یکی از غذاهای محلی و آش‌های پرطرفداری که معمولا به عنوان صبحانه خورده می‌شود، آش سبزی شیرازی است. این آش با عطر و طعم بی‌نظیر معمولا در شهرهای استان فارس به‌ویژه شیراز طرفداران پروپاقرص خود را دارد. امکان ندارد که مهمان یک شیرازی خونگرم شوید اما برای صبحانه شما را مهمان یک کاسه آش سبزی نکند. اگر به دنبال صبحانه‌ای مقوی و خوشمزه هستید، لازم نیست تا شیراز سفر کنید. در این مقاله، هرآنچه باید درباره طرز تهیه آش سبزی شیرازی و ترفندهای خوشمزگی آن بدانید را می‌خوانید.

مراحل پخت آش سبزی شیرازی

آش سبزی شیرازی

برای اینکه یک آش سبزی خوشمزه و کش‌دار داشته باشید، باید آن را طبق دستورپختی که توضیح می‌دهیم، آماده کنید. ابتدا مواد اولیه‌ای که جهت طبخ آش سبزی شیرازی برای ۱۰ نفر مناسب هستند را تدارک ببینید. سپس، مراحل طبخ این آش را گام به گام پیش بروید. در صورتی که قصد دارید آش سبزی شیرازی برای 100 نفر بپزید، باید این مواد اولیه را ۱۰ برابر کنید.

مواد لازم آش سبزی شیرازی برای ۱۰ نفر

گوشت گردن یا سردست گوسفند یا گوساله

۱ کیلوگرم

پیاز بزرگ

۱ عدد

حبوبات شامل لوبیا سفید، نخود و عدس

هر کدام ۲ لیوان

برنج

۲ لیوان

سبزیجات

۲۰۰ تا ۳۰۰ گرم تره، ۲۰۰ گرم ترخون و ۲ قاشق مرزه خشک یا تازه

نمک، زردچوبه و فلفل

به اندازه کافی

در مامانپز ثبتنام کن

مرحله اول از طرز تهیه آش سبزی شیراز برای 10 نفر

ابتدا گوشت تازه را در قابلمه‌ای مناسب به همراه پیاز خرد کنید و به آن زردچوبه و فلفل بیفزایید. گوشت باید به همراه پیاز به اندازه‌ای تفت داده شود که رنگ آن تغییر کند. سپس، به آن آب اضافه کنید و اجازه بدهید تا روی حرارت ملایم کاملا بپزد. حالا آب گوشت را کنار بگذارید و گوشت را ریش ریش کنید و کنار بگذارید.

مرحله دوم: آماده‌سازی برنج و حبوبات

نخود و لوبیا را باید از شب قبل خیس کنید تا نفخ آن کاملا از بین برود و روی حرارت خوب مغزپخت شود. عدس هم که زودتر از این حبوبات می‌پزد، به صورت جداگانه بپزید. برنج هم باید به صورت جداگانه پخته شود.

مرحله سوم: اضافه کردن برنج و نیمی از حبوبات

در این مرحله، آب گوشت که قبلا کنار گذاشته بودید را درون قابلمه‌ای مناسب بریزید. سپس، سبزی ساطوری شده، برنج و نیمی از حبوبات را به قابلمه بیفزایید تا در آب گوشت کاملا مغزپخت شوند.

مرحله چهارم: افزودن باقیمانده حبوبات

سبزیجات حدود ۱ تا ۱.۵ ساعت در آب گوشت کاملا پخته می‌شوند. در این فاصله باقیمانده حبوبات پخته شده را در چرخ‌گوشت یا مخلوط‌کن بریزید. سپس، آن را به همراه گوشت ریش ریش شده به قابلمه آش سبزی شیرازی اضافه کنید. حالا آش را مدام هم بزنید تا کاملا جابیفتد و روغن بیندازد.

در نهایت، آن را از روی گاز بردارید و با پیاز داغ و نعنا داغ تزیین کنید. آش سبزی همراه با نان تازه، لیمو یا نارنج خورده می‌شود. نوش جان!

اش سبزی شیرازی کشدار بدون گوشت

اش سبزی شیرازی کشدار را می‌توانید بدون گوشت نیز بپزید. برای اینکه این آش خوشمزه کشدار شود، باید مقداری از حبوبات را طبقه مرحله چهارم دستور پختی که توضیح دادیم، در چرخ گوشت بریزید و دوباره به قابلمه اضافه کنید.

آش سبزی با سبزی خشک

آش سبزی با سبزی خشک

طرز تهیه اش سبزی شیرازی صبحانه با سبزی خشک نیز بسیار ساده است. برای این کار باید سبزیجات خشک شده را به مدت نیم ساعت در آب گرم بخیسانید و آبکشی کنید. سپس، آن را مثل سبزیجات ساطوری شده در دستور پخت آش سبزی به کار ببرید.

ادویه های آش سبزی

برای خوشمزه‌تر شدن آش سبزی باید به آن فلفل سیاه، زردچوبه، فلفل قرمز، نعنا خشک شده، گرد لیمو و مقداری پودر دارچین بیفزایید.

رازهای خوشمزگی آش سبزی

کلام آخر

اش سبزی ایرانی یک غذای نذری ساده و خوشمزه است که می‌تواند مثل آش شله قلمکار یا سایر انواع آش ایرانی صبحانه مقوی یا ناهار یا شامی خوشمزه باشد. آش سبزی شیرازی اصیل را می‌توانید طبق دستورپختی که توضیح دادیم، طبخ کنید اما اگر برای این کار فرصت کافی ندارید، نگران نباشید. شما می‌توانید آش سبزی شیرازی با طعمی اصیل و خانگی را از مامان‌پز سفارش بدهید.