اگر به دنبال صبحانه یا دسری متفاوت هستید، به شما خاگینه را پیشنهاد میکنیم. تبریزیها این شیرینی ساده و خوشمزه را برای صبحانه یا به عنوان دسری در کنار چای نوش جان میکنند. شما هم برای چشیدن مزه این دسر ایرانی میتوانید آن را به روشی که در این مقاله میخوانید، تهیه کنید.
خاگینه تبریزی با ماست

برای درست کردن خاگینه که در زبان آذری قیقاناخ نیز نامیده میشود، به حدود ۳۰ دقیقه زمان نیاز دارید. این غذا مثل پنکیک درون تابه آماده میشود و برای حاضر شدن آن نیازی نیست که آشپزی حرفهای باشید. همین که بتوانید غذاهایی مانند کوکو سیبزمینی یا املت درست کنید هم از عهده طبخ خاگینه برمیآیید. قبل از هر کاری مواد اولیه این املت شیرین را آماده کنید تا پس از آن، نوبت به مراحل طبخ خاگینه برسد.
مواد لازم خاگینه گردویی تبریزی برای ۴ نفر
|
تخممرغ بزرگ |
۳ عدد |
|
آرد سفید گندم |
۳ قاشق غذاخوری |
|
ماست شیرین |
۳ قاشق غذاخوری |
|
بکینگ پودر |
۲ قاشق چایخوری |
|
گردو خرد شده |
یکدوم فنجان |
|
پودر دارچین |
یکدوم قاشق غذاخوری |
|
آب |
دوسوم فنجان |
|
شکر |
۱ پیمانه |
|
زعفران دمکرده |
یکچهارم قاشق چایخوری |
|
آبلیمو |
نصف قاشق چایخوری |
|
وانیل |
۱ قاشق چایخوری |
مرحله اول: درست کردن شربت مخصوص خاگینه
قبل از هر کاری باید ابتدا شربت مخصوص خاگینه تبریزی را آماده کنید. ابتدا شکر و آب را در قابلمهای متوسط روی حرارت با یکدیگر ترکیب کنید تا شکر کاملا در آب حل شود. سپس، حرارت را کم کنید و اجازه بدهید تا شربت کاملا غلیظ شود. با رسیدن شربت به غلظت لازم، زعفران دمکرده و آبلیمو را به قابلمه بیفزایید. اجازه بدهید تا شربت حدود ۲ تا ۳ دقیقه روی حرارت ملایم بجوشد و بعد آن را از روی حرارت بردارید. شربت را کنار بگذارید تا کاملا خنک شود.
مرحله دوم: آماده کردن مایه خاگینه با آرد گندم
در یک کاسه تخممرغها را بشکنید و به همراه وانیل خوب هم بزنید. سپس، ماست را به آن اضافه کنید و با لیسک هم بزنید تا کرمی رنگ شود. در ادامه، آرد را به همراه بکینگ پودر روی مواد الک کنید. حالا آن را هم بزنید تا مایهای یکدست درست شود.
مرحله سوم: سرخ کردن بخشی از مایه خاگینه مغزدار
تابهای نچسب را با روغن چرب کنید و روی حرارت ملایم قرار دهید. اجازه بدهید تا تابه کاملا داغ شود. سپس، یکسوم از مایه خاگینه را درون آن بریزید. تابه را تکان دهید تا مایه خاگینه به صورت یکدست در سطح تابه پخش شود. درب تابه را به مدت ۲ دقیقه بگذارید.
مرحله چهارم از طرز تهیه خاگینه تابه ای ساده
بعد از ۲ دقیقه و زمانی که روی سطح خاگینه حبابهایی درست شد، پودر دارچین و گردوی خرد شده را روی آن بپاشید. سپس، باقیمانده مایه را به آرامی روی دارچین و گردوی خرد شده بریزید و آن را با مایه خمیر کاملا بپوشانید.
دوباره درب تابه را بگذارید و اجازه بدهید تا خاگینه با حرارت ملایم مغزپخت شود. سپس، آن را برگردانید تا سمت دیگر آن هم طلاییرنگ شود.
مرحله پنجم: افزودن شربت به خاگینه تخم مرغ
خاگینه تبریزی پخته شده را به ۴ قسمت مساوی تقسیم کنید. سپس، شربت خنکشده را روی آن بریزید. حدود ۳۰ تا ۴۰ ثانیه حرارت تابه را زیاد کنید و بعد آن را خاموش کنید. به این ترتیب، خاگینه تبریزی شربت را جذب میکند و در نهایت، یک دسر شیرین و مرطوب مانند پنکیک خواهید داشت. خاگینه را با گردو یا مغز پسته تزیین کنید. نوش جان!
خاگینه تبریزی با شیر
خاگینه تبریزی ساده را میتوانید با شیر هم درست کنید. برای آماده کردن این دسر خوشمزه زمستانی به جای ماست از همان اندازه شیر استفاده کنید.
خاگینه گل محمدی تبریز
اگر خاگینه عطری دلنشین داشته باشد، به یک دسر جذاب تبدیل خواهد شد. مردم تبریز برای درست کردن یک دسر شب یلدا یا دسر برای مناسبتهای خاص دیگر، به خاگینه مقداری پودر گل محمدی اضافه میکنند. با اضافه کردن پودر هل و پودر گل محمدی (هر کدام یکدوم قاشق چایخوری) به پودر دارچین و گردو، خاگینه طعم جذابتری پیدا میکند.
خاگینه هویج تبریز
خاگینه هویج نوعی خاگینه تبریزی است که به همان روش خاگینه با ماست درست میشود. برای آماده کردن مایه خاگینه هویج باید به مواد ذکر شده در این دستور پخت حدود سه هویج متوسط که با رنده ریز رنده شدهاند، اضافه کرد.
طرز تهیه خاگینه با شیره انگور
در تهیه خاگینه از شربت بار که یک شربت مخصوص شیرینیپزی است استفاده میکنند. بااینحال، اگر به درست کردن خاگینه با قند طبیعی فکر میکنید، میتوانید این شربت را از دستور پخت خاگینه حذف کنید. در عوض، شیره انگور را طبق دستور پخت در مرحله آخر به آن بیفزایید.
خاگینه رولی با شیره انگور

خاگینه مجلسی تبریزی را میتوانید به صورت رولی هم آماده کنید. برای این کار باید مایه خاگینه را درون تابه پخش کنید. وقتی روی سطح خاگینه حبابهایی تشکیل شد، مقداری از شربت یا شیره انگور را روی آن بریزید. سپس، مغز گردو و پودر دارچین را روی آن بپاشید. حالا خاگینه را به آرامی رول کنید. در نهایت، باقیمانده شربت را روی خاگینه رول شده بریزید. بعد از خاموش کردن حرارت، خاگینه رول شده را با چاقو به تکههای کوچکتر تقسیم کنید.
خاگینه رولی موزی
خاگینه رولی را میتوانید با طعم موز نیز بپزید. برای این کار باید همان دستور پخت خاگینه رولی را اجرا کنید، فقط هنگام درست کردن مایه خاگینه به آن مقداری موز له یا پوره شده نیز بیفزایید.
خاگینه اسفناج
اگر جزو علاقهمندان به غذاهایی مانند نرگسی اسفناج هستید یا میخواهید دسری همراه با آن برای مهمانان سرو کنید، خاگینه اسفناج بهترین گزینه است.
مواد لازم خاگینه اسفناج برای دو نفر
|
برگهای اسفناج تازه خرد شده |
یکچهارم لیوان |
|
شکر |
۱.۵ قاشق غذاخوری |
|
تخم مرغ |
۲ عدد |
|
آرد گندم |
۲ قاشق غذاخوری |
|
وانیل |
یکهشتم قاشق چایخوری |
|
پودر هل و پودر گل محمدی |
هر کدام یکدوم قاشق چایخوری |
|
مغز گردوی خرد شده |
۱ قاشق غذاخوری |
طرز تهیه خاگینه اسفناج
اسفناج را همراه با همه مواد اولیه به جز مغز گردو داخل مخلوطکن بریزید. سپس، آن را داخل ظرفی ریخته و به آن مغز گردو بیفزایید. این مایه را داخل قالب بریزید و اجازه بدهید تا به مدت نیم ساعت درون فر با دمای ۱۸۰ درجه سانتیگراد بپزد.
خاگینه نیلوفری
برای تهیه خاگینه نیلوفری به جای ۳ قاشق آرد از ۳ لیوان آرد استفاده میشود. این آرد را باید با ۲ تخم مرغ، نصف لیوان شیر، یک تا دو قاشق روغن مایع، کمی وانیل و یک قاشق بکینگ پودر ترکیب کنید تا خمیر یکدستی درست شود. اجازه بدهید تا خمیر برای یک ساعت استراحت کند. سپس، آن را با وردنه باز کنید و با قالب گرد در سه اندازه برش بزنید. این خمیرها در اندازههای مختلف را به شکل گل روی یکدیگر بگذارید و در روغن سرخ کنید. در نهایت نیز روی تمام گلهای نیلوفر درست شده از خاگینه شربت بار بریزید.
خاگینه سیب
آلما قیقاناخی یا خاگینه سیب نیز نوعی خاگینه تبریزی است. برای درست کردن این خاگینه باید ابتدا خمیر خاگینه را به روشی که در دستور پخت خاگینه نیلوفری توضیح دادیم، آماده کنید. سپس، آن را برای یک ساعت استراحت بدهید. در این فاصله، سیب رنده شده را همراه با شکر، کره، پودر دارچین و مغز گردوی خرد شده تفت دهید. وقتی خمیر آماده شد، آن را با وردنه پهن کنید، برش بزنید و درون قالبهای کوچک تارت بگذارید. سیب ترکیب شده با مواد دیگر را هم روی آن بریزید.
در مرحله بعدی، مقداری دیگر از خمیر را برش بزنید و روی مواد میانی را با آن بپوشانید. قالب را درون فر با دمای ۱۸۰ درجه سانتیگراد بگذارید. پس از ۲۰ دقیقه خاگینه را از فر خارج کنید و بلافاصله در روغن فراوان برشته کنید. در نهایت، خاگینه آماده شده را در شربت بار بیندازید تا آماده سرو شود.
خاگینه عسلی
برای تهیه شربت بار خاگینه میتوانید از عسل به جای شکر استفاده کنید. عسل را در آب گرم حل کنید و روی حرارت بگذارید تا به غلظت لازم برای شربت بار برسد. سپس، در مرحله نهایی پخت خاگینه، از آن به جای شربت بار استفاده کنید.
خاگینه بدون ماست
خاگینه تبریزی معمولاً با ماست و شیر پخته میشود. بااینحال، میتوانید این مواد اولیه را از دستور پخت خاگینه حذف کنید. در عوض، باید سه قاشق غذاخوری خامه و یکدوم لیوان آب را به مواد اولیه خاگینه تبریزی برای چهار نفر اضافه کنید.
خاگینه کیکی ساده

خاگینه به شکل کیک اسفنجی نیز پخته میشود. روش پخت خاگینه کیکی بسیار ساده است و میتوانید آن را بدون فر و درون قابلمه نیز بپزید.
مواد لازم خاگینه کیکی برای ۵ نفر
|
آرد |
۴ تا ۵ قاشق غذاخوری |
|
تخم مرغ |
۳ عدد |
|
بکینگ پودر |
۱ قاشق چایخوری |
|
ماست چکیده شیرین |
۲ قاشق غذاخوری |
|
روغن مایع |
۲ قاشق غذاخوری |
|
وانیل |
به میزان لازم |
|
زعفران دمکرده |
به میزان دلخواه |
|
شربت بار |
به اندازه کافی |
خاگینه کیکی در قابلمه
تخم مرغها را خوب هم بزنید و به آن آرد و سایر مواد لازم را اضافه کنید. وقتی مایه خاگینه کاملاً یکدست شد، آن را درون قابلمه که قبلاً روغن آن داغ شده بریزید. اجازه بدهید تا خاگینه با حرارت ملایم خوب بپزد. سپس، آن را برگردانید. وقتی سمت دیگر خاگینه هم طلایی شد، آن را از قابلمه خارج کنید و برش بزنید. حالا روی آن شربت بار بریزید تا آماده سرو شود.
خاگینه قالبی
مایه خاگینه قالبی مثل مایه خاگینه کیکی آماده میشود. شما باید این مایه را درون قالبهای کوچک شیرینیپزی بریزید و به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه در فر با دمای ۱۸۰ درجه سانتیگراد بپزید. در آخر نیز خاگینهها را از قالب جدا کنید و روی آنها شربت بار بریزید.
طرز تهیه خاگینه جنوبی
خاگینه جنوبی با خرما پخته میشود. برای طبخ این خاگینه، ابتدا خرما را برای دو تا سه دقیقه درون آب در حال جوش میریزند تا پوست آن کاملاً جدا شود. سپس، هسته آن را خارج میکنند.
در مرحله بعدی، مایه خاگینه را مثل مایه خاگینه تبریزی درست میکنند. سپس، نیمی از مایه را درون تابه میریزند و درب آن را میبندند تا خودش را بگیرد. پس سه تا چهار دقیقه خرمای آماده شده را همراه با مغز گردوی خرد شده روی خاگینه میپاشند و مابقی مایه خاگینه را روی آن میریزند. وقتی دو طرف خاگینه طلایی شد، آن را از تابه خارج میکنند، برش میزنند و روی آن شربت بار میریزند.
خاگینه بادمجان
اگر به فکر تهیه خاگینه برای شام هستید، میتوانید خاگینه بادمجان بپزید. این مدل خاگینه مثل سایر انواع خاگینه دسر محسوب نمیشود. به همین دلیل، چندان به دستور پخت آن نمیپردازیم. اگر بخواهیم طرز تهیه این غذا را خلاصهوار توضیح دهیم، باید بگوییم که برای طبخ این غذا باید بادمجان سرخ شده را درون قالب بچینید. سپس، گوشت چرخکرده تفت داده شده با پیاز را روی آن بریزید. بعد از آن، نوبت به قارچ تفت داده شده میرسد. در نهایت نیز ترکیب تخم مرغ، ماست چکیده و زعفران دمکرده را روی آن بریزید. قالب را درون فر گذاشته و گریل میکنیم تا آماده سرو شود.
رازهای خوشمزگی خاگینه تبریزی

- خاگینه تبریزی اصیل به روشی که توضیح دادیم آماده میشود اما امروزه برای تهیه این دسر آذری از مواد دیگری هم استفاده میکنند. شما هم میتوانید موز له شده، سیب رنده شده، هویج پخته و رنده شده یا پوست پرتقال رنده شده را به مایه خاگینه اضافه کنید تا دسری با طعمی متفاوت داشته باشید.
- برای خوشعطر و طعم شدن خاگینه تبریزی میتوانید به شربت آن ۴ عدد هل و یکدوم فنجان گلاب هم اضافه کنید.
- بهتر است خاگینه را ۲ تا ۳ ساعت پیش از سرو، درست کنید تا شربت به اندازه کافی در آن نفوذ کرده باشد.
کلام آخر
خاگینه یکی از بهترین دسرهای ایرانی است. این عصرانه اصیل و سنتی هم میتواند شیرینی شب یلدا یا مناسبتهایی مانند آن شود و هم این قابلیت را دارد که شیرینی و دسر ماه رمضان باشد.

