دوباره غذا سوخت؟ نگران نباشید. همیشه غذاها خوشمزه و مغزپخت نمیشوند. گاهی نیز ممکن است غذا به دلایل مختلفی بسوزد. نکته مهم در چنین مواقعی این است که خونسردی خود را حفظ کنید و روشهای مختلفی که توضیح میدهیم را به کار ببرید تا بوی غذای سوخته را در انواع غذا، ظروف و آشپزخانه از بین ببرید.
توصیههایی برای از بین بردن طعم سوختگی غذا

اولین کاری که باید بعد از سوختن غذا انجام بدهید این است که بوی غذای سوخته را از غذا ببرید. برای این کار، میتوانید ۷ روش را امتحان کنید. این روشها عبارتاند از:
- از سیبزمینی استفاده کنید. بله، درست خواندید. سلطان سبزیجات میتواند غذای سوخته شما را نجات دهد. سیبزمینی طعم و بوی غذا را جذب میکند. اگر غذایتان سوخت، میتوانید مقداری سیبزمینی پوست بگیرید و آن را کمی خرد کنید. سیبزمینی خرد شده را به ظرف غذا بیفزایید و اجازه بدهید تا کمی در ظرف روی حرارت باقی بماند. سپس، آن را از ظرف جدا کنید و دور بریزید.
- قابلمه یا ظرف غذا را عوض کنید. غذا را بررسی کنید. در صورتی که کمی شانس بیاورید، فقط بخش زیرین غذا میسوزد. در این حالت، سادهترین ترفند این است که قابلمه یا ظرف غذا را عوض کنید. دقت داشته باشید که حین خالی کردن ظرف غذا، غذای سوخته کف آن را نتراشید یا این بخش از غذا با قسمتهای سالم آن مخلوط نشود.
- قسمت سوخته غذا را جدا کنید. در صورتی که یک تکه گوشت، سبزی یا هر یک از مواد تشکیلدهنده غذا در طول پخت بسوزد، نباید دست و پای خود را گم کنید. در چنین شرایطی، میتوانید به سادگی قسمت سوخته شده غذا را از آن جدا کنید تا بوی غذای سوخته به سایر بخشهای آن سرایت نکند.
- از یک ماده غذایی با خاصیت اسیدی استفاده کنید. اگر غذا کمی سوخته، میتوانید به آن مادهای غذایی با خاصیت اسیدی اضافه کنید. بسته به نوع غذا به آن آبلیمو، سرکه یا گوجه فرنگی بیفزایید تا طعم آن متعادل شود.
- محصولات لبنی به کار ببرید. در صورتی که غذایتان فقط مقداری سوخته، محصولات لبنی مانند خامه، کره، شیر یا کشک را به آن اضافه کنید. البته، این ترفند تنها برای سسها کاربرد دارد.
- به آن مقداری سس بزنید. اگر کبابی را سوزاندهاید، کافیست به آن کمی سس بزنید تا طعم آن متعادل شود. شیرینی برخی از سسها سبب میشود که بوی غذای سوخته چندان احساس نشود و غذا را با لذت نوش جان کنید.
- پودر دارچین هم میتواند مشکل را حل کند. بسته به نوع غذا میتوانید از پودر دارچین تازه نیز استفاده کنید. این ادویه بوی غذای سوخته تند یا شیرین حاوی محصولات لبنی را از بین میبرد.
از بین بردن بوی سوختگی گوشت
برای رفع بوی سوختگی گوشت کباب کوبیده یا سایر انواع کباب کافیست چند تکه نان درست شده از آرد سفید گندم مثل نان لواش را روی آن پهن کنید. پس از چند دقیقه متوجه خواهید شد که بوی سوختگی این گوشت از بین رفته است.
علاوهبراین، میتوانید مقداری کره بادام زمینی به گوشت اضافه کنید تا بوی سوختگی آن کاملاً از بین برود.
رفع بوی سوختگی مرغ

ممکن است خوراک مرغ یا مرغی که به صورت آبپز یا خورشت تهیه کردهاید، در اثر چند دقیقه غفلت بسوزد. در این صورت نیز اصلاً نگران نباشید. مشکل شما با چند تکه چوب دارچین یا پودر دارچین حل میشود. چوب دارچین یا پودر آن را درون ظرف حاوی مرغ بریزید و پس از چند دقیقه معجزه دارچین را به تماشا بنشینید.
بوی سوختگی برنج را چگونه از بین ببریم؟
برای از بین بردن بوی سوختگی انواع غذاهای پلویی میتوانید از مواد غذایی مختلفی استفاده کنید. پیاز، قند و نان بیش از همه میتوانند به رفع بوی سوختگی برنج کمک کنند. چند تکه پیاز، چند حبه قند یا چند تکه نان را لابهلای برنج در حال پخت بگذارید. پس از دم کشیدن برنج خواهید دید که از بوی سوختگی این غذا خبری نیست.
علاوهبراین، میتوانید از آبلیمو برای از بین بردن بوی سوختگی غذای برنجی استفاده کنید. البته، نباید آبلیمو را به طور مستقیم روی غذا بریزید. در عوض، مقداری پنبه را به آبلیمو آغشته کنید. سپس، این پنبه را لابهلای یک دستمال کاغذی بپیچید و روی برنج در حال پخت یا گرم شدن بگذارید. پس از خشک شدن پنبه روی حرارت، بوی سوختگی این غذا نیز از بین میرود.
از بین بردن بوی سوختگی حبوبات در غذا
برای از بین رفتن بوی سوختگی حبوبات دو راه دارید. اول از همه، میتوانید به آن مقداری پودر قهوه یا پودر کاری اضافه کنید. راه دوم این است که از چند تکه پیاز یا نان باگت برای از بین رفتن غذا استفاده کنید. البته، باید بعد از چند دقیقه نان یا پیاز را از ظرف حاوی حبوبات خارج کنید.
از بین بردن بوی سوختگی لپه
برای از بین رفتن بوی سوختگی لپه در خورشت قیمه نیز میتوانید از همان روشی که برای رفع بوی سوختگی حبوبات به آن اشاره کردیم، استفاده کنید. پس از آن، اضافه کردن مقداری گلاب میتواند بوی غذا را بهتر کند.
رفع بوی سوختگی سبزی سرخ شده
اگر در حال طبخ خورشت قرمه سبزی متوجه شدید که سبزی سرخ شده سوخته، اصلاً هول نشوید. در عوض، بخش سوخته سبزی را از ظرف خارج کنید و بخش سالم را داخل ظرف جدیدی بریزید. سپس، به آن چند تکه پیاز بیفزایید. به این ترتیب، بوی سوختگی سبزی از بین میرود. اگر چنین اتفاقی نیفتاد و هنوز هم بوی سوختگی از قابلمه خورشت میشنوید، اندکی شکر به آن اضافه کنید. البته، در مصرف شکر زیادهروی نکنید چون هیچ کسی قرمه سبزی شیرین دوست ندارد.
رفع بوی غذای سوخته از ظروف

گاهی اوقات غذا به اندازهای میسوزد که برای حفظ غذا هیچ کاری از دستتان برنمیآید. در این مواقع، باید تا دیر نشده فکری به حال ظرف حاوی غذا بکنید. اگر بوی غذای سوخته زود از ظرف پاک نشود، ممکن است تا مدتها یک قابلمه یا تابه بدبو داشته باشید. زمانی که غذای جدید میپزید هم این بو دوباره احساس میشود. برای از بین بردن بوی غذای سوخته از ظرف باید از این روشها استفاده کنید:
- منبع بو را کاملا حذف کنید. باور کنید که نمیتوانید غذای کاملا سوخته را نجات بدهید. این غذا باید مستقیما وارد سطل زباله شود یا اینکه برای درست کردن کمپوست کنار گذاشته شود. صبر کنید تا غذای سوخته سرد شود. سپس، آن را دور بیاندازید.
- ظرف را کاملا بشویید. قابلمه یا تابه حاوی غذای سوخته باید بلافاصله تمیز شود. این کار نه تنها به از بین بردن بوی غذای سوخته کمک میکند، بلکه اگر خوششانس باشید، میتوانید تکههای غذای سوخته را برای همیشه پاک کنید.
از بین بردن بوی سوختگی غذا از محیط آشپزخانه

بوی غذای سوخته میتواند تا مدتها در آشپزخانه باقی بماند و فضای نامطبوعی ایجاد کند. برای از بین بردن بوی غذای سوخته از محیط آشپزخانه این ۷ راه را امتحان کنید:
- غذای سوخته را دور بریزید. وقتی غذای سوخته خنک شد، آن را داخل کیسه زباله بیاندازید و هر چه سریعتر کیسه را بیرون ببرید. باقی ماندن غذای سوخته در آشپزخانه حتی در سطل زباله یا ظرف مخصوص کمپوست نیز میتواند آشپزخانه شما را بدبو کند.
- از جوش شیرین استفاده کنید. جوش شیرین بک جاذب بوی طبیعی است که هر کسی در آشپزخانه آن را دارد. اگر غذای سوخته روی ظروف باقی مانده، کف آن کمی جوش شیرین بپاشید.
- قهوه به شما کمک میکند. تفاله قهوه یا حتی دانههای قهوه در ظروف برای جذب بوی غذای سوخته مؤثر است. نیتروژن موجود در قهوه به از بین بردن بو کمک میکند.
- سرکه سفید را بجوشانید. سرکه سفید هم در از بین بردن بوها عالی است اما بوی تند خود را دارد. به هر حال، این سرکه نیز به از بین بردن بوهای ماندگار سوختگی غذاها کمک میکند.
- روی سوختگیهای هنوز داغ غذا در فر نمک بپاشید. اگر محتویات غذا روی سینی فر ریخت و سوخت، میتوانید روی آن نمک بپاشید تا خنک شود. زمانی که این غذای سوخته خنک شد، هم به راحتی پاک میشود و هم اثری از بوی غذای سوخته در فر باقی نخواهد ماند.
- ظرف غذا را بجوشانید. اگر قابلمه بوی غذای سوخته گرفته، کافیست درون آن کمی آب همراه با مرکبات خرد شده، چند تکه سبزی معطر مانند رزماری و مقداری چواب دارچین بریزید. ظرف را روی حرارت بگذارید تا آب بجوشد و بوی بد از بین برود.
- از وانیل استفاده کنید. چند پنبه را به عصاره وانیل آغشته کنید و در کاسههایی در اطراف اجاق گاز بگذارید. با این روش بوی بد غذای سوخته از بین میرود و آشپزخانه عطر خوش وانیل میگیرد.
توصیههایی برای پیشگیری از سوختن غذا

- دستور پخت غذاها را دقیقاً رعایت کنید. توجه به میزان حرارت اجاق گاز، فر و سایر وسایل پخت غذا اولین کاری است که میتواند از سوختن غذاها جلوگیری کند.
- برای سرخ کردن مواد غذایی از روغن مخصوص این کار استفاده کنید.
- برای پخت غذاها زمانبندی مشخصی تعیین کنید و به آن توجه داشته باشید.
- برای پخت غذاها در مدت زمانی طولانیتر از وسایلی مانند آرامپز استفاده کنید.
کلام آخر
سوختن غذا اتفاقی است که حتی در آشپزخانههای حرفهای نیز رخ میدهد. در چنین شرایطی، مهمترین نکته این است که بوی غذا سوخته را از بین ببرید. در این مقاله، راههایی برای رفع بوی سوختگی غذا از غذا، ظروف و آشپزخانه معرفی کردیم تا دفعه بعدی که غذایتان سوخت، هول نشوید و این روشهای ممکن برای از بین بردن بوی سوختگی غذا را امتحان کنید.
سؤالات رایج
رفع بوی سوختگی حلیم چگونه انجام میشود؟
ظرف غذای در حال پخت را تعویض کنید و به آن مقداری دارچین بیفزایید. به این ترتیب، بوی سوختگی حلیم کمتر میشود.

