با شروع ماه رمضان، احتمالاً فهرستی از انواع غذای ماه رمضان تهیه می‌کنید اما همه این غذاها پلویی نیستند. بخش مهمی از غذاهای ماه رمضان به‌ویژه برای افطار را غذاهای نونی تشکیل می‌دهند اما کدام غذای نونی برای رمضان مناسب است؟ در این مطلب از مامان‌پز، بهترین غذاهایی که می‌توانید در ماه رمضان، همراه با نان نوش جان کنید را معرفی می‌کنیم.

۱. آش شله قلمکار

آش شله قلمکار

اگر برای افطار یا سحر به فکر یک غذای مقوی و خوشمزه هستید، آش شله قلمکار اولین پیشنهاد ما به شما است. این آش سنتی ایرانی از گذشته پای ثابت مراسم‌های مذهبی بوده و مهمانی‌های ماه رمضان نیز استثنا نیست.

برای طبخ این آش ایرانی، باید گوشت را همراه با پیاز بپزید. سپس، لوبیا چیتی، نخود، لوبیا قرمز، لوبیا سفید و گندم پوست کنده بیفزایید. اجازه بدهید تا حبوبات نیم‌پز شوند. بعد از آن، عدس و برنج نیم‌دانه خیس خورده را اضافه کنید. بعد از پخته شدن حبوبات و برنج، آش را از صافی عبور دهید و این ترکیبات را با گوشت‌کوب برقی بکوبید. در آخر، ترکیبات کوبیده شده را دوباره همراه با آب آش درون قابلمه بریزید و اجازه بدهید تا آش خوب جا بیفتد.

در مامانپز ثبتنام کن

۲. حلیم

در ذهن بیشتر ما ایرانی‌ها حلیم گندم همیشه یادآور صبحانه روزهای تعطیل یا غذای افطار ماه رمضان است. شما می‌توانید این غذای سبک و مقوی را خودتان به‌راحتی در خانه بپزید. برای این کار باید گندم پوست کنده را به مدت چند ساعت خیس کنید و بعد از آن، بپزید. گوشت هم باید همراه با پیاز، نمک و ادویه‌ها پخته شود. گندم مغزپخت شده را از صافی فلزی عبور دهید و همراه با گوشت پخته و ریش ریش شده درون قابلمه بریزید. در نهایت، اجازه بدهید تا حلیم با حرارت ملایم کاملاً بپزد.

۳. کتلت مرغ

کتلت مرغ غذایی سالم برای افطار است. اگر به هر دلیلی نمی‌توانید گوشت قرمز میل کنید، این نوع کتلت خوشمزه را به شما پیشنهاد می‌دهیم. برای درست کردن مایه کتلت مرغ، باید گوشت چرخ کرده مرغ را همراه با سیب زمینی رنده شده که آب آن گرفته شده، پیاز، سیر، نان تست خرد شده، تخم مرغ، گشنیز و جعفری خرد شده، نمک، فلفل، زردچوبه و زعفران دم‌کرده ورز بدهید. در نهایت، این غذا با گوشت چرخ کرده مرغ را مثل همه کوکوها و کتلت‌ها سرخ کنید.

۴. شامی یا کتلت گوشت

شامی یا کتلت گوشت

کتلت گوشت یا شامی می‌تواند غذای جذابی برای وقت افطار باشد. فقط تصور کنید که پس از یک روز روزه‌داری، کتلت با نان و سبزی خوردن تازه روبه‌رویتان باشد. حتی فکر کردن به این منظره نیز می‌تواند هیجان‌انگیز باشد. برای درست کردن مایه کتلت گوشت، باید گوشت چرخ کرده را همراه با سیب‌ زمینی و پیاز رنده شده که آب آنها گرفته شده، آرد سوخاری، تخم مرغ، سبزی معطر خشک شده، نمک، فلفل و زردچوبه ورز بدهید. بعد از حدود نیم ساعت، این مایه را سرخ کنید. برای خوشمزه‌تر شدن این غذا با گوشت چرخ کرده، می‌توانید به آن مقداری آرد نخودچی نیز اضافه کنید.

۵. کوفته تبریزی

مردم آذری‌زبان در مناسبت‌های خاص مثل ماه رمضان، کوفته مخصوص خود را میل می‌کنند. البته، در حال حاضر، کوفته تبریزی فقط غذای محبوب مردم تبریز یا ارومیه نیست و همه آن را دوست دارند.

برای درست کردن مایه این کوفته، باید گوشت چرخ کرده را همراه با پیاز رنده شده که آب آن را گرفته‌اید، لپه و برنج پخته شده و تخم مرغ ورز دهید. سپس، به اندازه یک لیموی بزرگ از آن بردارید و با تخم مرغ آب‌پز، آلو بخار، مغز گردو و زرشک پر کنید. کوفته‌های آماده شده را درون قابلمه حاوی پیاز داغ، رب گوجه فرنگی تفت داده شده و مقداری آب بچینید، طوری که نیمی از آنها درون سس باشد. در نهایت، صبر کنید تا کوفته با حرارت ملایم بپزد و آماده سرو شود.

۶. حلیم بادمجان

حلیم بادمجان یک غذای نونی برای رمضان در شهر اصفهان است. این غذای محلی خوشمزه، خوراکی کامل برای افطار یا سحر به شمار می‌رود.

برای طبخ حلیم بادمجان باید گوشت را همراه با پیاز بپزید و ریش ریش کنید. سپس، آن را همراه با بادمجان سرخ شده بکوبید. به این ترکیبات برنج پخته شده، کشک، آب گوشت و نمک بیفزایید. در نهایت، این غذا را با پیاز داغ و نعنا داغ تزیین کنید.

۷. عدسی

اگر به فکر طبخ یک غذای کامل و سبک برای افطار هستید، به شما عدسی را پیشنهاد می‌دهیم. برای درست کردن عدسی، عدس را همراه با آرد تفت داده شده، سیب زمینی خرد شده، پیاز داغ و مقداری آب بپزید و اجازه دهید تا آب آن کاملاً غلیظ شود. بعد از آن، می‌توانید این غذا را با نان تازه نوش جان کنید.

۸. یتیمچه

راتاتویی ایرانی‌ها دستور پخت بسیار ساده‌ای دارد و می‌تواند بهترین غذای افطاری شما باشد. برای طبخ این غذای خوشمزه باید سیر و پیاز را تفت دهید و به آن بادمجان که تلخی آن را گرفته‌اید، همراه با فلفل دلمه‌ای اضافه کنید. در ادامه، به آن رب گوجه فرنگی و گوجه فرنگی خرد شده بیفزایید. در آخر، به آن سیب زمینی خرد شده و آب اضافه کنید و صبر کنید تا این خوراک خوب جا بیفتد.

۹. دیماج

دویماج یا دیماج غذای سبک آذری‌زبان‌‌ها برای عصرانه است اما معمولاً به عنوان پیش غذا در وقت افطار نیز سرو می‌شود. برای درست کردن این غذای سبک، پیاز تفت داده شده را با زردچوبه و نعنا خشک ترکیب می‌کنند. سپس، اجازه می‌دهند تا خنک شود و به آن سبزی خوردن و نان خشک خرد شده میفزایند. پس از آن، نوبت به پنیر رنده شده، مغز گردوی خرد شده و دوغ می‌رسد. خمیر به دست آمده را به شکل کوفته قلقلی‌های کوچکی در بیاورید تا آماده سرو شود.

۱۰. کوکو سبزی

کوکو سبزی

کوکو سبزی یک غذای نونی سریع برای افطار است. این کوکوی سبک و خوشمزه در عرض نیم ساعت آماده سرو می‌شود. برای درست کردن مایه این کوکو باید سبزی کوکویی خرد شده را با تخم مرغ، نمک، آرد سفید، مغز گردوی خرد شده و زرشک خیس خرده ترکیب کنید. در آخر، می‌توانید این مایه را به صورت کوکوهای کوچک سرخ کنید یا همه مایه را درون تابه بریزید و سرخ کنید.

۱۱. کشک بادمجان

امکان ندارد که جزو عاشقان بادمجان باشید اما به کشک بادمجان علاقه‌ای نداشته باشید. این غذای سنتی ایرانی همیشه در مراسم‌ها و مهمانی‌ها به مناسبت‌های مختلف سرو می‌شود. مهمانی‌های ماه رمضان نیز از این قاعده مستثنی نیستند.

برای درست کردن این افطاری خوشمزه و سبک، باید بادمجان را سرخ یا کبابی کنید. سپس، همراه با مغز گردوی خرد شده بکوبید و درون قابلمه‌ای مناسب بریزید. بعد از حدود ۱۰ دقیقه هم کشک رقیق شده با آب را به آن اضافه کنید. در نهایت، پیاز داغ و نعنا داغ درست کرده و مقداری از آن را درون قابلمه کشک بادمجان بریزید. باقیمانده آن را نیز برای تزیین بعد از جا افتادن کشک بادمجان نگه دارید.

۱۲. خوراک لوبیا

خوراک لوبیا به تنهایی یا در کنار سایر غذاها، می‌تواند یک افطاری یا سحری سبک و مقوی برای شما باشد. لوبیا چیتی موجود در این غذا بیشتر ویتامین‌ها و مواد مغذی مورد نیاز بدن شما در طول ماه رمضان را تأمین می‌کنند. طبخ خوراک لوبیا نیز بسیار ساده است. لوبیا چیتی خیس خورده را همراه با پیاز تفت داده شده و رب گوجه فرنگی کمی تفت دهید. سپس، به آن چند لیوان آب اضافه کنید و اجازه بدهید تا خوراک با حرارت ملایم خوب جا بیفتد. برای بیشتر شدن لعاب این خوراک، می‌توانید هنگام طبخ به آن چند تکه سیب‌ زمینی نیز بیفزایید.

۱۳. سالاد الویه

سالاد الویه

سالاد الویه روسی حالا با دستورپخت ایرانی‌ها به یکی از غذاهای متداول در مناسبت‌های مختلف از جمله ماه رمضان تبدیل شده است. این سالاد را می‌توانید به هر روشی که می‌پسندید، آماده و سرو کنید. بااین‌حال، برای درست کردن سالاد الویه معمولی باید سیب زمینی و تخم مرغ آبپز و رنده شده را با سینه مرغ پخته و ریش ریش شده، نخود فرنگی آبپز، خیارشور خرد شده و هویج رنده شده ترکیب کنید. در آخر نیز به آن مقداری آبلیمو، سس مایونز و نمک بیفزایید. بعد از یک ساعت استراحت در یخچال، می‌توانید این سالاد را سرو کنید.

۱۴. واویشکا

در صورتی که به تهیه یک غذای افطاری نونی فکر می‌کنید که در آن گوشت به کار رفته باشد، واویشکا می‌تواند یکی دیگر از گزینه‌های شما باشد. این غذای گیلانی با گوشت چرخ کرده قرمز، مرغ و حتی بوقلمون پخته می‌شود و طرفداران بسیاری دارد.

برای درست کردن این غذای شمالی باید پیاز نگینی خرد شده را تفت دهید. پس از اینکه پیاز سبک و بلوری شد، نمک، فلفل و زردچوبه را به آن اضافه کنید. بعد از چند دقیقه نیز نوبت به گوشت چرخ کرده می‌رسد. وقتی گوشت کاملاً سرخ شد، گوجه فرنگی خرد شده را به آن بیفزایید. صبر کنید تا آب گوجه فرنگی کاملاً تبخیر شود. سپس، واویشکا را با نان تازه سرو کنید.

۱۵. دلمه فلفل و بادمجان

دلمه فلفل و بادمجان با رنگ‌های متنوعی که دارد، می‌تواند به یکی از جذاب‌ترین غذاهای سفره افطاری شما تبدیل شود. برای درست کردن این غذای سنتی و اشتهابرانگیز باید ابتدا درون بادمجانی و فلفل دلمه‌ای را خالی کنید. تلخی بادمجان نیز باید گرفته شود. پس از آن، نوبت به طبخ مواد داخل دلمه‌ها می‌رسد.

پیاز تفت داده شده را با نمک، فلفل، زردچوبه و گوشت چرخ کرده ترکیب کنید. بعد از اینکه گوشت تغییر رنگ داد، لپه و برنج نیم دانه نیم‌پز شده را به آن اضافه کنید. پس از چند دقیقه نیز نوبت به سبزی دلمه و رب گوجه فرنگی می‌رسد. این ترکیبات باید خنک شده و درون بادمجان‌ها و فلفل‌ها ریخته شوند. در نهایت، کلاهک بادمجان‌ها و فلفل‌ها را روی آنها بگذارید و صبر کنید تا دلمه‌ها در سس مخصوص بپزند. این سس را هم می‌توانید با پیاز تفت داده شده همراه با پوره گوجه فرنگی و آب درست کنید. دلمه بادمجان هم درون قابلمه و هم داخل فر آماده می‌شود.  

۱۶. آش رشته

آش رشته

این آش شناسنامه‌دار ایرانی را در بیشتر نقاط جهان می‌شناسند. آش رشته مشهور در ایران در هر مناسبتی که فکرش را بکنید، سرو می‌شود؛ از عید نوروز و چهارشنبه سوری گرفته تا روزهای سرد پاییز و زمستان. حتی در مناسبت‌های مذهبی مثل عزاداری‌های عاشورا و تاسوعا یا افطاری‌های ماه رمضان نیز همیشه آش رشته پای ثابت سفره‌ها است.

برای طبخ این آش پرطرفدار باید لوبیا و نخود خیس خورده را نیم‌پز کنید. سپس، عدس را به آن بیفزایید. بعد از آن، نوبت به سبزی آش خرد شده می‌رسد. وقتی سبزی کاملاً پخته شد نیز باید رشته آشی را اضافه کنید. اگر بعد از آن، احساس کردید که لعاب آش کم شده، مقداری آرد سفید حل شده در آب به آن بیفزایید. در نهایت، وقتی آش رشته خوب جا افتاد، آن را با پیاز داغ، نعنا داغ و کشک تزیین کنید.

۱۷. دلمه برگ مو

دلمه برگ مو معمولاً به عنوان یک غذای تابستانی سرو می‌شود اما با وجود برگ موی بلانچ شده یا کنسروی، می‌توانید این غذا را در هر موقع از سال بپزید. ماه رمضان نیز یکی از مواقعی است که در آن دلمه برگ مو به عنوان غذای افطاری سرو می‌شود.

برای پختن دلمه، باید ابتدا مواد داخل آن را به ترتیبی که در دستورپخت دلمه بادمجان و فلفل توضیح دادیم، آماده کنید. سپس، این ترکیبات را لابه‌لای برگ مو بپیچید و دلمه‌ها را یکی یکی درون قابلمه بچینید. روی دلمه‌ها مقداری سرکه و شکر ترکیب شده بریزید و اجازه بدهید تا دلمه با حرارت ملایم مغزپخت شود.

۱۸. انواع کباب

انواع کباب می‌تواند غذای نونی خوشمزه برای افطار باشد. از کباب کوبیده گرفته تا جوجه کباب، کباب برگ یا حتی شیشلیک، هر یک این قابلیت را دارند که همراه با نان و سبزی خوردن تازه به غذای مهمانی شما تبدیل شوند. کباب‌های ایرانی نه تنها در کشور ما، بلکه در تمام دنیا طرفداران بسیاری دارند و هر مهمانی از تماشای منظره کباب و نان سنگک تازه روی سفره افطار به وجد خواهد آمد.

۱۹. آش جو

آش جو غذایی سبک و پرخاصیت برای ماه رمضان است. این غذا را می‌توانید هنگام افطار یا سحر میل کنید. برای طبخ آش جو باید جو خیس خورده را با آب بپزید. وقتی نیم‌پز شد، نخود، لوبیا قرمز و لوبیا چیتی را به آن بیفزایید. بعد از نیم‌پز شدن این حبوبات نیز نوبت به عدس می‌رسد. در آخر، سبزی آش را به آن بیفزایید و اجازه بدهید تا آش خوب جا بیفتد.

۲۰. تاس کباب

تاس کباب می‌تواند یک غذای سحری مناسب برای روزهای ماه رمضان باشد. این غذای سنتی با ترکیبات مقوی، شما را تا زمان افطار سیر نگه می‌دارد و تمام مواد مغذی مورد نیاز بدن شما در ماه رمضان را تأمین می‌کند.

برای درست کردن تاس کباب اصیل ایرانی باید پیاز حلقه‌ای خرد شده را درون تابه بچینید. سپس، روی آن به ترتیب گوشت خرد شده، سیر، هویج، گوجه فرنگی و سیب زمینی خرد شده بچینید. در آخر نیز رب گوجه فرنگی تفت داده شده، آبغوره و زعفران دم‌کرده را به آن اضافه کنید. این ترکیبات بدون آب و با آب داخل خود پخته می‌شوند. تاس کباب را می‌توانید با نان تازه نوش جان کنید.

۲۱. حمص

حمص

اگر برای مهمانی افطار به سرو یک پیش غذای متفاوت فکر می‌کنید، حمص می‌تواند انتخاب خوبی باشد. این غذای عربی به راحتی آماده می‌شود. برای تهیه حمص یا هوموس لبنانی باید ارده و آبلیمو را درون مخلوط‌کن بریزید تا ترکیب کاملاً یکدستی درست شود. سپس، به آن روغن زیتون، سیر له شده، زیره، نمک و نخود پخته بدون پوست بیفزایید. در نهایت نیز چند تکه یخ درون مخلوط‌کن بریزید تا حمص آماده سرو شود.

۲۲. کباب تابه‌ای

کباب تابه‌ای انتخاب دیگری است که می‌توانید به عنوان غذا برای افطاری نونی داشته باشید. این غذای خانگی که به آن کباب دیگی نیز می‌گویند، با مواد اولیه کباب کوبیده آماده می‌شود.

برای درست کردن مایه کباب تابه‌ای باید گوشت چرخ کرده را همراه با پیاز رنده شده که آب آن را گرفته‌اید، نمک، زردچوبه، فلفل و مقداری سماق ورز دهید. سپس، اجازه بدهید تا مایه کباب برای حدود نیم ساعت داخل یخچال استراحت کند. در پایان، مایه کباب را کف تابه پهن کنید و روی آن شکاف‌هایی ایجاد کنید تا شبیه کباب شود. کباب تابه‌ای با حرارت ملایم و در کمتر از نیم‌ ساعت آماده می‌شود.

۲۳. انواع آبگوشت

انواع آبگوشت ایرانی با مواد مغذی که دارد، همیشه جزو بهترین غذاهای افطاری بوده و هست. برای طبخ انواع آبگوشت از آبگوشت ایرانی گرفته تا آبگوشت بزباش، باید گوشت را همراه با پیاز تفت دهید و به آن چند لیوان آب بیفزایید. پس از آن، حبوباتی مانند نخود و لوبیا را به گوشت اضافه کنید. سیب زمینی و گوجه فرنگی خرد شده نیز بعد از این مواد اولیه اضافه می‌شوند. راز خوشمزگی انواع آبگوشت ایرانی این است که اجازه بدهید تا با حرارت ملایم و به آرامی بپزد و جا بیفتد.

۲۴. سوپ جو

سوپ جو همیشه یکی از پیش غذاهای خوشمزه و پرطرفدار همه سفره‌ها بوده و سفره‌های افطاری نیز استثنا نیستند. برای طبخ یک سوپ جو خوش‌رنگ و لعاب باید جو پوست کنده را بخیسانید و بپزید. سینه مرغ هم باید پخته و ریش ریش شود. سپس، پیاز خرد شده را تفت دهید و به آن هویج رنده شده بیفزایید. وقتی این ترکیبات نرم شدند، گوشت مرغ و جو آماده شده را همراه با رب گوجه فرنگی تفت داده شده به آنها اضافه کنید. در آخر، صبر کنید تا سوپ جو با حرارت ملایم خوب جا بیفتد.

۲۵. سوپ شیر

سوپ شیر

اگر دسرهایی مانند فرنی یا شیربرنج را به عنوان دسرهای افطاری خود در نظر گرفته‌اید، پیشنهاد می‌دهیم که سوپ شیر را هم به عنوان پیش غذا سرو کنید. این غذا با ترکیباتی شبیه به یکدیگر، می‌توانند در کنار هم سفره جذابی را برای مهمانان شما ایجاد کنند.

طرز تهیه سوپ شیر هم بسیار ساده است. قارچ خرد شده را کمی با کره تفت دهید. سپس، به آن چند قطره آبلیمو بیفزایید. آرد در مرحله بعدی به قارچ اضافه می‌شود. بعد از از بین رفتن بوی خامی آرد، آب مرغ را کم کم به آن اضافه کنید. در مرحله بعدی، نوبت به جو پرک خیس خورده و هویج رنده شده می‌رسد. در آخر هم باید گوشت مرغ پخته و ریش ریش شده همراه با شیر را اضافه کنید و اجازه بدهید تا سوپ خوب لعاب بیندازد.

۲۶. نرگسی اسفناج

نرگسی اسفناج یک افطاری ساده و کم هزینه است که در کمتر از نیم ساعت آماده می‌شود. برای طبخ این افطاری سبک و مقوی باید اسفناج خرد شده را تفت دهید. سپس، به آن پیاز و سیر خرد شده بیفزایید. وقتی آب اسفناج کاملاً تبخیر شد نیز چند تخم مرغ در تابه بشکنید. این غذای شبیه به گل نرگس، می‌تواند به یکی از زیباترین غذاهای سفره افطار شما تبدیل شود.

۲۷. انواع املت

اگر به لیست غذاهای نونی برای افطار انواع املت را اضافه نکنیم، بدون شک چیزی کم خواهد بود. انواع املت با تخم مرغ و سبزیجات مختلف درست می‌شود. شما می‌توانید مواد اولیه‌ای مانند گوجه فرنگی، قارچ یا اسفناج را درون تابه تفت دهید. سپس، به آن چند تخم مرغ اضافه کنید تا یکی از خوشمزه‌ترین غذاهای نونی برای افطار آماده شود.

کلام پایانی

غذاهای نونی برای افطار تنوع بسیاری دارند. این غذاها را می‌توانید در کنار غذاهای پلویی یا چلوخورشت‌ها سرو کنید تا سفره افطاری رنگین‌تر داشته باشید. در این مطلب، ۲۷ غذای نونی برای افطار معرفی کردیم. به نظر شما نام چه غذاهای دیگری را می‌توان به این فهرست اضافه کرد؟