بادمجان و غذاهایی که با آن درست میشوند، همیشه جزو غذاهای پرطرفدار ایرانی بودهاند. یکی از این غذاها که میتوانید آن را هم به صورت رژیمی و هم به صورت خورشتی مفصل نوش جان کنید، خورش بادمجان است. در این مقاله، روش پخت خورش بادمجان به بهترین روشها را به همراه تمام ترفندهای خوشمزگی این خورشت خوش رنگ و لعاب میخوانید.
خورشت بادمجان با گوشت

اگر برای مهمانی پیش رو به انواع غذای مجلسی با بادمجان فکر میکنید یا برای ناهار و شام به غذاهایی مانند میرزا قاسمی، رولت گوشت و بادمجان، دلمه بادمجان، کشک بادمجان یا حلیم بادمجان علاقه دارید، قطعا طعم خورش بادمجان با گوشت را هم میپسندید. این خورشت اصیل ایرانی به خورشت قیمه بادمجان شباهت دارد اما رسپی آن بسیار سادهتر از این خورشت ایرانی است. برای طبخ این خورشت خوش عطر و طعم، باید ابتدا مواد اولیه آن را آماده کنید.
مواد لازم خورش بادمجان با گوشت برای ۴ نفر
|
بادمجان قلمی در اندازه متوسط |
۶ عدد |
|
گوشت مخصوص خورشت شامل گوشت ران، سردست و سرسینه گوسفند |
۴۰۰ گرم |
|
پیاز در اندازه متوسط |
۲ عدد |
|
گوجهفرنگی در اندازه متوسط |
۲ عدد |
|
زعفران دمکرده |
۱ تا ۲ قاشق غذاخوری |
|
رب گوجهفرنگی |
۱ تا ۲ قاشق غذاخوری |
|
نمک، زردچوبه و فلفل سیاه |
به میزان لازم |
مرحله اول از طرز تهیه خورش بادمجان با مرغ برای ۴ نفر
برای شروع، مثل آنچه در طرز تهیه بیشتر خورشتهای ایرانی میخوانید، پیاز را به صورت نگینی خرد کنید. پیاز خرد شده را همراه با مقداری روغن داخل قابلمهای مناسب بریزید. پیاز باید آنقدر تفت داده شود که حالت سبک و شیشهای پیدا کنید. سپس، به آن مقداری زردچوبه اضافه کنید تا طلاییرنگ شود.
مرحله دوم از دستورپخت خورشت بادمجان با گوشت گوسفند
در مرحله بعدی، باید گوشت را به اندازه نسبتا درشت خرد کنید و داخل قابلمه بیندازید. گوشت باید همراه با پیاز به اندازهای تفت داده شود که تغییر رنگ بدهد. دقت کنید که گوشت را بیش از حد تفت ندهید چون سرخ شدن گوشت ممکن است در نهایت باعث سفت شدن آن شود.
بعد از گوشت، رب گوجهفرنگی را داخل قابلمه بریزید و آنقدر با گوشت و پیاز تفت بدهید تا رنگش باز شود. سپس، به قابلمه ۳ تا ۴ لیوان آب اضافه کنید. وقتی آب به نقطه جوش رسید حرارت شعله زیر قابلمه را کم کنید تا گوشت با حرارت ملایم مغزپخت شود. برای پخته شدن گوشت به حدود ۲ ساعت زمان نیاز دارید. در این فاصله میتوانید ادامه مراحل پخت خورش بادمجان با گوشت را ادامه دهید.
مرحله سوم: آماده کردن بادمجانها
پوست بادمجانها را جدا کنید و روی آنها نمک بپاشید تا تلخی آنها گرفته شود. برای این کار میتوانید از سایر روشهای از بین بردن تلخی بادمجان هم استفاده کنید. بعد از حدود ۳۰ دقیقه بادمجانها را کاملا آبکشی کنید و اجازه بدهید خشک شوند. سپس، درون تابه اندکی روغن بریزید و بادمجانها را با روغن سرخ کنید. بهتر است بعد از سرخ کردن بادمجانها آنها را روی پد جاذب روغن بگذارید تا روغن اضافیشان گرفته شود.
مرحله آخر از طرز تهیه خورشت بادمجان با گوشت قرمز
بعد از اینکه روغن اضافی بادمجانهای سرخشده کاملا گرفته شد، آنها را داخل قابلمه بیندازید. در این مرحله باید آب خورش بسیار کمتر از قبل شده باشد. گوجهفرنگیها را هم از وسط نصف کنید و بعد از کمی تفت دادن در روغن اندک درون قابلمه بریزید. حالا نمک، فلفل سیاه و عصاره زعفران را به قابلمه اضافه کنید و اجازه بدهید خورش بادمجان با حرارت ملایم کاملا جا بیفتد.
توجه داشته باشید که در این مرحله نباید بادمجان و گوجهفرنگی را زیاد هم بزنید چون شکل خود را از دست میدهند و خورش ظاهر جذابی پیدا نخواهد کرد.
خورشت بادمجان با ماهیچه
خورشت بادمجان مجلسی با گوشت معمولاً با گوشت ران، سردست و سرسینه گوسفند درست میشود. بااینحال، برای اینکه گوشتی لطیفتر و بدون چربی داشته باشید، میتوانید از گوشت ماهیچه به تنهایی استفاده کنید. روش طبخ این خورش با ماهیچه هیچ تفاوتی با روش پخت آن با گوشت ران، سردست و سرسینه گوسفند ندارد.
طرز تهیه خورش بادمجان شیرازی
مشته بادمجان نوعی خورش بادمجان شیرازی است که با گوشت چرخ کرده آماده میشود. برای پختن این خورش باید گوشت چرخ کرده و پیاز رنده شده را همراه با نمک و ادویهها ورز دهید. پس از استراحت کردن گوشت، آن را به صورت کوفته قلقلی در بیاورید و سرخ کنید. در نهایت، پیاز خرد شده را همراه با کوفته قلقلیها، بادمجان سرخ شده و گوجه فرنگی درون قابلمه بچینید و اجازه بدهید تا مشته بادمجان خوب جا بیفتد.
طرز تهیه خورش بادمجان شمالی
اگر به غذاهای شمالی علاقه دارید، به شما چشیدن طعم خورش بادمجان شمالی را پیشنهاد میدهیم. شمالیها برای طبخ این غذا از یک چاشنی ترش و خوشمزه یعنی غوره استفاده میکنند. برای طبخ خورش بادمجان شمالی باید غوره را در مرحله آخر به قابلمه اضافه کنید.
طرز تهیه خورشت بادمجان با مرغ
خورش بادمجان را میتوانید با گوشت مرغ هم بپزید. در این صورت، باید به جای گوشت خورشتی از ۴ تکه مرغ استفاده کنید. اگر هم برای این کار فرصت کافی ندارید، میتوانید چلوخورش مرغ و بادمجان را از مامانپز با دستپخت مامان کژال سفارش بدهید.
طرز تهیه خورش بادمجان با لپه

خورش بادمجان با لپه را میتوانید مانند خورش قیمه بادمجان، با لپه بپزید. البته، طبخ این غذا با قیمه بادمجان یک تفاوت کوچک دارد؛ لپه خیس خورده را باید پس از نیمپز شدن گوشت و در مرحله سوم به خورش اضافه کنید.
طرز تهیه خورش بادمجان با قارچ
خورش بادمجان بدون گوشت بسیار سادهتر از خورش با گوشت آماده میشود. برای درست کردن این غذا کافیست گوشت را از فهرست مواد اولیه حذف کنید یا به جای آن از قارچ خرد شده استفاده کنید. بقیه مراحل را هم طبق آنچه توضیح دادیم طی کنید. به این ترتیب، یک غذای گیاهی خوشمزه خواهید داشت.
خورش بادمجان بدون گوشت
خورش بادمجان را میتوانید بدون گوشت نیز بپزید. این غذا به همان روشی که در طرز تهیه خورش بادمجان با گوشت توضیح دادیم، آماده میشود. تنها کاری که باید بکنید این است که گوشت را از مواد اولیه آن حذف کنید.
خورشت بادمجان رژیمی
طرز تهیه خورشت بادمجان ساده و به صورت رژیمی به رژیم غذایی شما بستگی دارد. در هر صورت، باید این غذا را بدون روغن یا با روغن زیتون بپزید.
چاشنی خورشت بادمجان
چاشنی خورشت بادمجان غوره است. بنابراین، برای اینکه خورشت شما طعمی ترش پیدا کند میتوانید از مقداری غوره تازه استفاده کنید. ادویههای دیگری که خورش بادمجان با گوشت یا بدون گوشت را خوشمزه میکنند، پودر سیر، لیمو عمانی، آبلیمو و آبغوره هستند.
فوت و فن خورش بادمجان
- برای تهیه خورش بادمجان رژیمی، بادمجان را به جای سرخ کردن کباب کنید.
- سرخ کردن بادمجانها باید با حوصله انجام شود چون اگر بادمجان بسوزد، خورش طعم تلخی پیدا میکند.
کلام آخر
خورش بادمجان یکی از غذاهای اصیل ایرانی برای وعده نهار – شام است. این غذای خوشمزه همچون قیمه بادمجان یا انواع خورش قیمه، طرفداران بسیاری دارد. در این مطلب، طرز تهیه خورش بادمجان به روشهای مختلف را توضیح دادیم. اگر به طعم بادمجان علاقه دارید، میتوانید این بار خورش بادمجان را به یکی از این روشها آماده کنید.

