پاییز فصل میوه خوشعطر و طعمی به نام به است. میوه به برای درست کردن مربا، ترشی و غذاهای خوشمزهای مانند خورش به به کار میرود. دستورپخت اصلی خورش به با گوشت گوسفندی است اما در برخی از شهرهای ایران این غذا را با گوشت مرغ، لپه و آلو نیز درست میکنند. در این مقاله، درباره دستورپختهای خورش به و ترفندهای خوشمزگی آن میخوانید.
طرز تهیه خورش به اصفهانی

خورش به که با نام خورش به آلو نیز شناخته میشود، یکی از غذاهای محلی ایرانی است که تهیه آن مثل خورش قرمهسبزی یا فسنجان چندان دشوار نیست. خورش به را معمولا اصفهانیها و کرمانیها با آلو بخارا و گوشت گوسفندی میپزند. به همین علت، به آن خورش به آلو اصفهانی یا کرمانی هم گفته میشود.
برای تهیه این خورشت ملس ایرانی به حدود ۳ ساعت زمان نیاز دارید. بعد از آماده کردن مواد اولیه این خورشت اصیل ایرانی باید مراحل طبخ آن را گام به گام پیش بروید.
مواد لازم خورش به آلو برای چهار نفر
| گوشت گوسفندی مخصوص خورشت | ۴۰۰ گرم |
| پیاز سفید متوسط | ۲ عدد |
| آلو بخارا | ۱۰ تا ۱۵ عدد |
| میوه به در اندازه بزرگ | ۲ عدد |
| شکر | ۱ قاشق غذاخوری |
| رب گوجهفرنگی | ۱ قاشق غذاخوری |
| آبلیمو | ۱ قاشق غذاخوری |
| زعفران دمکرده | ۲ قاشق غذاخوری |
| نمک، فلفل، زردچوبه و دارچین | به میزان کافی |
مرحله اول از پخت خورش به آلو با گوشت گوسفندی
پیاز را نگینی خرد کنید و درون قابلمهای که برای طبخ خورش در نظر گرفتهاید، به همراه روغن تفت دهید. اجازه دهید تا پیاز سبک و شیشهای شود. سپس، گوشت که در اندازههای خورشتی خرد کردهاید را به آن اضافه کنید. گوشت و پیاز باید آنقدر با یکدیگر تفت داده شوند که رنگ گوشت تغییر کند. پس از آن، زعفران دمکرده، فلفل سیاه، زردچوبه، دارچین و رب گوجهفرنگی را به آن اضافه کنید. در این مرحله، به قابلمه حدود ۲ لیوان آب بیفزاید. درب قابلمه را بگذارید تا گوشت با حرارت ملایم بپزد.
مرحله دوم: اضافه کردن به
به را باید به شکل مکعبهای بزرگ خرد کنید. به خرد شده را درون تابهای به همراه اندکی روغن یا کره تفت دهید. بعد از آن، به تفت داده شده را به قابلمه خورش اضافه کنید و اجازه بدهید تا حدود ۳۰ تا ۴۵ دقیقه همراه با گوشت بپزد.
مرحله آخر پخت خورش به آلو کرمانی یا اصفهانی
خورش به آلو برای اینکه کاملا جا بیفتد به حداقل ۲ ساعت زمان نیاز دارد. قبل از اینکه این مدتزمان به پایان برسد و در ۳۰ دقیقه آخر، آلو بخارا که قبلا در آب ولرم خیسانده شده را به همراه آبلیمو، نمک و شکر به قابلمه اضافه میکنیم. حالا اجازه بدهید تا خورش به آلو ساده کاملا جا بیفتد و عطر آن تا هفت کوچه آنطرفتر برود. نوش جان!
خورشت به با گوشت چرخ کرده
شما میتوانید برای پختن خورشت به از گوشت چرخکرده نیز استفاده کنید. طرز تهیه خورش به با گوشت چرخ کرده هم به این ترتیب است که باید ابتدا گوشت چرخکرده را به همراه پیاز رنده شده به صورت کوفته قلقلی دربیاورید و سرخ کنید و بعد به قابلمه خورش به آلو با گوشت قلقلی بیفزایید.
طرز تهیه خورش به با رب انار
خورش به با رب انار یک خورش به مجلسی است که دستور پختی شبیه به خورش به سنتی دارد.
مواد لازم خورش به با رب انار دو نفره
| گوشت گوسفند | ۲۰۰ گرم |
| میوه به کوچک | ۱ عدد |
| پیاز کوچک | ۱ عدد |
| لپه | یکچهارم پیمانه |
| رب انار | ۲ قاشق غذاخوری |
| نمک، فلفل سیاه، پودر دارچین و زردچوبه | به اندازه کافی |
روش پخت خورش به با رب انار
پیاز نگینی خرد شده را همراه با روغن تفت دهید. وقتی پیاز سبک و بلوری شد، به آن ادویهها را اضافه کنید. بعد از چند دقیقه تفت دادن نیز باید گوشت که در اندازه مناسب خورشت خرد شده باید اضافه شود. اجازه بدهید تا گوشت تغییر رنگ دهد. سپس، به آن چند لیوان آب اضافه کنید.
بعد از اینکه گوشت روی حرارت ملایم نیمپز شد، لپه که قبلاً در آب جوشاندهاید را به آن اضافه کنید. بعد از حدود ۲۰ دقیقه، میوه به که شسته و خرد کردهاید را همراه با رب انار درون قابلمه بریزید. حالا صبر کنید تا خورش با حرارت ملایم کاملاً جا بیفتد.
خورش به آلو شیرازی

در شیراز خورش به آلو هم با گوشت و هم با مرغ پخته میشود و به آن خورشت به قورمه میگویند.
مواد لازم به قورمه شیرازی با مرغ برای ۸ نفر
| مرغ | ۸ تکه |
| به بزرگ | ۲ عدد |
| آلو خورشتی | ۲۰ عدد |
| هویج بزرگ | ۲ عدد |
| پیاز بزرگ | ۲ عدد |
| آب انار | ۴ تا ۵ قاشق غذاخوری |
| رب انار | ۲ تا ۳ قاشق غذاخوری |
| زعفران دمکرده | به میزان دلخواه |
| نمک، فلفل سیاه، زردچوبه و پودر دارچین | به اندازه کافی |
روش پخت خورش به با مرغ
برای طبخ این غذا باید ابتدا گوشت مرغ را با نمک، فلفل و زعفران خوب طعمدار و بعد از آن، سرخ کنید. سپس، آن را درون قابلمه با پیاز تفت داده شده ترکیب کنید و به آن مقداری آب بیفزایید تا گوشت مرغ پخته شود. بعد از اینکه گوشت مرغ تقریباً پخته شد، میوه به خرد شده را به همراه هویج خرد شده و آب و رب انار درون قابلمه بریزید. در نهایت، صبر کنید تا خورشت کاملاً غلیظ شود.
خورش به با مرغ و لپه
این غذای سنتی را میتوانید با گوشت مرغ و لپه نیز بپزید. روش پخت خورش به با مرغ و لپه به طرز تهیه خورشت به با گوشت شباهت دارد. برای طبخ این غذا باید گوشت مرغ را به جای گوشت گوسفند همراه با پیاز تفت دهید و به آن لپه خیس خورده اضافه کنید. بعد از تفت دادن لپه، سایر مراحل پخت این غذا را به همان روشی که در طرز تهیه خورش به اصفهانی توضیح دادیم، اجرا کنید.
خورش به با لوبیا
در بعضی از شهرهای ایرانی خورش به را با لوبیا چشم بلبلی میپزند. برای پختن این غذا باید خورش به را به روش ساده با گوشت بپزید و بعد از اضافه کردن میوه به خرد شده، لوبیا چشم بلبلی خیس خورده را به قابلمه خورش بیفزایید. برای خوشمزهتر شدن این غذا به آن اندکی شنبلیله خشک شده نیز اضافه میکنند.
طرز تهیه خورش به با گردو
خورش به آلوی مرغ با مغز گردو طعم جذابتری پیدا میکند. شما میتوانید این غذا را به روشی که قبلاً توضیح دادیم، بپزید، با این تفاوت که در مرحله اول، بعد از تفت دادن پیاز، به آن ۲ تا ۳ قاشق غذاخوری مغز گردوی آسیاب یا خرد شده اضافه کنید. این خورشت طعمی شبیه به خورشت فسنجان پیدا میکند.
خورش به رژیمی
ممکن است به دلیل رژیم غذایی خاصی که دارید از خوردن هر گونه گوشت منع شده باشید. در این صورت، میتوانید خورش به را با هویج یا سویا بپزید. البته، دستور پخت اول نتیجه خوشمزهتری دارد. به همین دلیل، این روش پخت را توضیح میدهیم.
مواد لازم خورش به و هویج برای ۴ نفر
| میوه به بزرگ | ۱ عدد |
| هویج متوسط | ۳ عدد |
| آلو خورشتی | ۸ عدد |
| پیاز متوسط | ۱ عدد |
| گوجه فرنگی متوسط | ۴ عدد |
| زعفران دمکرده | به میزان دلخواه |
| نمک و زردچوبه | به اندازه کافی |
طرز تهیه خورش به و هویج
هویج خلالی خرد شده را به پیازی که درون قابلمه تفت دادهاید، اضافه کنید. بعد از نرم شدن هویج، به آن گوجه فرنگی رنده شده بیفزایید. صبر کنید تا آب گوجه فرنگی خوب تبخیر شود. سپس، میوه به خرد شده را همراه با زعفران، نمک و زردچوبه به آن بیفزایید. بعد از چند دقیقه، مقداری آب به قابلمه خورش اضافه کنید. در نهایت، آلوی خیس خورده را به غذا بیفزایید و اجازه بدهید تا خورش به کاملاً جا بیفتد.
رازهای خوشمزگی خورش به

- برای تهیه خورش به معمولا از آلو و گوشت گوسفندی استفاده میشود اما در برخی از شهرهای ایران این غذا را با مواد اولیه دیگری نیز میپزند. به طور مثال، برای پختن خورش به آلو یزدی به این خورش لپه اضافه میکنند.
- اگر ترجیح میدهید که خورش به شما طعم ترشتری داشته باشد، میتوانید شکر را حذف کنید و از رب انار ترشتر یا آبلیمو استفاده کنید.
کلام آخر
خورش به یکی از غذاهای پاییزی و زمستانی است که طرفداران بسیاری دارد. شما میتوانید این غذا را با گوشت خورشتی، گوشت مرغ یا حتی بدون گوشت بپزید. بههرحال، نتیجه این آشپزی هر چه باشد، بدون شک خوشمزه خواهد بود چون سرآشپز شمایید.
سوالات رایج
زمان پخت به در خورشت چقدر است؟
اگر این غذا را با گوشت بپزید در حدود دو ساعت پخته میشود اما برای پختن خورش به رژیمی و بدون گوشت فقط به نیم ساعت زمان نیاز دارید.
برای خورش به پوست به را بگیریم؟
خیر. بهتر است به را پوست نگیرید تا در طول زمان پخت له نشود.
خواص خورش به چیست؟
این غذا به دلیل وجود میوه به در آن، خواص آنتی اکسیدانی دارد و به مبارزه با التهابها و تقویت سیستم ایمنی بدن به ویژه در فصل بیماریهای ویروسی کمک میکند.

