برای محل کار به میانوعدهای سیرکننده و سریع فکر میکنید؟ ناهاری سبک میخواهید که در عرض چند دقیقه خورده شود؟ در این صورت، باید به شما بورک را معرفی کنیم. این میانوعده یا غذای سبک ترکیهای از خمیری به نام یوفکا درست میشود و تنوع بسیاری دارد. در این مطلب، طرز تهیه خمیر بورک خانگی و دستورپخت ۹ مدل بورک گوشتی و گیاهی را میخوانید.
بورکهای گوشت

اگر به نوش جان کردن یک شام یا ناهار سبک فکر میکنید، یک بورک تهیه شده از مواد گوشتی و پروتئینی میتواند بهترین انتخاب شما باشد. در ادامه، ۵ مدل بورک گوشت و طرز تهیه آنها را میخوانید. بورکهای گوشت معمولا به صورت رولی، حلزونی، پای یا سهگوش پیچیده میشوند.
۱. طرز تهیه بورک گوشت و کشمش
بورک گوشت و کشمش یک غذای سبک، پرانرژی و فوقالعاده خوشمزه است که میتواند شما را برای ساعتها سیر نگه دارد. این غذا با گوشت چرخ کرده را میتوانید با خمیر یوفکای آماده یا خمیر بورک خانگی درست کنید. برای این کار باید ابتدا مواد لازم جهت طبخ بورک گوشت و کشمش را آماده کنید. نکته مهمی که برای طبخ این بورک و سایر انواع بورک باید بدانید این است که میزان مواد اولیه این غذا به تعداد مهمانهای شما بستگی دارد اما در این مقاله، تعداد مهمانها برای همه انواع بورک ۴ نفر در نظر گرفته شده است.
مواد لازم
|
گوشت چرخ کرده |
۲۵۰ گرم |
|
پیاز بزرگ |
۱ عدد |
|
کشمش |
۱ قاشق غذاخوری |
|
نمک و فلفل سیاه |
به اندازه لازم |
|
روغن |
به میزان کافی |
|
آرد |
به اندازه کافی |
|
کره آب شده |
۱۲۵ گرم |
مرحله اول: آماده کردن مواد میانی بورک
پیاز را به صورت نگینی خرد کنید و درون تابهای با حرارت ملایم به همراه روغن تفت دهید. پیاز باید به اندازهای تفت داده شود که بافتی نرم و سبک پیدا کند. سپس، گوشت چرخ کرده را به آن اضافه کنید. گوشت و پیاز را آنقدر تفت بدهید که رنگ گوشت تغییر کند. بعد از آن، کشمش، نمک و فلفل را به تابه اضافه کنید. وقتی گوشت کاملا پخت، تابه را از روی حرارت بردارید و مواد را کنار بگذارید تا خنک شوند.
مرحله دوم: اضافه کردن مواد میانی به خمیر
در این مرحله، سراغ خمیر خانگی بورک یا خمیر یوفکا بروید. روی پیشخوان آشپزخانه کمی آرد بپاشید. حالا خمیر را به ۱۰ تکه مساوی تقسیم کنید. یکی از تکهها را روی پیشخوان بگذارید و آن را با وردنه باز کنید. باید خمیر نازک و یکدست پهن شود. حالا کره آب شده را روی سطح خمیر بمالید. پس از آن، مواد میانی بورک که قبلا خنک شده را روی خمیر پهن کنید.
مرحله سوم: درست کردن بورک
میتوانید این خمیر را به صورت رول بزرگی در بیاورید. سپس، آن را به صورت حلزونی درون قالب فر چرب شده بگذارید. راه دیگری که دارید هم این است که رول بزرگ را با چاقوی آشپزخانه به رولهای کوچکتر و یک اندازه تقسیم کنید و هر یک از آنها را درون قالب فر بچینید. راه سوم هم این است که بورک را به شکل مثلثی و مانند سمبوسه بپیچید.
آخرین راه برای درست کردن بورک هم این است که آن را به صورت لایه لایه آماده کنید. برای این کار، ابتدا خمیر را به ۱۰ تا ۱۵ قسمت مساوی تقسیم کنید. سپس، لایه اول را درون قالبی که قبلا آن را چرب کردهاید، پهن کنید. حالا مقداری کره آب شده را روی خمیر بمالید. بعد از آن، لایه نازک بعدی را پهن کنید و بعد دوباره مقداری کره روی سطح آن بمالید. این کار را آنقدر تکرار کنید تا نیمی از خمیرها تمام شوند. پس از آن، مایه میانی بورک را روی خمیر بریزید. حالا دوباره خمیرها و کره آب شده را به ترتیب روی یکدیگر بچینید.
روی رولها، سهگوشها یا لایههای خمیر بورک هم کمی زرده تخممرغ بمالید تا موقع پخت طلاییرنگ شود.
مرحله چهارم: طبخ بورک
برای طبخ میتوانید از فر، هواپز و اجاق گاز استفاده کنید. طبخ بورک در فر به این صورت است که ابتدا قالب فر را چرب کرده یا کف آن را با کاغذ روغنی میپوشانید. سپس، بورکها را یکی یکی درون آن میچینید. این بورک باید درون فر با حرارت ۱۷۰ درجه سانتیگراد به اندازهای بماند که ترد و طلاییرنگ شود.
برای سرخ کردن بورک روی اجاق گاز هم باید ابتدا تابهای حاوی روغن را روی حرارت گرم کنید. وقتی روغن تابه کاملا داغ شد، بورک را مانند کتلت یا کوکو سیبزمینی سرخ کنید. بورک در هواپز هم با دمای ۱۲۵ به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه آماده میشود.
۲. طرز تهیه بورک گوشت و سبزیجات

دستورپخت بورک گوشت و سبزیجات با بورک گوشت و کشمش تفاوت چندانی ندارد. این بورک هم مانند بورک گوشت و کشمش درست میشود، تنها با این تفاوت که موقع تفت دادن مواد میانی بورک، به آن هویج خرد شده و نخودفرنگی پخته نیز اضافه میکنند.
۳. طرز تهیه بورک سوسیس و پنیر
برای تهیه این بورک پنیری باید ابتدا سوسیس خرد شده را به همراه پنیر گودا رنده شده، پنیر چدار رنده شده، فلفل دلمهای و گوجهفرنگی خرد شده را مثل مرحله دوم تهیه بورک گوشت و کشمش روی خمیر یوفکا یا بورک بریزید. سپس، آن را به شکل دلخواه بپیچید و مانند بورک گوشت و کشمش در فر، اجاق گاز یا هواپز بپزید.
۴. طرز تهیه بورک پای گوشت
طبخ بورک پای گوشت نیز مانند بورک گوشت و کشمش است اما در مواد میانی آن به جای گوشت چرخ کرده از گوشت تکهای استفاده میشود. برای تهیه مواد میانی این بورک باید ابتدا پیاز را به صورت نگینی خرد کنید و در تابه تفت بدهید. سپس، گوشت گوسفندی که به صورت نگینی خرد شده را به همراه فلفل دلمهای به آن اضافه کنید. در نهایت، زمانی که گوشت نرم شد و تغییر رنگ داد، رب گوجهفرنگی و نمک و فلفل را به آن بیفزایید.
در آخر، نیمی از خمیر نازک شده بورک را درون قالب چرب شده پهن کنید. سپس، مواد میانی را روی آن پخش کنید. در ادامه، نیم دیگر خمیر را روی مواد پهن کنید و روی آن با چنگال سوراخهای کوچکی ایجاد کنید. روی این بورک هم مقداری زرده تخممرغ بمالید و آن را درون فر با حرارت ۱۷۰ درجه سانتیگراد بپزید.
انواع بورک سبزیجات

بورکهای سبزیجات برای کسانی که غذایی گیاهی میخواهند، مناسبتر است. این سبزیجات پیچیده شده در خمیر یوفکا یا خمیر هزارلا میتواند به عصرانه، ناهار یا شامی سبک برای عاشقان رژیمهای گیاهی تبدیل شود. بورکهای سبزیجات معمولا به صورت لایه لایه یا رولی درست میشوند.
۵. طرز تهیه بورک تره فرنگی
بورک تره فرنگی هم شبیه به بورکهای قبلی آماده میشود با این تفاوت که مواد میانی آن تره فرنگی خرد شده و تفت داده شده است. برای چاشنی آن هم میتوانید رب گوجهفرنگی، نمک، فلفل و پودر زیره به کار ببرید.
۶. بورک اسفناج با خمیر خانگی
بورک اسفناج با استفاده از برگهای تازه اسفناج، پنیر ریکوتا، برگ پیازچه خرد شده، نمک و فلفل درست میشود. برای این کار باید پیازچه و اسفناج خرد شده را همراه با پنیر رنده شده، نمک و فلفل در بورک بپیچید. بقیه مراحل کار درست مانند سایر انواع بورک است.
۷. بورک سبزی
بورک سبزی نوعی غذای محلی است که به مردم سیستان و بلوچستان تعلق دارد. خمیر این بورک خوشمزه نیز به شکل خمیر بورک ترکی آماده میشود و آن را به صورت مثلثی میپیچند. مواد میانی این بورک اسفناج پخته و چرخ کرده همراه با پیاز است. این بورک را در روغن حیوانی سرخ میکنند.
۸. بورک سیب زمینی
برای طبخ این مدل بورک ترکیهای میتوانید از خمیر خانگی یا خمیر یوفکا استفاده کنید. سیب زمینی آبپز شده را رنده کرده و آن را با تخم مرغ، شیر، پنیر پیتزا، ریحان ساطوری شده، نمک و فلفل سیاه ترکیب کنید. این مواد را لابهلای خمیر بورک بپیچید و آن را رول کنید. رول بورک را برای نیم ساعت درون یخچال بگذارید تا خودش را بگیرد. حالا رول را برش بزنید و بورکها را روی سینی فر بگذارید تا برای نیم ساعت در فر با دمای ۸۰ درجه سانتیگراد برشته شوند.
انواع بورک مرغ

اگر رژیم غذایی خاصی دارید و نمیتوانید گوشت قرمز میل کنید، هیچ اشکالی ندارد. گوشت مرغ را جایگزین گوشت قرمز در انواع بورک گوشت کنید. به عنوان مثال، میتوانید برای طبخ بورک گوشت و کشمش از گوشت مرغ استفاده کنید تا به یک غذا با گوشت چرخ کرده مرغ تبدیل شود.
۹. طرز تهیه بورک مرغ و قارچ
بورک مرغ و قارچ یکی از محبوبترین انواع بورک مرغ است. این بورک را میتوانید در فر، تابه یا حتی داخل هواپز بپزید.
مواد لازم بورک ترکی با مرغ و قارچ
|
خمیر یوفکا |
۱۰ عدد |
|
سینه مرغ کامل |
۲۰۰ گرم |
|
قارچ متوسط یا بزرگ |
۴ عدد |
|
پیاز |
۱ عدد |
|
فلفل دلمهای رنگی خرد شده |
نصف لیوان |
|
سس خردل و کچاپ |
هر کدام ۱ قاشق غذاخوری |
|
پنیر موزارلا |
به میزان دلخواه |
|
نمک، زردچوبه، پودر آویشن و فلفل سیاه |
به اندازه کافی |
طرز تهیه بورک خانگی مرغ و قارچ
پیاز خرد شده را تفت دهید و به آن گوشت مرغ مکعبی خرد شده بیفزایید. پس از اینکه گوشت مرغ کاملاً سرخ شد، به آن نمک و ادویهها را اضافه کنید. پس از چند لحظه، قارچ خرد شده را بیفزایید. اجازه بدهید تا آب قارچ خوب تبخیر شود. سپس، تابه را از روی حرارت بردارید و صبر کنید تا مواد میانی بورک خنک شوند. این مواد را باید همراه با پنیر و سسها لابهلای خمیر یوفکا بپیچید. در نهایت، بورک را سرخ کنید یا در فر بپزید.
انواع بورک با خمیر خانگی

برای درست کردن بورک میتوانید از خمیر یوفکا آماده استفاده کنید یا خودتان دست به کار شوید و یک خمیر بورک ترد و خوشمزه درست کنید.
مواد لازم
|
آرد سفید گندم |
۲۵۰ گرم |
|
آب |
به میزان لازم |
|
نمک |
۱ قاشق چایخوری |
مرحله اول: ترکیب کردن مواد با یکدیگر
آرد را به همراه نمک درون کاسهای بزرگ الک کنید. حالا آب را کم کم به کاسه اضافه کنید. موقع اضافه کردن آب باید آرد را هم بزنید تا آب با آن به خوبی ترکیب شود. آب را به اندازهای اضافه کنید که یک خمیر لطیف به دست آید.
مرحله دوم: ورز دادن خمیر
خمیر نچسبی که به دست آمده را روی پیشخوان آشپزخانه بگذارید. حالا خمیر را آنقدر ورز بدهید که تا هوای آن کاملا گرفته شود و خمیر یکدستی به وجود بیاید.
مرحله سوم: استراحت دادن خمیر بورک
خمیر بورک را باید به صورت گلولهای بزرگ دربیاورید. بعد از آن درب ظرف حاوی خمیر را با سلفون کاملا بپوشانید. خمیر باید حدود ۱ تا ۲ ساعت در دمای محیط استراحت کند تا اندازه آن دو برابر شود. در طول این مدت هم سراغ درست کردن مواد میانی بورک بروید.
طرز تهیه بورک با خمیر هزارلا
آماده کردن بورک با خمیر هزارلا بسیار سادهتر از طبخ این غذا با سایر انواع خمیر است. این خمیر را میتوانید به صورت آماده از فروشگاهها خریداری کنید یا خودتان آن را درست کنید. پس از آن مواد آماده شده بورک به یکی از روشهایی که توضیح دادیم را روی یک طرف خمیر هزارلای پهن شده بگذارید. سپس، طرف دیگر خمیر را روی آن بکشید. حالا آن را به اندازههای کوچکتر برش بزنید و در فر با دمای ۱۸۰ درجه سانتیگراد بگذارید تا برای ۲۰ تا ۳۰ دقیقه بپزد. برای زیباتر شدن ظاهر این بورک میتوانید قبل از پخت روی آن مقداری زرده تخم مرغ همزده بمالید.
طرز تهیه بورک گوشت با خمیر یوفکا
خمیر یوفکا نیز نوعی دیگر از خمیر بورک است که معمولاً در طبخ بورک ترکی به کار میرود. روش کار با این خمیر لطیف نیز مانند کار با خمیر خانگی بورک یا خمیر هزارلا است.
بورک گوشت با نان لواش
بورک را میتوانید با نان لواش نیز بپزید. برای این کار باید نانهای لواشی که حالت خمیری بیشتری دارند را انتخاب کنید. این نان را درست مانند انواع خمیر بورک به کار ببرید.
روشهای طبخ بورک

بورک ساده با طعمهای مختلف را میتوانید به روشهای گوناگون بپزید. در ادامه، این روشها را توضیح میدهیم.
طرز تهیه بورک در هواپز
بورک را به یکی از روشهایی که توضیح دادیم آماده کنید. سپس، آن را روی سبد پایه بلند هواپز بگذارید. دمای هواپز را روی ۱۵۰ درجه تنظیم کنید. پس از ۱۰ دقیقه بورک آماده است.
بورک گوشت در فر
برای پخت انواع بورک از جمله بورک گوشت میتوانید از فر نیز استفاده کنید. بورکها را به یکی از روشهای توضیح داده شده آماده کنید و روی سینی فر بچینید. حالا دمای فر را روی ۱۸۰ درجه سانتیگراد تنظیم کنید و اجازه بدهید تا بورک به مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه خوب برشته شود.
طرز تهیه بورک روی گاز
اگر فر در دسترس ندارید میتوانید از قابلمه استفاده کنید. بورکهای آماده شده را داخل قابلمه نچسب بچینید. اجازه بدهید تا بورک با حرارت ملایم برشته شود.
طرز تهیه بورک در ماهیتابه
بورک را میتوانید در روغن نیز سرخ کنید. برای طبخ بورک به این روش باید آن را به شکل مثلثی بپیچید. سپس، روغن را داغ کنید و بورک را مثل سمبوسه سرخ کنید.
طرز تهیه بورک تنوری
بورک غذایی است که میتوانید آن را مثل نان داخل تنور نیز بپزید. بورک را به روش دلخواه خود آماده کنید. سپس، آن را داخل تنور گرم شده بگذارید تا به مدت ۱۰ دقیقه تنوری و برشته شود.
کلام آخر
در این مطلب، طرز تهیه ۹ مدل بورک گوشت و سبزیجات با خمیرهای مختلف و به روشهای گوناگون را خواندید. نوع مواد به کار رفته در یک بورک تنها ویژگی نیست نشاندهنده نوع آن نیست، بلکه شکل پیچیدن این غذا نیز متفاوت است. گاهی بورک را به شکلی رولی میپیچند، بعضی مواقع آن را به صورت سهگوشهای کوچک میپزند و گاهی آن را مثل یک پای حلزونی خوشمزه درست میکنند. در هر حال، مواد به کار رفته در آن چندان تفاوتی ندارند. علاوه بر این، میتوانید بورک را در فر، تابه یا هواپز نیز بپزید. اگر هم برای این کار فرصت کافی ندارید، میتوانید یک بورک خوشمزه سیب زمینی و پنیر با دستپخت مامان مهرسانا را از مامانپز سفارش بدهید.

