یکی از خاطرات شیرین کودکی بیشتر ما ایرانی‌ها تصویری از مادر یا مادربزرگمان در حال طبخ کتلت گوشت است. این روزها عطر و طعم آنچه در کودکی چشیده‌ایم را در کمتر کتلتی می‌توانیم پیدا کنیم. البته، اگر ترفندهای خوشمزگی انواع کتلت را بدانید، خاطرات خوش کودکی برایتان تکرار خواهند شد. در این مطلب از مامان‌پز، هرآنچه باید درباره طبخ انواع کتلت و رازهای طلایی خوشمزگی آن بدانید را توضیح می‌دهیم.

طرز تهیه کتلت گوشت و سیب زمینی

کتلت گوشت و سیب زمینی

احتمالا با چشیدن طعم کتلت گوشتی که به صورت حرفه‌ای طبخ شده، با خود فکر می‌کنید که تهیه این غذای بدون برنج کار هر کسی نیست. اگر از طبخ کتلت چنین تصوری دارید، باید بگوییم که اشتباه فکر می‌کنید. اگر مراحلی که در ادامه توضیح می‌دهیم را گام به گام پیش بروید، نتیجه آن غذایی ترد و لذیذ  می‌شود که شما را به خاطرات شیرین کودکی می‌برد.

مواد لازم کتلت گوشت برای ۶ نفر

گوشت چرخ‌کرده ۴۵۰ گرم
پیاز بزرگ ۱ عدد
سیب‌زمینی متوسط ۴ عدد
سیر ۲ حبه
تخم‌مرغ ۳ عدد
نمک و ادویه‌جات شامل زردچوبه، فلفل سیاه، پودر زیره و پودر زنجبیل به اندازه کافی
سبزی معطر خشک‌شده به اندازه دل‌خواه

در مامانپز ثبتنام کن

مرحله اول از طرز تهیه کتلت گوشت با سیب زمینی خام

در اولین مرحله از طرز تهیه کتلت گوشت چرخ کرده، ابتدا سیب‌زمینی و پیاز را با قسمت ریز رنده، رنده کنید. سپس، آب آنها را کاملا بگیرید. رنده کردن سیب‌زمینی و پیاز با قسمت ریز رنده باعث می‌شود که کتلت گوشت شما در نهایت انسجام بیشتری داشته باشد و به شکل بهتری پیدا کند. گرفتن آب آن هم از وا رفتن کتلت موقع سرخ کردن جلوگیری می‌کند.

مرحله دوم از طبخ کتلت گوشت با سبزیجات معطر

بعد از اینکه آب سیب‌زمینی و پیاز کاملا گرفته شد، آن را به گوشت چرخ‌کرده اضافه کنید. بهتر است برای تهیه کتلت گوشت از گوشت گوسفندی استفاده کنید تا کتلت بافت لطیف‌تری داشته باشد و زودتر بپزد.

نمک، ادویه‌جات، سبزیجات معطر و تخم‌مرغ را به مخلوط گوشت، سیب‌زمینی و پیاز اضافه کنید. مواد را برای چند دقیقه ورز دهید تا کاملا با یکدیگر ترکیب شوند. حالا مایه کتلت گوشت را در یخچال یا جایی خنک بگذارید تا برای نیم ساعت استراحت کند.

مرحله سوم: سرخ کردن و سرو کتلت

سرخ کردن کتلت گوشت و سیب زمینی یکی از مهم‌ترین و البته لذت‌بخش‌ترین مراحل طبخ آن است. ابتدا تابه را روی حرارت ملایم بگذارید و روغن را درون آن بریزید. اجازه بدهید تا روغن داخل تابه کاملا داغ شود. برای امتحان کردن روغن می‌توانید به اندازه یک بند انگشت از مایه کتلت را درون آن بیندازید. اگر به تابه نچسبید یعنی روغن به اندازه کافی داغ شده است.

بعد از داغ شدن روغن، به اندازه یک گردوی بزرگ از مایه کتلت بردارید. آن را کف دست پهن کنید و به شکل دل‌خواه خود درآورید. سپس، آن را داخل تابه بگذارید. اجازه بدهید تا یک طرف کتلت گوشت سرخ شود. سپس، آن را برگردانید تا سمت دیگر کتلت نیز سرخ شود. بعد از آن، کتلت را درون بشقابی که با پد جاذب روغن پوشانده‌اید، بگذارید. وقتی روغن اضافی کتلت گرفته شد، می‌توانید آن را به ظرف سرو منتقل کنید و تزیین کنید. نوش جان!

نسبت گوشت به سیب زمینی در کتلت

نسبت گوشت به سیب زمینی در کتلت

طرز تهیه کتلت مجلسی با گوشت بسیار ساده است اما باید برای طبخ این غذا با گوشت چرخ کرده نکاتی را در نظر بگیرید. یکی از مهم‌ترین این نکات رعایت نسبت گوشت چرخ کرده به سیب زمینی است. فرقی نمی‌کند که کتلت گوشت را برای چند نفر آماده می‌کنید، به‌هرحال، باید مقدار گوشت چرخ کرده دو برابر اندازه سیب زمینی باشد.

کتلت گوشت با سیب زمینی پخته

کتلت گوشت را هم می‌توانید مانند کوکو سیب زمینی با سیب زمینی آبپز شده بپزید. روش پخت این غذا مانند روش پخت کتلت با سیب زمینی خام است اما باید سیب زمینی را نیم‌پز کنید. به این ترتیب، هم کتلت ترد و لذیذی خواهید داشت و هم این کتلت هنگام سرخ شدن وا نمی‌رود.

طرز تهیه کتلت مرغ

کتلت مرغ

کتلت مرغ نوعی کتلت است که طعمی شبیه به کباب تابه‌ای مرغ دارد. برای طبخ این غذا باید ابتدا مواد اولیه آن را به ترتیبی که در ادامه ذکر می‌کنیم، آماده کنید. کتلت مرغ نوعی غذا با گوشت چرخ کرده مرغ است که حتماً عاشق طعم آن خواهید شد.

مواد لازم کتلت برای ۳۰ نفر

گوشت چرخ کرده مرغ ۳ کیلوگرم
پیاز بزرگ ۸ عدد
سیر ۱۶ حبه
فلفل دلمه‌ای در چند رنگ خرد شده ۱۶ قاشق غذاخوری
زعفران دم‌کرده ۱۶ قاشق غذاخوری
کره ۱۶۰ گرم
نمک و فلفل به اندازه کافی

دستور پخت کتلت مرغ

روش آماده‌سازی و طبخ کتلت مرغ دقیقاً به همان روشی است که در طرز تهیه کتلت گوشت توضیح دادیم. شما باید تمام مواد اولیه را با یکدیگر ترکیب کنید و درون تابه سرخ کنید. برای خوشمزه‌تر شدن این کتلت کره نیز به مواد اولیه آن اضافه می‌شود. اگر می‌خواهید مایه کتلت شما یکدست‌تر شود، باید از گوشت ران و سینه مرغ همراه با هم استفاده کنید و آنها را درون مخلوط‌کن بریزید.

طرز تهیه کتلت سویا

کتلت سویا یک غذای گیاهی بدون گوشت است که طعم جذابی دارد. طرز تهیه کتلت خوشمزه با دستور پخت کتلت گوشت یا مرغ هیچ تفاوتی ندارد. برای طبخ کتلت سویا برای ۶ نفر باید ۲.۵ لیوان سویا را در آب گرم به مدت چند ساعت بخیسانید و بعد از آن، آبکشی کنید. از این سویا به جای گوشت چرخ کرده یا گوشت مرغ استفاده کنید.

طرز تهیه کتلت اسفناج

کتلت اسفناج یک کتلت گوشت خوشمزه است که برای کسانی که رژیم‌های غذایی خاصی دارند یا ورزشکار هستند، مناسب است. این غذا برای کودکان در حال رشد نیز یکی از بهترین گزینه‌های غذایی خواهد بود. برای طبخ این غذا به همان مواد اولیه کتلت گوشت نیاز دارید اما به جای سبزیجات معطر از اسفناج استفاده می‌شود. اسفناج را باید ساطوری کنید و به ترکیبات مایه کتلت بیفزایید.

طرز تهیه کتلت بادمجان

کتلت بادمجان

این غذا با بادمجان را عاشقان غذاهایی مانند میرزا قاسمی می‌پسندند. روش طبخ آن نیز بسیار ساده است و هر کسی که کمی آشپزی بداند، می‌تواند آن را بپزد.

مواد لازم کتلت بادمجان برای ۸ نفر

بادمجان بزرگ ۵ عدد
سیب زمینی بزرگ ۲ عدد
پیاز بزرگ ۲ عدد
سیر ۴ حبه
تخم مرغ ۴ عدد
نمک، فلفل، زردچوبه و پودر آویشن به اندازه کافی

روش پخت کتلت بادمجان

بادمجان را کبابی و ساطوری کنید و به آن پیاز، سیب زمینی و سیر رنده شده بیفزایید. تخم مرغ، نمک و ادویه‌ها را هم به آن اضافه کنید. وقتی مایه کتلت آماده شد، آن را مثل کتلت گوشت سرخ کنید.

طرز تهیه کتلت شیرازی

کتلت شیرازی نوعی کتلت محبوب است که قدمت آن به سرزمین بهارنارنج‌ها می‌رسد. برای طبخ این کتلت به مواد اولیه‌ای که در ادامه می‌خوانید، نیاز دارید.

مواد لازم کتلت شیرازی  دو نفره

سیب زمینی متوسط آبپز ۲ عدد
کره ۱۰ گرم
آرد سفید گندم یک‌دوم لیوان
پیاز کوچک ۱ عدد
تخم مرغ ۱ عدد
آرد سوخاری ۲ قاشق غذاخوری
نمک، فلفل و زردچوبه به اندازه کافی
آب یک‌دوم لیوان

طرز تهیه کتلت حرفه ای شیرازی

سیب زمینی را مانند پوره سیب زمینی درون ظرفی بکوبید. سپس، به آن پیاز رنده شده، آرد، آرد سوخاری، تخم مرغ، نمک و ادویه‌ها را بیفزایید. وقتی مایه یکدستی درست شد، آن را به شکل بیضی حالت دهید و سرخ کنید.

طرز تهیه کتلت اصفهانی

کتلت اصفهانی یک کتلت گوشت خوشمزه است و به همان روش نیز پخته می‌شود. تنها تفاوتی که این کتلت با کتلت گوشت و سیب زمینی دارد، در مواد اولیه آن است. مایه این کتلت علاوه بر مواد تشکیل‌دهنده کتلت گوشت، آرد نخودچی و هویج دارد. کباب نخودچی اصفهانی را می‌توانید همراه با نان تازه و سبزی خوردن نوش جان کنید.

طرز تهیه کتلت اردبیلی

کتلت اردبیلی نیز نوعی کتلت گوشت است که به آن فلفل دلمه‌ای خرد شده، آرد نخودچی و جعفری ساطوری شده اضافه می‌کنند.

طرز تهیه کتلت تبریزی

کتلت تبریزی پرطرفدار

کتلت تبریزی نیز مثل کتلت اصفهانی آماده و طبخ می‌شود. البته، میزان آرد نخودچی در کتلت اصفهانی برای ۶ نفر حدود ۱ لیوان است اما برای طبخ کتلت تبریزی به ۳ تا ۴ قاشق غذاخوری آرد نخودچی نیاز دارید. تبریزی‌ها به این غذا مقداری گرد غوره و سماق نیز اضافه می‌کنند.

کتلت در فر و هواپز

طرز تهیه کتلت آسان در فر و هواپز برای کسانی که به طعم این غذا علاقه دارند اما می‌خواهند آن را با روغن کمتری میل کنند مناسب است. برای طبخ کتلت در فر، باید ابتدا مایه آن را به یکی از روش‌هایی که تا اینجا توضیح دادیم، آماده کنید. سپس، آن را به شکل کتلت‌های کوچک درون قالب نچسب فر یا هواپز بگذارید و اجازه بدهید تا برای ۱۰ تا ۱۵ دقیقه برشته شود.

ادویه برای کتلت

برای طبخ کتلت در هر شهری از ادویه‌های خاصی استفاده می‌شود. بااین‌حال، اگر به طرز تهیه کتلت رستورانی فکر می‌کنید و می‌خواهید یک کتلت با طعم بهشتی داشته باشید، می‌توانید علاوه بر زردچوبه و فلفل از ادویه‌های دیگری نظیر پاپریکا، گرد لیمو، نعنا خشک شده و پودر سیر نیز استفاده کنید.

رازهای خوشمزگی کتلت گوشت

کتلت گوشت خوشمزه‌

کلام آخر

کتلت یک غذای نونی است که می‌تواند غذای اصلی، پیش غذا یا غذای سفر شما باشد. کتلت آسان یکی از غذاهایی است که طبخ آن به صبر و حوصله نیاز دارد. بنابراین، اگر فرصت کافی ندارید و هوس یک کتلت خوشمزه کرده‌اید، می‌توانید همین حالا این غذا را از مامان‌پز سفارش بدهید. کتلت گوشت در مامان‌پز دست‌پخت مامان کژال، مامان سها و مامان تاج ماه است.

سوالات رایج

چرا کتلت به ماهیتابه می چسبد؟

چون روغن آن کاملاً داغ نشده است.

دورچین کتلت چیست؟

خیارشور، گوجه فرنگی، سبزی خوردن و ماست.

برای کتلت از چه گوشتی استفاده کنیم؟

ترکیب گوشت گوسفند و گوساله چرخ شده بهترین گوشت برای طبخ کتلت است.

برای خوشمزه شدن کتلت گوشت چه کنیم؟

بهتر است از سیب زمینی رنده شده استفاده کنید و اجازه بدهید تا مایه کتلت برای چند ساعت استراحت کند.

کتلت گوشت چقدر کالری دارد؟

هر یک عدد کتلت گوشت حدود ۱۲۸ کالری دارد.

برای ترد شدن کتلت گوشت چه کنیم؟

آن را پیش از سرخ کردن در آرد سوخاری بغلتانید.