یکی از غذاهای مجلسی ما ایرانی‌ها در مناسبت‌های خاص مثل عید نوروز ماهی شکم پر است. اگر به طعم سبزی پلو با ماهی علاقه داشته باشید، حتما از چشیدن طعم این غذای خوشمزه لذت خواهید برد. در این مطلب، روش پخت ماهی شکم پر روی اجاق گاز، روی منقل یا درون فر و هواپز را می‌خوانید.

ماهی شکم پر روی گاز

ماهی شکم پر؛ غذای دریایی

طبخ ماهی شکم پر روی اجاق گاز ساده‌ترین روش برای تهیه این غذاست. برای پخت ماهی شکم پر روی اجاق گاز به یک ماهیتابه، مقداری روغن و مواد لازم برای پخت این غذا نیاز دارید. مواد لازم برای تهیه این غذا را در ادامه می‌خوانید.

مواد لازم ماهی شکم پر برای ۴ نفر

ماهی قزل‌آلا

۱ عدد

سبزی معطر شامل گشنیز، جعفری و نعناع

حدود ۲۰۰ گرم

سیر

۳ تا ۴ حبه

پیاز زرد بزرگ

۱ عدد

مغز گردوی خرد شده

۲ تا ۳ قاشق غذاخوری

رب انار

۳ تا ۴ قاشق غذاخوری

نمک، زردچوبه، فلفل و ادویه مخصوص ماهی

به میزان لازم

آبلیمو یا آب نارنج و تمر هندی

به اندازه کافی

در مامانپز ثبتنام کن

مرحله اول: مزه‌دار کردن ماهی شکم پر با تمر هندی

ابتدا پولک‌های یک ماهی قزل‌آلای تازه را با دقت جدا کنید و آن را بشویید. سپس، از بالا تا پایین شکم ماهی را برش بزنید. درون شکم ماهی را هم باید تمیز بشویید.

بعد از شستن آن نوبت به مزه‌دار کردن ماهی می‌رسد. برای مز‌ه‌دار کردن ماهی می‌توانید از زعفران، سیر و لیمو، تمر هندی یا مواد دیگری استفاده کنید. بعد از اینکه ماهی خوب مزه‌دار شد، آن را به مدت ۱ تا ۲ ساعت درون یخچال بگذارید.

مرحله دوم از طرز تهیه ماهی با سیر و گشنیز

سبزی ماهی شکم پر جنوبی شامل گشنیز، جعفری و نعناع را ساطوری خرد کنید. سپس، پیاز نگینی خرد شده و سیر له شده را به تابه‌ای اضافه کنید و به همراه روغن تفت دهید. وقتی پیاز سبک و شیشه‌ای شد و عطر سیر در فضای آشپزخانه پیچید، سبزیجات ساطوری شده را به آن بیفزایید. پس از آن، نمک و ادویه‌ها را به تابه اضافه کنید.

سبزیجات، سیر و پیاز باید حدود ۱۵ تا ۲۰ دقیقه تفت داده شوند. در ادامه، مغز گردوی خرد شده را به تابه اضافه کنید. مغز گردو باید ۵ تا ۶ دقیقه به همراه سایر مواد تفت داده شود. در نهایت، رب انار، آلو، آب نارنج یا لیمو و نصف لیوان آب معمولی را به تابه بفزایید. اجازه بدهید تا مواد بپزند و آب آنها تمام شود. بعد از آن، حرارت را خاموش کنید تا مواد لازم برای داخل ماهی شکم پر کاملا خنک شوند.

مرحله سوم از ماهی شکم پر در ماهیتابه

ماهی مزه‌دار شده را از یخچال خارج کنید. مواد تهیه شده را به آرامی درون شکم ماهی جا بدهید. در آخر، شکم ماهی را سوزن و نخ معمولی آرام آرام و با دقت بدوزید. برای محکم‌تر شدن شکم ماهی هم از خلال دندان استفاده کنید.

مرحله چهارم از ماهی شکم پر جنوبی با رب انار

تابه‌ای را روی حرارت بگذارید و درون آن مقداری روغن بریزید. اجازه بدهید روغن کاملا داغ شود. سپس ماهی را آرام درون روغن بگذارید. حرارت تابه را کم کنید و اجازه بدهید ماهی شکم پر به مدت ۴۵ تا ۶۰ دقیقه کاملا مغزپخت شود. حین پخت ماهی، آن را ۲ یا ۳ مرتبه آرام زیر و رو کنید تا هر دو طرف ماهی خوب سرخ و طلایی شوند.

ماهی شکم پر با گردو و زرشک

معمولاً ماهی شکم پر مجلسی را با سبزیجات معطر و مغز گردو پر می‌کنند اما برای تهیه مواد داخل شکم ماهی می‌توانید از تمر هندی، زرشک و دانه‌های انار نیز استفاده کنید.

ماهی شکم پر در قابلمه

ماهی شکم پر را می‌توانید درون قابلمه روی اجاق گاز نیز بپزید. برای این کار باید ماهی را طبق دستور پختی که توضیح دادیم، آماده کنید و آن را درون قابلمه همراه با رب انار رقیق شده با آب بگذارید.

ماهی شکم پر در فر

ماهی شکم پر در فر

برای طبخ ماهی شکم پر درون فر نیز باید ابتدا ماهی را طبق مراحلی که توضیح دادیم، آماده کنید. سپس، درون قالب فر یا یک ظرف پیرکس را با فویل آلومینیومی نازک بپوشانید. حالا ۱ پیاز بنفش را به صورت حلقه‌ای خرد کنید و درون ظرف یا قالب بچینید. ماهی را با دقت روی پیازها قرار بدهید. روی قالب یا ظرف را هم با فویل آلومینیومی بپوشانید و روی سطح آن چند سوراخ ریز ایجاد کنید. ماهی شکم پر باید به مدت ۴۵ تا ۶۰ دقیقه در فر با دمای ۱۸۰ درجه سانتی گراد کاملا بپزد.

طرز تهیه ماهی شکم پر در هواپز

هواپز یکی از وسایل پخت‌وپز است که این روزها طرفداران بسیاری پیدا کرده است. ماهی شکم پر را هم می‌توانید درون هواپز طبخ کنید. برای دنبال کردن طرز تهیه ماهی شکم پر در سرخ کن بدون روغن، ماهی را آرام و با احتیاط درون هواپز قرار دهید. هواپز را روی دمای ۱۸۰ درجه سانتی‌گراد و ۹۰ دقیقه تنظیم کنید. پس از مغزپخت شدن ماهی آن را درون ظرف پذیرایی بگذارید و با پیاز داغ و برش‌های لیمو تزیین کنید. این ماهی را می‌توانید مثل سبزی پلو با ماهی در کنار سبزی پلو یا باقالی پلو نوش جان کنید.  

طرز تهیه ماهی شکم پر در سرخ کن بدون روغن یا هواپز بسیار ساده است و نتیجه آن غذایی سالم‌تر خواهد بود.

طرز تهیه ماهی شکم پر در فر با فویل

ماهی شکم پر مجلسی را می‌توانید داخل فر نیز بپزید. طرز تهیه ماهی در فر گاز به طبخ این غذا روی اجاق گاز شباهت بسیاری دارد. شما باید این ماهی را ابتدا خوب مزه‌دار کنید و مطابق با دستور پخت توضیح داده شده، شکم آن را از ترکیباتی که آماده کرده‌اید، پر کنید. در نهایت، ماهی را لابه‌لای فویل آلومینیومی بپیچید و آن را درون فر با دمای ۱۸۰ درجه سانتی‌گراد بگذارید تا به مدت حدود ۱ ساعت خوب بپزد.

طرز تهیه ماهی شکم پر کبابی

ماهی شکم پر را می‌توانید روی منقل نیز کباب کنید. اگر طرفدار غذاهای کبابی مانند جوجه کباب یا کباب کوبیده هستید، احتمالاً از چشیدن طعم ماهی شکم پر کبابی نیز لذت خواهید برد. برای درست کردن این کباب خوشمزه باید ابتدا ماهی شکم پر را به روشی که توضیح دادیم، آماده کنید. پس از آن، ماهی را با دقت و احتیاط روی توری کباب‌پز بگذارید. دقت کنید که بخش شکم پر ماهی در ابتدای کار، بالای توری باشد. ماهی را به این روش برای ۲۰ تا ۳۰ دقیقه کباب کنید تا گوشت آن خوب مغزپخت شود.

نکات مهم برای خوشمزه شدن ماهی شکم پر

ماهی شکم پر با دورچین سبزیجات

کلام آخر

ماهی شکم پر یکی از غذاهای خوشمزه است که می‌توانید آن را روی اجاق گاز یا منقل، داخل فر یا حتی درون هواپز بپزید. این غذای خوشمزه در مناسبت‌های خاص مانند شب یلدا یا عید نوروز سرو می‌شود و یکی از پرطرفدارترین غذاهای ایرانی است.

سؤالات رایج

مواد داخل ماهی شکم پر چیست؟

ترکیبی از سبزیجات معطر، سیر، مغز گردو، زرشک و آب نارنج.

سبزی برای ماهی شکم پر چیست؟

گشنیز، جعفری و نعناع. سبزیجات معطر محلی مثل نارلنگ، خالواش و چوچاق هم معمولاً برای طبخ ماهی شکم پر شمالی به کار می‌روند.