حلیم بادمجان از آن دسته غذاهاست که هم میتواند یک پیشغذای خوشمزه باشد و هم گاهی به عنوان شامی سبک پخته میشود. اگر مهمانی در پیش دارید و به فکر طبخ پیشغذا یا غذایی سبک در کنار سایر غذاها هستید، حلیم بادمجان را امتحان کنید. در این مطلب، طرز تهیه حلیم بادمجان مجلسی و هرآنچه از تهیه مواد گرفته تا سرو آن باید بدانید را میخوانید.
حلیم بادمجان اصفهانی

حلیم بادمجان از نظر ظاهری به کشک بادمجان شباهت دارد اما نوعی حلیم محسوب میشود. برخی از مواد اولیه آن نیز با کشک بادمجان مشترک است. با این حال، برای طبخ حلیم بادمجان از گوشت استفاده میشود و مراحل طبخ آن متفاوت است. برای درست کردن حلیم بادمجان، باید ابتدا مواد اولیه این غذا را آماده کنید و مراحل پخت آن را دقیقا اجرا کنید. دستور پختی که توضیح میدهیم، طرز تهیه حلیم بادمجان اصیل اصفهانی است.
مواد لازم حلیم بادمجان برای 4 نفر
|
گوشت گوسفندی پرچربی |
۳۰۰ گرم |
|
پیاز بزرگ |
۳ عدد |
|
سیر |
۲ تا ۳ حبه |
|
برنج |
۱ پیمانه |
|
بادمجان متوسط |
۴ تا ۵ عدد |
|
کشک |
۱۰۰ گرم |
|
نمک، زردچوبه و فلفل |
به میزان لازم |
|
نعناع خشک |
۲ تا ۳ قاشق سوپخوری |
مرحله اول از طرز تهیه حلیم بادمجان با گوشت
برنج را باید در ظرفی آب بخیسانید و بعد با ۳ تا ۴ لیوان بپزید. گوشت سردست گوسفند را هم به همراه پیاز خرد شده، نمک، زردچوبه و مقداری آب بپزید. گوشت را میتوانید به صورت کامل بپزید یا آن را خرد کنید تا زودتر بپزد. اجازه بدهید تا گوشت به مدت ۳ تا ۴ ساعت کاملا بپزد. بعد از آن، اجازه بدهید تا گوشت خنک شود. آن را ریش ریش کنید و کنار بگذارید.
مرحله دوم: سرخ کردن بادمجان
قبل از هر کاری، بادمجانها را پوست بگیرید و به صورت حلقهای خرد کنید. روی بادمجانها مقداری نمک بپاشید و کنار بگذارید تا زهر آن خارج شود. بعد از ۱ تا ۲ ساعت، بادمجانها را خوب بشویید. اجازه بدهید تا آب بادمجان کاملا خارج شود. سپس، بادمجانها در روغن سرخ کنید و روی پد جاذب روغن قرار بدهید تا روغن اضافی آن کاملا خارج شود.
مرحله سوم از طرز تهیه حلیم بادمجان با برنج
گوشت ریش ریش شده را درون کاسهای بزرگ بریزید و آن را به همراه بادمجانها با گوشتکوب کاملا له کنید. بعد از آن، برنج پخته شده را به کاسه اضافه کنید و همراه با سایر مواد بکوبید. سپس، مواد را درون قابلمهای با حرارت اندک بریزید. حالا عصاره گوشت که قبلا از گوشت جدا کرده بودید را به مواد اضافه کنید. در نهایت، کشک و بعد نمک را به کاسه اضافه کنید و مواد را کاملا با یکدیگر ترکیب کنید.
مرحله چهارم از طرز تهیه حلیم بادمجان کشدار
۲ پیاز باقیمانده را به صورت خلالی خرد کنید و با روغن آنقدر تفت دهید که طلایی شود. سپس، به آن مقداری زردچوبه اضافه کنید تا طعم و رنگ بهتری بگیرد. در لحظات پایانی تهیه پیاز داغ هم نعناع خشک را به آن اضافه کنید و اندکی تفت دهید. نعناع خشک نباید چندان حرارت ببیند چون طعم تلخی به خود میگیرد.
مقداری از پیاز داغ و نعناع را به قابلمه حلیم بادمجان اضافه کنید و بعد از اینکه غذا کاملا جا افتاد، شعله گاز را خاموش کنید. حلیم بادمجان را با باقیمانده پیاز داغ و مقداری گردو تزیین کنید. این غذا را میتوانید به همراه نان تازه برای مهمانان سرو کنید.
حلیم بادمجان کرمانشاهی

آش بادمجان غذای سنتی و خوشمزه مردم کرمانشاه نوعی حلیم بادمجان ساده است. برای تهیه این حلیم بادمجان که ظاهر آن بی شباهت به آش شله قلمکار نیست، باید ابتدا مواد اولیه آن را آماده کنید.
مواد آش بادمجان کرمانشاهی برای ۲۰ نفر
|
برنج |
۳.۵ پیمانه |
|
بادمجان |
۲۰ تا ۲۵ عدد |
|
پیاز |
۵ تا ۶ عدد |
|
کشک |
۴ پیمانه |
|
مخلوط حبوبات شامل نخود، لوبیا سفید و عدس |
۳.۵ پیمانه |
|
گوشت سردست گوسفندی بدون استخوان |
۲.۵ کیلوگرم |
|
نمک، فلفل و زردچوبه |
به اندازه لازم |
طرز تهیه حلیم بادمجان با لوبیا سفید
برای طبخ این حلیم بادمجان خوشمزه باید ابتدا حبوبات را بخیسانید، تلخی بادمجانها ر بگیرید و آنها را آبپز کنید و برنج و عدس را درون قابلمه با آب بپزید. گوشت را هم باید به صورت جداگانه بپزید.
نخود و لوبیای خیس خورده را همراه با آب گوشت که از آن جدا کردهاید، بپزید، درون مخلوطکن به شکل پوره دربیاورید و به عدس و برنج که حالا نیمپز شدهاند، اضافه کنید. کشک را هم در مرحله بعدی به قابلمه بیفزایید. حالا بادمجانهای آبپز را همراه با مقداری از گوشت بکوبید و به قابلمه اضافه کنید. صبر کنید تا حلیم بادمجان کاملاً جا بیفتد. سپس، درون ظرف سرو باقیمانده گوشت را بریزید و حلیم بادمجان را روی آن بریزید. آش بادمجان را با پیاز داغ و سیر داغ تزیین کنید.
حلیم بادمجان کرمانی
طرز تهیه حلیم بادمجان کرمانی با روش پخت حلیم بادمجان کرمانشاهی تفاوت چندانی ندارد. تنها ماده اولیهای که کرمانیها به مواد اولیه گفته شده در دستور پخت آش بادمجان کرمانشاهی اضافه میکنند، مقداری زعفران دمکرده است.
طرز تهیه حلیم بادمجان با لوبیا چیتی
حلیم بادمجان کرمانی یا کرمانشاهی را میتوانید به همان روش با لوبیا چیتی نیز بپزید. با اینکه که طعم این غذا به لذیذی حلیم بادمجان با لوبیا سفید نیست اما بههرحال، عاشقان انواع غذای مجلسی با بادمجان قطعاً طعم این غذا را نیز میپسندند.
حلیم بادمجان شیرازی

حلیم بادمجان شیرازی به حلیم بادمجان اصفهانی شباهت دارد. شیرازیها به حلیم بادمجان اصفهانی مقداری مغز گردوی خرد شده نیز میفزایند. البته، شما میتوانید در طرز تهیه حلیم بادمجان شیرازی با گردو مواد اولیه دیگری نیز به کار ببرید.
طرز تهیه حلیم بادمجان شیرازی با مرغ
برای طبخ این حلیم بادمجان مجلسی باید گوشت مرغ را جایگزین گوشت گوسفند کنید. طرز تهیه حلیم بادمجان با مرغ و برنج به همان ترتیبی است که در دستور پخت حلیم بادمجان اصفهانی توضیح دادیم اما در مرحله اول باید گوشت سینه مرغ را بپزید و ریش ریش کنید تا آماده برای طبخ شود.
طرز تهیه حلیم بادمجان بدون گوشت
با اینکه نیمی از طعم خوشمزه حلیم بادمجان به وجود گوشت در آن است اما شما میتوانید این غذا را به یک غذای گیاهی بدون گوشت نیز تبدیل کنید.
برای طبخ حلیم بادمجان گیاهی باید دستور پخت حلیم بادمجان کرمانشاهی را اجرا کنید اما گوشت را از آن حذف کنید. این غذا بدون نخود، لوبیا و گوشت پخته میشود. البته، طرز تهیه حلیم بادمجان بدون گوشت به رژیم گیاهخواری شما نیز بستگی دارد. به عنوان مثال، اگر جزو وگانها هستید، میتوانید از کشک غیرلبنی استفاده کنید.
رازهای طلایی طبخ حلیم بادمجان

- انتخاب بادمجان مرغوب برای حلیم بادمجان به اندازه مراحل پخت این غذا اهمیت دارد. برای اینکه بادمجانی خوب انتخاب کنید، باید ابتدا آن را در دست بگیرید. اگر کمی سنگین باشد یعنی تازه و سالم است. پوست بادمجان هم باید روشن، صاف و براق باشد. پوست چروکیده نشانه کهنه بودن و تلخی بادمجان است. همچنین، دقت کنید که ساقه آن سبز و عاری از هر گونه کپک و پوسیدگی باشد. از آن گذشته، پوست بادمجان تازه و مرغوب کمی سفت است. بادمجان تازه با این خصوصیات که اندازه کوچک تا متوسطی دارد، بهترین گزینه برای طبخ حلیم بادمجان مجلسی است.
- حلیم بادمجان اصیل با گوشت گوسفندی درست میشود اما میتوانید در صورت تمایل به جای آن از گوشت مرغ یا بوقلمون استفاده کنید.
- موقع ترکیب کردن مواد با یکدیگر روی حرارت، آنها را مدام هم بزنید تا حلیم بادمجان ته نگیرد و نسوزد.
- بهتر است که نمک را در مرحله آخر و بعد از کشک اضافه کنید چون کشک مقداری نمک دارد. باید ابتدا طعم غذا را بچشید و اگر لازم بود به آن نمک اضافه کنید.
- حلیم بادمجان عالی کش میآید. باید مواد را با گوشتکوب دستی یا برقی یا غذاساز آنقدر ترکیب کنید که حالت کشداری پیدا کند.
- برای کشدار شدن این غذا بهتر است که از گوشت گردن یا راسته گوسفند استفاده کنید. این مهمترین راز طرز تهیه حلیم بادمجان بازاری است.
کلام آخر
حلیم بادمجان یکی از غذاهای محلی خوشمزه است که مردم اصفهان، شیراز، کرمان و کرمانشاه آن را به روشهای خاص خود میپزند. در این مقاله، روشهای مختلف برای پختن این غذا را توضیح دادیم. شما میتوانید همین حالا دست به کار شوید و حلیم بادمجان را به یکی از این روشها بپزید. نتیجه هر چه باشد، بدون شک خوشمزه خواهد شد چون شما سرآشپزید و از چاشنی عشق استفاده میکنید.
سؤالات رایج
حلیم بادمجان با چی سرو میشه؟
این غذا معمولاً با نان تازه سرو میشود اما میتوانید آن را با برنج نیز میل کنید.
چگونه تلخی بادمجان را بگیریم؟
برای از بین بردن تلخی بادمجان میتوانید آن را درون آب نمک بگذارید تا حدود یک ساعت بماند. سپس، آن را آبکشی کنید.

