مرغ ترش غذای محلی مردم شمال کشور است که در سراسر ایران طرفداران خاص خود را دارد. این غذای مهمانی معمولاً با سبزیجات محلی درست میشود و برای ترش مزه شدن آن از رب انار ترش استفاده میکنند. برای اینکه یک مرغ ترش خوشمزه بپزید، باید دستور پخت آن را بدانید. در این مطلب از مامانپز، انواع طرز تهیه مرغ ترش مجلسی را میخوانید.
طرز تهیه مرغ ترش مازندرانی

تورش مرغ یا همان مرغ ترش شمالی با گردو یکی از غذاهای شمالی است که اصالت آن به گیلان و مازندران میرسد. این غذا که میتوان آن را جزو غذاهای ساده و سریع به شمار آورد، دستور پخت پیچیدهای ندارد. برای شروع، مواد اولیهای که در ادامه میخوانید را آماده کنید.
مواد لازم مرغ ترش مازندرانی برای ۴ نفر
|
مرغ |
۶ تکه |
|
پیاز متوسط |
۱ عدد |
|
سبزیجات محلی و معطر شامل چوچاق، خالواش، جعفری، گشنیز، نعنا و پیازچه |
۴۰۰ گرم |
|
مغز گردوی آسیاب شده |
۳۰۰ گرم |
|
رب انار |
۵ تا ۶ قاشق غذاخوری |
|
سیر |
۴ تا ۵ حبه |
|
آبغوره |
۲ تا ۳ قاشق غذاخوری |
|
نمک، فلفل و زردچوبه |
به میزان لازم |
روش پخت مرغ ترش شمالی
اولین مرحله از طرز تهیه مرغ ترش با رب انار و گردو شامل آمادهسازی مواد اولیه آن میشود. مرغ را باید خوب بشویید و اجازه بدهید تا آب آن کاملاً خارج شود. سپس، آن را با نمک، زردچوبه و فلفل سرخ کنید. سبزیجات را هم باید ساطوری کنید و همه به جز نعنا را برای حدود ده دقیقه تفت بدهید. نعنا باید جداگانه و حدود دو تا سه دقیقه تفت داده شود.
مرحله بعدی از طرز تهیه مرغ ترش ساده با رب انار با تفت دادن پیاز شروع میشود. در این مرحله، باید پیاز نگینی خرد شده را تفت دهید تا سبک و شیشهای شود. پس از آن، سیر رنده شده را اضافه کنید. بعد از اینکه عطر سیر در فضای آشپزخانه پیچید، به آن کمک نمک، فلفل و زرچوبه اضافه کنید. در ادامه، سبزیجات تفت داده شده، مغز گردوی آسیاب شده و رب انار را به ظرف بیفزایید. حالا صبر کنید تا سس مرغ ترش اصلی به نقطه جوش برسد. سپس، مرغ را به آن اضافه کنید و اجازه بدهید تا مرغ ترش با حرارت ملایم کاملا جا بیفتد.
مرغ ترش گیلانی

این روش از تهیه مرغ ترش مجلسی با روش پخت مرغ ترش مازندرانی تفاوت چندانی ندارد اما مواد اولیهای که برای طبخ مرغ ترش شمالی در مازندران به کار میرود، کمی با مرغ ترش اصیل گیلانی متفاوت است.
مواد لازم مرغ ترش مازندرانی برای ۶ نفر
|
مرغ |
۸ تکه |
|
پیاز بزرگ |
۱ عدد |
|
سیر |
۵ تا ۶ حبه |
|
لپه |
دوسوم پیمانه |
|
تخم مرغ |
۳ عدد |
|
سبزیجات معطر محلی ساطوری شده |
۴۰۰ تا ۵۰۰ گرم |
|
آب نارنج یا غوره |
دوسوم پیمانه |
|
زعفران دمکرده |
۱ قاشق غذاخوری |
|
نمک، فلفل و زردچوبه |
به اندازه کافی |
طرز تهیه مرغ ترش اصیل گیلانی
پیاز نگینی خرد شده را با روغن تفت دهید تا سبک و شیشهای شود. سپس، به آن سیر له شده را اضافه کنید. وقتی عطر سیر در فضای آشپزخانه پیچید، مرغ را به قابلمه اضافه کنید. اجازه بدهید تا مرغ همراه با سیر و پیاز کمی سرخ شود. پس از آن، لپه که قبلاً خیس خورده را به آن اضافه کنید. وقتی بوی خامی لپه از بین رفت، مقداری آب به قابلمه اضافه کنید و اجازه بدهید تا مرغ با حرارت ملایم بپزد.
در مرحله بعدی، سبزیجات ساطوری شده را سرخ کنید و زمانی که مرغ و لپه پخته شد، به آن اضافه کنید. پس از آن، نمک، ادویهها، زعفران دمکرده و آب نارنج را درون قابلمه بریزید. در نهایت، وقتی مرغ ترش با حرارت ملایم کاملاً جا افتاد، تخممرغهای همزده را به ان اضافه کنید. صبر کنید تا برای حدود یک ربع تخممرغها در خورشت ترکیب شوند. پس از آن، مرغ ترش را سرو کنید.
طرز تهیه مرغ ترش تهرانی
مرغ ترش اصلی یکی از غذاهای شمالی است اما در تهران نیز غذایی به نام مرغ ترش طبخ میشود. دستور پخت مرغ ترش تهرانی به مرغ ترش مازندرانی شباهت دارد اما در پخت آن از سبزی استفاده نمیکنند. تنها سبزی به کار رفته در این نوع مرغ ترش پونه خشک شده است. طعم مرغ ترش بدون سبزی به خورش فسنجان شبیه است.
مرغ ترش شکم پر

اگر به طبخ یک غذای جدید فکر میکنید یا میخواهید مرغ شکم پر را به روشی متفاوت سرو کنید، مرغ ترش شکم پر را به شما پیشنهاد میدهیم.
مواد لازم مرغ ترش شکم پر برای ۴ نفر
|
مرغ کامل |
۱ عدد |
|
پیاز بزرگ |
۱ عدد |
|
سیر |
۴ تا ۵ حبه |
|
سبزیجات معطر ساطوری و سرخ شده |
به میزان دلخواه |
|
مغز گردوی آسیاب شده |
۲ قاشق غذاخوری |
|
رب گوجهفرنگی |
۲ قاشق غذاخوری |
|
رب انار |
۱ قاشق غذاخوری |
|
آلو خشک |
به میزان دلخواه |
|
کشمش پلویی |
۱ قاشق غذاخوری |
|
نمک، فلفل، زردچوبه و گلپر |
به میزان لازم |
طرز تهیه مرغ ترش شکم پر
برای طبخ خورش مرغ ترش شکم پر باید ابتدا مرغ را تمیز بشویید و خشک کنید. سپس، آن را به نمک، ادویهها و زعفران آغشته کنید و اجازه بدهید تا برای چند ساعت مزهدار شود. در این فاصله، پیاز و سیر را درون تابه تفت دهید و به آن رب انار و گوجه را بیفزایید. بعد از باز شدن رنگ رب گوجه، سبزیجات سرخ شده، مغز گردو، کشمش و آلوها را به آن اضافه کنید. وقتی این مواد اولیه کاملاً با یکدیگر ترکیب شدند، حرارت را خاموش کنید و اجازه بدهید تا مواد داخل مرغ ترش شکم پر کاملاً خنک شوند.
حالا سراغ مرغ بروید و آن را خوب سرخ کنید. مرغ سرخ شده را با مواد داخل مرغ شکم پر که آماده کردهاید، پر کنید و آن را بدوزید. مرغ را داخل قالب چرب شده بگذارید و مقداری سبزیجات معطر سرخ شده اطراف آن بریزید. قالب را با فویل آلومینیومی بپوشانید و آن را در فر با دمای ۱۸۰ درجه سانتیگراد بگذارید تا برای حدود ۲ ساعت کاملاً بپزد.
مرغ ترش با آلو

مرغ ترش با آلو جایگزینی مناسب برای کسانی است که به سبزی مرغ ترش علاقه ندارند.
مواد لازم مرغ ترش با آلو برای ۴ نفر
|
مرغ |
۵ تا ۶ تکه |
|
آلو بخارا |
۱۰ تا ۱۲ عدد |
|
پیاز بزرگ |
۱ عدد |
|
زعفران دمکرده |
۲ قاشق غذاخوری |
|
زرشک |
۲ قاشق غذاخوری |
|
آبغوره |
۲ قاشق غذاخوری |
|
گلاب |
۱ قاشق غذاخوری |
|
نمک، فلفل و زردچوبه |
به میزان لازم |
روش طبخ مرغ ترش با آلو
خورش مرغ ترش با آلو به روش بسیار سادهای طبخ میشود. برای این کار باید سیر و پیاز را تفت دهید و مرغ را به آن بیفزایید. بعد از تغییر رنگ مرغ به آن مقداری آب بیفزایید و اجازه بدهید تا مرغ مغزپخت شود. سپس، آن را با پیاز نگینی خرد شده تفت دهید و آبغوره، آلو و زرشک تفت داده شده را به آن بیفزایید. بعد از سرخ شدن مرغ در ظرف را ببندید و صبر کنید تا خورش مرغ ترش با آلو کاملاً جا بیفتد. برای خوشمزهتر شدن این خورش میتوانید در مراحل پایانی به آن گلاب نیز اضافه کنید.
مرغ ترش رژیمی
اگر رژیم غذایی خاصی دارید، میتوانید مرغ ترش رژیمی بپزید تا برنامه غذاییتان متنوعتر شود. این غذا به روش اصلی طبخ مرغ ترش آماده میشود اما در تهیه آن نباید روغن فراوان به کار ببرید. در واقع، مهمترین نکته در طبخ مرغ ترش رژیمی این است که آن را با کمترین میزان روغن بپزید. مرغ را هم باید فقط تفت دهید و نیازی به سرخ کردن آن نیست.
کلام آخر
مرغ ترش مثل کباب ترش از جمله غذاهای ایرانی است که در شمال کشور طبخ میشود. مرغ ترش اصیل را میتوانید در رستورانهای محلی گیلان و مازندران نوش جان کنید اما اگر فرصت سفر کردن ندارید، به شما طبخ این غذا به یکی از روشهایی که در این مقاله توضیح دادیم را پیشنهاد میدهیم.
سوالات رایج
سبزی مرغ ترش چیست؟
برای تهیه مرغ ترش به سبزیجات محلی و معطر شامل چوچاق، خالواش، جعفری، گشنیز، نعنا و پیازچه نیاز دارید.
چاشنی مرغ ترش گیلانی چیست؟
آبغوره، آب نارنج یا آبلیمو.
مرغ ترش غذای کدام استان است؟
گیلان و مازندران.

