اگر از طرفداران انواع غذای ایرانی باشید، بدون شک علاوه بر غذاهایی مانند قیمه، قورمه سبزی و کباب از طعم خورشت فسنجان درست شده از گردو و رب انار نیز لذت میبرید. این غذا که حالا به یکی از مهمترین غذاها در سفره ایرانیها تبدیل شده، در اصل یک غذای شمالی است. در واقع، اگر بخواهید طعم بهترین خورش فسنجون عمرتان را بچشید، باید راهی خانههای مردم شمال ایران شوید. البته، ممکن است در حال حاضر، امکان سفر به شمال ایران را نداشته باشید. در این صورت، اصلاً نگران نباشید زیرا قرار است در این مقاله از مامانپز، دستور پخت انواع خورش فسنجان بهعلاوه تمام ریزهکاریها برای خوشمزه شدن این غذا را بخوانید.
خورشت فسنجان با مرغ

یکی از محبوبترین انواع خورش فسنجان، خورشتی است که با مرغ کامل یا ریش ریش شده درست میشود. خورش فسنجان با مرغ ریش ریش به همان روشی درست میشود که برای طبخ خورشت فسنجان با مرغ به کار میرود، با این تفاوت که شما باید گوشت مرغ را جداگانه بپزید و ریش ریش کنید و بعد از آن در پخت فسنجان استفاده کنید. برای طبخ غذای فسنجون با مرغ ابتدا مواد اولیه آن را آماده کنید. مواد اولیهای که در ادامه میخوانید برای طبخ خورش فسنجان برای ۸ نفر مناسب هستند اما اگر تعداد مهمانان شما بیشتر است باید میزان مواد اولیه را با همین نسبت افزایش دهید. به عنوان مثال، جهت پخت خورش فسنجان برای 50 نفر باید میزان این مواد اولیه را ۶ تا ۷ برابر کنید.
مواد لازم خورش فسنجان برای 8 نفر
|
مرغ |
۸ تکه |
|
مغز گردو |
۶۰۰ گرم |
|
رب انار |
۸ قاشق غذاخوری |
|
شکر |
۳ تا ۴ قاشق غذاخوری |
|
پیاز بزرگ |
۲ عدد |
|
زعفران دمکرده |
۲ قاشق غذاخوری |
|
نمک، فلفل و زردچوبه |
به اندازه کافی |
طرز پخت خورشت فسنجان با مرغ
تکههای مرغ را با نمک و فلفل مزهدار و سرخ کنید. آنها را کنار بگذارید و سراغ مرحله بعدی از طبخ خورش فسنجان بروید. پیاز نگینی خرد شده را همراه با روغن به اندازهای تفت دهید که بلوری شود. سپس، زردچوبه را به آن اضافه کنید. پیاز و زردچوبه باید به اندازهای تفت داده شوند که پیاز رنگ طلایی پیدا کند. پس از آن، نوبت به اضافه کردن مغز گردوی آسیاب شده میرسد. مغز گردو را برای چند دقیقه با پیاز تفت دهید تا بوی خامی آن از بین برود. سپس، رب انار را به آن بیفزایید. رب انار هم باید کمی با سایر مواد تفت داده شود تا رنگ بهتری پیدا کند.
در ادامه، باید تکههای مرغ سرخ شده را به سایر مواد اضافه کنید و همراه با آنها تفت دهید. پس از چند دقیقه تفت دادن ترکیبات خورشت فسنجون به قابلمه چند لیوان آب اضافه کنید. حالا اجازه بدهید تا این خورشت خوشمزه ایرانی با حرارت ملایم بپزد و کاملاً جا بیفتد. در دقایق پایانی هم به آن شکر و زعفران را اضافه کنید تا آماده سرو همراه با پلوی زعفرانی شود.
خورش فسنجان اردک
خورش فسنجان اردک مانند ترشه کباب یک غذای خوشمزه شمالی است. این غذای گیلانی با گوشت تازه اردک یا مرغابی درست میشود و روش طبخ آن با طرز تهیه خورش فسنجان با مرغ هیچ تفاوتی ندارد. تنها نکتهای که در طبخ این غذا با گوشت اردک اهمیت دارد این است که بتوانید بوی زهم گوشت اردک را بگیرید. برای از بین بردن بوی نامطبوع گوشت اردک باید قبل از استفاده از آن در پخت فسنجان، ابتدا آن را خوب بشویید و برای یک ساعت در سرکه، آبلیمو یا ماست بخوابانید. پس از آن نیز باید گوشت اردک را همراه با برگ بو در قابلمهای پر از آب بریزید و برای چند مرتبه بجوشانید و آبکشی کنید.
در نهایت، وقتی گوشت اردک را به نمک و فلفل آغشته و سرخ کنید، خواهید دید که بوی زهم آن از بین رفته است.
خورشت فسنجان با گوشت

در طرز تهیه فسنجون اصیل از گوشت مرغ یا اردک استفاده میشود اما شما میتوانید این غذا را با گوشت قرمز تکهای یا چرخکرده هم بپزید. البته، طبخ این غذا با گوشت تکهای کمتر رواج دارد و خورشت فسنجان با گوشت قلقلی یکی از محبوبترین غذاهای ایرانی برای ناهار است. برای طبخ این خورش ابتدا مواد اولیه آن را به ترتیبی که در ادامه میخوانید، آماده کنید.
مواد لازم خورش فسنجان با گوشت برای 10 نفر
|
گوشت چرخکرده |
۱ کیلوگرم |
|
مغز گردو |
۸۰۰ گرم |
|
رب انار |
۱۰ قاشق غذاخوری |
|
شکر |
۵ تا ۶ قاشق غذاخوری |
|
پیاز بزرگ |
۳ عدد |
|
زعفران دمکرده |
۵ قاشق غذاخوری |
|
نمک، فلفل و زردچوبه |
به اندازه کافی |
طرز تهیه خورشت فسنجون با گوشت قلقلی
مغز گردوی آسیاب شده را در قابلمه بریزید و برای چند دقیقه تفت دهید تا فقط کمی گرم شود. پس از آن چند لیوان آب سرد به آن بیفزایید. حالا رب انار را به قابلمه اضافه کنید و اجازه بدهید تا مغز گردو با حرارت ملایم بپزد.
در مرحله بعدی، گوشت چرخکرده را با پیاز، نمک، فلفل و زردچوبه ترکیب کنید و به صورت کوفته قلقلی در بیاورید. این کوفته قلقلیها باید درون تابه سرخ شوند. در نهایت و پس از اینکه خورش به غلظت لازم رسید، کوفته قلقلیها را همراه با شکر و زعفران به آن بیفزایید. بعد از اضافه کردن کوفته قلقلیها باید حدود ۲۰ دقیقه صبر کنید تا خورش فسنجان خوب جا بیفتد.
اگر به طبخ خورش فسنجان با گوشت تکهای فکر میکنید باید آن را مانند خورش فسنجان با مرغ بپزید، با این تفاوت که به جای گوشت مرغ از گوشت قرمزی که در اندازه خورشتی خرد شده استفاده میشود.
خورش فسنجان با تن ماهی
شاید به نظرتان عجیب برسد اما خورش فسنجان را میتوانید با تن ماهی هم بپزید. برای طبخ خورش فسنجان باید ابتدا خورش فسنجان را به روشی که در دستور پخت خورش فسنجان با گوشت قلقلی توضیح دادیم، بپزید و در دقایق پایانی تن ماهی که قبلاً روغن آن را جدا کردهاید، به قابلمه اضافه کنید.
این روش پخت فسنجان اغلب جایگزین دستور پخت خورش فسنجان ماهی میشود. خورش فسنجان ماهی نیز به همین روش درست میشود، با این تفاوت که ماهی سفید را مزهدار و سرخ میکنند و به جای تن ماهی به قابلمه خورش اضافه میکنند. اگر به طعم ماهی همراه با مغز گردو و رب انار علاقه دارید، بدون شک طبخ خورش فسنجان ماهی معقولانهتر خواهد بود!
خورش فسنجان با هویج

اگر به پختن یک خورش فسنجان خوشمزه با لعاب فراوان فکر میکنید، استفاده از هویج رنده شده را پیشنهاد میدهیم. هویجی که در طبخ این غذا به کار میرود، هیچ طعم و عطر خاصی به آن اضافه نمیکند اما میتواند یک خورش فسنجان با مرغ یا کوفته قلقلی را به یک خورشت لعابدار و فوقالعاده تبدیل کند.
خورش فسنجان با کدو حلوایی
معمولاً در فصل زمستان که بازار کدو حلوایی تازه داغ میشود، از آن برای لعابدار کردن خورش فسنجان با مرغ استفاده میکنند. کافیست به خورش فسنجان با مرغ مقداری پوره کدو حلوایی آبپز شده اضافه کنید تا طعم و ظاهر جذاب این فسنجان شما را شگفتزده کند.
خورش فسنجان با کره بادام زمینی
با اینکه طعم خورشت فسنجان معمولاً ما را به یاد مغز گردو و طعم خاص این مغز خوراکی میندازد اما شما میتوانید برای طبخ خورشت فسنجان از بادام زمینی هم استفاده کنید. پوست بادام زمینی را جدا کنید و آن را برای حدود ۱۵ دقیقه روی حرارت به تنهایی تفت دهید. پس از بو دادن بادام زمینی آن را همراه با مغز گردو درون دستگاه آسیاب خانگی بریزید تا یک پودر فوقالعاده برای خورش فسنجان درست شود. طرز تهیه خورش فسنجان با بادام زمینی و مغز گردو با روشهایی که تا اینجا توضیح دادیم، هیچ تفاوتی ندارد. شما میتوانید این غذا را با گوشت مرغ یا اردک، گوشت قرمز تکهای یا کوفته قلقلی بپزید و از طعم آن لذت ببرید.
خورش فسنجان با کنجد

فسنجان کنجد نوعی خورشت فسنجان خوشمزه است که دستور پخت سادهای دارد.
مواد لازم خورش فسنجان کنجد برای ۴ نفر
|
گوشت چرخکرده |
۴۰۰ گرم |
|
پیاز متوسط |
۲ عدد |
|
کنجد |
۱ پیمانه |
|
کدو حلوایی پوره شده و آبپز |
۲ تکه |
|
هویج رنده شده |
۲ عدد |
|
رب انار |
۲ قاشق غذاخوری |
|
نمک، فلفل، پودر دارچین و زردچوبه |
به اندازه کافی |
طرز تهیه فسنجان شمالی با کنجد
برای تهیه خورش فسنجان با کنجد باید ابتدا کنجد را تفت دهید و آسیاب کنید. سپس، پیاز نگینی خرد شده را تفت دهید تا سبک و بلوری شود. در ادامه، کنجد را همراه با نمک و ادویهها به آن اضافه کنید. کمی کنجد و پیاز را تفت دهید. بعد از آن، پوره کدو حلوایی و هویج رنده شده را به آن بیفزایید. بعد از کمی تفت دادن این ترکیبات هم رب انار و در نهایت، چند لیوان آب اضافه کنید. اجازه بدهید تا خورش فسنجان خوب جا بیفتد. در نهایت، کوفته قلقلیهایی که به روشی که قبلاً توضیح دادیم، سرخ کردهاید را به آن اضافه کنید. پس از حدود نیم ساعت دیگر، خورش فسنجان آماده است. نوش جان!
ترفندهای خوشمزگی خورشت فسنجان

- برای طبخ یک خورش فسنجان ترش میتوانید از زرشک و رب انار ترش استفاده کنید.
- حتی اگر خورشت فسنجان را با طعم ترش میپسندید هم باید به آن مقداری شکر اضافه کنید تا آن را خوشمزهتر کند.
- برای اینکه مغز گردو روغن بیشتری بیندازد، پس از تفت دادن به آن مقداری یخ اضافه کنید.
- اگر خورش فسنجان تلخ شد به آن کمی شکر اضافه کنید.
- اگر مغز گردو به اندازه کافی به کار نبرید و آن را به اندازهای که گفتیم تفت ندهید، ممکن است خورش غلظت لازم را نداشته باشد. در این صورت، باید مرغ یا کوفته قلقلی را از خورش جدا کنید و اجازه بدهید آب آن تبخیر و غلیظ شود. سپس، دوباره این مواد را داخل قابلمه بریزید.
کلام آخر
خورش فسنجان یکی از غذاهای قدیمی ایرانی است که طرفداران بسیاری دارد. این غذای ایرانی را میتوانید به یکی از روشهایی که توضیح دادیم، بپزید. اگر هم برای این کار فرصت کافی ندارید، میتوانید خورش فسنجان با کوفته قلقلی یا مرغ را از مامانپز با دستپخت مامان منیر سفارش بدهید.
سوالات رایج
خاستگاه خورش فسنجان کجاست؟
گیلان.
خواص خورش فسنجان چیست؟
این غذا سرشار از ویتامینها و مواد معدنی مانند آهن و پتاسیم است و مصرف آن به سلامت قلب و عروق و کاهش تنشهای عصبی کمک میکند.
خورش فسنجان تا چند روز در یخچال میماند؟
۳ تا ۴ روز اما بهتر است این غذا تا ۲۴ ساعت پس از پخت مصرف کنید.
ادویه خورشت فسنجان چیست؟
زردچوبه، فلفل سیاه، زعفران و در صورت تمایل پودر دارچین.
خورشت فسنجان چقدر کالری دارد؟
هر ۱۰۰ گرم از این غذا حدود ۳۲۹ کالری دارد.
چگونه خورشت فسنجان را غلیظ کنیم؟
برای غلیظ شدن فسنجان میتوانید به آن هویج یا کدو حلوایی اضافه کنید.

