از بهترین و محبوب‌ترین غذاهای ایرانی، انواع کباب‌ها هستند. کباب دیگی یا کباب تابه ای از جمله این کباب‌ها، و غذای مخصوص و بسیار خوشمزه و پر طرفدار بین عشایر ایل سنگسری است که به طور سنتی آن را با آتش هیزم پخت می‌کردند. البته، این غذا نه تنها در ایران بلکه در سایر نقاط دنیا نیز با اندکی تفاوت در محتویات و همین طور تفاوت در روش طبخ طرفداران خاص خود را دارد. در این مقاله سعی بر آن داشتیم که شیوه تهیه این غذای خوشمزه را با جزییات و فوت و فن‌های رایج بررسی کنیم. دستور پخت کباب دیگی جدای از کباب تابه ای نیست و این دو غذا رسپی و طرز تهیه بسیار نزدیک به هم دارند و مطابق با سلیقه می‌توان تفاوت‌هایی ایجاد کرد.

طرز تهیه کباب تابه ای

کباب تابه ای

کباب تابه ای که با ساده‌‌ترین مواد اولیه تهیه می‌شود، بهترین گزینه برای زمانی است که فرصت کمی برای تهیه غذا دارید؛ چرا که زمان تهیه آن بین ۴۰ دقیقه تا ۶۰ دقیقه است و جزو غذاهایی محسوب می‌شود که به سرعت آماده می‌شوند. در تهیه کباب تابه ای و کباب دیگی، علاوه بر گوشت‌های قرمز، می‌توان از گوشت مرغ هم استفاده کرد؛ که این کار بستگی به سلیقه شخصی افراد دارد. فقط مهم است گوشتی که در تهیه آن استفاده می‌کنید گوشت چرخ کرده باشد.

مواد لازم کباب تابه ای دونفره

گوشت چرخ کرده

۱۰۰ گرم به ازای هر نفر

پیاز

یک‌چهارم یک عدد برای هر نفر

گوجه کوچک

۱ عدد برای هر نفر

تخم مرغ

یک‌چهارم یک عدد برای هر نفر

زردچوبه

به میزان لازم

رب گوجه فرنگی

۱ قاشق غذا خوری برای هر نفر

جعفری تازه

به میزان لازم

نمک و فلفل

به مقدار کافی

روغن

به مقدار کافی

در مامانپز ثبتنام کن

مرحله اول: آماده کردن گوشت

برای درست کردن کباب تابه ای با گوشت چرخ کرده ابتدا گوشت چرخ کرده را که جهت تهیه کباب تابه ای آماده کرده‌اید در کاسه بزرگی قرار دهید (اگر گوشت یخ زده است بگذارید در دمای اتاق نرم شده و یخ آن آب شود). پیاز را به صورت ریز رنده کنید و بعد از رنده کردن پیاز، آب آن را بگیرید و جدا کنید. سپس پیازها را همراه با نمک، فلفل، و زردچوبه به گوشت اضافه نمایید و به خوبی ورز دهید تا گوشت با مواد دیگر مخلوط شده و طعم دار شود.

مرحله دوم: طبخ کباب تابه ای

روغن در ماهیتابه بریزید و آن را کف ماهیتابه به خوبی پخش کنید. سپس مخلوط گوشت کباب تابه ای که آماده کرده‌اید را در تابه بریزید و با دست به صورت لایه نازک و یکنواختی کف تابه پهن کرده و زمان بدهید تا گوشت حدود ۱۵ دقیقه روی شعله متوسط بماند. سپس با کفگیر مناسب روی گوشت خطوطی برای تیکه کردن گوشت بیندازید. با فشار کفگیر گوشت را از روی خطوط ایجاد شده برش بزنید تا به شکل کباب کوبیده تابه ای در بیایند.

مرحله سوم: تهیه سس کباب تابه ای مجلسی

بعد از تهیه مخلوط گوشت، نوبت به سس کباب تابه ای یا کباب دیگی می‌رسد. البته تهیه سس ضروری نیست و بعضی‌ها کباب تابه ای را بدون سس (مثلا همراه با گوجه و فلفل سرخ شده) هم سرو می‌کنند. ولی پیشنهاد ما این است که برای تهیه یک کباب تابه ای آبدار حتما از سس استفاده کنید؛ چرا که به این ترتیب کباب تابه ای هم نرم و هم آبدار می‌شود و طعم سس گوجه با آن ادغام شده و خوشمزه‌تر می‌شود. کباب تابه ای همراه با سیب زمینی هم می‌توان تهیه کرد که برای آن هم می‌توانید از همین دستور استفاده کنید. تنها لازم است در هنگاه تهیه سس گوجه، سیب زمینی را هم خرد کنید و همراه با یکی دو لیوان آب به سس اضافه کنید و بگذارید سس حدود نیم ساعت روی شعله بماند تا سیب زمینی پخته شود.

تا زمان آماده شدن سس شعله گاز را کم کنید. برای تهیه سس، گوجه فرنگی‌ها را خرد یا رنده کنید و با رب گوجه فرنگی، کمی نمک، و فلفل مخلوط نمایید. سس را چند دقیقه روی حرارت بگذارید تا آب گوجه قدری بخار و سس کمی غلیظ شود.

مرحله آخر طرز پخت کباب تابه ای

پخت کباب تابه ای

تکه‌های گوشت داخل ماهیتابه را برگردانید تا طرف دیگر آنها کف تابه قرار بگیرد (اصطلاحا آنها را پشت و رو کنید). سپس سس را روی آنها بریزید و بگذارید حدود ۵ دقیقه در سس پخته شوند. وقتی کباب تابه ای آماده شد روی آن جعفری تازه خرد شده بریزید و آن را همراه با پلو سرو کنید. می‌توان برای تزئین آن از فلفل تازه و یا گوجه‌های تکه تکه شده نیز استفاده کرد. اضافه کردن سماق بر روی برنج هم می‌تواند طعم جذابی داشته باشد.

طرز تهیه کباب دیگی

دیگ‌های سفالی در گذشته پای ثابت آشپزخانه‌های ایرانی بودند. به همین دلیل، بیشتر غذاهای ایرانی آن روزها عطر و طعمی دلنشین‌تر داشتند. شما هم اگر به طبخ یک کباب خانگی خوشمزه فکر می‌کنید، می‌توانید یکی از این دیگچه‌های سفالی را تهیه کنید و این کباب را به جای تابه در دیگچه بپزید. مطمئن باشید که عطر و طعم آن شگفت‌انگیزتر از همیشه خواهد شد.

طبخ کباب تابه ای در فر

طبخ کباب تابه ای در فر

علاوه بر اینکه این غذا را می‌توان روی گاز پخت، امکان پخت کباب تابه ای به صورت رژیمی در فر نیز وجود دارد. به این صورت که گوشت را با پیاز و سیر و ادویه‌ها و پودر نان و آب و آب لیمو ترش و جعفری خوب مخلوط می‌کنید و ده دقیقه ورز می‌دهید. از مواد به اندازه گردو بر دارید و در دست شکل بدهید و داخل ظرف فر بچینید. گوشت‌های دایره شده را به مدت نیم ساعت داخل یخچال استراحت دهید. سپس سیب زمینی‌ها را حلقه می کنید و روی کباب‌ها بچینید.

برای تهیه سس کباب تابه ای، آب و رب گوجه فرنگی را مخلوط کرده و روی کباب و سیب زمینی بریزید. روی ظرف را فویل کشیده، به مدت ۳۰ تا ۴۵ دقیقه با دمای ۱۸۰ درجه سانتی‌گراد داخل فر بگذارید تا بپزد و مواد موجود در ظرف مغزپخت شوند. سپس فویل را برداشته و اجازه دهید حدود ۱۵ دقیقه دیگر داخل فر بپزند تا روی آنها سرخ و برشته شود. در آخر یک مقدار سبزیجات طعم‌دهنده روی کباب‌ها ریخته و غذا را سرو کنید.

کباب تابه ای در هواپز

برای درست کردن یک کباب خانگی می‌توانید از هواپز یا ایرفرایر هم استفاده کنید. مایه کباب تابه ای را به روشی که توضیح دادیم آماده کنید. پس از استراحت مایه کباب در یخچال، آن را درست مانند کباب تابه ای کف سینی هواپز پهن کنید. در نهایت، دستگاه ایرفرایر را روی دمای ۱۸۰ درجه و مدت زمان حدود ۲۰ دقیقه تنظیم کنید. فراموش نکنید که پس از ۱۰ دقیقه، کباب‌ها را زیر و رو کنید تا هر دو طرف آن به یک اندازه برشته شوند.

کباب تابه ای در ماهیتابه رژیمی

اگر به فکر کاهش وزن هستید یا رژیم سلامتی خاصی دارید، بهتر است کباب تابه ای ساده و رژیمی نوش جان کنید. روش طبخ کباب ماهیتابه ای رژیمی هم مانند دستور پخت اصلی کباب تابه ای است اما میزان چربی گوشت آن بسیار کمتر است. به‌علاوه، برای طبخ این کباب نباید به هیچ‌وجه از روغن استفاده کنید. در ابتدای کار، مقداری آب داخل تابه بریزید و بعد مایه کباب آماده شده را کف تابه پهن کنید. اجازه بدهید تا گوشت با حرارت ملایم و چربی خود پخته و بخارپز شود.

كباب تابه ای با سیب زمینی

كباب تابه ای با سیب زمینی

طبخ کباب تابه ای به روش معمول به گوشت چرخ‌کرده بیشتری نیاز دارد اما می‌توانید این غذا را با میزان گوشت کمتری هم آماده کنید. کباب تابه ای با سیب زمینی طعمی بسیار شبیه به کتلت گوشت یا سیب زمینی دارد و روش پخت آن هم مثل رسپی اصلی این غذا با گوشت چرخ کرده بسیار ساده است.

مواد لازم کباب تابه ای با سیب زمینی برای ۸ نفر

گوشت چرخ کرده

۵۰۰ گرم

پیاز بزرگ

۲ عدد

گوجه فرنگی متوسط

۸ عدد

سیب زمینی متوسط

۴ عدد

فلفل دلمه‌ای متوسط

۲ عدد

جعفری تازه

به میزان لازم

نمک، زردچوبه و فلفل

به مقدار کافی

 

روش طبخ کباب تابه ای با سیب زمینی

برای تهیه این کباب خانگی و خوشمزه باید پیاز رنده شده که آب آن را گرفته‌اید، همراه با فلفل دلمه‌ای  و سیب زمینی رنده شده و جعفری ساطوری شده به ظرف حاوی گوشت چرخ کرده بیفزایید. نمک، فلفل و زردچوبه را هم روی آنها بریزید. این مواد را خوب ورز دهید. سپس، اجازه بدهید تا مایه کباب به مدت ۳۰ دقیقه تا ۱ ساعت داخل یخچال استراحت کند. در نهایت، آن را مانند کباب تابه‌ ای ساده بپزید. گوجه‌فرنگی‌ها را هم به همان روش آماده کنید و در کنار کباب سرو کنید.

کباب دیگی شمالی

کباب دیگی شمالی طعمی ترش دارد. طرز تهیه کباب دیگی شمالی به همان روش طبخ کباب دیگی ساده است اما سس آن با سس کباب دیگی تفاوت دارد. همین سس هم به این غذا طعم ترشی می‌دهد. برای آماده کردن سس کباب دیگی شمالی باید ۱ قاشق غذاخوری رب گوجه‌فرنگی را با کمی کره تفت بدهید. سپس، به آن ۲ قاشق غذاخوری رب انار اضافه کنید. بعد از اینکه رب‌ها با هم کمی تفت داده شدند، به ‌آنها یک‌دوم لیوان آب انار اضافه کنید و اجازه بدهید تا سس به غلظت لازم برسید. این سس را پس از سرخ شدن دو طرف کباب‌ها به تابه اضافه کنید.

کباب تابه ای با گوشت چرخ کرده بوقلمون

کباب تابه ای با گوشت چرخ کرده بوقلمون

یک کباب تابه ای مجلسی را می‌توانید با گوشت بوقلمون هم آماده کنید. روش طبخ کباب تابه ای با گوشت بوقلمون به همان ترتیبی است که در دستور پخت کباب تابه ای ساده توضیح دادیم. برای آماده کردن این غذا با گوشت بوقلمون برای هر نفر به ۱۲۵ گرم گوشت بوقلمون چرخ‌کرده نیاز دارید. اگر می‌خواهید کباب بوقلمون خوشمزه‌تر شود هم به آن پودر سیر، پودر تخم گشنیز و فلفل دلمه‌ای رنده شده اضافه کنید.

کباب تابه ای با سویا و گوشت

ممکن است بخواهید در غذاها از گوشت کمتری استفاده کنید. در این صورت، می‌توانید کباب تابه ای را با سویا و گوشت چرخ‌کرده یا حتی بدون گوشت چرخ‌کرده و به صورت کباب تابه ای گیاهی درست کنید. برای طبخ کباب تابه‌ای با گوشت و سویا باید به ازای هر نفر از ۵۰ گرم گوشت چرخ‌کرده و یک‌دوم لیوان سویا استفاده کنید. در صورتی که قصد آماده کردن کباب تابه ای گیاهی دارید هم مقدار سویا برای هر نفر را به ۱ لیوان برسانید و گوشت را کاملا حذف کنید.

برای آماده کردن سویا باید ابتدا آن را در آب ولرم بخیسانید. بعد از حدود ۱۵ تا ۲۰ دقیقه سویا را درون آبکش بریزید و خوب فشار دهید تا آب اضافی آن کاملا خارج شود. در نهایت، سویا را درون چرخ گوشت، غذاساز یا مخلوط‌کن بریزید تا آماده طبخ شود. وقتی سویا آماده شد، می‌توانید آن را با گوشت چرخ‌کرده یا به‌تنهایی برای پختن کباب تابه ای استفاده کنید. مقداری پودر سیر و آرد سوخاری به خوشمزه‌تر شدن کباب تابه ای با سویا و گوشت کمک می‌کند.

طرز تهیه کباب تابه ای با سویا بدون گوشت

برای طبخ کباب تابه ای با سویا باید مراحل طرز تهیه کباب تابه ای با سویا و گوشت را طی کنید، با این تفاوت که میزان سویا به ازای هر نفر یک لیوان خواهد بود.

کباب تابه ای با مرغ

کباب تابه ای با مرغ

کباب تابه ای مرغ یک کباب تابه ای مجلسی است که طعمی شبیه به جوجه کباب دارد و سریع‌تر هم آماده می‌شود. برای تهیه یک کباب تابه ای حرفه ای با مرغ باید ابتدا مواد آن را به ترتیبی که در ادامه می‌خوانید آماده کنید.

مواد لازم کباب تابه ای با مرغ برای ۲ نفر

گوشت سینه و ران مرغ

۲ تکه

پیاز کوچک

۱ عدد

سیر

۱ حبه

کره

۲۵ گرم

فلفل دلمه‌ای کوچک

۱ عدد

زعفران دم‌کرده

۱ تا ۲ قاشق غذاخوری

آبلیموی تازه

یک‌دوم قاشق غذاخوری

آرد سوخاری

۱.۵ قاشق غذاخوری

نمک، زردچوبه، ادویه مرغ و فلفل

به مقدار کافی

 

روش پخت کباب تابه ای با مرغ

طبخ کباب تابه‌ ای با مرغ بسیار ساده‌تر از آن است که فکر می‌کنید. برای درست کردن این غذا باید همه مواد لازم برای این غذا را یکی یکی داخل مخلوط‌کن یا غذاساز بریزید. پس از آن، مایه کباب تابه‌ای را خوب ورز دهید و اجازه بدهید تا این مایه به مدت ۱ ساعت استراحت کند. سپس، آن را همراه کف تابه پهن کنید و روی آن کره بریزید. اجازه بدهید تا یک طرف کباب روی حرارت ملایم کاملا بپزد و سرخ شود. سپس، آن را برگردانید و صبر کنید تا سمت دیگر این کباب هم سرخ شود.

کباب تابه ای مرغ و سویا

این غذا با گوشت چرخ کرده مرغ و سویا آماده می‌شود. سویای کباب مرغ با سویا به ازای هر نفر نصف لیوان و گوشت چرخ‌ کرده آن به ازای هر نفر ۵۰ گرم است. سویا را باید به همان روشی که در مراحل طبخ کباب دیگی با سویا و گوشت چرخ کرده توضیح دادیم، آماده کنید و به کار ببرید.

کباب تابه ای با سویا و سیب زمینی

یکی از روش‌ها برای پختن کباب دیگی با سیب زمینی استفاده از سویا است. برای درست کردن این غذا باید به ازای هر نفر یک لیوان سویا به کار ببرید و آن را مانند آنچه در طرز تهیه کباب دیگی با سیب زمینی توضیح داده شد، آماده کنید.

کباب تابه ای میکس مرغ و گوشت

برای پختن این کباب باید مایه کباب دیگی مرغ و کباب تابه‌ای گوشت را آماده کنید. سپس، آنها را به شکل کباب‌های باریک به صورت متناوب در کنار یکدیگر کف تابه پهن کنید. در نهایت، تابه را به سمت راست یا چپ بچرخانید و روی کباب‌ها شیارهایی ایجاد کنید. به این ترتیب، کباب‌هایی دورنگ از گوشت و مرغ خواهید داشت.

طرز تهیه کباب دیگی مشهدی

کباب دیگی مشهدی

مایه کباب دیگی مشهدی از گوشت چرخ کرده، پیاز، نمک، فلفل، پودر سیر و سماق درست می‌شود. این کباب را باید مانند کباب تابه‌ای ساده آماده کنید. سس کباب دیگی مشهدی کمی متفاوت است و پس از برگرداندن کباب‌ها در تابه به آن اضافه می‌شود. این سس از گوجه فرنگی و فلفل سبز خرد شده که روی کباب‌ها چیده شده درست می‌شود. روی آن نیز یک قاشق رب گوجه فرنگی که با آب رقیق شده می‌ریزند.

مدت زمان پخت کباب تابه ای

مدت زمانی که برای پخت این غذا لازم است به نوع گوشت آن بستگی دارد اما معمولاً این غذا در عرض نیم ساعت آماده می‌شود.

ادویه کباب تابه ای

برای خوشمزه‌تر شدن این غذا می‌توان از ادویه‌های مختلف یا ترکیبی از سماق، لیمو عمانی، میخک، خردل، سیر خشک، پیاز خشک و زیره سبز که با هم آسیاب شده استفاده کرد.

نکات مهم طبخ کباب دیگی

کباب تابه ای خوشمزه‌

کلام آخر

کباب تابه‌ای یا کباب دیگی یک غذای سنتی خوشمزه است. کمتر کسی را می‌توانید پیدا کنید که عطر و طعم این غذای لذیذ را دوست نداشته باشد. با اجرای مراحل طبخ کباب دیگی یا طرز تهیه جوجه دیگی می‌توانید این غذای خوشمزه را آماده و با نان تازه یا پلوی زعفرانی نوش جان کنید.

سؤالات رایج درباره طرز پخت کباب تابه ای

سس کباب تابه ای چطور درست می‌شود؟

برای تهیه سس، گوجه فرنگی‌ها را خرد یا رنده کنید و با رب گوجه فرنگی، کمی نمک، و فلفل مخلوط نمایید. سس را چند دقیقه روی حرارت بگذارید تا آب گوجه قدری بخار و سس کمی غلیظ شود.

چرا کباب تابه ای سفت میشه؟

گوشت کباب تابه‌ای باید به اندازه کافی چرب باشد یا به جای گوشت چرب از تخم‌مرغ استفاده شود. در غیر این صورت، کباب تابه‌ای سفت می‌شود. باز گذاشتن درب تابه هنگام پخت هم باعث سفت شدن کباب تابه ای می‌شود.

ادویه کباب تابه ای چیست؟

برای خوشمزه و معطر شدن این غذا می‌توانید از ادویه‌های مختلف یا ترکیبی از سماق، لیمو عمانی، میخک، خردل، سیر خشک، پیاز خشک و زیره سبز که با هم آسیاب کرده‌اید استفاده کنید.

اگر کباب تابه ای شور شد چه کنیم؟

اضافه کردن آبلیمو هنگام پخت این غذا یا سرو کردن آن با گوجه‌فرنگی بدون نمک باعث متعادل شدن طعم کباب تابه ای شور می‌شود.

برای جمع نشدن گوشت کباب تابه ای چه کنیم؟

اگر کباب در زمان پخت حالت جمع‌شدگی به خود بگیرد به این معنی است که گوشتی که استفاده کرده‌اید بسیار پر چرب بوده است. پس در صورت امکان باید از گوشت‌های کم چرب و یا ترکیب گوشت‌ها (گوشت گوسفندی و گوساله به نسبت برابر) استفاده کنید.

برای وا نرفتن کباب تابه ای چه کنیم؟

موقع آماده کردن مایه کباب، آب پیاز رنده شده را کاملا جدا کنید. به آن کمی آرد سوخاری اضافه کنید و در نهایت، مایه کباب را خوب ورز دهید.

برای کباب تابه ای چه گوشتی مناسب است؟

سعی کنید تا حد امکان از گوشت بدون ‌چربی یا کم ‌چرب استفاده کنید و مناسب‌ترین نوع گوشت، ترکیب گوشت گوساله و گوسفند برای تهیه این غذاست.

فرق کباب دیگی با کباب تابه ای چیست؟

کباب تابه‌ای معمولاً در روغن و با حرارت ملایم پخته می‌شود و ممکن است برای طبخ آن از آب یا سس هم استفاده شود. در مقابل، کباب دیگی اغلب در ظرفی دربسته و با گوجه فرنگی پخته می‌شود.