اگر در فصل بهار راهی دشت‌ها و کوهستان‌های خوش آب و هوا شوید، گیاهان خودرویی به نام ریواس را می‌بینید که به برگ‌هایی پهن و ساقه‌هایی بلند دارند. با گیاه ریواس غذاها و خوراکی‌هایی مانند شربت یا ترشی ریواس درست می‌کنند اما محبوب‌ترین آنها خورش ریواس است. اگر از آخرین باری که طعم این خورشت خوشمزه را چشیده‌اید، زمان زیادی می‌گذرد، می‌توانید خودتان دست به کار شوید. در این مقاله، هرآنچه باید برای تهیه خورش ریواس خوشمزه بدانید را می‌خوانید.

انواع طرز تهیه خورش ریواس

خورش ریواس

خورش ریواس یکی از خورش‌های ایرانی است که معمولا طرفداران غذاهایی مانند خورش کنگر، خورش قیمه و خورش کرفس بیش از دیگران از چشیدن طعم آن لذت می‌برند. خورشت ریواس دستورپخت‌های مختلفی دارد و علاوه بر گیاه ریواس برای تهیه این غذا از مواد اولیه مختلفی مانند مرغ، گوشت قرمز و لپه استفاده می‌کنند. خورش ریواس با لوبیا چیتی و حتی خورش ریواس با سبزی قورمه هم برخی از دستورپخت‌های این خورشت ایرانی در بعضی از مناطق ایران هستند. در ادامه، ۳ رسپی اصلی این خورشت را می‌خوانید.

۱. دستور پخت خورش ریواس با مرغ

اولین طرز تهیه خورش ریواس برای کسانی که به دنبال غذاهای رژیمی و حذف گوشت قرمز از رژیم غذایی خود هستند، مناسب است. ترکیب گیاه ریواس و گوشت مرغ می‌تواند به کاهش کلسترول کمک کند. برای درست کردن این خورشت خوشمزه باید ابتدا مواد اولیه آن را آماده کنید. پس از آن، مراحل پخت این غذا را طبق آنچه در ادامه می‌خوانید، انجام بدهید. مواد اولیه‌ای که در ادامه می‌خوانید، جهت تهیه خورش ریواس مرغ برای ۴ نفر مناسب هستند.

مواد لازم خورش ریواس با مرغ

سینه مرغ کامل

۲ عدد

پیاز متوسط

۲ عدد

ساقه ریواس تازه

۵۰۰ گرم

جعفری ساطوری‌شده

۲۰۰ گرم

نعناع خشک یا برگ نعناع تازه ساطوری‌شده

۲ قاشق غذاخوری

نمک و فلفل سیاه

به میزان لازم

در مامانپز ثبتنام کن

مرحله اول: تفت دادن پیاز و گوشت مرغ

اول از همه پیاز را نگینی خرد کنید و درون قابلمه‌ای مناسب همراه با کمی روغن تفت دهید. اجازه بدهید که پیاز سبک و شیشه‌ای شود. سپس، به آن گوشت سینه مرغ که مثل گوشت خورشتی خرد کرده‌اید را اضافه کنید. حالا نمک و فلفل را به مواد داخل قابلمه بیفزایید و اجازه بدهید تا مرغ کمی سرخ شود. در نهایت، به آن ۱ تا ۲ لیوان آب اضافه کنید و اجازه بدهید تا گوشت مرغ با حرارت ملایم بپزد.

مرحله دوم: تفت دادن سبزیجات

در مدت زمانی که گوشت مرغ پخته می‌شود، باید سبزیجات این غذا یعنی جعفری و نعناع را تفت بدهید. پیاز نگینی خرد شده را درون تابه با روغن تفت دهید تا بافت نرمی پیدا کند. سپس، به آن جعفری ساطوری‌شده را اضافه کنید. پس از نرم شدن جعفری، نعناع خشک یا تازه را به آن بیفزایید. دقت کنید که نعناع نباید زیاد تفت داده شود چون طعم تلخی پیدا می‌کند. برای چند دقیقه کوتاه نعناع را هم تفت دهید و تابه را از روی حرارت بردارید.

مرحله سوم: اضافه کردن سبزیجات و ریواس به قابلمه خورش

وقتی گوشت سینه مرغ نیم‌پز شد، سبزیجات تفت داده شده را به قابلمه اضافه کنید. اجازه بدهید تا گوشت مرغ و سبزیجات تفت داده شده برای ۳۰ تا ۴۰ دقیقه بپزند. حالا ساقه‌های ریواس که شسته و خرد کرده‌اید را به قابلمه بیفزایید. ریواس باید در مرحله آخر به قابلمه اضافه شود چون زود پخته می‌شود. در نهایت، حرارت قابلمه خورش را کم کنید تا خورشت ریواس با حرارت ملایم بپزد و کاملا جا بیفتد.

۲. دستور پخت خورش ریواس با گوشت قرمز

خورشت ریواس یکی از غذاهای محلی استان کردستان است و برای تهیه خورش ریواس کردستان معمولا از گوشت قرمز استفاده می‌کنند. طرز تهیه خورش ریواس با گوشت قرمز دقیقا به همان روشی است که در مراحل پخت خورش ریواس با مرغ توضیح دادیم. برای درست کردن این خورش باید به جای مرغ از ۵۰۰ گرم گوشت قرمز که می‌تواند گوشت گوساله یا گوسفند باشد استفاده کنید.

چاشنی خورش ریواس با گوشت قرمز هم آبغوره یا گرد غوره است. این چاشنی را باید در مرحله سوم به قابلمه خورش ریواس اضافه کنید.

۳. دستور پخت خورش ریواس با لپه

یکی از دستورپخت‌های دیگری که برای تهیه یک خورش ریواس مجلسی به کار می‌برند، طبخ خورش ریواس با لپه است. برای پختن این خورش باید ابتدا مواد اولیه آن را طبق آنچه در ادامه می‌خوانید، آماده کنید. سپس، مراحل پخت آن را طبق آنچه می‌خوانید انجام دهید. مواد اولیه‌ای که در ادامه آمده‌اند، جهت تهیه خورشت ریواس برای ۴ نفر کافی هستند.

مواد لازم خورش ریواس با لپه

گوشت قرمز خورشتی

۵۰۰ گرم

پیاز بزرگ

۱ عدد

لپه

۱۵۰ گرم

ساقه ریواس تازه

۵۰۰ گرم

رب گوجه‌فرنگی

۱ قاشق غذاخوری

زعفران دم‌کرده

یک‌دوم قاشق غذاخوری

نمک، فلفل سیاه و زردچوبه

به میزان کافی

 

مرحله اول: تفت دادن پیاز، گوشت و لپه

پیاز نگینی خرد شده را همراه با زردچوبه و کمی روغن درون قابلمه‌ای مناسب تفت دهید. پس از اینکه پیاز بافتی نرم و شیشه‌ای پیدا کرد، گوشت خورشتی خرد شده را به آن اضافه کنید. پیاز و گوشت باید به اندازه‌ای تفت داده شوند که رنگ گوشت تغییر کند. سپس، لپه که از شب قبل یا چند ساعت پیش خیسانده‌اید را به آن اضافه کنید. لپه باید کمی با گوشت و پیاز تفت داده شود تا بوی خامی آن از بین برود. پس از تفت دادن لپه، ۲ تا ۳ لیوان آب به قابلمه اضافه کنید. اجازه بدهید تا محتویات قابلمه روی حرارت ملایم کاملا بپزند.

مرحله دوم: اضافه کردن ریواس

وقتی گوشت کاملا پخته شد، باید ساقه‌های ریواس را که خرد کرده‌اید به آن اضافه کنید. در نهایت، رب گوجه‌فرنگی، زعفران دم‌کرده، نمک و فلفل را به آن اضافه کنید و اجازه بدهید تا خورش ریواس روی حرارت ملایم کاملا بپزد و جا بیفتد.

خورش ریواس و کرفس

خورش ریواس و کرفس

یکی دیگر از انواع غذا با ریواس، خورش ریواس و کرفس است. برای درست کردن این نوع خورش ریواس باید به مواد اولیه خورش ریواس مرغ یا گوشت قرمز، ۵۰۰ گرم ساقه کرفس خرد شده نیز بیفزایید. کرفس را باید همراه با ساقه ریواس به قابلمه خورشت بیفزایید.

خورش ریواس با لوبیا چیتی

طرزتهیه خورش ریواس با لوبیا با دستور پخت این غذا با لپه هیچ تفاوتی ندارد. شما باید لوبیا چیتی خیس خورده را آبپز کرده و به جای لپه به قابلمه خورشت بیفزایید.

خورش ریواس با سبزی قورمه

برای طبخ خورشت ریواس معمولاً از نعنا و جعفری ساطوری شده استفاده می‌کنند. بااین‌حال، اگر به طبخ این غذا با عطری دلنشین‌تر فکر می‌کنید، می‌توانید خورشت ریواس با مرغ یا گوشت قرمز را با سبزی قرمه سرخ شده بپزید.

خورش ریواس با گوشت چرخ کرده

معمولاً برای پختن خورش ریواس از گوشت خورشتی استفاده می‌شود اما می‌توانید آن را با گوشت چرخ‌کرده نیز بپزید. گوشت چرخ‌کرده و پیاز رنده شده را به صورت کوفته قلقلی در بیاورید و سرخ کنید. سپس، به آن چند لیوان آب اضافه کنید. بعد از اینکه گوشت مغزپخت شد، زعفران دم‌کرده و ساقه ریواس خرد و تفت داده شده را به آن اضافه کنید و اجازه بدهید تا خورشت با حرارت ملایم خوب جا بیفتد.

طرز تهیه خورش ریواس مشهدی

روش تهیه خورش ریواس مشهدی با دستور پخت خورش ریواس کردی تفاوت چندانی ندارد. کردها برخلاف مشهدی‌ها برای طبخ این خورش به آن رب گوجه فرنگی اضافه می‌کنند اما دستور پخت مشهدی این غذا رب ندارد.

فواید خورش ریواس

فواید ریواس

گیاه ریواس خودرو با برگ‌های زیبای سبز، صورتی و قرمز برای سلامتی فواید متعددی دارد. مهم‌ترین فواید این گیاه زیبای کوهستانی برای سلامتی عبارت‌اند از:

بااین‌حال، کارشناسان معتقدند که برگهای ریواس را نباید خورد چون ترکیبات سمی دارد. به همین علت، اگر قصد تهیه خورش ریواس را دارید، بهتر است از ساقه‌های این گیاه استفاده کنید. اگر هم اسید اوریک بالا دارید، بهتر است که از خوردن خورشت ریواس صرف‌نظر کنید.

کلام آخر

خورش ریواس از جمله غذاهای بهاری است که طرفداران خاص خود را دارد. اگر شما هم به چشیدن طعم این غذای محلی استان کردستان فکر می‌کنید، می‌توانید همین حالا دست به کار شوید و این غذا را به یکی از روش‌هایی که در این مقاله خواندید درست کنید. خورش ریواس مجلسی با پلوی زعفرانی طعمی بهشتی دارد.

سؤالات رایج درباره رسپی خورش ریواس

خورش ریواس مال کدام شهر است؟

این غذای خوشمزه در مناطق کوهستانی که گیاه ریواس در آنها می‌روید پخته می‌شود. بااین‌حال، خورش ریواس کردستان و مشهد بیش از همه شهرت دارند.

طرز تهیه خورش ریواس چیست؟

طرز تهیه خورش ریواس با تفت دادن گوشت و پیاز شروع می‌شود. پس از پخته شدن گوشت هم باید به آن ریواس را اضافه کنید و اجازه بدهید تا خورشت کاملا جا بیفتد.

برای تهیه خورش ریواس از چه گوشتی استفاده می‌شود؟

برای تهیه خورش ریواس می‌توان از گوشت ران و سردست گوساله یا گوسفند یا گوشت سینه مرغ یا بوقلمون استفاده کرد. این خورش را می‌توانید با گوشت چرخ‌کرده هم به همان روشی که در دستورپخت خورش ریواس با گوشت توضیح دادیم، بپزید.

کدام بخش از ریواس را برای تهیه خورش ریواس انتخاب کنیم؟

برای درست کردن این خورشت خوشمزه ساقه‌های تردتر و جوان‌تر آن را انتخاب کنید چون ساقه‌های ریواس هر چه تیره‌تر و کهنه‌تر شوند، طعم تلخی پیدا می‌کنند.

سبزی مناسب خورشت ریواس چیست؟

برای درست کردن این خورشت خوشمزه از جعفری و نعنا استفاده می‌شود اما می‌توانید از شنبلیله و گشنیز هم برای پخت این غذا استفاده کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *