذاخوری |
| عدس | نصف پیمانه |
| سبزی آش (تره، جعفری، گشنیز، نعنا) | هفتصد گرم |
| گوشت چرخ کرده | چهارصد گرم |
| پیاز متوسط | یک عدد |
روش پخت آش انار
پیاز را رنده کنید، آب آن را بگیرید. گوشت را با کمی نمک، فلفل سیاه، و زردچوبه به همراه پیاز رنده شده ورز دهید بعد قلقلی کرده و سرخ کنید. برنج را با پنج یا شش لیوان آب بگذارید تا بپزد. عدسها را نیز میتوانید جداگانه بپزید و به برنج اضافه کنید یا میتوانید همراه برنج بگذارید تا بپزد. در مرحله بعد، سبزی آش و گوشت قلقلیها را نیز اضافه کنید. زمان دهید تا این مواد در کنار هم بپزند. پانزده دقیقه آخر، آب انار و پیاز داغ را هم اضافه کنید و اجازه دهید تا جا بیفتد. میتوانید نعنا و سیر داغ هم اضافه کنید.
۱۱. طرز تهیه آش برنج
آش برنج هم با بافتی لطیف و خوشمزه یکی دیگر از انواع آش پرطرفدار ایرانی است. برای تهیه آش برنج، مواد زیر مورد نیاز است.
مواد لازم آش برنج
| لوبیا چشم بلبلی | نصف لیوان |
| عدس | نصف لیوان |
| بلغور جو | نصف لیوان |
| برنج | نصف لیوان |
| آب قلم گوسفند | دو قاشق |
| پیاز داغ | دو قاشق پر غذاخوری |
| رب گوجه فرنگی | یک قاشق |
| فلفل دلمه ای (با سایز معمولی) | نصف یک عدد |
| گوجه فرنگی رنده شده | دو عدد |
| آب | هفت لیوان |
| ادویه (نمک، فلفل، زردچوبه، کمی دارچین، و کمی زنجبیل) | به میزان کافی |
| پودر سیر | یک قاشق چایخوری |
روش طبخ آش برنج
برای پختن این اش خوشمزه برای ناهار، از قبل همه حبوبات را در آب خیس میکنیم. سپس حبوبات خیس خورده را روی حرارت میگذاریم، شعله گاز را کم کرده و مدت دو تا سه ساعت زمان میدهیم تا به خوبی و آرامی بپزند و جا بیفتند. سپس سبزی آش را به حبوبات پخته شده اضافه میکنیم. برای طعمدهی بیشتر به آش، از آب یک نارنج متوسط یا حتی کشک استفاده میکنیم. در نظر داشته باشید که به جای سبزی آش میتوانیم از اسفناج استفاده کنیم.
۱۲. آش شلغم

یک آش زمستانی پرخاصیت میخواهید؟ آش شلغم احتمالا همان چیزی است که به دنبال آن هستید. این آش درمان سرماخوردگی است و دستور پخت چندان پیچیدهای هم ندارد. مواد لازم آن را به ترتیبی که در ادامه میخوانید آماده کنید و آن را به روشی که توضیح میدهیم، بپزید.
مواد لازم آش شلغم
| شلغم تازه | ۶ عدد |
| عدس | ۱ لیوان |
| ماش | یکدوم لیوان |
| سبزی مخصوص آش | ۳۰۰ تا ۳۵۰ گرم |
| پیاز زرد بزرگ | ۱ عدد |
| سیر | ۳ تا ۴ حبه |
| نمک، زردچوبه و فلفل | به اندازه کافی |
روش پخت آش شلغم
حبوبات را نیمپز کنید و به سیر و پیاز تفت داده شده در قابلمه بیفزایید. بعد به آنها برنج نیمپز شده را اضافه کنید. بعد از پخته شدن برنج، سبزی را به قابلمه آش بیفزایید. در نهایت، شلغم مکعبی خرد شده را به قابلمه اضافه کنید و در قابلمه را ببندید تا آش کاملا جا بیفتد.
انواع آش تابستانی
آشهای تابستانی آشهایی هستند که معمولا از میوههای تابستانی مانند آلوچه یا مواد اولیهای مانند دوغ درست میشوند که شبها و روزهای تابستانی را خنکتر میکنند. در ادامه با طرز تهیه انواع آش تابستانی آشنا میشوید.
۱۳. طرز تهیه آش ماست
آش ماست غذایی سبک و مقوی برای روزها و شبهای گرم تابستان است. برای تهیه آش ماست، مواد زیر مورد نیاز است.
مواد لازم آش ماست
| برنج و بلغور | یک پیمانه |
| سبزی آش | یک کیلو |
| هویج | یک عدد |
| کلم سفید خرد شده | یک پیمانه |
| نخود لوبیا عدس پخته شده | یک پیمانه |
| پیاز سرخ شده و نعنا | جهت تزیین |
| ماست یا کشک | به میزان لازم |
| رشته | نصف پیمانه |
| نمک | به مقدارلازم |
طرز پخت آش ماست
برای تهیه آش ماست، ابتدا برنج، بلغور، سبزی، هویج، و کلم را در آب با مقداری نمک میپزیم. به این مواد زمان لازم را برای پختن میدهیم. سپس نخود، عدس، و لوبیا پخته شده را اضافه میکنیم. بعد از آن که تمام مواد پختند، برای سرد شدن محتویات آش مقداری زمان میدهیم. بعد از سرد شدن، آن را با ماست یا کشک مخلوط میکنیم. در نهایت آش را با نعنا و پیاز سرخ شده تزیین میکنیم.
۱۴. طرز تهیه آش دوغ

آش دوغ را در هر فصلی میتوان امتحان کرد اما معمولا تابستانها برای چشیدن طعم چنین غذای سبک و خنککنندهای مناسبتر هستند. برای تهیه آش دوغ، مواد زیر مورد نیاز است.
مواد لازم آش دوغ
| دوغ | چهار کیلوگرم |
| برنج | یک پیمانه |
| نخود | یک پیمانه |
| لوبیا سفید | یک پیمانه |
| تخم مرغ | یک عدد |
| سبزی پاک کرده (تره و گشنیز) | نیم کیلو |
| کوفته ریزه | چهل عدد |
| سیر له شده | هشت حبه |
روش طبخ آش دوغ
برای تهیه این آش ابتدا نخود و لوبیا و برنج را از شب قبل در آب خیس کنید. سپس نخود و لوبیای خیس شده را به همراه کمی نمک آبپز کنید. دوغ را جداگانه روی حرارت قرار دهید. در مرحله بعد، برنج و تخم مرغ را خوب با هم مخلوط کنید تا رنگ تخم مرغ کاملا سفید شود. مخلوط حاصل را به همراه سیر له شده و نخود و لوبیای پخته شده داخل دوغ بریزید. هر چند دقیقه یک بار مواد را به خوبی هم بزنید. سپس اجازه دهید تا آش روی شعله ملایم گاز جا بیفتد.
۱۵. طرز تهیه آش گوجه سبز
آش آلوچه یا گوجه سبز از میوههای تابستانی و تازه درست میشود. برای طبخ این غذا ابتدا مواد اولیه آن را طبخ آنچه در ادامه میخوانید آماده کنید.
مواد لازم آش آلوچه
| سبزی آش تازه | یک کیلو |
| رشته آش | یک بسته |
| لوبیا چیتی | سه پیاله |
| آلوچه ریز | نیم کیلو |
| گوجه فرنگی | یک کیلو |
| پیاز سرخ شده بزرگ برای داخل آش | چهار عدد |
| آرد | دو قاشق |
| نمک و زردچوبه و فلفل سیاه | به میزان لازم |
| پیاز چیپسی و نعنا خشک | جهت تزیین |
روش پخت آش آلوچه
برای تهیه آش گوجه سبز، ابتدا پیاز ها را سرخ کرده و با گوجه فرنگیهای رنده شده تفت میدهیم. ادویهجات را اضافه کرده و زمان می دهیم تا مواد مزه دار شود. لوبیا چیتی را که از قبل خیس کردهایم را نیز آبپزکرده و به مواد اضافه میکنیم. کم کم به مواد در حال پخت آب جوش اضافه کرده، سپس گوجه سبزها را درون قابلمه میریزیم و زمان میدهیم تا جا بیفتد. بعد از این که تمامی مواد پختند، رشتهها را اضافه کرده و زمان میدهیم تا با آش مخلوط شود و بپزد. برای روی آش از چیپس و نعنا و پیاز سرخ شده استفاده میکنیم.
انواع آش ایرانی
صرف نظر از آشهایی که در همه جای ایران پخته میشوند، میتوان به یک دستهبندی دیگر از انواع آشهای محلی ایرانی نیز اشاره کرد. در گوشه و کنار ایران، به مناسبتهای مختلف آشهایی سرو میشوند که در ادامه، با مشهورترین آنها آشنا میشوید.
۱۶. آش شله مشهد
امکان ندارد که از یک مشهدی غذای مورد علاقهاش را بپرسید و او به آش شله مشهد اشارهای نکند. فرایند پخت این آش نسبتا طولانی است. به همین علت، معمولا آن را در مناسبتهای خاص مثل عزاداریهای محرم و صفر میپزند اما این آش میتواند یک آش زمستانی خوشمزه هم باشد. مواد اولیه این آش را در ادامه میخوانید.
مواد لازم آش شله مشهد
| حبوبات شامل لوبیا چیتی، لوبیا سفید، عدس و نخود | هر کدام یک لیوان |
| گوشت گوسفندی | نیم کیلو |
| برنج نیمدانه | یک لیوان |
| بلغور گندم | سه لیوان |
| پیاز | دو تا سه عدد |
| پودر چوز هندی و دارچین | هر کدام نصف قاشق چایخوری |
| نمک، فلفل و زردچوبه | به میزان کافی |
روش پخت آش شله مشهد
گوشت ریش ریش شده را به حبوبات پخته و کوبیده شده اضافه کنید و آنها را همراه با آب روی حرارت بگذارید. بلغور گندم و برنج را هم پس از چند دقیقه داخل قابلمه بریزید. اجازه بدهید تا آش کاملا بپزد. سپس، به آن نمک و ادویهها را اضافه کنید و آن را گاهی هم بزنید تا به آشی کشدار و جا افتاده تبدیل شود. مشهدیها روی این آش مقداری خورشت قیمه میریزند و آن را در مراسمهای مختلف سرو میکنند.
۱۷. طرز تهیه آش عباسعلی
در صورتی که به دنبال یک آش محلی کشدار و خوشمزه برای شبهای زمستانی هستید به شما آش عباسعلی را پیشنهاد میدهیم. این آش محلی کرمانشاه معمولا در مناسبتهایی مانند ماه رمضان خورده میشود. برای تهیه این آش، مواد زیر مورد نیاز است.
مواد لازم آش عباسعلی
| گندم پوست کنده | یک لیوان |
| برنج ایرانی | یک استکان |
| گوشت گوسفندی | دویست گرم |
| لوبیا چیتی | نصف استکان |
| نخود و لوبیا سفید مخلوط | یک استکان |
| عدس | یک استکان |
| فلفل و نمک و زردچوبه | به میزان لازم |
| روغن حیوانی | به میزان کافی |
| پیاز | دو عدد |
روش طبخ آش عباسعلی
گوشت را به همراه پیاز آبپز میکنیم. بعد از پخت کامل آن را ریش ریش میکنیم. گندم پوست کنده را نیز جداگانه میجوشانیم و بعد از پخت به همراه گوشت به وسیله گوشتکوب میکوبیم. نخود، لوبیا، وعدس را به صورت کامل آبپز میکنیم. برنج را داخل آب خیس میکنیم و بعد از نرم شدن آن را با گوشت و گندم کوبیده مخلوط کرده و میپزیم. شعله را کم کرده و آش را هم میزنیم تا ته نگیرد. برای طعمدار کردن آش پیازهای رنده شده را با روغن حیوانی سرخ میکنیم و فلفل، زردچوبه، و نمک را اضافه میکنیم. بعد از کشدار شدن آش میتوانیم زیر آن را خاموش و آن را سرو کنیم.
۱۸. آش خیار چمبر

این آش سنتی اراک هم میتواند روزها و شبهای تابستانی را برای شما دلپذیرتر کند. برای درست کردن آش خیار چمبر ابتدا مواد اولیه آن را به ترتیبی که در ادامه میخوانید آماده کنید و پس از آن، دستور پخت ساده این آش را دنبال کنید.
مواد لازم آش خیار چمبر
| خیار چمبر | یک کیلو |
| بلغور گندم | یک لیوان |
| عدس | یک لیوان |
| پیاز متوسط | یک عدد |
| سبزی مخصوص آش | دویست گرم |
| نمک و فلفل | به میزان کافی |
روش پخت آش خیار چمبر
پیاز را تفت دهید و به آن بلغور گندم و عدس خیسانده شده را همراه با کمی آب اضافه کنید. اجازه بدهید تا بلغور گندم و عدس کاملا بپزند. سپس، به آنها خیار چمبری که خرد کرده و تفت دادهاید را اضافه کنید. پس از چند دقیقه سبزی آش خرد شده را درون قابلمه بریزید. حالا در قابلمه را ببندید و اجازه بدهید آش کاملا جا بیفتد.
۱۹. آش گل سرخ
آش سورانه که برخی به آن آش گل سرخ میگویند، با گیاهی به نام سورانه یا بن سرخ کوهی درست میشود. برای طبخ این آش محلی باید این سبزی را همراه با پیاز، برنج نیمدانه، نمک و زردچوبه تفت دهید. سپس، به آن آب اضافه کنید و اجازه بدهید تا آش خوب جا بیفتد.
۲۰. آش تره کوهی
آش تره کوهی یک آش محلی است که با تره کوهی تازه درست میشود. برای پختن این آش باید پیاز و سیر را تفت دهید و به آن آب مرغ بیفزایید. پس از چند دقیقه، نوبت به نخود، لوبیا، بلغور گندم و برنج نیمدانه میرسد. پس از نیمپز شدن این ترکیبات، عدس و تره کوهی را اضافه کنید و اجازه بدهید تا آب آش کاملاً غلیظ شود.
انواع آش با مرغ
اگر به چشیدن طعم آش با گوشت علاقه دارید اما نمیتوانید گوشت قرمز مصرف کنید، گوشت مرغ بهترین جایگزین آن است. در ادامه، با محبوبترین انواع آش ساده و خوشمزه با گوشت مرغ آشنا میشوید.
۲۱. طرز تهیه آش عدس
آش عدس غذایی سبک و مقوی است که هم میتوانید آن را برای صبحانه و هم به عنوان شامی سبک نوش جان کنید. برای تهیه آش عدس، مواد زیر مورد نیاز است.
مواد لازم برای آش عدس
| برنج گرد | یک پیمانه |
| عدس | یک پیمانه |
| سینه خرد شده بی استخوان مرغ | دویست گرم |
| سبزی آش (شوید، جعفری، گشنیز، تره) | پانصد گرم |
| فلفل دلمهای | چند تکه |
| پیاز | دو عدد |
| سیر | چند حبه |
| ماست | یک کیلو |
| روغن | به مقدار کافی |
| فلفل تند کوچک | دو عدد |
| زردچوبه، فلفل سیاه و نمک | به مقدار لازم |
| نخود | یک پیمانه |
روش پخت آش عدس
برای تهیه این آش، عدس را با تکههای مرغ آبپز میکنیم. سپس سیر و پیاز را ریز خرد کرده و داخل قابلمه روغن میریزیم و با فلفل تفت میدهیم. پس از آن که سیر و پیاز کمی طلایی شدند، سبزی را اضافه میکنیم و تفت میدهیم. آب سبزی که کشیده شد، عدس و گوشت پخته را با مقدار آب به قابلمه اضافه میکنیم. در ادامه، برنج و نخود و فلفل و نمک را اضافه میکنیم و با شعله ملایم زمان میدهیم تا جا بیفتد. وقتی مواد آش جا افتادند، آن را از روی شعله بر میداریم. ماست را هم میزنیم و کم کم به آشی که کمی از دمای آن کم شده است اضافه میکنیم.
در نظر داشته باشید که زیاد یا کم ریختن ماست به ذائقه بستگی دارد.
۲۲. آش جو با مرغ
آش جو معمولاً بدون گوشت تهیه میشود اما اگر میخواهید یک غذای زمستانی مقوی بپزید، میتوانید از گوشت مرغ نیز استفاده کنید. برای این کار، کافیست گوشت فیله یا سینه مرغ را بپزید و ریش ریش کنید و همراه با سبزی به آش اضافه کنید. سایر مراحل طبخ این آش به همان ترتیبی است که در دستور پخت آش جو توضیح دادیم.
۲۳. آش بلغور مشهدی با مرغ
آش بلغور جو یا گندم معمولاً بدون گوشت درست میشود اما اگر میخواهید این آش را با گوشت بپزید، پیشنهاد ما گوشت مرغ است. برای طبخ این آش محلی باید پیاز را تفت دهید و به آن نخود و لوبیا و آب بیفزایید. بعد از نیمپز شدن این حبوبات، عدس برنج نیمدانه و بلغور را اضافه کنید. وقتی این ترکیبات پخته شدند، نوبت به سبزی آش و گوشت مرغ پخته و ریش ریش شده میرسد. در نهایت نیز باید اجازه بدهید تا آش کاملاً جا بیفتد.
انواع آش پاییزی
انواع آش پاییزی یکی از مهمترین بخش از غذاهای پاییزی هستند. در ادامه، با محبوبترین این آشها آشنا میشوید.
۲۴. آش گوجه

آش گوجه فرنگی نیز آشی محبوب و پرطرفدار است. برای طبخ این آش گرم پاییزی باید پیاز را تفت دهید و به آن لوبیای خیس خورده و آب بیفزایید. پس از نیمپز شدن لوبیا، برنج نیمدانه و آب گوشت را اضافه کنید. وقتی برنج کاملاً مغزپخت شد نیز نوبت به سبزی این آش یعنی تره و جعفری همراه با غوره میرسد. اجازه بدهید تا سبزی بپزد. سپس، گوجه فرنگی پوره شده را بیفزایید. وقتی آب خوب جا افتاد، میتوانید آن را سرو کنید.
۲۵. طرز تهیه آش بلغور گندم با شیر
اگر برای شبهای طولانی پاییز یا زمستان به فکر پخت یک آش خوشمزه و گرم هستید به شما آش بلغور گندم با شیر را پیشنهاد میدهیم. برای تهیه آش بلغور، مواد زیر مورد نیاز است.
مواد لازم آش بلغور گندم با شیر
| بلغور گندم | یک و نیم پیمانه |
| عدس | یک پیمانه |
| شیر | چهار پیمانه |
| پیاز متوسط | سه عدد |
| نمک | به مقدار لازم |
| کره یا روغن زرد حیوانی | دو قاشق غذاخوری |
روش پخت آش بلغور گندم با شیر
برای تهیه این آش، ابتدا بلغور گندم و عدس را از یک شب قبل خیس میکنیم. پیاز نگینی خرد شده را با کمی کره یا روغن تفت داده و در مرحله بعدی بلغور گندم و عدس و نمک را به پیاز اضافه میکنیم. بعد از پخته شدن این مواد، شیر را به آنها اضافه میکنیم و به غذا زمان کافی میدهیم تا جا بیفتد.
۲۶. طرز تهیه آش كدو
برای تهیه آش کدو، ابتدا مواد لازم آن را طبق آنچه در ادامه میخوانید آماده کنید.
مواد لازم آش كدو
| كدو | یک كيلو |
| برنج | یک و نیم پيمانه |
| شیر | یک ليوان |
| شكر | نصف ليوان |
| زنجبيل | به ميزان لازم |
| دارچين | به ميزان لازم |
| نمک | یک قاشق چايخورى |
| كره | بیست و پنج گرم |
روش پخت آش كدو
برای تهیه آش کدو، ابتدا برنج را خیس کرده و با ٣ لیوان آب می پزیم. نمك را اضافه کرده و کم کم آب جوش اضافه میکنیم. كدو را قطعه قطعه کرده و با یک پیمانه آب مىپزيم. سپس پوست كدوها را با قاشق جدا میکنیم و مجددا در همان آبی که با آن پخته شده بود قرار میدهیم. وقتی دانههای برنج در حال جوش باز شد، کدو را همراه با آبش به آن اضافه میکنیم.
مواد را بهم میزنيم و اجازه میدهیم تا دانههاى برنج روى حرارت ملايم كاملا بپزند. سپس، يك ليوان شير اضافه میكنيم، و مجددا روى حرارت ملايم اجازه میدهيم تا جوش بيايد. هرچند وقت یک بار آش را بهم میزنيم تا ته نگيرد. شكر را اضافه کرده و باز بهم میزنيم. كمى بعد كره را نیز اضافه مكنيم. در انتها نیز كمى دارچين و زنجبيل اضافه میكنيم و اجازه میدهیم تا آش جا بیفتد.
کلام آخر
انواع آش همیشه در سفرههای ایرانی جایگاه خاص خود را داشته است. چه در شبهای بلند زمستان و چه در مناسبتهای خاص مانند عاشورا و تاسوعا این آشها غذاهای محبوبی بوده و هستند که میتوانند به شما انرژی بدهند و سر حال نگه دارند. در این مطلب، طرز تهیه انواع آش محبوب ایرانی را توضیح دادیم تا این غذاها را به بخشی از سفره ناهار، شام یا صبحانه خود تبدیل کنید.
سؤالات رایج درباره انواع آش
انواع آش های زمستانی کداماند؟
آش جو، آش بلغور گندم با شیر، آش عدس، آش کدو، آش هفت رنگ، آش عباسعلی، آش انار، آش برنج، آش شلغم.
انواع آش تابستانی کداماند؟
آش دوغ، آش ماست، آش آلوچه، آش خیار چمبر.
انواع آش با کشک کداماند؟
آش رشته، آش کشک، آش ترخینه، آش دندونی.
انواع آشهای محلی دیگری که میتوان درست کرد کداماند؟
آش شله مشهد، آش اوروش، آش هفت دانه، اش اینجیبیر، آش قلیه، آش شولی، آش اوماج و آش بلگ بختیاری.

