برای اینکه مهمانانتان را شگفتزده کنید و چشیدن طعم خورش کنگر شما به خاطره خوش آنها تبدیل شود، باید روش طبخ خورش کنگر مجلسی را بدانید. برای درست کردن خورشت کردن ۳ روش اصلی وجود دارد که میتوانید هر یک از آنها را امتحان کنید. در این مقاله دستور پختهای مختلف خورش کنگر و راز خوشمزگی این غذای بهاری را میخوانید.
طرز تهیه خورش کنگر کرمانشاهی

کنگر گیاه بهاری است که معمولا در مناطق کوهستانی و دشتهای استانهایی مانند کرمانشاه میروید. به همین علت، رسپی اصلی این غذای بهاری مخصوص کرمانشاهیها است. طرز طبخ خورش کنگر کرمانشاهیها کمی با دستور پخت این غذای خوشمزه در شهرهای دیگر تفاوت دارد اما همه این دستور پختها یک ماده اولیه مشترک یعنی کنگر دارند. مردم کرمانشاه خورش کنگر با رب گوجهفرنگی را بهتر از هر دستور پخت دیگری میدانند.
برای درست کردن خورش کنگر کرمانشاهی ابتدا مواد مورد نیاز برای آن را آماده کنید. پس از آن مراحل طرز تهیه ی خورش کنگر را به ترتیب طی کنید. مواد اولیهای که در ادامه میخوانید جهت طبخ خورش کنگر برای ۴ نفر مناسب هستند. اگر تعداد مهمانان شما از این تعداد بیشتر یا کمتر هستند، اندازه مواد اولیه را با همین نسبتها تغییر دهید.
مواد لازم خورش کنگر کرمانشاهی
|
گوشت مخصوص خورشت |
۴۰۰ گرم |
|
کنگر تازه |
۶۰۰ گرم |
|
برگ نعنا ساطوریشده |
۵۰ گرم |
|
جعفری ساطوریشده |
۱۵۰ گرم |
|
پیاز بزرگ |
۱ عدد |
|
لیمو عمانی متوسط |
۲ عدد |
|
رب گوجهفرنگی |
۱ قاشق غذاخوری |
|
نمک، زردچوبه و فلفل سیاه |
به میزان لازم |
مرحله اول از طرز تهیه خورش کنگر با گوشت قرمز
قبل از هر کاری، باید پیاز را به صورت نگینی خرد کنید و درون قابلمهای مناسب تفت بدهید. وقتی پیاز بافت نرمی پیدا کرد، به آن مقداری زردچوبه اضافه کنید. پیاز را به اندازهای تفت بدهید که طلاییرنگ شود. حالا گوشت را که به اندازه مناسب برای طبخ خورشت برش دادهاید، به پیاز اضافه کنید. گوشت باید به اندازهای تفت داده شود که رنگ آن تغییر کند.
مرحله دوم: اضافه کردن رب گوجهفرنگی
برای اینکه رب گوجهفرنگی به این غذای ایرانی رنگ زیبایی بدهد، باید آن را مقداری تفت بدهید. بنابراین، پس از تغییر رنگ گوشت، رب گوجهفرنگی را به قابلمه اضافه کنید. رب باید آنقدر تفت داده شود که رنگ آن اصطلاحا باز شود. پس از آن به قابلمه ۳ تا ۴ لیوان آب اضافه کنید و اجازه بدهید تا گوشت روی حرارت ملایم بپزد.
مرحله سوم از طرز تهیه خورش کنگر با سبزی
در مدت زمانی که گوشت پخته میشود سراغ کنگر و سبزیجات بروید. کنگر باید پاک و به اندازهی دلخواه خرد شود. کنگر و سبزیجات را درون تابهای مناسب همراه با اندکی روغن تفت دهید.
مرحله چهارم: اضافه کردن کنگر به قابلمه خورشت
در آخرین مرحله از طرز تهیه خورشت کنگر کرمانشاهی، درست زمانی که گوشت نیمپز شده، کنگر و سبزیجات تفت داده شده را به قابلمه خورشت اضافه کنید. کمی آن را هم بزنید. سپس، نمک و فلفل را به قابلمه خورش کنگر اضافه کنید. در نهایت و حدود ۳۰ دقیقه مانده به زمان خاموش کردن حرارت لیمو عمانیها را داخل قابلمه بیندازید. اجازه بدهید تا خورشت شما کاملا جابیفتد و آماده سرو شود.
دستور پخت خورشت کنگر شیرازی
خورشت کنگر شیرازیها از نظر ظاهری به خورش کرفس یا قرمهسبزی شباهت بیشتری دارد چون اهالی شیراز معتقدند که نباید به این غذا رب گوجهفرنگی اضافه کرد. طرز تهیه خورشت کنگر شیرازی درست مانند آنچه در روش طبخ خورشت کنگر کرمانشاهی توضیح دادیم است، با این تفاوت که چاشنی خورش کنگر زعفران دمکرده و آبغوره یا گرد غوره است. به این ترتیب، در مرحله دوم طبخ این غذا به جای اضافه کردن رب گوجهفرنگی، زعفران دمکرده اضافه میکنیم. در مرحله چهارم هم به جای افزودن لیمو عمانی از آبغوره یا گرد غوره استفاده میشود.
طرز تهیه خورش کنگر تهرانی

مردم تهران برای درست کردن خورش کنگر مجلسی از لپه استفاده میکنند. بنابراین، ظاهر غذای آنها به خورش قیمه یا قیمه بادمجان شباهت دارد. برای اینکه یک خورش کنگر خوشمزه تهرانی بپزید، باید ابتدا مواد اولیه آن که در ادامه میخوانید را آماده کنید. پس از آن، مراحل طبخ این غذا را مو به مو اجرا کنید. توجه داشته باشید که مواد اولیهای که در ادامه میخوانید جهت طبخ خورش کنگر با لپه برای ۴ نفر مناسب هستند.
مواد لازم خورش کنگر تهرانی
|
کنگر تازه |
۶۰۰ گرم |
|
لپه |
یکدوم پیمانه |
|
پیاز بزرگ |
۱ عدد |
|
گوشت خورشتی |
۴۰۰ گرم |
|
رب گوجهفرنگی |
۱ قاشق غذاخوری |
|
نمک، زردچوبه و فلفل سیاه |
به میزان لازم |
مرحله اول از طرز تهیه خورش کنگر با لپه
ابتدا پیاز نگینی خرد شده را درون قابلمهای مناسب همراه با اندکی روغن تفت دهید. وقتی پیاز سبک و شیشهای شد، به آن زردچوبه بیفزایید و تفت دهید. حالا گوشت خرد شده را به پیاز طلایی شده اضافه کنید.
مرحله دوم: اضافه کردن رب گوجهفرنگی و لپه
لپه که از شب قبل خیساندهاید را در این مرحله به گوشت و پیاز اضافه کنید. لپه را باید به اندازهای تفت بدهید که بوی خامی آن از بین برود. پس از آن، رب گوجهفرنگی را به قابلمه اضافه کنید و کمی تفت بدهید. وقتی رنگ رب باز شد، به قابلمه ۳ تا ۴ لیوان آب بیفزایید. اجازه بدهید تا گوشت روی حرارت ملایم نیمپز شود.
مرحله سوم از طرز تهیه خورشت کنگر با رب
در آخر، کنگر پاک شده را همراه با کمی روغن در تابهای تفت بدهید. سپس، آن را به قابلمه خورشت کنگر اضافه کنید. حالا درب قابلمه را ببندید و اجازه بدهید تا این خورشت بهاری کاملا جا بیفتد.
طرز تهیه خورش کنگر با مرغ
در اصلیترین رسپی خورش کنگر از گوشت قرمز استفاده میشود اما میتوانید این غذا را به صورت رژیمی هم درست کنید. برای طبخ خورشت کنگر با مرغ کافیست به جای گوشت قرمز از گوشت مرغ استفاده کنید. برای طبخ این غذای ایرانی با مرغ به مدت زمانی کمتر از پخت خورشت کنگر با گوشت قرمز نیاز دارد.
خاصیت خورش کنگر

خورش کنگر مانند خورش ریواس یک غذای فصلی بهار است. ماده اصلی این غذا یعنی کنگر فواید سلامتی بسیاری دارد. به همین علت، از این گیاه بهاری برای درست کردن خوراکیهای دیگری مانند ترشی کنگر هم استفاده میکنند. کسانی که طعم این ترشی خوشمزه را چشیدهاند، میدانند از چه چیزی صحبت میکنیم.
کنگر یک گیاه مغذی است که خواص فراوانی دارد. از جمله مزایای این گیاه بهاری میتوان به هضم سادهتر غذاها، از بین بردن تب، تحریک اشتها و خاصیت ضدعفونیکنندگی اشاره کرد. معمولا این گیاه مغذی را در فصل بهار و تابستان میچینند و برای طبخ غذاها و خوراکیهای مختلف به کار میبرند. هر چند خورش کنگر یک غذای فصلی بهار محسوب میشود اما میتوانید کنگر تازه را پاک و درون فریزر نگهداری کنید. به این ترتیب، در روزهای سرد زمستانی هم یک غذای متفاوت خواهید داشت.
راز خوشمزگی خورشت کنگر
- اضافه کردن کینوا قرمز به جای گوشت یا حذف کامل گوشت از این غذا به شما کمک میکند تا یک خورش کنگر گیاهی بپزید.
- بر اساس دستور پخت خورش کنگر کرمانشاهی و شیرازی، از جعفری و نعنا ساطوری شده استفاده میشود اما پخت خورش کنگر با سبزی قورمه هم به آن طعمی متفاوت و جالب میدهد.
- اگر به طعم ترشی علاقه دارید میتوانید از رب نارنج هم به عنوان چاشنی خورش کنگر استفاده کنید. این رب را باید همراه با زعفران دمکرده یا رب گوجهفرنگی به قابلمه اضافه کنید.
- کنگر باید در مراحل پایانی به قابلمه خورشت اضافه شود تا له نشود.
- اگر میخواهید طعم خورشت شما خوشمزهتر شود، میتوانید به جای آب از عصاره مرغ یا گوشت استفاده کنید.
- برای پختن خورشت کنگر مجلسی میتوانید به آن مقداری پودر کنگر خشکشده هم اضافه کنید.
- در برخی از شهرها علاوه بر نعنا و جعفری، کرفس، پیازچه و ریحان ساطوریشده هم به این خورشت اضافه میکنند.
کلام آخر
خورش کنگر یکی از غذاهای فصلی بهار است که معمولا آن را همراه با گوشت قرمز یا مرغ میپزند. این غذای بهاری در شهرهای مختلف رسپیهای نسبتا متفاوتی دارد. این خورشت ایرانی را میتوانید همراه با پلوی زعفرانی و ماست یا سالاد شیرازی نوش جان کنید. اگر هوس غذایی متفاوت و خوشمزه کردهاید، همین حالا به آشپزخانه بروید و طبق یکی از دستور پختهای این غذا یک خورش کنگر مجلسی برای خودتان بپزید. این کمترین حق شما در این فصل دلانگیز است.
سؤالات رایج درباره رسپی خورش کنگر
خورش کنگر غذای کدام شهر است؟
کنگر در شهرهای استان کرمانشاه و نواحی کوهستانی و سرسبز شیراز میروید. بنابراین، مردم این شهرها مبدع این غذای محلی محسوب میشوند. البته، تهرانیها هم دستور پخت خاص خود برای خورشت کنگر را دارند.
چطور خورشت کنگر درست کنم؟
برای درست کردن خورش کنگر کرمانشاهی، شیرازی و تهرانی باید مواد اولیه این غذا را طبق آنچه در دستور پخت هر یک توضیح دادیم با یکدیگر ترکیب کنید و بپزید.
آیا میتوانم این غذا را به صورت رژیمی درست کنم؟
بله، برای اجرای طرز تهيه خورشت كنگر رژیمی باید کنگر را به جای تفت دادن آبپز یا بخارپز کنید.
چرا لعاب خورشت کنگر کم میشود؟
اگر کنگر را به اندازه متوسط خرد نکنید و به اندازه لازم تفت ندهید این غذا کملعاب میشود و درست جا نمیفتد.
علت تلخی خورش کنگر چیست؟
اضافه کردن لیمو عمانی در مراحل اولیه پخت، تفت دادن بیش از حد پیاز و اضافه کردن نعنا بیش از اندازهای که گفته شد باعث تلخ شدن این غذا میشود.

