یکی از غذاهایی که در مناسبتهای مذهبی مختلف در کنار خورش قیمه، قرمه سبزی یا پیشغذایی مانند شله زرد به عنوان نذری پخته میشود، عدس پلو مجلسی است. این ناهار ایرانی با ترکیباتی ساده و طعمی بهشتی برای مهمانیها و دورهمیهای دوستانه نیز مناسب است. در این مطلب، طرز تهیه عدس پلو مجلسی را با اندازههای دقیق و رازهای طلایی برای خوشمزه شدن این غذا را توضیح می دهیم.
طرز تهیه عدس پلو نذری

معمولا کسانی که در آشپزی تجربه زیادی ندارند اما میخواهند برای یک مهمانی ساده یا نذری دادن در مراسمات مذهبی غذایی خوشمزه بپزند، عدس پلو را انتخاب میکنند. عدس پلو مواد اولیه سادهای دارد اما با همین مواد اولیه میتوانید غذایی با تزیینات جذاب بپزید. کافیست هر کسی عدس پلوی دستپخت شما با تزیین کشمش، خرما و برنج زعفرانی ببیند تا شیفته ظاهر آن شود. اگر برای پخت این غذا با گوشت چرخ کرده، دستورپختی که در ادامه توضیح میدهیم را مرحله به مرحله انجام بدهید هم هر مهمانی عاشق دستپخت شما خواهد شد.
مواد لازم برای پخت عدس پلو نذری برای ۳۰ نفر
|
برنج |
۵ کیلوگرم |
|
عدس |
۲.۵ کیلوگرم |
|
پیاز |
۲ کیلوگرم |
|
گوشت چرخکرده |
۱.۵ کیلوگرم |
|
کشمش پلویی |
۱ کیلوگرم |
|
نمک، فلفل، زردچوبه و پودر دارچین |
به اندازه کافی |
|
زعفران دمکرده |
به میزان کافی |
مرحله اول: آماده کردن عدس و برنج
یکی از دغدغههای اصلی کسانی که میخواهند غذا برای مهمانان با تعداد بسیار بپزند این است که غذا به موقع و کاملا مغزپخت شود. برای اینکه عدس پلو به اندازه ۳۰ نفر بپزید، باید عدس و برنج را از شب قبل با آب و نمک خیس کنید تا در نهایت کاملا مغزپخت شوند.
مرحله دوم: پختن عدس
عدس را در قابلمهای بزرگ بریزید و درون آن به اندازهای آب بریزید که روی عدس را کاملا بپوشاند. حالا اجازه بدهید که عدس روی حرارتی ملایم نیمپز شود. سپس، آن را آبکشی کنید و کنار بگذارید.
مرحله سوم: پخت برنج
در قابلمهای بزرگ مقداری آب بریزید و آن را روی حرارت بگذارید تا آب به جوش آید. سپس، برنج را درون قابلمه بریزید. پس از چند دقیقه، یکی از دانههای برنج را بردارید و بین دو انگشت فشار دهید. اگر برنج بین دو انگشت به راحتی خرد شد، آماده آبکشی کردن است. برای طبخ سادهتر عدس پلو میتوانید در این مرحله عدس نیمپز را به قابلمه برنج اضافه کنید. بعد از ۱ دقیقه، برنج و عدس را آبکشی کنید.
مرحله چهارم از رسپی عدس پلو مجلسی

در قابلمهای بزرگ مقداری روغن بریزید و تهدیگ مورد نظر خود را درون قابلمه بچینید. پس از آن، مخلوط برنج و عدس را به قابلمه اضافه کنید. لابهلای برنج پودر دارچین یا کمی ادویه پلویی بپاشید تا عطر بهتری پیدا کند. حالا درب قابلمه را با دمکنی بپوشانید و اجازه بدهید عدس پلو به مدت ۴۵ دقیقه تا ۱ ساعت بپزد و دم بکشد.
مرحله پنجم: آماده کردن مخلفات عدس پلو
مخلفات عدس پلو یکی از جذابترین بخشهای آن است. در واقع، اگر عدس پلویی فوقالعاده خوشمزه بپزید اما به فکر مخلفات آن نباشید، طعم غذایتان چندان جذاب نمیشود.
برای آماده کردن مخلفات این غذای ایرانی و تهیه عدس پلو با کشمش و گوشت چرخکرده باید کشمشها را تمیز بشویید و آبکشی کنید. بعد آنها را در تابهای همراه با اندکی روغن یا کره کمی تفت دهید و برای تزیین کنار بگذارید.
بعد از آماده شدن کشمش، پیازها را به صورت خلالی خرد کنید و به همراه روغن تفت دهید. وقتی پیازها سبک و شیشهای شدند، گوشت چرخکرده را به تابه اضافه کنید و به آن نمک و ادویهها و کمی زعفران دمکرده بیفزایید. میتوانید کمی از پیازهای خلالی خرد شده را برای درست کردن پیاز داغ نیز کنار بگذارید.
مرحله آخر از طرز تهیه عدس پلو با گوشت چرخ کرده
پس از اینکه عدس پلو پخته شد، آن را در ظرف سرو بریزید و با کشمش، برنج زعفرانی، پیاز داغ و گوشت چرخکرده تزیین کنید. از خرمای تفت داده شده هم میتوانید برای تزیین این غذای پلویی استفاده کنید.
عدس پلو با گوشت قلقلی
دستور پخت عدس پلو با گوشت قلقلی با طرز تهیه عدس پلو ساده با گوشت چرخکرده تفاوت زیادی ندارد. برای طبخ این تنها کاری که باید بکنید این است که درست مثل روش طبخ آلبالو پلو با گوشت قلقلی، گوشت چرخکرده و پیاز رنده شده را به صورت کوفته قلقلی دربیاورید و سرخ کنید. در نهایت هم موقع سرو عدس پلو مجلسی کوفته قلقلیها را اطراف ظرف بچینید.
عدس پلو با مرغ

عدس پلو را معمولا با مخلفاتی مانند گوشت چرخکرده و کشمش میشناسیم اما این غذای نذری را میتوان با گوشت مرغ هم درست کرد. طرز تهیه عدس پلو مجلسی با مرغ با روش طبخ عدس پلو با گوشت چرخکرده چندان تفاوتی ندارد. برای طبخ این غذا اول از هم باید مواد لازم آن را آماده کنید. مواد اولیهای که در ادامه میخوانید جهت تهیه عدس پلو نذری برای 50 نفر مناسب هستند.
مواد لازم برای عدس پلو با مرغ ریش ریش برای ۵۰ نفر
|
برنج |
۸ کیلوگرم |
|
عدس |
۴ کیلوگرم |
|
پیاز سرخشده |
۴۰۰ گرم |
|
سینه و ران مرغ |
۵۰ تکه |
|
کشمش پلویی |
۱.۵ کیلوگرم |
|
نمک، فلفل، زردچوبه و پودر دارچین |
به اندازه کافی |
|
زعفران دمکرده |
به میزان کافی |
طرز تهیه عدس پلو نذری با مرغ
دستور پخت این غذای سنتی با مرغ و گوشت چرخکرده در مراحل دم کردن این پلو مخلوط یکسان است. تنها تفاوتی که عدس پلو با مرغ با روش طبخ عدس پلو با گوشت چرخکرده دارد این است که باید گوشت مرغ را با پیاز، نمک و ادویهها بپزید. بعد از پخته شدن مرغ هم میتوانید آن را به روش زرشک پلو با مرغ روی عدس پلو بریزید و سرو کنید و هم میتوانید به صورت ریش ریش با کشمش و پیاز تفت دهید.
عدس پلو با گوشت ریش ریش
برای پختن عدس پلو با گوشت ریش ریش، باید گوشت تکهای گوسفند یا گوساله را کاملاً بپزید. سپس، آن را ریش ریش کنید. سایر مراحل طبخ این غذا به همان ترتیبی است که در طرز تهیه عدس پلو با مرغ ریش ریش توضیح داده شد.
طرز تهیه عدس پلو با سویا

عدس پلو این قابلیت را دارد که به عنوان یک غذای گیاهی و بدون گوشت هم سرو شود. برای تهیه عدس پلو ساده بدون گوشت میتوانید گوشت چرخکرده و مرغ را از مواد اولیه آن حذف کنید. راه دیگر طبخ این غذا هم پخت عدس پلو با سویا است. مواد لازمی که در ادامه میخوانید برای طبخ عدس پلو ساده برای ۴ نفر مناسب هستند.
مواد لازم برای عدس پلو با سویا برای 4 نفر
|
برنج |
۴ پیمانه |
|
عدس |
۲ پیمانه |
|
پیاز بزرگ |
۲ عدد |
|
سویا |
۱ پیمانه |
|
کشمش پلویی |
به میزان دلخواه |
|
نمک، فلفل، زردچوبه و پودر دارچین |
به اندازه کافی |
|
زعفران دمکرده |
به میزان کافی |
طرز تهیه عدس پلو ساده بدون گوشت
سویا باید چند ساعت قبل از پخت در آب خیسانده شود. پس از آن، سویا را درون آبکش بریزید و محکم فشار دهید تا آب اضافی آن کاملا خارج شود. سپس، آن را همراه با پیاز، نمک، ادویه و مقداری زعفران درون تابه تفت دهید تا کاملا سرخ شود. حالا بقیه مراحل طبخ این غذای ایرانی را مانند آنچه در دستور پخت عدس پلو با گوشت چرخکرده توضیح دادیم اجرا کنید و ترکیب سویا و پیاز را همراه با کشمش تفت داده شده روی آن بچینید.
چاشنی کنار عدس پلو
برای خوشمزهتر شدن عدس پلو، میتوانید آن را همراه با چاشنیهایی نظیر ماست و خیار، سبزی خوردن یا سالاد شیرازی سرو کنید.
ادویه عدس پلو نذری

برای طبخ یک عدس پلو رستورانی میتوانید از ادویه پلویی استفاده کنید. این ادویه معمولا از پودرهای دارچین، فلفل سیاه، هل، گل محمدی، میخک و زنجبیل درست میشود. بعضی از سرآشپزها به این ترکیب پودر زیره هم اضافه میکنند تا علاوه بر خوشمزه شدن این غذا طبع سرد آن را هم اصلاح کنند.
تزیین عدس پلو با کشمش
عدس پلو را میتوان با کشمش و پیاز داغ تزیین کرد. برای این کار باید کشمش را چند ساعت در آب بخیسانید. سپس، با کره یا روغن تفت دهید.
ترفندهای خوشمزگی عدس پلو مجلسی

- همانطور که میدانید انواع پیاز در آشپزی کاربرد مختلفی دارد. پیاز زرد نیز به پیاز داغ و گوشت چرخکرده عدس پلو طعم شگفتانگیزی میبخشد.
- از آنجایی که ممکن است پودر دارچین رنگ عدس پلو را کمی تیره کند، میتوانید به جای آن از چوب دارچین نیز استفاده کنید.
- برای اینکه گوشت چرخکرده مزه بهتری بگیرد، میتوانید برای طبخ آن از پودر زیره و پودر تخم گشنیز هم استفاده کنید.
- برای خوشمزهتر شدن عدس پلو از روغن جامد استفاده کنید. این روغن را باید پس از دم کشیدن عدس پلو و قبل از سرو آن به قابلمه اضافه کنید.
- برای اینکه عدس شکل ظاهری خود را حفظ کند، موقع پخت به آن مقداری نمک اضافه کنید و درب قابلمه را نیمهباز بگذارید.
- اگر موقع پخت عدس پلو متوجه شدید که غذا شور شده، به آن چند تکه سیبزمینی، چند حبه قند یا کمی برنج دمکرده بینمک اضافه کنید.
- اگر تهدیگ عدس پلو سوخت، برای اینکه بوی سوختگی برنج را بگیرید، روی آن چند تکه نان یا چند حلقه پیاز بگذارید و موقع سرو آنها را بردارید.
کلام آخر
پلو مخلوط های ایرانی تنوع بسیاری دارند. از پلو شوشتری و میگو پلو گرفته تا دمپختک شیرازی، کلم پلوی شیرازی و حتی پلو مکزیکی به روش ایرانیها همه طرفداران خاص خود را دارند. بااینحال، در مراسمهای رسمی و مناسبتی غذاهایی مانند عدس پلو، باقالی پلو با ماهیچه، مرصع پلو، باقالی پلو ساده و ته چین مرغ سرو میشوند. سادهترین این غذاها عدس پلو است. برای درست کردن عدس پلو نذری یا عدس پلو برای مهمانی کافیست دستورپختی که توضیح دادیم را مرحله به مرحله اجرا کنید. عدس پلو سریع آماده میشود اما اگر برای طبخ این غذای مناسبتی و خانگی فرصت کافی ندارید، میتوانید آن را به مامانپز بسپارید.
سؤالات رایج درباره عدس پلو
برای هر پیمانه برنج چقدر عدس لازم است؟
عدس این غذا نصف اندازه برنج آن است و معمولا برای هر نفر یکچهارم پیمانه عدس به کار میرود.
عدس پلو چقدر کالری دارد؟
هر قاشق غذاخوری از عدس پلوی نذری ۴۰ کالری دارد.
چگونه سردی عدس پلو را بگیریم؟
با اضافه کردن زیره یا پودر زیره میتوانید طبع سرد این غذا را اصلاح کنید.
برای شوری عدس پلو چه باید کرد؟
برای رفع شوری عدس پلو میتوانید موقع سرو به آن مقداری عدس پخته شده و پیاز داغ بدون نمک اضافه کنید. در صورتی که این غذا به شدت شور شده هم میتوانید مقداری برنج را به صورت ساده و بدون نمک دم کنید و به عدس پلوی پخته شده اضافه کنید. اضافه کردن چند تکه سیبزمینی یا چند حبه قند موقع پخت هم به از بین بردن شوری این غذا کمک میکند.

