از سر کار برگشتهاید و به درست کردن غذایی خوشمزه فکر میکنید؟ وقت چندانی ندارید اما نمیخواهید غذاهای تخممرغی مثل کوکو سبزی یا املت گوجهفرنگی بخورید؟ در این صورت، به شما یکی از غذاهای سنتی به نام دمپختک شیرازی را پیشنهاد میدهیم. در این مطلب از مامانپز، طرز تهیه انواع دمپختک خوشمزه را توضیح میدهیم تا آن را در کنار ترشی یا سالاد شیرازی نوش جان کنید و خستگی کار از تنتان بیرون برود.
دمپختک شیرازی؛ غذای محبوب آشپزهای تازهکار

اگر به تازگی آشپزی را یاد گرفتهاید و میخواهید یک غذای پلویی خوشمزه با دستورپختی راحت بپزید، به شما طرز تهیه دمپختک سنتی که با نامهای دمپخت سیر شیرازی، دمپخت عدس و دمپخت عدس کلم شیرازی هم شناخته میشود را پیشنهاد میکنیم. این غذا که به دلیل نامش اغلب با دمی گوجه یا استانبولی اشتباه گرفته میشود، دستورپختی ساده دارد و در کمتر از ۲ ساعت پخته میشود. کافیست مواد لازم برای طبخ دمپختک شیرازی را آماده کنید و دستورپخت آن را مرحله به مرحله اجرا کنید. در نهایت، متوجه خواهید شد که این غذا چقدر با استامبولی متفاوت است. مواد لازمی که در ادامه میخوانید جهت اجرای مراحل طرز تهیه دمپختک شیرازی برای ۲ نفر کافی است.
مواد لازم برای دمپخت عدس دو نفره
| برنج | ۲ پیمانه |
| گوشت گوسفندی | ۱۵۰ تا ۲۰۰ گرم |
| هویج متوسط | ۲ عدد |
| عدس | نصف پیمانه |
| کلم برگ کوچک | یکدوم ۱ کلم |
| سبزی تازه شامل شوید، ترخون، جعفری و ریحان | به میزان دلخواه |
| پیاز متوسط | ۱ عدد |
| سیر | ۲ حبه |
| نمک، فلفل سیاه، ادویه کاری و زردچوبه | به اندازه لازم |
مرحله اول از طرز تهیه دمپخت شیرازی
ابتدا برنج را پاک کنید و تمیز بشویید. بعد آن را در ظرفی به همراه مقداری آب به مدت ۲ تا ۳ ساعت بخیسانید. این کار به طبخ بهتر و سادهتر برنج کمک میکند.
عدس را هم در ظرفی جداگانه به همین ترتیب بخیسانید تا زودتر و بهتر پخته شود.
مرحله دوم از طبخ دمپخت هویج شیرازی
بعد از اینکه برنج را در ظرف حاوی آب گذاشتید، سراغ تهیه مواد داخل دمپختک بروید. برای این کار، ابتدا پیاز را به صورت خلالی خرد کنید. سپس، آن را درون قابلمه به همراه مقداری روغن تفت دهید. وقتی پیاز سبک و شیشهای شد، به آن گوشت خرد شده و ادویهها را اضافه کنید. پیاز و گوشت را آنقدر با یکدیگر تفت دهید که رنگ گوشت تغییر کند. پس از آن، سیر له شده را به محتویات قابلمه بیفزایید و به اندازهای تفت دهید که عطر آن در فضا بپیچد.
مرحله سوم: اضافه کردن هویج و عدس
در مرحله بعدی باید هویج که قبلا به صورت نگینی خرد کردهاید را به مواد داخل دمپختک شیرازی اضافه کنید. بعد از اینکه هویج کمی نرم شد، عدس را آبکشی کنید و به قابلمه بیفزایید. حالا به قابلمه ۲ تا ۳ لیوان آب اضافه کنید و اجازه بدهید مواد داخل دمپختک با حرارت ملایم بپزد. بعد از اینکه گوشت کاملا پخته شد، سبزیهای ساطوری شده و کلم برگ خرد شده را به آن اضافه کنید.
مرحله آخر طبخ دمپخت عدس کلم شیرازی
سبزی و کلم هم باید به همراه سایر مواد حدود ۱۵ تا ۳۰ دقیقه بپزد. سپس، گوشت را از قابلمه خارج کنید و برنج آبکشی شده را به آن بیفزایید. وقتی آب داخل قابلمه کاملا تبخیر شد، گوشت را به آن اضافه کنید و درب قابلمه را بگذارید تا برنج دم بکشد. بعد از این، دمپختک به ۴۰ تا ۴۵ دقیقه زمان نیاز دارد تا بپزد. این دمپختک مجلسی را میتوانید به همراه ماست، ترشی یا سالاد شیرازی نوش جان کنید.
انواع دمپخت با گوشت

میتوانید به جای گوشت تکهای از گوشت چرخکرده یا گوشت مرغ هم استفاده کنید. به این ترتیب، انواع دمپختک گوشت خوشمزه خواهید داشت.
دمپخت کازرونی
دمپختک کازرونی نوعی دمپختک گوشت است و ظاهری شبیه به لوبیا پلو شیرازی و دستور پختی مانند دمپختک شیرازی دارد. طرز تهیه دمپخت گوشت کازرونی به این ترتیب است که باید همان مراحل پخت دمپخت عدس کلم شیرازی را طی کنید، فقط در مرحله سوم به جای عدس از لوبیا چشم بلبلی خیس خورده استفاده کنید. برای طبخ این غذا اغلب کلم قمری به کار میبرند.
دمپخت لوبیا چیتی
دمپخت کازرونی معمولاً با لوبیا چشم بلبلی درست میشود اما میتوانید آن را لوبیا چیتی نیز بپزید. کافیست لوبیا چیتی خیس خورده را جایگزین لوبیا چشم بلبلی در مراحل طبخ این غذا کنید.
طرز تهیه دمپخت گوجه فرنگی

دمپخت گوجهفرنگی که اغلب به آن استانبولی هم میگویند با دمپختک محلی شیرازی متفاوت است. طبخ دمی گوجه شیرازی به مهارت خاصی از آشپزی نیاز ندارد. حتی اگر به تازگی آشپزی را شروع کردهاید هم میتوانید این غذای ساده را بپزید. در ادامه، مواد اولیه مورد نیاز جهت طبخ دمپخت گوجهفرنگی برای ۲ نفر مناسب هستند.
مواد لازم برای دمپخت گوجهفرنگی دو نفره
| گوجهفرنگی | ۵۰۰ گرم |
| رب گوجهفرنگی | ۱ قاشق غذاخوری |
| برنج | ۲ پیمانه |
| پیاز کوچک | ۱ عدد |
| نمک، فلفل، ادویه کاری، زعفران دمکرده و زردچوبه | به میزان کافی |
طرز تهیه گوجه پلو شیرازی
پیاز نگینی خرد شده را با نمک و ادویهها داخل قابلمه تفت دهید تا طلایی رنگ شود. سپس، به آن گوجهفرنگی رنده شده را اضافه کنید. وقتی آب گوجه تبخیر شد، رب گوجهفرنگی را به آن اضافه کنید. اجازه بدهید تا رنگ رب با تفت دادن تغییر کند. سپس، به آن چند لیوان آب بیفزایید. وقتی آب به جوش آمد، برنج خیس خورده را به قابلمه بیفزایید. حالا اجازه بدهید تا آب دمپخت کم شود. در نهایت، دمی را روی قابلمه بگذارید تا دمپختک گوجه شیرازی دم بکشد.
طرز تهیه دمپختک باقالی

روش پخت دمپختک باقالی با دمپختک شیرازی کمی تفاوت دارد اما به همان سادگی آماده میشود. مواد اولیهای که در ادامه میخوانید برای پخت دمپختک باقالی برای ۶ نفر مناسب هستند.
مواد لازم برای دمپختک باقالی برای ۶ نفر
| لپه باقالی | ۴ پیمانه |
| برنج | ۶ پیمانه |
| پیاز بزرگ | ۱ عدد |
| نمک، فلفل، زردچوبه و زعفران دمکرده | به میزان کافی |
روش طبخ دمپختک باقالی
پیاز را همراه با نمک و ادویهها داخل قابلمه تفت دهید. بعد از اینکه پیاز سبک و طلایی رنگ شد، باقالی که قبلا خیس خورده را به آن اضافه کنید. باقالی باید برای چند دقیقه با پیاز تفت داده شود. سپس، به آن آب اضافه کنید تا کمی بپزد. در نهایت، برنج و زعفران دمکرده را به آن اضافه کنید و دمپختک باقالی را دم کنید. برای سرو میتوانید این غذا را گردو، کشمش و پیاز تفت داده شده تزئین کنید.
دمپخت شیرازی بدون گوشت

دمپخت عدس کلم شیرازی را میتوانید به صورت یک غذای کاملا گیاهی هم بپزید. این روش پخت دمپختک دقیقا مانند طرز تهیه دمپختک شیرازی با عدس و کلم است اما در مواد اولیه آن اثری از گوشت نیست. در واقع، باید عدس و کلم را با پیاز تفت بدهید و بقیه مراحل پخت این غذای شیرازی را دقیقا اجرا کنید.
دمپخت ماش شیرازی

این دمپخت خوشمزه میتواند یک ناهار یا شام سبک و گیاهی باشد. روش پخت آن هم بسیار ساده است. برای این کار، ابتدا مواد اولیه دمپخت ماش را آماده کنید. مواد اولیهای که در ادامه میخوانید جهت طبخ دمپخت ماش شیرازی دونفره مناسب هستند.
مواد لازم برای دمپخت ماش
| ماش | ۱ پیمانه |
| برنج | ۲ پیمانه |
| پیاز متوسط | ۲ عدد |
| نمک و زردچوبه | به میزان کافی |
روش تهیه دمپخت ماش شیرازی
ماش و برنج را جداگانه بخیسانید. سپس، ماش را با آب بپزید. بعد از نیمپز شدن ماش به آن برنج خیس خورده را همراه با نمک و زردچوبه بیفزایید. حالا دمپخت را به روش ساده دم کنید. پیاز را هم خلالی کنید و تفت دهید و در نهایت، موقع سرو روی دمپختک بریزید. به همین سادگی یک غذای خوشمزه و شگفتانگیز خواهید داشت.
دمپخت کلم قمری
برای طبخ این غذا میتوانید از کلم قمری هم استفاده کنید. از آنجایی که این کلم نسبت به کلم برگ دیرتر میپزد، باید آن را همراه با گوشت به قابلمه اضافه کنید. برای خوشمزهتر شدن این نوع دمپختک شیرازی به آن مقداری زعفران دمکرده بیفزایید.
کلام آخر
پلو های محلی شیراز مانند شیرین پلو شیرازی و دمپختک شیرازی همیشه طرفداران خاص خود را دارند. این غذای آسان برای ناهار با عطر و طعمی شگفتانگیز میتواند اشتهای هر کسی را باز کند. پس اگر فرصت کافی برای طبخ یک غذای مفصل را ندارید، دمپختک به یکی از روشهایی که توضیح دادیم را آماده کنید و از طعم آن لذت ببرید. نوش جان!
سؤالات رایج درباره طرز تهیه دمپختک
سبزی دمپخت شیرازی چیست؟
شوید، ترخون، جعفری و ریحان.

