غذاهای ایتالیایی مثل پاستا و لازانیا همیشه طرفداران خاص خود را دارند. کافیست منظره جذاب یک بشقاب لازانیا با پنیر کش‌دار در وقت ناهار شرکت را تصور کنید. رؤیایی به نظر می‌رسد، این‌طور نیست؟ پس همین حالا دست به کار شوید و لازانیا با طعم دل‌خواه خود را آماده کنید. در ادامه، سرگذشت این غذای ایتالیایی و طرز تهیه انواع لازانیای خوشمزه را توضیح می‌دهیم.

لازانیا؛ غذایی یونانی یا ایتالیایی؟

لازانیا؛ غذایی یونانی یا ایتالیایی؟

چه کسی لازانیا را ابداع کرده است؟ یونانی‌ها؟ رومی‌های باستان؟ یا ایتالیایی‌ها؟ یکی از مهم‌ترین سؤالاتی که درباره سرگذشت این غذا همیشه وجود داشته، همین است. برخی معتقدند که یونانی‌ها اولین کسانی بودند که لازانیا پختند و برخی ابداع این غذا را به رومی‌ها نسبت می‌دهند.

واقعیت این است که اگر رومی‌ها نبودند، امروزه لازانیا تا این اندازه محبوب نبود. این غذا را یونانی‌ها ابداع کردند اما وقتی رومی‌ها در حدود ۱۴۶ سال پیش از میلاد مسیح یونان را فتح کردند، لازانیا شهرتی جهانی یافت. شهرت اصلی رومی‌ها این بود که آداب‌ و رسوم، فرهنگ و غذاهای محلی مناطق دیگر را به‌سادگی می‌پذیرفتند. بنابراین، دیری نپایید که لازانیا به غذای محبوب آنها تبدیل شد. بعدها این دستورپخت به ایتالیا هم راه یافت. سرآشپزهای ایتالیایی دستورپخت لازانیا را تغییر دادند تا به غذای شگفت‌انگیزی که امروزه می‌شناسیم تبدیل شود.

لازانیا به شکل امروزی اولین بار در قرن چهاردهم میلادی در تالار بزرگی از ناپل ایتالیا سرو شد. ایتالیایی‌ها این غذا را در رویدادها و مناسبت‌های خاص می‌خوردند. این غذای چندلایه در دوران شیوع طاعون سیاه در ایتالیا ابداع شد تا شاید مردم این کشور را از خاطرات تلخ این بیماری نجات دهد.

در اواخر دهه ۱۸۰۰ مهاجران ایتالیایی دستورپخت این غذای خوشمزه را با خود به قاره آمریکا بردند. طولی نکشید که آمریکایی‌ها با پنیر پارمیجانو رجیانو یا همان پنیر پارمزان ایتالیایی آشنا شدند که در لایه‌هایی از سس گوجه‌فرنگی و رشته‌های لازانیا پیچیده شده بود. این غذای ایتالیایی به‌سرعت به یکی از اصلی‌ترین غذاهای آمریکایی تبدیل شد. چندین قرن بعد از آن، هنوز هم لازانیا به عنوان غذایی با دستورپخت ساده محبوب باقی مانده و میلیون‌ها نفر در سراسر جهان آن را دوست دارند.

در مامانپز ثبتنام کن

لازانیا با گوشت چرخ کرده

لازانیا با گوشت چرخ‌کرده رایج‌ترین دستورپخت لازانیاست. برای اجرای این دستورپخت ساده باید ابتدا مواد لازم آن را آماده کنید. پس از آن نوبت به طبخ این غذا با گوشت چرخ کرده می‌رسد.

مواد لازم لازانیا با گوشت چرخ کرده برای ۴ نفر

لازانیا ۱ بسته
گوشت چرخ ‌کرده ۳۰۰ گرم
پیاز ۲ عدد
سیر ۳ حبه
فلفل دلمه‌ای ۱ عدد
قارچ ۲۵۰ گرم
جعفری ساطوری ‌شده به میزان دل‌خواه
رب گوجه ‌فرنگی ۲ قاشق غذاخوری
پنیر پیتزای رنده شده به اندازه دل‌خواه
آرد سفید ۱ قاشق غذاخوری
کره ۲۰ گرم
شیر ۱ لیوان
نمک، فلفل، زردچوبه و آویشن به میزان لازم

مراحل پخت لازانیا با گوشت چرخ‌کرده

لازانیا با گوشت چرخ کرده

ابتدا پیاز را به صورت نگینی خرد کنید و در تابه‌ای مناسب همراه با اندکی روغن تفت دهید. وقتی پیاز کمی نرم شد، گوشت چرخ‌کرده را به آن اضافه کنید. گوشت باید به اندازه‌ای همراه با پیاز تفت داده شود که رنگ آن تغییر کند. سپس، نمک، فلفل و زردچوبه را به آن بیفزایید. وقتی گوشت مزه‌دار شد، نوبت به رب گوجه‌فرنگی می‌رسد. رب را کمی با گوشت و پیاز ترکیب کنید تا رنگ آن باز شود. سپس، به ترتیب، جعفری ساطوری‌شده، قارچ و فلفل دلمه‌ای خرد شده را اضافه کنید. وقتی قارچ و فلفل دلمه‌ای نرم شد، شعله را خاموش کنید و به تابه مقداری آویشن اضافه کنید.

در مرحله بعدی باید ورقه‌های لازانیا را آماده کنید. برای این کار مقداری آب درون قابلمه‌ای نسبتا بزرگ بریزید و آن را روی حرارت بگذارید. وقتی آب به جوش آمد، به آن مقداری نمک و روغن بیفزایید. سپس، ورقه‌های لازانیا را یکی یکی به قابلمه اضافه کنید. ورقه‌های لازانیا به حدود ۷ تا ۸ دقیقه زمان نیاز دارند تا نرم شوند. پس از آن، باید آنها را با آب سرد آب‌کشی کنید و اجازه بدهید تا خنک شوند.

در نهایت، سس بشامل لازانیا را آماده کنید. برای این کار ابتدا آرد و کره را با یکدیگر تفت بدهید. سپس شیر را به آن اضافه کنید. وقتی سس به غلظت لازم رسید آن را از روی شعله بردارید.

حالا کف ظرف مناسبی را چرب کنید و آن را با چند ورقه لازانیا بپوشانید. سپس، در آخرین مرحله از طرز تهیه لازانیا با پنیر پیتزا، مقداری از سس مخصوص لازانیا و مواد گوشتی را به ترتیب روی آن بریزید و پخش کنید. بعد کمی پنیر پیتزا روی مواد بپاشید. در ادامه، روی مواد گوشتی و پنیر را با ورقه‌های لازانیا بپوشانید و مرحله قبل را آن‌قدر تکرار کنید تا ورقه‌های لازانیا و مواد تمام شوند. روی آخرین لایه از ورقه‌های لازانیا را هم با پنیر پیتزا بپوشانید. ظرف لازانیا را درون فر با دمای ۱۸۰ درجه سانتی‌گراد قرار بدهید. وقتی سطح لازانیا و پنیر پیتزا به رنگ طلایی درآمد، غذا آماده است.

لازانیا سبزیجات

لازانیا سبزیجات

اگر به دنبال غذاهایی گیاهی بدون گوشت هستید، باید طعم لازانیای سبزیجات را بچشید. البته، پیش از هر چیز مواد لازم آن را آماده کنید.

مواد لازم لازانیا سبزیجات برای ۸ نفر

لازانیا ۲ بسته
پیاز ۴ عدد
هویج ۴ عدد
فلفل دلمه‌ای ۴ عدد
قارچ ۸۰۰ گرم
زیتون بدون هسته ۸ قاشق غذاخوری
رب گوجه ‌فرنگی ۳ تا ۴ قاشق غذاخوری
نمک، فلفل سیاه، پودر آویشن و پودر سیر به میزان لازم
آرد سفید ۲ قاشق غذاخوری
کره ۴۰ گرم
شیر ۲ لیوان
پنیر پیتزای رنده شده به میزان دل‌خواه

مراحل پخت لازانیای سبزیجات

دستورپخت این نوع لازانیا شبیه طرز تهیه لازانیا با گوشت چرخ‌کرده است. این دو نوع لازانیا در تهیه مواد میانی لازانیا با یکدیگر تفاوت دارند.

برای طبخ مواد میانی لازانیای سبزیجات باید پیاز نگینی خرد شده را همراه با روغن زیتون تفت بدهید. وقتی پیاز نرم شد، بقیه سبزیجات یعنی هویج، فلفل دلمه‌ای، قارچ و زیتون خرد شده را به ترتیب به تابه اضافه کنید. این سبزیجات باید با فاصله به تابه اضافه شوند تا به‌خوبی نرم شده باشند. پس از افزودن سبزیجات، ادویه‌ها و رب گوجه‌فرنگی را اضافه کنید. وقتی رب با مواد داخل تابه به‌خوبی ترکیب شد، شعله را خاموش کنید. بقیه مراحل کار را هم مانند دستورپخت لازانیا با گوشت چرخ‌کرده پیش بروید.

لازانیای سه پنیره

لازانیای سه پنیره

لازانیای سه پنیره یکی از محبوب‌ترین انواع این غذای ایتالیایی محسوب می‌شود. دستورپخت آن نیز با سایر انواع لازانیا چندان تفاوت ندارد. برای طبخ لازانیای سه پنیره ابتدا مواد لازم آن را آماده کنید.

مواد لازم لازانیا سه پنیره برای ۴ نفر

لازانیا ۱ بسته
گوشت چرخ‌کرده ۳۰۰ گرم
پیاز ۲ عدد
سیر ۳ حبه
ریحان ساطوری ‌شده یا خشک ‌شده ۱.۵ قاشق چای‌خوری
قارچ ۲۵۰ گرم
رازیانه یک‌دوم قاشق چای‌خوری
جعفری ساطوری ‌شده به میزان دل‌خواه
رب گوجه‌ فرنگی ۲ قاشق غذاخوری
پنیر پیتزای رنده شده به اندازه دل‌خواه
پنیر کممبرت، موزارلا و پارمسان به اندازه کافی
نمک، فلفل، زردچوبه و آویشن به میزان لازم

طرز تهیه لازانیا در فر

ابتدا مواد داخل لازانیا و ورقه‌های لازانیا را مانند طرز تهیه لازانیا با گوشت چرخ‌کرده آماده کنید. سپس، کف ظرف مناسبی را چرب کنید و ورقه‌های لازانیا را کف آن بچینید. حالا مواد داخل لازانیا را روی ورقه‌ها بریزید تا سطح آن را کاملا بپوشاند. در ادامه، مقداری پنیر کممبرت رنده‌شده روی مواد بپاشید و آن را با ورقه‌های پنیر موزارلا بپوشانید.

در مرحله بعد، دوباره مواد داخل لازانیا را روی ورقه‌های پنیر موزارلا بریزید تا سطح آن را کاملا بپوشاند. سپس، مقداری پنیر پارمزان رنده‌شده روی آن بپاشید. این کار را چند مرتبه دیگر تکرار کنید تا لازانیا و مواد داخل آن تمام شود. سپس، ظرف حاوی لازانیا را در فر با دمای ۱۸۰ درجه سانتی‌گراد قرار بدهید تا سطح آن برشته و طلایی‌رنگ شود.

لازانیا با مرغ

لازانیا با مرغ

اگر به طبخ یک لازانیا خانگی فکر می‌کنید، می‌توانید لازانیا را به عنوان یک غذا با گوشت چرخ کرده مرغ نیز بپزید. برای پختن لازانیا با گوشت مرغ به همان مواد اولیه لازانیا مجلسی با گوشت چرخ کرده نیاز دارید اما باید گوشت مرغ را جایگزین گوشت چرخ کرده کنید. لازانیا با مرغ هم با گوشت چرخ کرده مرغ و هم با گوشت پخته و ریش ریش شده مرغ درست می‌شود.

مواد لازم لازانیای مرغ برای ۶ نفر

لازانیا ۱.۵ بسته
گوشت چرخ ‌کرده ۳۵۰ گرم
پیاز ۳ عدد
سیر ۳ تا ۴ حبه
فلفل دلمه‌ای ۱.۵ عدد
قارچ ۳۰۰ گرم
رب گوجه ‌فرنگی ۲.۵ قاشق غذاخوری
پنیر پیتزای رنده شده به اندازه دل‌خواه
آرد سفید ۱.۵ قاشق غذاخوری
کره ۲۵ گرم
شیر ۱.۵ لیوان
نمک، فلفل، زردچوبه و آویشن به میزان لازم

طرز تهیه لازانیا با مرغ برای 6 نفر

گوشت مرغ را به صورت ریش ریش یا چرخ کرده همراه با سیر و پیاز تفت دهید و به آن نمک و ادویه‌های لازانیا را اضافه کنید. بعد از تغییر رنگ گوشت مرغ، به آن قارچ خرد شده بیفزایید. وقتی آب قارچ تبخیر شد نیز فلفل دلمه‌ای و در آخر، رب گوجه فرنگی را اضافه کنید. سس بشامل را هم به همان ترتیبی که در طرز تهیه لازانیا ساده با گوشت چرخ کرده توضیح دادیم، آماده کنید. در نهایت، مایه لازانیا و سس را به همان ترتیبی که در روش پخت لازانیا با گوشت چرخ کرده توضیح دادیم، روی ورقه‌های لازانیا بریزید و آن را در فر بپزید.

لازانیا با سوسیس

لازانیا با سوسیس هم نوعی لازانیا خوشمزه و محبوب است که روش پخت آن با لازانیای مرغ و لازانیا با گوشت چرخ کرده هیچ تفاوتی ندارد. شما باید سوسیس را رنده کنید و همراه با سایر مواد اولیه تفت دهید. در آخر نیز آن را همراه با سس بشامل لابه‌لای ورقه‌های لازانیا بریزید و لازانیا را بپزید.

لازانیای اسفناج

لازانیای اسفناج

لازانیا اسفناج یک غذای گیاهی بدون گوشت است که گیاه‌خواران طعم آن را می‌پسندند.

مواد لازم لازانیا اسفناج دو نفره

لازانیا نصف ۱ بسته
اسفناج ۲۵۰ گرم
قارچ ۱۰۰ گرم
پیاز کوچک ۱ عدد
سیر ۱ حبه
پنیر پیتزا به میزان دل‌خواه
پنیر خامه‌ای ۱۰۰ گرم
آرد ۱ قاشق غذاخوری
کره ۲۵ گرم
شیر یک‌دوم پیمانه
نمک، فلفل سیاه و پودر آویشن به اندازه لازم

طرز تهیه لازانیا اسفناج

سیر و پیاز خرد شده را تفت دهید و به آنها برگ‌های اسفناج را اضافه کنید. پس از پخته شدن اسفناج، قارچ خرد شده را به تابه اضافه کنید. اجازه بدهید تا آب قارچ تبخیر شود. سپس، به آن پنیر خامه‌ای اضافه کنید. بعد از آماده شدن مایه لازانیا رژیمی با اسفناج، آن را همراه با پنیر پیتزا و سس بشامل لابه‌لای ورقه‌های لازانیای آماده شده بریزید و لازانیا را بپزید. این غذا زودتر از سایر انواع لازانیا پخته می‌شود و نوعی لازانیا فوری به شمار می‌رود.

لازانیا رولی

لازانیا لقمه ای یا رولی نوعی فینگر فود برای مهمانی است که می‌توانید آن را در مهمانی‌های مختلف مثل مهمانی تولد یا حتی به عنوان خوراکی شب یلدا به کار ببرید. برای طبخ لازانیا رولی باید مایه آن را به یکی از روش‌هایی که تا اینجا توضیح دادیم آماده کنید. سپس، ورقه‌های لازانیای آماده شده را یکی یکی روی پیشخوان آشپزخانه بگذارید و روی گوشه‌ای از آنها سس بشامل، مواد میانی لازانیا و پنیر پیتزا بریزید. ورقه لازانیا را با احتیاط رول کنید و داخل قالب چرب شده فر بگذارید. می‌توانید برای این کار از خمیر لازانیا نیز استفاده کنید. در آخر، مقداری سس بشامل و پنیر پیتزا روی لازانیا بریزید و آنها را در فر با دمای ۱۸۰ درجه سانتی‌گراد بپزید.

سس لازانیا بدون شیر

سس بشامل لازانیا را می‌توانید بدون شیر هم آماده کنید. برای این کار باید آب را جایگزین شیر کنید. آرد را تفت دهید و به آن کره، نمک و فلفل بیفزایید. در آخر نیز به همان اندازه شیر، آب اضافه کنید و اجازه بدهید تا سس بشامل با حرارت ملایم غلیظ شود.

طرز تهیه لازانیا بدون فر

لازانیا بدون فر

ممکن است برای پختن لازانیا به فر دسترسی نداشته باشید یا به هر دلیل دیگری نخواهید از فر استفاده کنید. برای طبخ لازانیا بدون فر راه‌های مختلفی دارید.

طرز تهیه لازانیا در قابلمه

لازانیا روی گاز نیز به همان روشی که برای طبخ لازانیا در فر توضیح دادیم، پخته می‌شود. برای طبخ لازانیا در قابلمه یا لازانیا تابه ای، باید ابتدا یک ورقه لازانیای اضافی کف قابلمه یا تابه بچینید. سپس، ورقه‌های لازانیا، سس بشامل، مواد میانی لازانیا و پنیر پیتزا را به روشی که قبلاً توضیح دادیم، روی ورقه اضافی لازانیا بچینید.

اگر به طبخ لازانیا در ماهیتابه رژیمی فکر می‌کنید هم باید از پنیر پیتزای کمتری استفاده کنید و برای طبخ این غذا روغن زیتون به میزان اندک به کار ببرید.

لازانیا در هواپز

لازانیا می‌تواند یک غذای هواپزی هم باشد. برای پختن این غذا باید لازانیا را به همان ترتیبی که تا اینجا توضیح دادیم، داخل ظرف هواپز بچینید. البته، برای طبخ این غذا نیازی نیست که ظرف را چرب کنید. لازانیای هواپزی با ۲۰۰ درجه سانتی‌گراد و در زمان ۲۰ دقیقه آماده می‌شود.

لازانیا در مایکروفر

ورقه‌های لازانیا را همراه با مواد میانی، سس بشامل و پنیر پیتزا درون ظرف بچینید و آن را داخل مایکروویو بگذارید. درجه آن را روی ۹۰۰ وات تنظیم کنید و حدود ۱۰ دقیقه صبر کنید تا پنیر لازانیا کاملاً برشته شود.

لازانیا در توستر

برای پخت لازانیا در توستر باید دمای این دستگاه را روی ۱۶۰ درجه و زمان آن را روی ۳۰ دقیقه تنظیم کنید. برای طبخ این غذا باید هر دو المنت توستر روشن باشد و در نهایت روی لازانیا را با المنت بالا برشته کنید.

لازانیا در ساندویچ ساز

روش پخت لازانیا فوری با ساندویچ‌ساز نیز بسیار ساده است. شما باید ورقه آماده لازانیا که آب آن گرفته شده را روی کفه چرب شده ساندویچ‌ساز بگذارید. سپس، روی آن به ترتیب، سس بشامل، مقداری از مایه لازانیا و پنیر پیتزا بریزید. در آخر هم ورقه دیگر لازانیا را روی آن بگذارید و اجازه بدهید تا لازانیا در دستگاه آماد شود.

ادویه لازانیا

برای پختن لازانیا می‌توانید از ادویه لازانیا یا سبزیجات معطر خشک شده مانند رزماری، آویشن و ریحان استفاده کنید. ترکیب کردن سماق، پودر سیر، پودر پیاز، پودر میخک و جوز هندی با ادویه لازانیا نیز آن را خوشمزه‌تر می‌کند.

فوت و فن پخت لازانیا

لازانیا غذای فست فودی خوش‌طعم

کلام آخر

لازانیا غذای فست فودی خوش‌طعمی است که دستورپختی ساده دارد. برای طبخ این غذا به حدود ۱ ساعت زمان نیاز دارید. اگر هم برای پخت لازانیا فرصت کافی ندارید، می‌توانید آن را بر عهده مامان‌پز بگذارید. لازانیا در مامان‌پز با دست‌پخت مامان فلور و مامان نیره قابل سفارش است.

سوالات متداول

جایگزین سس بشامل در لازانیا چیست؟

سس لازانیا بدون شیر، سس مارینارا یا سس‌ گوجه فرنگی.

لازانیا 500 گرمی برای چند نفر است؟

۴ نفر.

لازانیا در فر چند درجه باشد؟

۱۸۰ درجه سانتی‌گراد.

لازانیا چند دقیقه باید بجوشد؟

۵ تا ۸ دقیقه.

لازانیا چقدر کالری دارد؟

هر ۱۰۰ گرم لازانیا حدود ۲۸۰ کالری دارد.

برای اینکه لازانیا به هم نچسبد چه کنیم؟

کمی نمک و روغن در آب در حال جوش بریزید.

برای لازانیا از چه پنیری استفاده کنیم؟

پنیر پیتزا، پنیر چدار یا پنیر موزارلا.