انجماد مواد غذایی روشی برای حفظ سلامت و تازگی آنها است. بااینحال، هر غذایی را نمیتوان در فریزر نگهداری کرد. کارشناسان تغذیه و آشپزی معتقدند که برخی از مواد غذایی با نگهداری در فریزر شکل و خواص خود را از دست میدهند یا حتی بدتر از آن، ممکن است برای سلامت شما خطرآفرین شوند. احتمالاً پس از دانستن این موضوع و قرار دادن هر غذا یا خوراکی در فریزر، مدام از خود میپرسید که آیا فریز کردن این مواد غذایی اشتباه است؟ یا چه موادی را نمیتوان فریز کرد؟ در این مطلب از مامانپز، درباره غذاها و خوراکیهایی که نباید در فریزر نگهداری کرد، میخوانید تا دفعه بعدی راحتتر به چنین سؤالاتی پاسخ دهید.
کدام غذاها نباید منجمد شود

فریزر وسیلهای است که برای نگهداری مواد غذایی در نقطه انجماد طراحی شده است. بااینحال، برخی غذاها را به دلایل مختلف نمیتوانید در فریزر نگهداری کنید. لیست غذاهایی که نباید فریز شوند را در ادامه میخوانید.
برنج و پاستای پخته شده
شاید نگهداری از انواع غذاهای پلویی یا پاستا در فریزر روشی رایج یا پرطرفدار باشد اما کارشناسان این کار را توصیه نمیکنند. با نگهداری انواع پاستا یا غذای پلویی در فریزر و گرم کردن آنها، این غذاها شکل اولیه خود را از دست میدهند.
غذاهای سرخ شده و فست فودها
جذابیت انواع غذای سرخ شده و فست فود به بافت تردی است که این غذاها دارند. به همین دلیل، همیشه یکی از مهمترین پاسخها به این سؤال که چه غذاهایی را نباید فریز کرد، غذاهای سرخ شده است. اگر این غذاها را در فریزر نگهداری کرده و پس از مدتی، گرم کنید، بافت ترد خود را از دست خواهند داد و به غذاهایی نرم و حتی غیر قابل خوردن تبدیل خواهند شد.
سوپهای دارای خامه
ممکن است همیشه برای درست کردن سوپ فرصت کافی نداشته باشید. در نتیجه، سوپهای مورد علاقه خود را پس از طبخ و خنک شدن، به فریزر منتقل کنید تا دفعه بعدی که هوس سوپ کردید، یکی از آنها را گرم کنید. شاید گرم کردن انواع سوپ هیچ مشکلی در طعم آنها ایجاد نکند، اما سرآشپزهای حرفهای سوپهای خامهای را هرگز در فریزر نگهداری نمیکنند. خامه موجود در این نوع سوپ، پس از اینکه از فریزر خارج شود، حالت ژلهای پیدا میکند و باعث میشود که سوپ شکل اصلی خود را از دست بدهد.
فرنی
یکی از محبوبترین دسرهای ایرانی یعنی فرنی را هم نمیتوان در فریزر نگهداری کرد. نشاسته موجود در این دسر خوشمزه پس از خروج از فریزر، با یخی که در طول مدت نگهداری از آن، روی این خوراکی نقش بسته و با گرم کردن آب میشود، ترکیب خواهد شد. در نتیجه، به جای یک فرنی با غلظت مناسب، مایعی شبیه به شیر خواهید داشت!
چند ماده غذایی که هرگز نباید در فریزر نگهداری شوند

هر ماده غذایی را نمیتوان داخل فریزر نگهداری کرد. در ادامه، با برخی از مواد غذایی که نباید در فریزر نگه داری شوند، آشنا می شوید.
کاهو
وقتی کاهو را به فریزر منتقل میکنید، برگهای آن بر اثر انجماد، دچار فعل و انفعالاتی میشوند. در نهایت، پس از خروج کاهو از فریزر، با آب شدن یخ آن، به جای کاهوی تازه، کاهویی با برگهای نرم و حتی لزج خواهید داشت.
میوهها و سبزیجات آبدار و تازه
آب موجود در این میوهها و سبزیجات پس از مدتی در فریزر یخ میبندد. هنگام خروج این خوراکیها از فریزر، آب موجود در آنها همراه با یخی که در اطراف آن ایجاد شده، آب خواهد شد. در نتیجه، به محض اینکه آنها را از فریزر بیرون بیاورید و روی پیشخوان آشپزخانه بگذارید، مشاهده خواهید کرد که پلاسیده و غیر قابل خوردن شدهاند.
شیر
اگر به استفاده از شیر تازه در خوراکیهای مختلف فکر میکنید، بهتر است که آن را در فریزر نگهداری نکنید. این ماده غذایی پس از انجماد و باز شدن یخها، شفافیت و شکل اولیه خود را از دست میدهد.
سسهای تشکیل شده از نشاسته
سسهایی مانند سس مایونز که از نشاسته تشکیل شدهاند، پس از خروج از فریزر، حالت لزجی پیدا میکنند و دیگر قابل استفاده نخواهند بود.
قارچ
قارچ یکی دیگر از مواد غذایی است که بهتر است، به شکل اولیه داخل فریزر قرار نگیرند. این ماده غذایی پس از مدتی در فریزر تغییر رنگ داده و غیر قابل مصرف میشود. برای حفظ تازگی قارچ، توصیه میشود که آن را بلانچ یا سرخ کنید.
نوشیدنیهای گازدار
نوشیدنیهای گازدار مانند نوشابه را نباید در فریزر قرار داد زیرا ممکن است بر اثر گذشت زمان، گاز موجود در آنها افزایش یابد و حتی بطری آنها داخل فریزر بترکد. برای نگهداری این خوراکی داخل فریزر، باید دوسوم از حجم بطری آن را کم کنید.
سیب زمینی
سیب زمینی خام یکی دیگر از مواد غذایی و خوراکیهایی که نباید در فریزر نگهداری کرد، است. این محصول گیاهی آب بسیاری دارد که در فریزر منجمد میشود. در نتیجه، پس از خارج کردن سیب زمینی از فریزر، شاهد تغییر بافت و شکل آن خواهید بود.
ژله
اگر میخواهید ژله خوشمزهای که درست کردهاید، خنک شود، آن را درون یخچال نگهداری کنید. قرار دادن این خوراکی درون فریزر، باعث میشود که آب بیندازد و شکل اصلی خود را از دست بدهد.
غذاهایی که میتوان فریز کرد
پس از آشنایی با انواع غذایی که نباید فریز کرد، بهتر است غذاهایی که میتوان در فریزر نگهداری کرد را هم بشناسید. در ادامه، با مهمترین این غذاها آشنا میشوید.
گوشت مرغ

برای سریعتر درست کردن انواع سالاد، پاستا و سوپ، میتوانید گوشت مرغ را بپزید یا نیمپز کنید و داخل فریزر بگذارید. به این ترتیب، در عرض مدتی کوتاه، بهترین غذاها با گوشت مرغ را طبخ خواهید کرد.
حبوبات پخته شده
برای نگهداری حبوبات به صورت پخته میتوان از فریزر استفاده کرد. با این کار، هنگام طبخ انواع آش، خورشت و سایر غذاهای دارای حبوبات، نیازی به پختن این مواد غذایی نیست و غذاها سریعتر از حالت معمول آماده میشوند.
سبزیجات سرخ شده
انواع سبزیجات پخته یا سرخ شده را میتوان در فریزر برای مدتی محدود نگهداری کرد. در نتیجه، برای پختن غذاهایی مانند کوکو سبزی، خورشت قرمه سبزی و آش زمان کمتری را صرف پخت این مواد غذایی خواهید کرد.
جدول نگهداری مواد غذایی در فریزر
|
نام ماده غذایی |
مدت زمان توصیه شده برای نگهداری در فریزر |
|
پنیر |
۶ تا ۱۲ ماه |
|
کره |
۹ ماه |
|
بستنی |
۲ ماه |
|
گوشت مرغ یا بوقلمون کامل |
۱ هفته |
|
گوشت قرمز پخته شده |
۳ تا ۴ ماه |
|
گوشت قرمز کباب یا خرد شده |
۶ تا ۹ ماه |
|
گوشت ماهی کم چرب |
۴ تا ۶ ماه |
|
گوشت ماهی پرچرب |
۲ تا ۳ ماه |
|
سوسیس |
۳ تا ۴ ماه |
|
کرفس |
۸ تا ۱۲ ماه |
|
قارچ |
۸ تا ۱۲ ماه |
|
نان |
۶ تا ۱۲ ماه |
|
آلبالو |
۱ سال |
خورشهایی که میشه فریز کرد
اگر به میل کردن انواع چلو خورشت علاقه دارید اما فرصت کافی برای طبخ آنها ندارید. دو راه پیش پای شما است: این غذاها را از شرکتهایی مانند مامانپز به صورت تازه سفارش دهید یا بپزید و در فریزر نگهداری کنید. خورشت قرمه سبزی، آلو اسفناج و قیمه را میتوان در فریزر نگهداری کرده و در زمان دلخواه گرم کرد.
دلیل فریز کردن مواد غذایی چیست؟
برای حفظ تازگی و سلامت برخی از مواد غذایی از روش انجماد استفاده میشود. وقتی مواد غذایی که در این مطلب به برخی از آنها اشاره شد را در فریزر و در نقطه انجماد نگهداری میکنید، میکروبها و آنزیمها در آنها رشد نخواهند داشت. در نتیجه، پس از خروج از فریزر و باز شدن یخها مثل روز اول تازه و سالم هستند.
عوارض غذاهای فریز شده

کارشناسان تغذیه همواره توصیه میکنند تا از مواد غذایی تازه و سالم برای طبخ غذاها استفاده شود. به همین دلیل، بسیاری از سرآشپزهای امروزی به جای استفاده از مواد غذایی فریزری، سراغ مواد غذایی تازه برای طبخ غذاها میروند. مهمترین مضراتی که با استفاده از غذاها و مواد غذایی فریزری به سراغ شما میآیند، عبارتاند از:
- افزایش احتمال ابتلا به دیابت: با مصرف غذاهای منجمد، به ویژه آن دسته که حاوی نشاسته هستند، احتمال افزایش قند خون وجود خواهد داشت.
- افزایش احتمال ابتلا به بیماری فشار خون بالا: برای نگهداری از بسیاری از غذاها از نمک و مواد فرآوری شده استفاده میشود. این افزودنیها احتمال افزایش فشار خون را بالا میبرند.
- سوء تغذیه: بسیاری از مواد غذایی پس از انجماد مواد مغذی خود را از دست میدهند. در نتیجه، با مصرف آنها دچار سوءتغذیه خواهید شد.
نکاتی در مورد فریز کردن غذاها
برای اینکه مضرات یا مشکلات ناشی از نگهداری مواد غذایی در فریزر را کاهش دهید، باید به این سه نکته توجه داشته باشید:
- پیش از قرار دادن مواد غذایی در فریزر مطمئن شوید که دمای مناسبی دارد و غذاها داخل آن منجمد میشوند.
- برای فریزری کردن غذاها از ظروف مخصوص این کار یا پلاستیکهای فریزر یا زیپدار استفاده کنید.
- پیش از قرار دادن هر گونه ماده غذایی در فریزر، تاریخ شروع نگهداری از آن در فریزر را روی آن بنویسید. به این ترتیب، میتوانید مطمئن باشید که مواد غذایی در مدت زمانی مناسب در فریزر نگهداری میشوند.
مدت زمان نگهداری غذای پخته در فریزر
همانطور که اشاره کردیم، برخی از غذاها را میتوان در فریزر نگهداری کرد. غذاهایی مانند گوشت قرمز پخته شده، گوشت مرغ پخته شده، لازانیا و سوپ، آبگوشت یا خورشتها به ترتیب ۲ تا ۳ ماه، ۴ ماه، ۳ تا ۴ ماه و ۲ تا ۳ ماه داخل فریزر تازه و سالم میمانند. بهتر است اجازه بدهید که این غذاها پیش از فریزری کردن خنک شوند. رعایت نکاتی که برای فریزر کردن غذاها توضیح دادیم نیز فراموش نشود.
کلام آخر
استفاده از محصولات منجمد یکی از روشهای رایج آشپزی است. بااینحال، برای اینکه غذاها و خوراکیهایی سالم و خوشمزه داشته باشید، باید به مدت زمان نگهداری غذاها در فریزر توجه داشته باشید. همچنین، نباید فراموش کنید که برخی از غذاها و مواد غذایی را نمیتوان در فریزر نگهداری کرد.
سؤالات متداول
مدت زمان نگهداری نان در فریزر چقدر است؟
۶ تا ۱۲ ماه.
آیا میتوان میوه به را منجمد کرد؟
بله اما بهتر است آن را به صورت تازه مصرف کنید تا آبدار باشد و شکل اولیه خود را حفظ کند.
مدت زمان نگهداری آبگوشت در فریزر چقدر است؟
۲ تا ۳ ماه.
آیا غذای فریز شده ضرر دارد؟
بله، برخی از غذاها در طولانیمدت داخل فریزر خواص اولیه خود را از دست میدهند. مصرف غذاهای فرآوری شده نیز اگر منجمد شوند، با گذشت زمان، احتمال ابتلا به بیماریهایی مانند دیابت، فشار خون و بیماریهای قلبی را افزایش میدهد.

