بامیه جزو محصولات گیاهی فصلی است و تابستانها میتوانید مرغوبترین نوع بامیه را پیدا کنید. این گیاه لزج سبز طرفداران و البته مخالفان خاص خود را دارد. اگر به انواع غذا با بامیه علاقهای ندارید، حرفی باقی نمیماند اما در صورتی که ارزش غذایی این گیاه را میدانید و به انواع خورش بامیه علاقه دارید، به خواندن این مقاله ادامه دهید. در این مقاله، طرز تهیه انواع خورش بامیه و تمام ترفندهای خوشمزه شدن این خورش محلی را میخوانید.
خورشت بامیه ساده

خورش بامیه یکی از غذاهای اصیل ایرانی است که در نواحی جنوب و غرب کشور طبخ میشود. این غذا دستورهای پخت مختلفی دارد و برای درست کردن آن از مواد اولیه مختلفی استفاده میکنند. بااینحال، برای طبخ خورش بامیه جنوبی باید از گوشت خورشتی استفاده کنید. در ادامه، طرز تهیه و مواد لازم برای یک خورشت بامیه دونفره را میخوانید.
مواد لازم خورش بامیه برای ۴ نفر
|
گوشت خورشتی |
۴۰۰ گرم |
|
بامیه تازه |
۳۰۰ گرم |
|
پیاز متوسط |
۲ عدد |
|
سیر |
۲ حبه |
|
گوجهفرنگی متوسط |
۲ عدد |
|
رب گوجهفرنگی |
۱ قاشق غذاخوری |
|
نمک، فلفل و زردچوبه |
به اندازه کافی |
مرحله اول از طرز تهیه بامیه برای ۴ نفر
اولین مرحله از طبخ خورش بامیه مثل روش پخت سایر خورشهای ایرانی با تفت دادن سیر و پیاز شروع میشود. پیاز را باید نگینی خرد کنید و درون قابلمه همراه با روغن تفت دهید. پس از سبک و شیشهای شدن پیاز، سیر له شده را به آن اضافه کنید. وقتی عطر سیر در فضای آشپزخانه پیچید، به آن کمی زردچوبه اضافه کنید. در نهایت هم گوشت خورشتی را داخل قابلمه بریزید تا همراه با سیر و پیاز تفت داده شود.
مرحله دوم از طرز تهیه خورش بامیه
پس از تغییر رنگ گوشت، نوبت به گوجهفرنگی میرسد. گوجهفرنگی را بدون پوست داخل قابلمه رنده کنید. حالا اجازه بدهید تا آب گوجهفرنگی تبخیر شود. در ادامه، به آن رب گوجهفرنگی را اضافه کنید. رب را باید آنقدر تفت دهید تا رنگ آن کاملا باز شود. در نهایت، به قابلمه چند لیوان آب اضافه کنید و اجازه بدهید گوشت کاملا مغزپخت شود. پس از آن میتوانید نمک و فلفل را اضافه کنید.
مرحله سوم از طرز تهیه خورشت بامیه ساده
در مدت زمانی که گوشت پخته میشود، سراغ بامیهها بروید. سر و ته بامیهها را جدا کنید و آنها را بشویید. سپس، داخل تابه همراه با اندکی روغن تفت دهید. این کار باعث میشود که خورشت بامیه طعم بهتری پیدا کند. بعد از پخته شدن گوشت، بامیه تفت داده شده را داخل قابلمه بریزید. حالا اجازه بدهید تا خورش بامیه حدود ۴۵ دقیقه دیگر بپزد و کاملا جا بیفتد. این خورش را میتوانید همراه با پلوی زعفرانی نوش جان کنید. اگر هم آب خورش بیشتر باشد میتوانید آن را به عنوان آبگوشت بامیه همراه با نان تازه امتحان کنید.
خورشت بامیه با گوشت چرخ کرده

خورش بامیه میتواند یک غذا با گوشت چرخ کرده هم باشد. دستور خورشت بامیه هم بسیار ساده و به همان روش دستور پخت اصلی است. برای تهیه این مدل خورشت بامیه برای دو نفر، موادی که در روش پخت اصلی توضیح دادیم را آماده کنید. به جای گوشت خورشتی هم به حدود ۱۵۰ تا ۲۰۰ گرم گوشت چرخکرده نیاز دارید. این گوشت را باید طبق دستور پخت اصلی در مرحله اول به قابلمه خورش اضافه کنید.
خورشت بامیه با گوشت و لپه
طرز تهیه خورشت بامیه با گوشت و لپه با روش طبخ خورشت بامیه مجلسی با گوشت تفاوت چندانی ندارد. تنها تفاوت این دو نوع خورش بامیه در این است که برای درست کردن خورش بامیه با لپه باید در مرحله دوم، پس از اضافه کردن گوجهفرنگی و رب گوجهفرنگی مقداری لپه هم به آن اضافه کنیم. لپه باید از شب قبل خیس خورده باشد. این لپه را آبکشی کنید و همراه با کمی روغن در تابهای جداگانه تفت دهید. سپس، آن را در مرحله دوم به قابلمه خورش اضافه کنید. بقیه مراحل پخت این غذا درست مانند روش پخت خورش بامیه با گوشت است.
خورشت بامیه با مرغ

ممکن است رژیم غذایی خاصی داشته باشید یا اصلا قصد داشته باشید که گوشت قرمز کمتری مصرف کنید. در این صورت، میتوانید خورش بامیه را با مرغ درست کنید. جهت طبخ این غذا برای ۴ نفر ابتدا مواد اولیه آن را آماده کنید.
مواد لازم برای خورش بامیه برای 4 نفر
|
سینه مرغ کامل |
۱ عدد |
|
بامیه تازه |
۳۰۰ گرم |
|
پیاز متوسط |
۲ عدد |
|
سیر |
۲ حبه |
|
گوجهفرنگی متوسط |
۲ عدد |
|
رب گوجهفرنگی |
۱ قاشق غذاخوری |
|
نمک، زعفران دمکرده، فلفل و زردچوبه |
به اندازه کافی |
طرز پخت خورشت بامیه با مرغ
طرز تهیه خورش بامیه با مرغ هم با روش طبخ این غذا با گوشت خورشتی هیچ تفاوتی ندارد. برای طبخ این غذای تابستانی باید گوشت سینه مرغ را مکعبی خرد کنید و درست مانند گوشت خورشتی با سیر، پیاز و بقیه مخلفات تفت دهید. برای خوشطعم شدن این خورش میتوانید از عصاره زعفران هم استفاده کنید. تفت دادن گوشت مرغ با کره هم به خوشمزه شدن این خورشت کمک میکند. غذایی که با دستور پخت خورشت بامیه با مرغ طبخ میکنند، بسیار زودتر از خورش بامیه ساده آماده میشود.
خورشت بامیه بدون گوشت
اگر به استفاده از بامیه برای طبخ یک غذای گیاهی فکر میکنید، میتوانید گوشت را از این غذا کاملا حذف کنید. قورمه بامیه یا همان خورش بامیه با سیب زمینی هم عطر و طعم شگفتانگیزی دارد و هم یک غذای گیاهی محسوب میشود. برای تهیه یک خورش بامیه گیاهی دو نفره به همان مواد اولیه خورش بامیه با گوشت و لپه نیاز دارید اما به جای گوشت از ۲ تا ۳ عدد سیبزمینی متوسط استفاده کنید. مراحل پخت این غذا هم به همان ترتیبی است که در دستور پخت خورش بامیه با گوشت و لپه توضیح دادیم.
طرز تهیه خورش بامیه عربی
خورش بامیه یک غذای عربی است که دستور پخت آن به مردم جنوب کشور رسیده است. طرز پخت خورشت بامیه عربی با گوشت به همان ترتیبی است که در روش پخت خورش بامیه ساده توضیح دادیم. البته، برای خوشمزهتر شدن این خورشت به آن ۳۰۰ گرم عصاره تمر هندی و ۱ قاشق غذاخوری گشنیز ساطوری شده اضافه میکنند.
طرز تهیه خورش بامیه با سیب زمینی
معمولاً به خورشت بامیه سیب زمینی اضافه نمیکنند اما اگر قصد دارید خورشت بامیه با لپه بپزید، میتوانید هنگام طبخ این غذا به آن مقداری سیب زمینی مکعبی خرد شده بیفزایید. سیب زمینی به افزایش لعاب این خورشت کمک میکند.
طرز تهیه خورشت بامیه اصفهانی

خورشت بامیهای که در اصفهان طبخ میشود، همان دستور پخت خورش بامیه اهوازی یا جنوبی را دارد. برای خوشمزهتر شدن این غذای محلی علاوه بر ادویه کاری از فلفل، پودر سیر و پودر گوجه فرنگی استفاده میکنند.
خورشت بامیه رژیمی
برای طبخ خورش یا خوراک بامیه رژیمی باید مراحل طرز تهیه خورشت بامیه با گوشت چرخکرده یا مرغ را طی کنید اما در طول مراحل پخت این غذا به آن روغن اضافه نکنید. اجازه بدهید که این غذا با روغن طبیعی گوشت پخته شود. بامیه را هم به جای تفت دادن در روغن ابتدا در آب بجوشانید و بعد در آب یخ بریزید تا بلانچ شود.
خواص خورشت بامیه
بامیه یا Okra ماده اولیه این خورشت ایرانی است و خواص متعددی دارد. این گیاه لزج دوستداشتنی به کنترل دیابت کمک میکند، برای معده مفید است و میتواند میزان کلسترول مضر خون شما را کاهش بدهد. برخی از کارشناسان معتقدند که بامیه احتمال ابتلا به بیماریهایی مانند سرطان روده را کاهش میدهد و میتواند جلوی پوکی استخوان را بگیرد.
کلام آخر
برای طبخ یک خورش بامیه لذیذ باید دستور پخت خورشت بامیه و ترفندهای آن را بدانید. در غیر این صورت، مهمانان طعم غذای شما را نمیپسندند. در واقع، میزان علاقه افراد به این خورشت جنوبی به روش طبخ آن بستگی دارد. اگر این غذا با بامیه را به یکی از روشهایی که توضیح دادیم آماده کنید مطمئن باشید نتیجه آشپزی شما هر کسی را شیفته خود خواهد کرد.
سؤالات رایج درباره خورش بامیه
ادویه خورشت بامیه چیست؟
چاشنی خورش بامیه به خوشمزهتر شدن آن کمک میکند. این غذا را میتوانید با زعفران دمکرده، آبلیمو، آبغوره یا گرد غوره خوشمزهتر کنید. طبخ خورش بامیه با تمرهندی هم یکی از بهترین روشهای پخت این غذای ایرانی است.
آیا خورشت بامیه برای معده ضرر دارد؟
این غذای جنوبی به طور کلی برای معده ضرری ندارد اما اگر به مقدار زیاد مصرف شود، ممکن است باعث نفخ معده و مشکلاتی مانند آن شود.
آیا خورشت بامیه سرد است یا گرم؟
بامیه از نظر طب سنتی طبعی سرد دارد. به همین علت، هنگام پخت خورش بامیه از ادویههای گرم مثل فلفل، زنجبیل و دارچین هم میتوانید استفاده کنید.
خورشت بامیه چقدر کالری دارد؟
هر ۱۰۰ گرم از این غذا حدود ۳۳ کالری دارد.
خورشت بامیه رژیمی چطور درست میشود؟
برای طبخ خورش بامیه رژیمی باید مراحل پخت خورشت بامیه با گوشت چرخکرده یا مرغ را طی کنید اما در طول مراحل پخت این غذا به آن روغن اضافه نکنید. اجازه بدهید که این غذا با روغن طبیعی گوشت پخته شود. بامیه را هم به جای تفت دادن در روغن ابتدا در آب بجوشانید و بعد در آب یخ بریزید تا بلانچ شود.

