وقتی از انواع غذای ماه رمضان صحبت میکنید، چه تصویری در ذهن شما تداعی میشود؟ احتمالاً به سفرهای از غذاهای رنگارنگ فکر میکنید اما اگر کمی به این تصویر ذهنی دقت داشته باشید، متوجه میشوید که نمیتوانید سفره افطار یا سحر را بدون زولبیا و بامیه تصور کنید. بله، این شیرینیهای خوشمزه حالا به بخشی جداییناپذیر از سفره ماه رمضان در وقت افطار یا سحر تبدیل شدهاند. برای اینکه از سلامت این شیرینیها مطمئن باشید، میتوانید خودتان در خانه آنها را درست کنید. در این مطلب از مامانپز، طرز تهیه زولبیا و بامیه خانگی با طعم بازاری را میخوانید.
طرز تهیه زولبیا با نشاسته و ماست

زولبیا و بامیه جزو شیرینیهای سنتی ایرانی هستند که معمولاً در کنار غذای افطار سرو میشوند. درست کردن زولبیا و بامیه خانگی بسیار ساده است. شما باید هر یک از این دسرهای ایرانی را جداگانه آماده کنید و همراه با یکدیگر در شربت بار بریزید تا آماده سرو شوند. اول از همه، طرز تهیه زولبیا با نشاسته، ماست و آرد گندم را میخوانید. در ادامه، درباره طرز تهیه شربت زولبیا و بامیه نیز توضیح خواهیم داد.
مواد لازم برای تهیه زولبیا برای ۲ نفر
|
نشاسته گل |
یکدوم لیوان |
|
ماست |
یکدوم لیوان |
|
بکینگ پودر یا پودر خمیر مایه |
یکدوم قاشق چایخوری |
|
آرد سفید گندم |
یکدوم قاشق غذاخوری |
|
زعفران دمکرده |
یکدوم قاشق غذاخوری |
|
شربت بار یا شربت زولبیا و بامیه |
۱ لیوان |
مرحله اول: مخلوط کردن ترکیبات زولبیا با یکدیگر
اول از همه، ماست را با نشاسته ترکیب کنید و اجازه بدهید تا نشاسته کاملاً در ماست حل شود. سپس، آرد را همراه با بکینگ پودر یا پودر خمیر مایه الک کنید و به این ترکیبات بیفزایید. در آخر، نوبت به زعفران دمکرده میرسد. زعفران را با سایر مواد ترکیب کنید و اجازه بدهید تا مایه زولبیا برای ۱ ساعت در فضای آشپزخانه استراحت کند. وقتی روی مایه زولبیا حبابهای ریزی تشکیل شد، میتوانید از آن برای درست کردن زولبیا استفاده کنید.
مرحله دوم از طرز تهیه زولبیا با آرد گندم
در دومین مرحله از طرز تهیه زولبیا، باید مایه آماده شده را درون قیف قنادی بریزید. اگر هم این قیف را در خانه ندارید، میتوانید از بطری سس که خالی شده، استفاده کنید. تابهای گود را از روغن پر کنید و اجازه بدهید تا روغن آن کاملاً داغ شود. قبل از ریختن مایه زولبیا درون این روغن، چند قطره از آن را برای بررسی داغ شدن روغن درون تابه بریزید. در صورتی که این مایه بلافاصله پف کرد و به سطح روغن آمد، میتوانید کار خود را شروع کنید. با احتیاط مقداری از مایه زولبیا را به صورت مارپیچی درون روغن بریزید. صبر کنید تا تمام بخشهای زولبیا سرخ شوند.
مرحله آخر از طرز تهیه زولبیا بازاری
پس از سرخ شدن زولبیا، آن را از روغن خارج کرده، روغن اضافی آن را بگیرید و درون شربت زولبیا و بامیه بریزید. پس از چند دقیقه، زولبیا را از این شربت خارج کنید، شربت اضافی آن را با صافی بگیرید و آن را به صورت دلخواه تزیین کنید.
طرز تهیه بامیه عربی

بامیه در واقع نوعی شیرینی عربی است که در کنار انواع غذای عربی سرو میشود. برای تهیه این شیرینی، در مقایسه با زولبیا به مواد اولیه بیشتری نیاز دارید.
مواد لازم برای تهیه بامیه برای ۲ نفر
|
آرد مخصوص شیرینیپزی |
۱ لیوان |
|
بکینگ پودر |
۱ قاشق مرباخوری |
|
شکر |
یکدوم قاشق چایخوری |
|
آب ولرم |
یکچهارم لیوان |
|
تخم مرغ |
۱ عدد |
|
کره |
۶۰ گرم |
|
وانیل |
یکچهار قاشق چایخوری |
|
شربت بار یا شربت زولبیا و بامیه |
۱ لیوان |
|
زعفران دمکرده |
یکدوم قاشق چایخوری |
مرحله اول از طرز تهیه بامیه خانگی آسان
آب و شکر را درون ظرفی روی حرارت ترکیب کنید. اجازه بدهید تا شکر در آب خوب حل شود. سپس، کره را به آن بیفزایید. بعد از اینکه آب به نقطه جوش رسید، آرد را به آن اضافه کنید. حالا آن را آنقدر هم بزنید تا حالت خمیری پیدا کند. این خمیر را با لیسک آنقدر هم بزنید تا به خمیری لطیف و یکدست تبدیل شود. به این کار اصطلاحاً داغ زدن میگویند. خمیری که داغ زدهاید را درون کاسه بگذارید تا خوب خنک شود.
مرحله دوم: آماده کردن مایه بامیه
وقتی خمیر بامیه کاملاً خنک شد، تخم مرغ را به آن بیفزایید. پس از آن، نوبت به وانیل، بکینگ پودر و زعفران میرسد. این ترکیبات را باید با همزن برقی آنقدر هم بزنید تا به مایهای خمیری تبدیل شوند.
مرحله سوم: سرخ کردن بامیه
خمیر بامیه را درون قیف شیرینیپزی با ماسوره ستارهای بریزید. وقتی روغن به روشی که در طرز تهیه زولبیا توضیح دادیم، آن را ابتدا امتحان کنید. سپس، بامیه را به اندازه دلخواه درون روغن بریزید و اجازه بدهید تا این شیرینی با حرارت ملایم خوب سرخ و مغزپخت شود.
در آخر، بامیههای سرخ شده را درون شربت بار بریزید. پس از چند دقیقه، آنها را از شربت خارج کرده و روی صافی بگذارید تا شربت اضافی آنها کاملاً گرفته شود.
طرز تهیه زولبیا بامیه افغانی

به زولبیا افغانی جلبی گفته میشود. این نوع زولبیا را بدون استفاده از پودر خمیر مایه درست میکنند. روش سرخ کردن این زولبیا به همان ترتیبی است که در طرز تهیه زولبیا بامیه خوشمزه توضیح دادیم اما مایه آن با مواد اولیه و ترکیباتی نسبتاً متفاوتی آماده میشود. برای درست کردن مایه این زولبیا به ازای هر لیوان آرد، یکسوم لیوان نشاسته ذرت، دوسوم لیوان آب و یکسوم لیوان ماست به کار میرود.
طرز تهیه زولبیا و بامیه رژیمی
شاید درست کردن بامیه و زولبیا رژیمی چندان منطقی نباشد زیرا این شیرینیها معمولاً کالری فراوانی دارند. بااینحال، میتوانید این شیرینیها را با چربی و شیرینی کمتر درست کنید تا مناسب سرو در کنار غذای سحری یا افطاری باشند. طرز تهیه زولبیا بامیه آسان رژیمی با روش پخت این شیرینیها به روش عادی تفاوتی ندارد. تنها کاری که باید بکنید این است که از عسل به جای شکر در تهیه مایه این شیرینیها استفاده کنید. برای تهیه شربت زولبیا و بامیه رژیمی هم باید عسل را با مقداری آب گرم کمی رقیق کنید.
طرز تهیه شربت زولبیا و بامیه
اگر به درست کردن این شیرینیها به شکل بازاری فکر میکنید، باید در کنار مواد لازم برای تهیه زولبیا و بامیه حرفهای، از شربت بار نیز استفاده کنید. شربت زولبیا و بامیه که در شیرینیپزی به آن شربت بار گفته میشود، دستور تهیهای بسیار آسان دارد.
مواد لازم شربت بار
|
آب |
۱.۵ لیوان |
|
شکر |
۲ لیوان |
|
گلاب |
یکچهارم لیوان |
|
آبلیمو یا جوهر لیمو |
نصف قاشق چایخوری |
|
زعفران دمکرده |
به میزان کافی |
روش تهیه شربت زولبیا و بامیه
مهمترین بخش از دستور تهیه شربت بار توجه به نسبت مواد اولیه آن است. سایر مراحل آماده کردن این شربت اصلاً دشوار نیست. آب و شکر را با هم ترکیب کنید و روی حرارت ملایم آنقدر هم بزنید تا کمی غلیظ شود. در آخر، زعفران دمکرده، آبلیمو و گلاب را اضافه کنید. دقت داشته باشید که این شربت بسیار غلیظ نشود زیرا پس از سرد شدن خود به خود کمی غلیظتر خواهد شد.
نکات طرز تهیه زولبیا و بامیه

- شربت زولبیا و بامیه باید ولرم باشد تا بهتر جذب این شیرینیها شود.
- زولبیا و بامیه را باید با حرارت ملایم سرخ کنید.
- مایه زولبیا نباید چندان سفت یا زیاد شل باشد.
- روغن جامد را میتوانید جایگزین کره کنید.
- زولبیا و بامیه را بلافاصله پس از آماده شدن روی یکدیگر نچینید. این کار باعث نرم شدن این شیرینیها میشود.
کلام آخر
اگر هوس یک شیرینی خانگی کردهاید، میتوانید از آموزش درست کردن زولبیا و بامیه که در این مطلب خواندید، کمک بگیرید. این شیرینیهای خوشمزه میتوانند سفره افطار شما را رنگینتر کنند.
سؤالات رایج
کالری زولبیا و بامیه چقدر است؟
هر ۱۰۰ گرم زولبیا ۴۵۰ و هر ۱ بامیه حدود ۸۰ کالری دارد.
مصرف بیش از اندازه زولبیا بامیه چه ضرری دارد؟
مصرف بیش از حد این شیرینیها باعث افزایش غلظت خون، اضافه وزن و برخی مشکلات گوارشی میشود.
برای ترد شدن زولبیا و بامیه چه کار باید کرد؟
غلظت شربت بار باید در آخر به اندازه عسل باشد تا این شیرینیها تردتر شوند.
روش نگهداری زولبیا و بامیه چگونه است؟
این شیرینیها را باید در مکانی خشک و خنک مثل ظرف دربسته داخل یخچال نگهداری کنید.

