یکی از غذاهای تابستانی خوشمزه و جذاب آلبالو پلو است. کمتر کسی پیدا میشود که به این غذای بهشتی نه بگوید. اگر شما هم جزو عاشقان آلبالو پلو هستید اما دستورپخت آن را نمیدانید، تا پایان این مطلب با ما همراه شوید. در ادامه، طرز تهیه آلبالو پلو با گوشت قلقلی، مرغ و بدون گوشت را میخوانید.
آلبالو پلو اصفهانی

آلبالو پلو غذایی مجلسی و خوشمزه است که معمولا با گوشت مرغ یا گوشت چرخکرده میپزند. در شهرهایی مثل اصفهان و شیراز این غذا با گوشت چرخ کرده را با گوشت قلقلی درست میکنند. اگر دورهمی کوچکی دارید و میخواهید سفرهای رنگین بچینید، میتوانید آلبالو پلو با گوشت قلقلی به روش شیرازیها و اصفهانیها را هم در فهرست غذاهای خود قرار دهید. دستورپخت این غذای پلویی بسیار ساده است. تنها کاری که باید بکنید این است که مواد لازم را آماده کنید و مراحلی که توضیح میدهیم را گام به گام پیش بروید. مواد لازمی که در ادامه میخوانید جهت طبخ آلبالو پلو با گوشت قلقلی برای ۸ نفر مناسب هستند. اگر به طرز تهیه البالو پلو برای ۶ نفر فکر میکنید، باید میزان مواد اولیه را با همین نسبتها تغییر دهید.
مواد لازم آلبالو پلو با گوشت قلقلی برای ۸ نفر
|
برنج |
۸ پیمانه |
|
گوشت چرخکرده |
۵۰۰ تا ۶۰۰ گرم |
|
پیاز بزرگ |
۲ عدد |
|
شکر |
۳۰۰ گرم |
|
آلبالوی تازه |
۸۰۰ گرم |
|
زعفران دمکرده |
به میزان دلخواه |
|
نمک، زردچوبه و فلفل سیاه |
به اندازه کافی |
مرحله اول از طرز تهیه آلبالو پلو با گوشت چرخ کرده
قبل از هر کاری باید هسته آلبالوها را جدا کنید. میتوانید این کار را با کمک نی نوشابه انجام دهید تا شکل اصلی آلبالو حفظ شود. حالا آلبالوها را درون قابلمهای مناسب بریزید و به آن به میزان دلخواه شکر اضافه کنید. آلبالو باید به مدت تقریبا ۱۰ دقیقه حرارت ببیند تا کمی نرم شود.
مرحله دوم: درست کردن گوشت قلقلی
پیاز را رنده کنید و آب آن را کاملا بگیرید. سپس پیاز رنده شده و گوشت چرخکرده را به همراه نمک، فلفل و زردچوبه کاملا ورز دهید. وقتی مواد بهخوبی با یکدیگر ترکیب شدند، درب ظرف را با سلفون بپوشانید و آن را به مدت ۱ ساعت درون یخچال قرار بدهید.
بعد از ۱ ساعت، گوشت را به صورت قلقلیهای کوچک دربیاورید. سپس، قلقلیها را در تابه به همراه اندکی روغن سرخ کنید.
مرحله سوم از طرز تهیه آلبالو پلو مجلسی
بعد از آماده شدن گوشت قلقلی و آلبالوها سراغ برنج بروید. در قابلمهای بزرگ مقداری آب را به همراه نمک بجوشانید. سپس، برنجی که تمیز کرده و شستهاید را به آن اضافه کنید. برنج باید حدود ۱۰ دقیقه حرارت ببیند. پس از این مدت، یکی از دانههای برنج را میان دو انگشت خود قرار دهید. اگر اطراف آن نرم شده و فقط مغز آن کمی سفت است، برنج را آبکشی کنید. مقداری از برنج را در ظرفی جداگانه با زعفران دمکرده ترکیب کنید تا دو نوع برنج سفید و زعفرانی داشته باشید.
مرحله نهایی طبخ البالو پلو با گوشت قلقلی
در آخر، قابلمهای را روی حرارت بگذارید. کف قابلمه اندکی روغن بریزید. نان، سیبزمینی یا هر ماده دیگری که برای تهدیگ انتخاب کردهاید را درون قابلمه بریزید. حالا کمی برنج آبکشی شده روی آن بریزید. سپس، مقداری آلبالو و گوشت قلقلی روی برنج بریزید. پس از آن، کمی از برنج زعفرانی را روی آلبالو و گوشت بریزید و دوباره روی آن را با مقداری برنج بپوشانید. این کار را آنقدر تکرار کنید تا مواد آمادهشده تمام شوند. فراموش نکنید که کمی آلبالو و گوشت قلقلی هم برای تزیین نگه دارید. آلبالو پلو شیرازی یا اصفهانی به ۴۵ تا ۶۰ دقیقه زمان نیاز دارد تا کاملا بپزد.
البالو پلو با گوشت گوسفندی

یکی دیگر از روشها برای درست کردن یک آلبالو پلوی لذیذ استفاده از گوشت گوسفندی یا گوساله است. برای پختن آلبالو پلو با گوشت خورشتی میتوانید گوشت را به همان روش که در طبخ باقالی پلو با ماهیچه به کار میرود، به صورت یک یا چند تکه در کنار آلبالو پلو بگذارید یا آن را به صورت ریش ریش شده داخل این غذای تابستانی به کار ببرید. بههرحال، روش طبخ آلبالو پلو با گوشت بسیار ساده است. برای این کار ابتدا مواد اولیه را طبق آنچه در ادامه میخوانید آماده کنید. بعد از آن، مراحل تهیه آلبالو پلو مجلسی با گوشت را اجرا کنید. آنچه در ادامه میخوانید طرز تهیه آلبالو پلو برای 4 نفر است.
مواد لازم آلبالو پلو با گوشت خورشتی برای ۴ نفر
|
برنج |
۴ پیمانه |
|
گوشت گوسفند یا گوساله |
۳۰۰ تا ۴۰۰ گرم |
|
پیاز بزرگ |
۱ عدد |
|
شکر |
۱۵۰ گرم |
|
آلبالوی تازه |
۴۰۰ گرم |
|
زعفران دمکرده |
به میزان دلخواه |
|
نمک، زردچوبه و فلفل سیاه |
به اندازه کافی |
مرحله اول از طرز تهیه آلبالو پلو با گوشت
برای تهیه یک آلبالو پلو اصیل باید قبل از هر کاری گوشت را بپزید. درون قابلمهای مناسب پیاز نگینی خرد شده را تفت دهید تا سبک و شیشهای شود. سپس، به آن زردچوبه و فلفل اضافه کنید. در ادامه، گوشت را به پیاز اضافه کنید و اجازه بدهید تا همراه با آن کاملا تفت داده شود. در نهایت، به قابلمه مقداری آب اضافه کنید و صبر کنید تا گوشت کاملا مغزپخت شود.
مرحله دوم: آماده کردن آلبالوها و برنج
در این فاصله که گوشت مغزپخت میشود، سراغ آلبالو و برنج بروید. آلبالو و برنج هم باید طبق مرحله اول و سوم از دستورپخت آلبالو پلو با گوشت قلقلی آماده شوند.
مرحله سوم: دم کردن آلبالو پلو با گوشت
در نهایت، نوبت به دم کردن این غذای پلویی میرسد. برای دم کردن این غذای فصلی باید از همان روشی که در مرحله آخر طبخ آلبالو پلو با گوشت قلقلی توضیح دادیم استفاده کنید، با این تفاوت که به جای گوشت مرغ از گوشت گوسفند یا گوساله ریش ریش شده یا تکهای استفاده میشود.
آلبالو پلو با مرغ تکه ای

آلبالو پلو با مرغ یک غذای تابستانی خوشمزه است که شکل و شمایل آن به زرشک پلو با مرغ یا حتی مرصع پلو شباهت دارد. معمولا آلبالو پلو تهرانی به این غذاها شباهت دارد چون مردم تهران برای تهیه آلبالو پلو از گوشت مرغ به صورت تکهای استفاده میکنند و آن را ریش ریش نمیکنند. تهرانیها معمولا برای طبخ آلبالو پلو گوشت مرغ را به صورت رولی یا قلقلی درمیآورند. از این نظر، آلبالو پلوی تهرانی کمی به میگو پلو شباهت دارد چون در این دستور پخت هم گوشت مرغ قلقلی شده درست مل میگو در میگو پلو در اطراف ظرف سرو چیده میشود.
البته، شما میتوانید درست مثل طرز تهیه ته چین مرغ، گوشت مرغ را ریش ریش کنید و داخل غذا به کار ببرید. طرز تهیه آلبالو پلو با مرغ ریش ریش و مرغ کامل هیچ تفاوتی با یکدیگر ندارند. برای تهیه این غذای مجلسی به هر یک از این دو شکل، باید ابتدا مواد اولیه آن را طبق آنچه در ادامه میخوانید آماده کنید.
مواد لازم آلبالو پلو با مرغ برای ۸ نفر
|
برنج |
۸ پیمانه |
|
ران یا فیله مرغ |
۸ تا ۱۰ عدد |
|
پیاز بزرگ |
۲ عدد |
|
شکر |
۳۰۰ گرم |
|
آلبالوی تازه |
۸۰۰ گرم |
|
زعفران دمکرده |
به میزان دلخواه |
|
نمک، زردچوبه و فلفل سیاه |
به اندازه کافی |
مرحله اول: آماده کردن برنج و آلبالو
برای طبخ این غذای تابستانی قبل از هر کاری، برنج و آلبالو را به روشی که در دستور پخت آلبالو پلو با گوشت قلقلی توضیح دادیم، آماده کنید.
مرحله دوم: آماده کردن گوشت مرغ
در این مرحله باید تصمیم بگیرید که میخواهید آلبالو پلو را با مرغ حلزونی یا قلقلی درست کنید یا قصد دارید آن را مثل مرغ زرشک پلو بپزید. در صورتی که راه دوم را انتخاب کردهاید، کار شما خیلی ساده است؛ فقط باید مرغ را با پیاز و ادویهها تفت بدهید و بعد روی آن آب بریزید تا با حرارت ملایم بپزد. در نهایت هم به آن ۱ قاشق غذاخوری رب و مقداری زعفران دمکرده بیفزایید.
برای آماده کردن گوشت مرغ به صورت قلقلی، این مرحله کمی طولانیتر میشود. در این صورت، باید گوشت مرغ را همراه با پیاز داخل چرخ گوشت بریزید. سپس، به آن نمک و ادویههای دلخواهتان را اضافه کنید. بعد از اینکه گوشت حدود ۱ ساعت درون یخچال استراحت کرد، آن را به صورت قلقلی دربیاورید و سرخ کنید.
روش سوم برای آماده کردن گوشت مرغ هم این است که فیلههای مرغ را مزهدار کنید و به صورت رول دربیاورید و با خلال دندان محکم کنید. سپس، آن را سرخ کنید تا برای مراحل بعدی آماده شود.
مرحله سوم از طرز تهیه آلبالو پلو مجلسی
در نهایت، باید آلبالو پلو را به همان روشی که در دستور پخت این غذای فصلی با گوشت قلقلی توضیح دادیم، دم کنید. توجه داشته باشید که اگر برای آماده کردن گوشت مرغ از روش سوم استفاده کردهاید، بهتر است گوشت مرغ رولی و سرخشده را موقع سرو این غذای خوشمزه در اطراف ظرف بچینید.
آلبالو پلو رژیمی یا آلبالو پلو بدون گوشت

ممکن است در میانههای تابستان هوس چشیدن طعم آلبالو پلو را کرده باشید اما به دلیل رژیم غذایی خاصی که دارید نتوانید این غذای تابستانی را با گوشت یا مرغ نوش جان کنید. در این صورت، دو راه دارید. اول اینکه میتوانید از سویا به جای گوشت چرخکرده استفاده کنید و آن را درست مثل گوشت چرخکرده آماده کنید. روش دیگر هم این است که این غذا را بدون گوشت و شکر نوش جان کنید. در این صورت، یک آلبالو پلو ترش رژیمی خواهید داشت.
مواد لازم برای آلبالو پلو رژیمی برای ۴ نفر
|
برنج |
۴ پیمانه |
|
آلبالوی تازه |
۴۰۰ گرم |
|
زعفران دمکرده |
به میزان دلخواه |
|
نمک، زردچوبه و فلفل سیاه |
به اندازه کافی |
طرز تهیه آلبالو پلو بدون گوشت
روش طبخ آلبالو پلو رژیمی بسیار سادهتر از رسپیهای دیگر این غذای تابستانی است. در این روش، برای آماده کردن آلبالو از شکر استفاده نمیشود و نیازی به آماده کردن گوشت نیست. فقط باید آلبالو و برنج را جداگانه آماده کنید و در نهایت، این غذای فصلی لذیذ را به همان روشی که قبلا توضیح دادیم دم کنید. به همین سادگی یک آلبالو پلو ترش رژیمی دارید که میتوانید آن را با خلال بادام، پسته آلبالو تزیین کنید.
آلبالو پلو با مربای آلبالو

برای اینکه یک آلبالو پلو ملس داشته باشید، میتوانید از مربای آلبالو برای طبخ این غذا استفاده کنید. این غذا هم با مربای آلبالوی آماده قابل طبخ است و هم میتوانید موقع پخت آن یک مربای آلبالوی فوری درست کنید. برای درست کردن این مربا کافیست هنگام آماده کردن آلبالو به آن شکر بیشتری اضافه کنید و اجازه بدهید تا آلبالو با شکر بیشتر پخته شود. بقیه مراحل طبخ درست مانند مراحل طرز تهیه آلبالو پلو ساده با گوشت یا مرغ است.
طرز تهیه آلبالو پلو با آلبالوی فریزری
طرز تهیه آلبالو پلو ساده با آلبالوی فریزری با آلبالوی تازه تفاوتی ندارد. برای طبخ این غذا با آلبالوی فریزری، باید آلبالو را از چند ساعت قبل از فریزر خارج کنید و اجازه بدهید تا یخ آن کاملاً باز شود.
آلبالو پلو با ماهیچه
برای طبخ آلبالو پلو میتوانید از گوشت ماهیچه گوسفند یا گوساله نیز استفاده کنید. این گوشت را باید همراه با پیاز تفت دهید و با نمک و ادویهها بپزید. سپس، از آن به جای کوفته قلقلی یا گوشت خورشتی استفاده کنید.
آلبالو پلو با آلبالو خشک
برای طبخ این مدل آلبالو پلو مراحل طرز تهیه آلبالو پلو ساده با گوشت یا مرغ اجرا میشوند، با این تفاوت که آلبالوی خشک جایگزین آلبالوی تازه میشود. آلبالوی خشک را به مدت چند ساعت در ظرفی حاوی آب گرم قرار دهید تا پف کند و نرم و کمنمک شود. سپس، هسته آن را خارج کرده و از آن به جای آلبالوی تازه استفاده کنید.
چاشنی آلبالو پلو
مهمترین چاشنی آلبالو پلو زعفران است. کمتر کسی میتواند این غذای فصلی خوشمزه را بدون برنج زعفرانی تصور کنید. زعفران دمکرده هم برای رنگین شدن برنج و هم برای خوشعطر و طعم شدن گوشت مرغ یا گوسفند کاربرد دارد. علاوه بر زعفران، بسته به نوع آلبالو پلویی که درست میکنید، میتوانید از فلفل سیاه، زردچوبه و حتی دارچین هم استفاده کنید. اگر هم هوس کردهاید که آلبالو پلو ملس داشته باشید، باید اندازه شکر آن را کم و زیاد کنید.
ترفندهای خوشمزگی آلبالو پلو
- برای اجرای مراحل طرز تهیه آلبالو پلو با گوشت چرخکرده هم میتوانید گوشت را به صورت قلقلی دربیاورید و هم میتوانید آن به روشی که برای آماده کردن گوشت عدس پلو مجلسی به کار میرود آماده کنید. البته، اگر از روش اول استفاده کنید، غذای شما بیشتر شبیه غذاهای رسمی ایرانی خواهد شد.
- اگر میخواهید آلبالوها حین پخت در میان برنج به یکدیگر نچسبند، باید به آنها مقداری کره اضافه کنید.
- بهتر است آلبالو را زیاد نپزید تا شکل اولیه خود را حفظ کند.
- به جای آلبالوی تازه میتوانید از آلبالو فریزری یا آلبالو خشکه هم استفاده کنید اما قطعا طعم اولی از آلبالو پلو با آلبالو فریزری یا آلبالو خشکه بهتر است.
- برای تزیین آلبالو پلو از برنج زعفرانی، خلال بادام و پسته استفاده میکنند.
کلام پایانی
آلبالو پلو یکی از غذاهای سنتی و خوشمزه ایرانی است. برای چشیدن طعم این غذا باید آنچه توضیح دادیم را موبهمو اجرا کنید. اگر هم فرصت کافی ندارید، میتوانید روی مامانپز حساب کنید.
سؤالات رایج
خواص آلبالو چیست؟
آلبالو یک میوه تابستانی خوشمزه است که خواص آنتی اکسیدانی دارد. این میوه ترش به کاهش فشار خون، بهتر شدن عملکرد دستگاه گوارش و تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکند.
روش نگهداری آلبالو برای مدت طولانی چیست؟
برای نگهداری از آلبالو میتوانید آلبالوهای تازه را خشک یا فریزی کنید یا به صورت مربای آلبالو دربیاورید.
چگونه آلبالو را برای آلبالو پلو فریز کنیم؟
برای فریزری کردن آلبالو باید هسته آلبالوی تازه را دربیاورید و در ظرف دربسته نگهداری کنید.
برای آلبالو پلو چقدر شکر لازمه؟
مقدار شکر در این غذا به میزان آلبالو پلو و اندازه ملس بودن آن بستگی دارد. به عنوان مثال، اگر میخواهید آلبالو پلو ملس برای ۴ نفر درست کنید به ۱۵۰ گرم شکر نیاز دارید.

