در میان بهترین غذاهای ایرانی برای مهمانی کمتر غذایی وجود دارد که نسبت به مرغ شکم پر محبوبیت بیشتری داشته باشد. مرغ شکم پر حجم بالایی از مواد اولیه جذاب را دارد. موادی که شامل یک مرغ کامل در کنار محتویات داخل شکم آن، ادویه مخصوص و سبزی مرغ شکم پر هستند. بهعلاوه، سس مخصوصی که مطابق نظر آشپز قبل از پخت بر روی پوست مرغ ریخته میشود، ظاهر و طعمی منحصر به فرد به قسمتهای بیرونی مرغ شکم پر میدهد. طرز تهیه مرغ شکم پر بر خلاف آنچه افراد تصور میکنند کار پیچیدهای نیست و نیاز به کمی خلاقیت و سلیقه در آشپزی دارد. در نهایت مزهدار کردن مرغ به نظر خودتان بستگی دارد و آن را داخل فر میگذارید. باقی کار تهیه این غذا را حرارت فر انجام میدهد.
طرز تهیه مرغ شکم پر برای مهمانی

تنوع طعم و طرز پخت مرغ شکم پر مجلسی بسیار بالا است. در ادامه، شیوههای محبوب طرز تهیه مرغ شکم پر را بیان میکنیم ولی این به آن معنا نیست که همه موارد گفته شده در این دستور باید رعایت شوند. شما میتوانید با هر مادهای که راحت هستید و مطابق سلیقهتان است مرغ شکم پر مجلسی تهیه کنید و در همه گیر شدن مرغ شکم پر مجلسی خوشمزه و رستورانی سهیم باشید. در طبخ هر غذایی مشابه مرغ شکم پر مجلسی همواره سوال اول این است که از کجا شروع کنیم و چه مواد اولیه ای جهت طبخ مرغ شکم پر آماده کنیم؟
برای تصمیم گیری در این مورد همان طور که در بالا ذکر شد، شما هستید که تصمیم گیرنده طعم مرغ شکم پر مجلسی خود هستید. طعم غالب مورد نظر شما کدام است؟ ترش؟ شیرین؟ ملس؟ یا عطرهایی چون عطر سبزیجات یا زعفران را می پسندید؟ سس محبوب شما باربیکیو است یا سس خردل؟ عطر سیر را می پسندید یا نعنا؟ زنجبیل ادویه مورد نظر شماست یا دارچین؟ آلوچه و زرشک را ترجیح میدهید یا هویج و سیب زمینی شیرین؟ همه این مواد میتواند ترکیبهای مختلفی از مواد داخل مرغ شکم پر مجلسی شما را تشکیل بدهند.
دستورپخت مرغ شکم پر در فر
برای تهیه مرغ شکم پر مجلسی، ابتدا از تمیز بودن داخل و روی مرغ مطمئن شوید و چربیهای اضافی مرغ را جدا کنید. برای تهیه مرغ شکم پر، یک مرغ با وزن ایدهآل را در آب نمک بگذارید تا مزهدار شده و بوی زهم آن گرفته شود. نکتهای که باید به آن دقت کنید این است که وزن مرغ هر چه کمتر باشد، مرغ شکم پر سریع تر آماده شده و کاملا مغزپخت میشود. وزن پیشنهادی یک و نیم تا دو کیلوگرم است. سطح مرغ را با حوله کاغذی خشک کنید؛ زیرا هرچه آب پوست مرغ کمتر باشد، پوست مرغ برشتهتر شده و طعم بهتری به گوشت مرغ شکم پر میدهد. بعد از آماده کردن مرغ سایر مواد لازم مرغ شکم پر را به ترتیبی که در ادامه میخوانید آماده کنید و سراغ مراحل طبخ آن بروید. مواد لازمی که در ادامه میخوانید، برای طبخ این غذا برای ۴ تا ۶ نفر است. در صورتی که به طور مثال، قصد دارید مرغ شکم پر برای ۲۰ نفر آماده کنید، باید میزان این مواد را پنج تا شش برابر بیشتر کنید.
مواد لازم مرغ شکم پر برای ۴ تا ۶ نفر
| مرغ کامل | ۱ عدد |
| پیاز بزرگ | ۳ عدد |
| آلو بخارا | ۱۲ تا ۱۴ عدد |
| سیر | ۴ تا ۵ حبه |
| زرشک | ۱ قاشق غذاخوری |
| کره | ۵۰ گرم |
| رب انار | ۴ قاشق غذاخوری |
| رب گوجهفرنگی | ۱ قاشق غذاخوری |
| زعفران دمکرده | به میزان دلخواه |
| جعفری و گشنیز ساطوری شده | یکدوم پیمانه |
| مغز گردوی خرد شده | ۱۰۰ گرم |
| نمک، زردچوبه و فلفل سیاه | به اندازه کافی |
مرحله اول: تهیه سس مرغ شکم پر با رب انار
برای تهیه سس مرغ شکم پر در فر میتوانید از مواد اولیه مختلفی مانند سس باربیکیو استفاده کنید اما معمولا آنچه از آن نام بردیم به تهیه یک سس خوشمزه مرغ شکم پر ساده مناسب هستند. برای تهیه این سس باید پیاز را نگینی خرد کنید و با کره تفت دهید تا سبک و شیشهای شود. سپس، سیر له یا رنده شده را به آن اضافه کنید. وقتی عطر سیر در فضای آشپزخانه پیچید، به آن نمک، فلفل و زردچوبه را بیفزایید. پس از طلایی شدن سیر و پیاز، سبزیجات را داخل تابه بریزید و با سایر مواد تفت دهید.
در ادامه، مغز گردوی خرد شده، آلو بخارای خیس خورده، زرشک شسته شده و زعفران را یکی یکی به تابه اضافه کنید. وقتی این مواد کاملا با یکدیگر ترکیب شدند، رب انار و بعد از آن، رب گوجهفرنگی را اضافه کنید. اجازه بدهید تا رنگ رب گوجهفرنگی کاملا باز شود. سپس، شعله گاز را خاموش کنید.
مرحله دوم از طرز تهیه مرغ شکم پر ساده

به طور کل برای تهیه هر مرغ شکم پر مجلسی باید تمام سطح داخلی و خارجی مرغ شکم پر را فلفل و نمک بزنید. پس از آن مقداری کره آب شده همراه با سس انار را روی تمام سطح مرغ بمالید. اسپری کردن روغن زیتون و یا آب میوههایی مانند آب سیب یا آب پرتقال نیز عطر جذابی به مرغ شکم پر میدهد و همین طور اضافه کردن پودر کاری، دارچین، و زرد چوبه کاملا سلیقهای و مطابق ذائقه شماست.
مرحله سوم: قرار دادن مرغ در ظرف مخصوص
پس از مزه دار کردن مرغ شکم پر، محتویاتی که به عنوان سس آماده کردهاید را آرام آرام درون مرغ بریزید. موردی که هرگز نباید فراموش کنید این است که هر دوپای مرغ را با نخی محکم به هم ببندید. با این کار محتویات مرغ شکم پر درون شکم مرغ محفوظ مانده و با حرارت دیدن به بیرون نمیریزد. از طرفی بعد از طبخ مرغ، گوشت مرغ شکم پر نرم تر شده و امکان جدا شدن و یا تغییر شکل ظاهری آن هست و بستن نخ از این اتفاق جلوگیری میکند. بالهای مرغ را حتما پشت گردن و زیر مرغ بگذارید تا بالهای مرغ نسوزد و طعم و ظاهر مرغ شکم پر شما را تحت تاثیر قرار ندهد. زیر پوست مرغ مقداری سبزی معطر، سیر و پیاز همراه با ادویه و یا زعفران اضافه کنید.
مرحله چهارم: طبخ مرغ شکم پر
فر را در دمای ۳۵۰ درجه فارنهایت قرار دهید و بعد از گرم شدن مرغ را در جایی که روی شعله مستقیم نباشد بگذارید و حدود یک و نیم الی دو ساعت درون فر به آن فرصت پختن بدهید. جهت اطمینان از میزان پخت مرغ هر ۱۵ الی ۲۰ دقیقه با چنگال میزان سفتی مرغ را بررسی کنید و بعد از اطمینان از پخت غذا فر را روی ۱۶۵ درجه فارنهایت بگذارید. مرغ را بچرخانید و مجددا مقداری سس باربیکیو یا انار به آن اضافه کنید تا سمت دیگر مرغ شکم پر هم خوب برشته شود. بعد از خارج کردن مرغ شکم پر از فر، اگر بوته سیر و لیمو داخل مرغ شکم پر قرار دادهاید، آن را خارج کنید. بهتر است که بلافاصله بعد از خروج از فر غذا را سرو نکنید. حدود ۱۵ الی ۲۰ دقیقه به مرغ شکم پر بیرون از فر زمان بدهید.
شما میتوانید برای طبخ این غذای مجلسی از فویل آلومینیومی نیز استفاده کنید. روش طبخ مرغ شکم پر در فر با فویل به همین ترتیب است که توضیح دادیم اما نیازی نیست که مرغ را هر از گاهی بررسی کنید. پس از حدود دو تا سه ساعت مرغ در فویل کاملا پخته میشود.
طرز تهیه مرغ شکم پر در قابلمه روی گاز

طرز تهیه مرغ شکم پر در قابلمه روی گاز در مراحل ابتدایی با طرز تهیه مرغ شکم پر در فر مشترک است. شما باید مرغ را به همان ترتیبی که در دستور پخت این غذا توضیح دادیم، آماده طبخ کنید. سپس، درون یک قابلمه مناسب، کمی آب، زعفران دمکرده، نمک، فلفل، زردچوبه، رب انار و آلو بخارا بریزید. اجازه بدهید تا این مواد به نقطه جوش برسند. در نهایت، مرغ شکم پر را درون قابلمه بگذارید و اجازه بدهید تا با حرارت ملایم حدود یک تا دو ساعت کاملا بپزد.
طرز تهیه مرغ شکم پر در توستر
روش پخت این مرغ در توستر نیز در مراحل تهیه محتویات مرغ شکم پر با گردو و زرشک مشترک است. شما باید مواد مرغ شکم پر را داخل آن بریزید و آن را به روشی که توضیح دادیم ببندید. سپس، مرغ را لابهلای فویل آلومینیومی بپیچید. دمای توستر را روی ۲۰۰ درجه سانتیگراد تنظیم کنید و مرغ را درون آن بگذارید. اجازه بدهید تا مرغ حدود یک ساعت در توستر بپزد. سپس، آن را از فویل خارج کنید، دمای توستر را به ۲۲۰ درجه سانتیگراد تغییر دهید و صبر کنید تا پوست مرغ کاملا برشته شود.
مرغ شکم پر در هواپز
مرغ شکم پر با سبزی و گردو در هواپز یا سرخکن بدون روغن نیز به همان روشی که در طرز تهیه مرغ شکم پر با رب انار و گردو در فر توضیح دادیم آماده میشود، با این تفاوت که برای درست کردن مرغ شکم پر در سرخ کن بدون روغن به زمان کمتری نیاز دارید. مرغ شکم پر آماده شده را در ظرف ایرفرایر بگذارید و دمای آن را روی ۱۸۰ درجه سانتیگراد قرار دهید. بعد از حدود ۳۰ دقیقه مرغ شکم پر آماده سرو میشود.
طرز تهیه مرغ شکم پر بختیاری
طرز تهیه مرغ شکم پر بختیاری نیز به روش شمالی آن شبیه است اما دانه انار خشک نیز در ترکیبات خود دارد.
طرز تهیه مرغ شکم پر شیرازی
طرز تهیه مرغ شکمپر شیرازی نیز به همین ترتیبی است که در روش پخت این غذای مجلسی در فر توضیح دادیم اما شیرازیها اغلب به محتویات داخل مرغ شکم پر مقداری گوشت چرخکرده، هویج و فلفل دلمهای نیز اضافه میکنند.
سبزی مرغ شکم پر
برای طبخ این غذای شمالی معمولاً از سبزیجات محلی نظیر چوچاق، خالواش یا اناریجه استفاده میکنند اما اگر این سبزیجات را در اختیار ندارید، میتوانید از گشنیز، جعفری، پونه و نعناع نیز استفاده کنید.
سرو مرغ شکم پر

در زمان سرو غذا بهتر است آن را با دورچین مواد غذایی تزیین کنید. دورچین مرغ شکم پر کاملا سلیقهای است ولی همواره از پیشنهادهای جذاب میتوان به سبزیجات و صیفیجات اشاره کرد. سیب زمینی تنوری معطر، فلفل سبز، گوجه گیلاسی، قارچ آب پز و مزه داره شده و آلوچه از جمله پیشنهادات ما برای دورچین مرغ شکم پر هستند. هویج پخته شده و کلم بروکلی، گیاه رزماری، ذرت شیرین، نخود فرنگی، و کرفس هم به دلیل طعم تقریبا خنثی و رنگهای جذابی که دارند میتوانند ظاهر مرغ شکم پر شما را دلربا تر کنند. از اسلایسهای حلقهای لیمو ترش و کاهو تازه نیز میتوان به عنوان سفره زیر مرغ شکم پر استفاده کرد تا ترکیب و بوی تازگی غذا را نگه دارد.
فوت وفن تهیه مرغ شکم پر
- مرغ شکم پر شمالی با رب انار مثل مرغ ترش از سبزیجات معطر محلی مانند چوچاق درست میشود و به جای رب گوجهفرنگی، رب ازگیل یا آلوچه دارد.
- برای خوشمزهتر شدن مرغ شکم پر میتوانید موقع گذاشتن مرغ در فر، قابلمه، توستر یا هواپز روی آن سس باربیکیو یا سس انار درست شده از رب انار، کره، آب جوش، رب گوجهفرنگی، زعفران دمکرده، نمک و فلفل سیاه بریزید.
کلام آخر
مرغ شکم پر یکی از غذاهای مجلسی محبوب ایرانیها است. برای تهیه این غذای خوشمزه لازم نیست که آشپزی حرفهای باشید. همین که از پس غذاهای ساده بربیایید و کمی خوشسلیقه باشید، میتوانید طبق آنچه توضیح دادیم، غذایی جذاب و خوشمزه بپزید. طرز درست کردن مرغ شکم پر سادهتر از آن چیزی است که فکر میکنید.
سؤالات رایج
سبزی مرغ شکم پر چیست؟
سبزیجات معطر مانند گشنیز و پونه همراه با جعفری یا سبزیجات محلی مانند چوچاق.
مرغ شکم پر چند ساعت تو فر باشه؟
دو و نیم تا چهار ساعت بدون فویل و دو تا سه ساعت با فویل آلومینیومی.
چگونه مرغ شکم پر را مزه دار کنیم؟
با نمک، فلفل، آبلیموی تازه، مقداری کره آب شده همراه با سس انار یا باربیکیو.
از کجا بفهمیم مرغ شکم پر پخته شده است؟
جهت اطمینان از میزان پخت مرغ هر ۱۵ الی ۲۰ دقیقه با چنگال میزان سفتی مرغ را بررسی کنید.
مرغ شکم پر در قابلمه چند ساعته میپزه؟
حدود دو ساعت.
هر مرغ شکم پر برای چند نفر است؟
۴ تا ۶ نفر.
مرغ شکم پر در فر چند درجه باشد؟
۱۶۵ درجه فارنهایت.

