پیاز چه به صورت نگینی خرد شده در انواع خورشت و چه به شکل رنده شده در غذاهای مختلف، جزء اصلی هر آشپزخانهای است. این منبع عطر و طعم آشپزخانه به اندازه چاقو یا سایر لوازم آشپزی برای هنر آشپزی اهمیت دارد. البته، برای اینکه از پیاز به بهترین شکل استفاده کنید باید انواع آن را بشناسید. در این مطلب از مامانپز، انواع پیاز را معرفی میکنیم و کاربردهای آنها را توضیح میدهیم.
نحوه استفاده و کاربرد انواع پیاز
پیازها مواد غذایی شگفتانگیزی هستند که به غذاها عطر و طعم جذابتری میبخشند. این مواد اولیه غذاهای گوشتی یا حتی گیاهی انواع مختلفی دارند و هر کدام در آشپزی کاربردهای مختلفی از پخت و پز گرفته تا تزیین و سالاد دارند. شما باید انواع پیاز و کاربردهای آن را بدانید تا بتوانید با استفاده از آن غذاهای متنوع و خوشمزه درست کنید.
۱. پیاز زرد

پیاز زرد بهترین پیاز برای پختوپز است. این پیاز گوگرد فراوانی دارد. به همین علت، پوست آن زرد است و طعمی تند و تیز دارد که موقع پخت نرم، شیرین و خوشطعم میشود. پیاز زرد در مقابل گرما مقاومت بالایی دارد. همین ویژگی سبب میشود که برای کاراملی و برشته شدن بهترین گزینه باشد.
پیاز زرد برای طبخ انواع خورشت، کباب و سوپ یا خوشمزه کردن غذاهای تخممرغی مانند املت به کار میرود. بهترین روش طبخ پیاز زرد کاراملی کردن آن است. پیاز کاراملی به عنوان تاپینگ به همبرگرها و ساندویچها طعم خارقالعادهای میبخشد.
پیاز زمانی کاراملی میشود که سبزی طبیعی آن به آرامی در روغن و روی حرارت آرام آرام پخته شود. اینجاست که فرایند کاراملی شدن پیاز شروع میشود و نتیجه یک خوراکی نرم و شیرین با بافت و طعمی بسیار متفاوت از پیاز خام خواهد بود. برای کاراملی کردن پیاز باید آن را خلالی خرد کنید. سپس، در روغن به همراه نمک و فلفل در دمای بالا به اندازهای تفت دهید که لبههایش کاراملیرنگ شود.
۲. پیاز قرمز

پیاز قرمز طعمی ملایم و شیرین دارد. بنابراین، بهترین پیاز برای خام خوردن محسوب میشود. پیاز قرمز یک ترکیب عالی برای انواع سالاد و سس سالسا است.
اگر طعم پیاز قرمز خام خیلی تند و تیز باشد، میتوانید آن را قبل از استفاده در آب سرد بخیسانید. با این روش، طعم تند آن از بین میرود. برشهای پیاز قرمز پخته شده یا خام به ساندویچ و همبرگر طعمی ترد و لذتبخش میدهد. اگر هم به فکر تهیه سالادی خوشمزه هستید، باید به آن پیاز قرمز اضافه کنید.
پیاز قرمز برای درست کردن ترشی نیز بهترین گزینه محسوب میشود. کافیست به آن آب و سرکه اضافه کنید و اجازه بدهید تا کمی روی حرارت بجوشد. بعد از اینکه سرد شد، آن را در ظرف مخصوص ترشی بریزید و درب آن را محکم ببندید. بعد از چند ماه یک ترشی پیاز خوشمزه خواهید داشت.
۳. پیاز سفید

پوست سفید و کاغذی و طعم تند، این پیاز را به یکی از بهترین انواع پیاز برای سالاد تبدیل کرده است. معمولا سرآشپزهای حرفهای از پیاز سفید برای تهیه سس و دیپ و گاهی تاپینگ ساندویچ و برگر استفاده میکنند. این تندترین نوع از انواع پیاز به پیتزا نیز طعم جذابی میدهد. کافیست قبل از پخت پیتزا برشهای نازکی از پیاز سفید را به آن اضافه کنید تا نتیجه شما را شگفتزده کند.
۴. پیاز شیرین

پیاز شیرین از پیاز زرد بزرگتر است و پوست شفافی دارد. این پیاز همانطور که از نامش مشخص است، طعم شیرینی دارد. سرآشپزها پیاز شیرین را به صورت سرخ شده و کاراملی به کار میبرند.
برشهای نازکی از پیاز شیرین به استیک، گوشت کبابی، مرغ یا ماهی کبابی طعم خارقالعادهای میبخشد. اگر به فکر طبخ پیاز حلقهای هستید، باید از پیاز شیرین استفاده کنید. برای درست کردن این پیشغذای محبوب، باید پیاز را به صورت حلقهای برش بزنید. سپس، آن را در آرد سوخاری بغلتانید و در روغن فراوان سرخ کنید.
۵. پیاز شالت یا شلوت

طعم پیاز شالت از سایر انواع پیاز ملایمتر است. معمولا از این پیاز گلابی شکل در تهیه سس سالاد یا ترشی استفاده میشود. پیاز شالت یکی از بهترین گزینهها برای تهیه پیاز کاراملی نیز هست. پیاز شالوت را به صورت حلقهای برش بزنید و به آن نمک و فلفل بیفزایید. سپس، آن را به همراه کمی روغن یا کره به اندازهای تفت دهید که رنگ کاراملی به خود بگیرد. این پیاز کاراملی برای تزیین انواع غذا یا تاپینگ ساندویچهای گوشتی مناسبترین گزینه است.
۶. پیازچه

پیازچه یکی از انواع پیاز است که با شکل باریک و طعم خوشایندش شناخته میشود. بافت لطیف پیازچه انواع سوپ بهویژه سوپ میسو و ورمیشل را جذاب میکند. همین موضوع سبب شده کاربرد پیازچه در غذاهایی مانند سوپ بیشتر باشد. پیازچه کبابی شده در کنار برگرهای زغالی هم ترد و خوشمزه میشود.
۷. تره فرنگی

تره فرنگی هم یک سبزی شگفتانگیز است و هم یکی از انواع پیاز محسوب میشود. تره فرنگی یا پیاز بهاری شبیه به پیازچه است. به همین علت، گاهی با پیازچه اشتباه گرفته میشود. تره فرنگی شکلی شبیه به پیازچهای دارد که بیش از اندازه رشد کرده است.
سرآشپزهای مشهور جهان از این قدیمی ترین سبزی دنیا در تهیه انواع سوپ و سس یا گراتن سبزیجات استفاده میکنند. طعم تند و تیز این پیاز بعد از پخته شدن ملایم میشود.
چگونه پیاز را خرد کنیم؟

روش خرد کردن پیاز به دستور پخت و نوع غذایی که میخواهید بپزید بستگی دارد. اگر در روش طبخ غذا به شما گفته شده که پیاز را خلالی خرد کنید، باید ابتدا پیاز را با چاقوی تیز از بخش ریشه برش بزنید. حالا یکی از نیمههای پیاز را بردارید و بخش برش خرده آن را روی تخته آشپزخانه بگذارید. سپس، آن را برشهای عمودی ایجاد کنید تا به صورت حلقههای نازک دربیاید.
اگر هم در دستور پختی که میخواهید اجرا کنید باید از پیازهای نگینی خرد شده استفاده شود، باید ابتدا پیاز را به همان روش نصف کنید. سپس، روی پیاز برشهای عمودی ایجاد کنید اما بخش ریشه را برش نزنید. حالا پیاز را بچرخانید و برشهای دیگری به صورت عمود روی این برشها ایجاد کنید. به این ترتیب، پیازهای یکدست نگینی خرد شده خواهید داشت.
انتخاب پیاز برای آشپزی
برای انتخاب بهترین نوع پیاز باید ابتدا کاربرد آن را در نظر بگیرید و با توجه به آنچه توضیح دادیم یکی را انتخاب کنید. انتخاب بهترین پیاز صرفنظر از نوع آن هم باید بر اساس ویژگیهای ظاهری آن باشد. هنگام خرید این ماده اولیه آشپزی دقت کنید که بخش انتهایی آن از هم باز نشده باشد. پیاز سالم محکم است و پوستی براق و روشن دارد. اگر پیاز کهنه باشد حالت نرمی پیدا میکند و در بخش ریشه آن هم یک ساقه چوبی باریک یا ضخیم وجود دارد. وجود لکههای پودری به رنگ تیره هم نشان میدهد که پیاز شما در حال خراب شدن است و نباید آن را انتخاب کنید.
کدام پیاز برای غذا مناسب است؟
انتخاب پیاز مناسب برای غذا به غذایی که قصد دارید بپزید بستگی دارد. پیاز زرد برای پختن انواع خورشت، کباب، سوپ و املت مناسبتر است. پیاز شیرین به خوشمزهتر شدن استیک، گوشت کبابی، مرغ یا ماهی کبابی کمک میکند. پیازچه و تره فرنگی نیز برای پخت سوپ بهترین گزینهها هستند.
نگهداری پیاز

پیاز برای سالم ماندن تا حدود ۱ ماه به جایی خشک و خنک نیاز دارد. در صورتی که محل نگهداری انواع پیاز رطوبت داشته باشد یا هوا در آن جریان پیدا نکند، خیلی زود خراب میشود. تره فرنگی تازه را هم میتوانید به مدت ۱ هفته داخل یخچال نگهداری کنید. اگر هنوز پیاز را برش نزدهاید برای نگهداری آن به یخچال نیازی ندارید اما پیازهایی که برش خوردهاند را باید داخل کیسه فریزری بگذارید، هوای کیسه را کاملا خارج کنید و آن را به مدت ۲ تا ۳ روز در یخچال نگهداری کنید.
رفع شیرینی پیاز در غذا
ممکن است پس از پختن غذای پلویی یا غذاهای دیگر با پیاز متوجه شوید که پیاز طعم شیرینی پیدا کرده است. برای اینکه این اتفاق نیفتد، باید اول از همه، پیاز را با کره یا روغن سرخ کنید و بعد از آن، داخل غذا بریزید. اضافه کردن ادویههایی نظیر زنجبیل، فلفل یا زردچوبه نیز میتواند میزان شیرینی پیاز در غذا را کاهش دهد.
کلام آخر
پیاز طعم دهنده و یار دیرین غذاهای ایرانی است. معمولا دستورپخت غذاهای ایرانی بهویژه خورشتها با خرد کردن و تفت دادن پیاز شروع میشوند. بااینحال، هر یک از انواع پیاز کاربرد خاص خود را دارد. در این مطلب، درباره کاربرد انواع پیاز در آشپزی توضیح دادیم. به نظر شما این دستیار همهکاره سرآشپزها برای چه غذاهای دیگری مناسب است؟
سؤالات رایج درباره انواع پیاز
پیاز سفید برای چی خوبه؟
پیاز سفید برای تهیه انواع سالاد، سس و دیپ و گاهی تاپینگ ساندویچ، برگر و پیتزا یکی از بهترین گزینهها است.
پیاز قرمز برای چی خوبه؟
بهترین پیاز برای خام خوردن پیاز قرمز است. این پیاز را میتوانید به عنوان چاشنی کنار غذاها، برای تهیه انواع سالاد یا حتی به صورت خام یا پخته برای تاپینگ ساندویچها به کار ببرید.
کاربرد آب پیاز در آشپزی چیست؟
آب پیاز را میتوانید به عنوان یک طعمدهنده در غذاهایی مثل سوپ بریزید. برای تهیه کبابهایی که با گوشت خالص درست میشوند مثل کباب چنجه یا برگ هم باید گوشت را قبل از کباب کردن برای چند ساعت در آب پیاز بخوابانید.
چه پیازی برای پخت و پز مناسب است؟
پیاز زرد بهترین پیاز برای پختوپز است
چه پیازی برای پیاز داغ مناسب است؟
پیازهای زرد، سفید و قرمز.
بهترین پیاز برای خام خوردن کدام است؟
پیاز قرمز.

