آیا تاکنون در شب عید و نوروز برای در دست گرفتن رشته امور کار و زندگی خود رشته پلو خورده‌اید؟ شاید هم خاطرات خوشی از رشته پلو چهارشنبه سوری دارید و همیشه دوست داشته‌اید این غذای محلی و قدیمی را خودتان در خانه به روشی که مادربزرگ‌ها می‌پختند، طبخ کنید. این غذا یکی از غذاهای سنتی و  ایرانی است که از دیرباز در مناسبت‌های خاص روی سفره ایرانی‌ها قرار می‌گرفت. این غذا در شهرهای مختلف ایران به روش‌های نسبتاً متفاوتی درست می‌شود. شهرهایی مانند مشهد یا شهرهای استان اردبیل این غذا را جزو غذاهای محلی خود می‌دانند. رشته پلو کرمانشاهی هم طرفداران خاص خود را دارد. در این مقاله، با روش پخت انواع رشته پلو اصیل ایرانی آشنا می‌شوید.

رشته پلو تبریزی

رشته پلو تبریزی

مردم در شهرهای آذری‌زبان مانند شهرهای استان اردبیل یا تبریز معمولاً رشته پلو را با مرغ ریش ریش می‌پزند. این غذا مانند هویچ پلو با گوشت مرغ پخته و ریش ریش شده طبخ می‌شود. البته، شما می‌توانید رشته پلو با مرغ تکه ای هم بپزید. رشته پلو مشهدی با ران مرغ طبخ می‌شود. برای پخت رشته پلو با مرغ ابتدا مواد اولیه آن را به ترتیبی که در ادامه می‌خوانید و به تعداد مهمان‌هایتان آماده کنید.

مواد لازم رشته پلو با مرغ برای ۸ نفر

برنج

۶۵۰ گرم

رشته پلویی

۲۶۵ گرم

سینه مرغ

۵۵۰ گرم

پیاز بزرگ

۲ عدد

کره

۱۵۰ گرم

زعفران دم‌کرده

به میزان لازم

کشمش پلویی

۱.۵ پیمانه

زرشک

یک‌دوم پیمانه

نمک و ادویه‌ها شامل زردچوبه، پودر دارچین و فلفل سیاه

به اندازه کافی

در مامانپز ثبتنام کن

طرز تهیه رشته پلو با مرغ

اول از همه، گوشت مرغ را همراه با پیاز، نمک، فلفل، زردچوبه و کره تفت دهید و بپزید. اجازه بدهید گوشت سینه مرغ پخته شده کاملاً خنک شود. سپس، آن را با چنگال ریش ریش کنید. حالا گوشت ریش ریش شده را با کره و پودر دارچین تفت دهید تا کمی سرخ شود. توجه داشته باشید که گوشت مرغ نباید زیاد سرخ شود.

در ادامه، رشته پلویی را به آب در حال جوش که به آن نمک و اندکی روغن اضافه کرده‌اید، بیفزایید. وقتی رشته‌ها کمی نرم شدند، آنها را آبکشی کنید. حالا برنج را در یک قابلمه آب جوش بریزید تا حالت نیم‌پز پیدا کند. سپس، رشته‌های آبکشی شده را به آن اضافه کنید. پس از چند لحظه برنج و رشته را آبکشی کنید. ترکیب برنج و رشته را به روش طبخ پلوی ساده دم کنید.

در مدتی که رشته پلو دم می‌کشد، باید مخلفات لازم برای تزیین آن را آماده کنید. زرشک و کشمش خیس خورده را همراه با کره تفت دهید. در نهایت، رشته پلوی آماده شده را با کشمش، زرشک و گوشت مرغ ریش ریش شده و تفت داده شده تزیین کنید. پیاز داغ فراوان هم به خوشمزه‌تر شدن این غذای اصیل ایرانی کمک می‌کند. نوش جان!

رشته پلو با گوشت قلقلی

رشته پلو با گوشت قلقلی

رشته پلو را می‌توانید با گوشت چرخ‌ کرده ساده یا به شکل کوفته قلقلی در آمده هم بپزید. دستور پخت رشته پلو افغانی که به آن سیمیان پلو نیز گفته می‌شود، به این روش است. طرز تهیه رشته پلو مجلسی با گوشت چرخ‌ کرده یا کوفته قلقلی بسیار ساده است. فقط باید آن را به ترتیبی که توضیح می‌دهیم، بپزید.

مواد لازم رشته پلو با کوفته قلقلی برای ۱۰ نفر

برنج

۶ پیمانه

رشته پلویی

۳۰۰ گرم

گوشت چرخ کرده

۷۰۰ گرم

پیاز بزرگ

۲ عدد

زعفران دم‌کرده

به میزان دل‌خواه

کشمش پلویی

۲ پیمانه

نمک و ادویه‌ها شامل زردچوبه و فلفل سیاه

به اندازه لازم

 

طرز تهیه رشته پلو با گوشت چرخ کرده

برای طبخ این غذا، باید ابتدا رشته پلو را به روشی که قبلاً توضیح دادیم، دم کنید. سپس، گوشت چرخ‌ کرده را با پیاز رنده شده که آب آن را گرفته‌اید، نمک، ادویه و زعفران ترکیب کنید. حالا گوشت و پیاز را خوب ورز دهید و اجازه بدهید برای حدود یک ساعت در یخچال استراحت کند. پس از یک ساعت، آن را به صورت کوفته قلقلی در بیاورید و سرخ کنید. پس از دم کشیدن رشته پلو، آن را با کشمش تفت داده شده، پیاز داغ و کوفته قلقلی تزیین و سرو کنید.

طرز تهیه رشته پلو خالی بدون برنج

هر چند یکی از مواد اولیه اصلی برای طبخ رشته پلو برنج است اما شما می‌توانید این غذا را بدون برنج هم بپزید. برای طبخ این غذا که ظاهر آن کمی به ماکارونی با گوشت چرخ کرده شباهت دارد، از سیب زمینی و رشته پلویی به عنوان مواد اولیه اصلی استفاده می‌شود. طرز تهیه رشته پلو خالی هم بسیار ساده‌تر از آن است که فکر می‌کنید. اول از همه، مواد اولیه این غذا را آماده کنید تا روش پخت آن را برایتان توضیح دهیم.

مواد لازم رشته پلو دونفره بدون برنج

رشته پلویی

یک‌دوم ۱ بسته

سیب زمینی متوسط

۲ عدد

تخم‌ مرغ

۱ عدد

نمک و زردچوبه

به میزان لازم

 

طرز تهیه رشته پلو با سیب زمینی

رشته را درون آب جوش ترکیب شده با روغن، نمک و زردچوبه بریزید و اجازه بدهید تا نرم شود. سپس، آن را آبکشی کنید. حالا سیب زمینی حلقه‌ای خرد شده را کف قابلمه بچینید و روی آن کمی روغن بپاشید تا ته‌دیگ سیب زمینی درست شود. رشته پلویی آبکشی شده را هم روی آن بریزید. حالا رشته پلو را مثل ماکارونی دم کنید. وقتی رشته پلو به این روش آماده شد. تخم مرغ‌ها را نیمرو و در کنار آن سرو کنید.

رشته پلو گیاهی و بدون گوشت

رشته پلو گیاهی و بدون گوشت

رشته پلو تهرانی یک رشته پلو ساده است که بدون گوشت و با خرما و کشمش طبخ می‌شود. البته، رشته پلو اراکی هم به همین روش پخته می‌شود. طرز تهیه رشته پلو ساده با خرما و کشمش به ترتیبی است که در ادامه می‌خوانید.

مواد لازم رشته پلو تهرانی یا اراکی برای ۴ نفر

برنج

۲ پیمانه

رشته پلویی

۱۰۰ گرم

خرمای بدون هسته

۱۰ تا ۱۲ عدد

کشمش پلویی

یک‌دوم پیمانه

پیاز بزرگ

۱ عدد

زعفران دم‌کرده

به میزان دل‌خواه

نمک و ادویه‌ها شامل زردچوبه، فلفل سیاه و پودر دارچین

به میزان لازم

 

طرز تهیه رشته پلو با خرما و کشمش

برای طبخ این نوع رشته پلو، باید ابتدا آن را به روش رشته پلوی ساده دم کنید و روی آن مقداری روغن و زعفران دم‌کرده بریزید. سپس، پیاز را سرخ کنید و به آن پودر دارچین، فلفل سیاه و زردچوبه بیفزایید. وقتی پیاز داغ آماده شد، به آن کشمش خیس خورده و خرمای بدون هسته را اضافه کنید. اجازه بدهید تا خرما و کشمش نرم شوند. در نهایت، رشته پلوی دم کشیده را با این مخلفات تزیین و سرو کنید.

رشته پلو با عدس

رشته پلو با عدس

اگر جزو طرفداران پروپاقرص عدس پلو هستید، پیشنهاد می‌دهیم که این بار آن را با اضافه کردن رشته پلویی بپزید. طرز تهیه رشته پلو با عدس به همان ترتیب طبخ عدس پلو است. برای پخت این غذا باید ابتدا رشته و پلو را به روشی که قبلاً توضیح دادیم، آبکشی کنید. سپس، آن را همراه با عدس نیم‌پز شده دم کنید. رشته پلو با عدس با مرغ ریش ریش شده، کشمش پلویی تفت داده شده و پیاز داغ سرو می‌شود. 

رشته پلو اصفهانی

شهر زواره از استان اصفهان رشته پلوی سنتی و قدیمی خاص خود را دارد. در زمان‌های قدیم، مردم این شهر، رشته را با خمیری که از آرد گندم درست می‌شد، می‌پختند. آنها به رشته برگ می‌گفتند و رشته پلویی که با این نوع رشته آماده می‌شد، پلوچی برگ یا پلو برگ می‌گفتند. پلو برگ زواره‌ای با رشته‌های محلی به همان روش رشته پلوی ساده پخته می‌شود. برای سرو هم آن را با کوفته قلقلی و پیاز داغ تزیین می‌کنند.

رشته پلو کرمانشاهی

رشته پلو کرمانشاهی یکی از ساده‌ترین انواع رشته پلو است. این غذا یک رشته پلوی ساده است که برای طبخ آن فقط از رشته پلویی و برنج استفاده می‌کنند. ویژگی خاص این نوع رشته پلو روغن کرمانشاهی و عطر و طعمی است که این روغن محلی به رشته پلو می‌بخشد.

نکات مهم برای تهیه رشته پلو

تهیه رشته پلو

ادویه رشته پلو

ادویه اصلی رشته پلو اصیل ایرانی پودر دارچین، فلفل سیاه و زردچوبه است. بااین‌حال، اگر به پخت رشته پلو با گوشت چرخ کرده فکر می‌کنید، می‌توانید به آن مقداری سماق هم اضافه کنید.

کلام پایانی

رشته پلو یک غذای خوشمزه و ناهار مجلسی مثل قیمه و قورمه سبزی است. برای پخت رشته پلو می‌توانید از گوشت مرغ، گوشت چرخ‌کرده یا حتی عدس استفاده کنید. در این مقاله، انواع روش‌های پخت رشته پلو را خواندید. شما می‌توانید این غذای خوشمزه ایرانی را طبق یکی از این دستورهای پخت بپزید. نتیجه این آشپزی هر چه که باشد، قطعاً خوشمزه خواهد بود چون سرآشپز شمایید!

سؤالات رایج

رشته پلو غذای کدام شهر است؟

این غذا در شهرهای مختلف ایران مانند تهران، اراک، کرمانشاه، اصفهان، مشهد و شهرهای آذری‌زبان دستور پخت مخصوص خود را دارد.

آیا رشته پلویی چاق کننده است؟

این ماده غذایی از نشاسته تشکیل شده است. بنابراین، زیاده‌روی در خوردن رشته پلو ممکن است شما را دچار اضافه وزن کند.

آیا رشته پلو قند دارد؟

برنج و رشته موجود در این غذا هر دو از کربوهیدرات یا قند درست شده‌اند.

طبع رشته پلویی چیست؟

این غذا طبع گرمی دارد.

با رشته پلو چه خورشتی خوبه؟

این غذا را می‌توان با انواع خورشت‌های ایرانی مثل قیمه و قرمه سبزی سرو کرد.

رشته پلو چند کالری دارد؟

هر ۱۰۰ گرم از این غذا حدود ۲۸۵ کالری دارد.

رشته پلویی چه خواصی دارد؟

این غذای اصیل ایرانی انرژی‌بخش است و انواع ویتامین‌ها از جمله ویتامین‌های گروه ب و ریزمغذی‌هایی مانند آهن، پتاسیم و کلسیم دارد.