ایرانیها درباره خورش کرفس به دو دسته تقسیم میشوند؛ طرفدار پروپاقرص آن هستند یا به این غذا علاقهای ندارند و خورش قورمهسبزی را ترجیح میدهند. اگر شما جزو دسته اول هستید و به دنبال دستورپخت و ترفندهای خوشمزگی این غذای ایرانی هستید، تا پایان این مطلب با ما همراه شوید. در این مطلب، هرآنچه باید درباره طرز تهیه انواع خورش کرفس بدانید را توضیح میدهیم.
خورشت کرفس با گوشت؛ غذایی خوشمزه با دستورپخت آسان

یکی از دلایل بیعلاقگی بعضی از افراد به خورش کرفس این است که طعم واقعی این غذا را نچشیدهاند. برخلاف روش طبخ سایر غذاهای اصیل و ایرانی مانند قورمه سبزی و خورشت کنگر، برای درست کردن خورش کرفس با گوشت نیازی به تبحر خاصی در آشپزی ندارید. همین که دستورپختی که توضیح میدهیم را مرحله به مرحله اجرا کنید، نتیجه شما را شگفتزده خواهد کرد. برای آماده شدن این غذا در مجموع به حدود ۳ ساعت زمان نیاز دارید.
مواد لازم خورش کرفس برای ۴ نفر
|
گوشت گوسفندی تازه مخصوص خورش |
۴۰۰ گرم |
|
برگ تازه کرفس |
۲۵۰ گرم |
|
ساقه کرفس تازه |
۲۵۰ گرم |
|
نعنای تازه |
۵۰ گرم |
|
جعفری تازه |
۱۰۰ گرم |
|
پیاز بزرگ |
۱ عدد |
|
نمک، زردچوبه و فلفل |
به اندازه لازم |
|
آب لیمو یا غوره تازه |
به میزان دلخواه |
مرحله اول از طرز تهیه خورشت کرفس برای ۴ نفر
سبزیجات و کرفس تازه به خورش کرفس با گوشت طعمی بینظیر میبخشند. این سبزیجات را پاک کنید و با دقت بشویید. سپس، برگ کرفس، نعناع و جعفری را ساطوری کنید. ساقه کرفس هم باید به شکل برشهای ۱ تا ۱.۵ سانتیمتری دربیاید.
حالا تابهای به اندازه سبزیجات بردارید و ساقههای کرفس را با اندکی روغن تفت دهید. وقتی ساقههای کرفس سبک و شفاف شدند، به آنها مقداری زردچوبه اضافه کنید. سپس، برگ کرفس و سبزیجات ساطوری شده را به تابه بیفزایید و همراه با ساقه کرفس تفت دهید. بعد از اینکه سبزیجات و کرفس به میزان دلخواهتان تفت داده شدند، تابه را از روی حرارت بردارید و کنار بگذارید.
مرحله دوم: تفت دادن گوشت
در ادامه، پیاز را به صورت نگینی خرد کنید و در قابلمهای متوسط همراه با روغن تفت بدهید. وقتی پیاز سبک و شفاف شد، گوشت را که به اندازه خورشتی خرد شده به آن اضافه کنید. گوشت باید به اندازهای همراه با پیاز تفت داده شود که رنگش تغییر کند. سپس، نمک، زردچوبه و فلفل را به آن اضافه کنید.
مرحله آخر طبخ خورش کرفس با گوشت
وقتی گوشت به اندازه دلخواهتان سرخ شد، به آن ۲ تا ۳ لیوان آب اضافه کنید. حالا حدود ۱۰ تا ۱۵ دقیقه صبر کنید تا گوشت کمی همراه با آب بپزد. سپس، کرفس و سبزیجات تفت داده شده را به قابلمه اضافه کنید. حالا درب قابلمه را ببندید و اجازه بدهید تا خورش کرفس کاملا بپزد و روغن بیندازد.
حدود ۱۵ تا ۲۰ دقیقه پیش از اینکه حرارت را خاموش کنید، به آن آب لیمو یا غوره تازه بیفزایید. مقدار آب لیمو یا غوره کاملا سلیقهای است و به ذائقه خودتان بستگی دارد.
خورشت کرفس با مرغ

خورشت کرفس با مرغ برای کسانی که به هر دلیلی نمیخواهند گوشت قرمز مصرف کنند، بهترین این گزینه است. این غذای خوشمزه و لذیذ بسیار سریعتر از خورش کرفس با گوشت آماده میشود. طرز تهیه خورشت کرفس با مرغ به همان روشی است که در طرز پخت خورشت کرفس با گوشت توضیح دادیم، تنها تفاوت آن این است که برای ۴ نفر به حدود ۸۰۰ گرم گوشت مرغ نیاز دارید. این گوشت را باید مانند آنچه در مرحله دوم روش طبخ خورشت کرفس توضیح دادیم تفت بدهید.
خورشت کرفس با لوبیا
خورشت کرفس سنتی و قدیمی حبوباتی ندارد اما در دستورهای پخت جدیدتر حبوبات خورش کرفس لوبیا چیتی یا لوبیا قرمز هستند. خورش کرفس با لوبیا برای ۴ نفر علاوه بر مواد اولیهای که در روش پخت اصلی این خورش توضیح دادیم به ۱ پیمانه لوبیا قرمز یا چیتی هم نیاز دارد. لوبیا را باید از شب قبل خیس کنید و در مرحله دوم همراه با گوشت به قابلمه بیفزایید.
خورش ریواس و کرفس
اگر به خورش ریواس علاقه داشته باشید، احتمالا از طعم خورش کرفس و ریواس هم لذت خواهید برد. برای آماده کردن این خورشت خوشمزه علاوه بر مواد لازم برای خورشت کرفس مجلسی و اصلی به ۲ ساقه بزرگ ریواس هم نیاز دارید. این ساقهها را باید به اندازه ساقههای کرفس خرد کنید، با روغن تفت بدهید و در ۲۰ دقیقه پایانی به قابلمه خورش بیفزایید.
خورش کرفس با سیب زمینی

در بعضی از شهرهای ایران مانند شیراز داخل خورش قرمه سبزی سیبزمینی میریزند که به آن طعم جذابی میبخشد. این کار را میتوانید برای خورش کرفس هم انجام بدهید. برای طبخ یک خورشت کرفس دونفره با سیبزمینی، مقدار مواد اولیه این غذا طبق دستور پخت خورش کرفس با گوشت برای ۴ نفر را نصف کنید و به آنها ۱ سیبزمینی متوسط اضافه کنید.
بعد از اینکه گوشت خورش کاملا پخته شد، سیبزمینی را مکعبی خرد کنید، کمی تفت دهید و داخل قابلمه خورش بریزید. بعد از آن هم صبر کنید تا خورشت کرفس کاملا جا بیفتد.
خورش کرفس با قارچ
خورش کرفس گیاهی یک غذای بدون گوشت و خوشمزه است که طعم آن از خورش کرفس با گوشت چیزی کم ندارد. برای طبخ این خورش باید ابتدا مواد اولیه آن را آماده کنید. مواد اولیهای که در ادامه میخوانید، برای به کار بردن در طرز تهیه خورش کرفس برای 10 نفر مناسب هستند.
مواد لازم خورش کرفس گیاهی برای ۱۰ نفر
|
کرفس متوسط |
۶ بوته |
|
جعفری ساطوری شده |
۲۰۰ گرم |
|
نعنای ساطوری شده |
۲۰۰ گرم |
|
پیاز بزرگ |
۲ عدد |
|
قارچ |
۲۰۰ گرم |
|
نمک، فلفل و زردچوبه |
به میزان کافی |
|
آبغوره یا آبلیمو |
به اندازه دلخواه |
|
زعفران دمکرده |
۱ قاشق غذاخوری |
دستور پخت خورشت کرفس با قارچ
اول از همه، کرفس خرد شده را با سبزیها تفت دهید. سپس، به آن پیاز نگینی خرد شده را اضافه کنید. بعد از سبک شدن پیاز، نمک و ادویهها را همراه با چند لیوان آب درون قابلمه بریزید. اجازه بدهید تا این خورشت رژیمی کاملا جا افتاده شود. در نهایت، قارچها را که جداگانه با روغن تفت دادهاید همراه با آبغوره و زعفران به آن اضافه کنید. بهتر است برای این خورش از قارچهای ریز استفاده کنید و آنها را بدون خرد کردن تفت دهید و داخل قابلمه بریزید.
خورش کرفس با لپه
خورشت قیمه کرفس بیش از اینکه شبیه به خورشت قرمه سبزی باشد، به خورشت قیمه شباهت دارد. برای اجرای رسپی خورشت کرفس باید ابتدا مواد زیر را آماده کنید.
مواد لازم کرفس با رب و لپه برای ۲ نفر
|
گوشت مخصوص خورشت |
۱۷۵ گرم |
|
لپه |
یکچهارم پیمانه |
|
پیاز کوچک |
۱ عدد |
|
کرفس خرد شده |
۲۵۰ گرم |
|
رب گوجهفرنگی |
۱ قاشق غذاخوری |
|
زعفران دمکرده |
به میزان دلخواه |
|
لیمو عمانی |
۱ عدد |
|
نمک، زردچوبه و فلفل |
به میزان کافی |
روش پخت خورش قیمه کرفس
برای درست کردن خورش کرفس با لیمو عمانی، رب و لپه باید روش پختی مانند روش طبخ قیمه را طی کنید. اول از همه، پیاز نگینی خرد شده را با پیاز و زردچوبه تفت دهید. بعد از سبک شدن پیاز گوشت را به آن اضافه کنید. پس از اینکه گوشت تغییر رنگ داد، رب را روی آن بریزید و اجازه بدهید رنگ رب باز شود. حالا کرفس که قبلا تفت دادهاید را همراه با لپه خیسخورده داخل قابلمه بریزید. بعد از چند دقیقه تفت دادن این مواد با یکدیگر هم روی آنها چند لیوان آب بریزید. در نیم ساعت آخر پخت این خورشت خوشمزه لیمو عمانی که تلخی آن را گرفتهاید داخل قابلمه بیندازید و صبر کنید خورش قیمه کرفس کاملا جا بیفتد.
خورشت کرفس با مرغ و لپه
طرز تهیه خورشت کرفس مجلسی با مرغ و لپه با دستور پخت خورشت کرفس با لپه چندان تفاوتی ندارد. تنها موضوعی که باید برای طبخ این غذا با مرغ به آن توجه داشته باشید، مواد لازم برای خورشت کرفس است. در این دستور پخت از خورش کرفس به جای گوشت قرمز از گوشت سینه یا فیله مرغ استفاده میشود.
طرز تهیه خورشت کرفس تبریزی

روش طبخ خورش کرفس تبریزی تنها در مواد اولیه با دستور پخت کرفس عادی تفاوت دارد. تبریزیها برای پختن خورش کرفس از هیچ نوع سبزی استفاده نمیکنند و فقط آن را با کرفس میپزند.
خورشت کرفس با مرغ و آلو
اگر به طعم غذاهای ترش علاقه دارید، میتوانید هنگام طبخ خورش کرفس به آن مقداری آلو خورشتی خیس خورده اضافه کنید.
خورش کرفس با رب گوجه فرنگی
برخی سرآشپزها به خورش کرفس و قرمهسبزی اندکی رب گوجهفرنگی اضافه میکنند. اگر شما هم به طعم این چاشنی در خورش کرفس علاقه دارید، ۱ قاشق غذاخوری رب را با چند قطره روغن تفت دهید و در مرحله آخر از طرز تهیه خورش کرفس غلیظ به این غذا اضافه کنید.
خورش کرفس گیاهی
خورش کرفس میتواند یک غذای گیاهی بدون گوشت هم باشد. برای طبخ این خورشت باید گوشت را از مواد اولیه خورش کرفس حذف کنید و به جای آن سیب زمینی به کار ببرید.
خورش کرفس با گوشت چرخ کرده
برای تهیه یک خورشت کرفس دونفره با گوشت چرخکرده به همان مواد اولیهای نیاز دارید که در طرز تهیه خورش کرفس با گوشت توضیح دادیم. میزان مواد اولیه این غذا باید نصف آن دستور پخت باشد و به جای گوشت خورشتی هم از ۲۰۰ گرم گوشت چرخکرده استفاده میکنیم. این گوشت را باید همراه با پیاز رنده شده، نمک و ادویهها به صورت قلقلی دربیاورید و سرخ کنید و به جای گوشت تکهای داخل قابلمه بریزید. بقیه مراحل پخت هم به همان ترتیبی است که در روش طبخ خورشت کرفس با گوشت خواندید.
ترفندهای خوشمزگی خورش کرفس
- اگر خورش کرفس را با رنگ تیره میپسندید، باید کرفس و سبزیجات را بیشتر سرخ کنید.
- کرفس باید بعد از نیمپز شدن گوشت به قابلمه اضافه شود تا شکل ظاهری خود را حفظ کند.
- اگر میخواهید خورش کرفس طعم جذابتری بگیرد، میتوانید به آن پودر کاری هم اضافه کنید.
- ادویه ی (طعم دهنده ها و ادویه ها) خورشت کرفس آب نارنج یا عصاره تمبر هندی به جای آب لیمو یا غوره هم میتواند باشد. این چاشنیها هم به خورش طعم خوشمزهای میدهند.
کلام آخر
در روزهای خاکستری اداری یک بشقاب خورش کرفس و برنج زعفرانی شما را به وجد میآورد. بنابراین، همین حالا دست به کار شوید و ناهار فردا را آماده کنید. اگر هم برای این کار به اندازه کافی فرصت ندارید، طبخ این خورشت محبوب را به مامانپز بسپارید. این غذا در مامانپز با دستپخت مامان فلور، مامان هدا و مامان منیر قابل سفارش است.
سؤالات رایج درباره طرز تهیه خورش کرفس
سبزی خورشت کرفس شامل چیست؟
نعنا و جعفری تازه و ساطوری شده.
برای غلیظ شدن خورش کرفس چه کنیم؟
سبزیها را خوب سرخ کنید، به سبزیها مقداری برگ چغندر یا اسفناج هم اضافه کنید و برای پخت این غذا از کرفسی استفاده کنید که ساقههای آن توخالی و ترد نباشند.
طرز تهیه خورش کرفس با سبزی قورمه چگونه است؟
برای پختن این غذا به جای سبزیهای خورش کرفس از سبزی خورشتی استفاده میشود. این سبزی را باید کاملا سرخ کنید و به جای سبزی خورش کرفس همراه با گوشت داخل قابلمه تفت بدهید. بقیه مراحل پخت به همان روش اصلی طبخ خورش کرفس است.
خورش کرفس با نعنا جعفری خشک چطور درست میشود؟
این سبزیجات را باید همراه با کرفس به قابلمه اضافه کنید. برای آماده کردن سبزیهای خشک هم نیازی نیست که آنها را با کرفس کاملا تفت دهید. همین که پس از تفت دادن کرفس و خاموش کردن شعله گاز این سبزیها را داخل تابه بریزید کافی است.
خواص خورش کرفس چیست؟
این خورش به دلیل وجود کرفس سرشار از فیبر است. در نتیجه، در بهبود سیستم گوارش بدن نقش مهمی دارد. گوشت یا قارچی که در این غذا به کار میرود هم میتواند پروتئین مورد نیاز بدن شما را تأمین کند.
چگونه تلخی خورشت کرفس را بگیریم؟
به آن مقداری جعفری تفت داده شده اضافه کنید.
ترشی خورشت کرفس چیست؟
خورش کرفس با تمر هندی و خورش کرفس با غوره بیش از سایر انواع این خورش طعم ترشی دارند. علت آن هم استفاده از تمر هندی و غوره است. بنابراین، اگر میخواهید غذای شما ترشتر شود، به آن یکی از این چاشنیها را اضافه کنید.
طرز تهیه خورشت کرفس با گوشت قلقلی چیست؟
برای درست کردن این غذا باید گوشت چرخکرده را با پیاز، نمک و ادویهها ورز دهید و به صورت قلقلی در بیاورید. گوشت قلقلی را در تابه سرخ کنید و به جای گوشت تکهای به کار ببرید.
مقدار سبزی خورشت کرفس برای هر نفر چقدر است؟
حدود ۳۵ گرم به ازای هر نفر.
میزان کرفس برای هر نفر چقدر است؟
۱۲۵ گرم برای هر نفر.
سبزی خورشت کرفس چقدر باید سرخ شود؟
هر چه این سبزی را بیشتر سرخ کنید، در نهایت، خورشت رنگ بهتری خواهد گرفت.

