باقلا قاتق یا باقلا خورش یکی از مشهورترین انواع غذای شمالی است که طعمی شگفت‌انگیز دارد. این غذا معمولاً با باقلای مخصوصی طبخ می‌شود اما می‌توانید آن را با حبوبات دیگری نیز بپزید. در این مطلب از مامان‌پز، با روش‌های پخت خورش باقلا قاتق شمالی آشنا می‌شوید.

باقلا قاتق گیلانی

باقلا قاتق گیلانی

باقلا قاتق گیلانی که با نام باقلا قاتق با مرغانه نیز شهرت دارد، به روشی بسیار ساده آماده می‌شود. برای طبخ این غذا به کمتر از یک ساعت زمان نیاز دارید. پس از آن، یکی از خوشمزه‌ترین غذاهای محلی گیلان را خواهید داشت.

مواد لازم باقلا قاتق برای ۴ نفر

پاچ باقلا یا باقلای محلی تازه

۴۰۰ گرم

کره

۵۰ گرم

سیر تازه

۴ تا ۵ حبه

شوید خشک شده

۴ تا ۵ قاشق غذاخوری

تخم مرغ در صورت تمایل

۲ عدد

نمک، زردچوبه و فلفل سیاه

به اندازه کافی

در مامانپز ثبتنام کن

مرحله اول از طرز تهیه باقلا قاتق

سیر را رنده کنید و همراه با کره داخل تابه‌ای گود یا یک قابلمه تفت دهید. وقتی عطر سیر در فضای آشپزخانه پیچید، باقلای شسته و آماده شده را به آن بیفزایید.

مرحله دوم از دستور طبخ باقلا قاتق

باقلای محلی را به سیر تفت داده شده اضافه کنید و آن را برای چند دقیقه تفت دهید. پس از آن، نوبت به شوید خشک شده، نمک و ادویه‌ها می‌رسد. این ترکیبات را برای چند دقیقه دیگر تفت دهید. در نهایت، به آن مقداری آب اضافه کنید، طوری که به اندازه دو بند انگشت آب روی محتویات داخل ظرف بیاید. حالا اجازه بدهید تا باقلا خورش با حرارت ملایم خوب جا بیفتد و غلیظ شود.

مرحله آخر از پخت باقلا قاتق با تخم مرغ

اگر به طعم باقلا قاتق با تخم مرغ علاقه دارید، در دقایق پایانی پخت این غذا، زمانی که خورشت کاملاً غلیظ شده، تخم مرغ‌ها را به آن بیفزایید. صبر کنید تا تخم مرغ‌ها پخته شوند. در آخر، باقلا قاتق را سرو کنید.

طرز تهیه باقلا قاتق با باقالی سبز

برای طبخ یک خورشت باقلا قاتق اصیل گیلانی معمولاً از پاچ باقلا یا لوبیای کشاورزی استفاده می‌کنند. بااین‌حال، ممکن است هنگام طبخ این غذا، این نوع باقلا در دسترس نداشته باشید. در این صورت، می‌توانید از باقالی سبز تازه و پاک شده به جای پاچ باقلا استفاده کنید. روش پخت این غذا با طرز تهیه باقالی قاتوق گیلانی هیچ تفاوتی ندارد.

باقلا قاتق با باقالی خشک

باقلا خورشت را می‌توان با باقالی خشک نیز طبخ کرد. برای این کار باید باقالی خشک را برای چند ساعت درون آب بخیسانید. سپس، پوست آن را به سادگی جدا کنید و از آن برای طبخ خورشت محلی گیلانی استفاده کنید. برای پخت این غذا با باقالی خشک، کافیست همان دستور پخت باقلا قاتق را اجرا کنید.

باقلا قاتق با لوبیا سفید

از آنجایی که لوبیا سفید به لوبیا کشاورزی شباهت دارد، برخی از سرآشپزها هنگامی که لوبیا کشاورزی یا پاچ باقلا ندارند، از لوبیا سفید برای طبخ باقلا قاتق استفاده می‌کنند. برای استفاده از لوبیا سفید باید آن را به روشی که برای خیساندن و رفع نفخ حبوبات به کار می‌رود، بخیسانید. سپس، آن را برای طبخ این خورشت محلی به کار ببرید. شاید طعم این غذا شباهت کمتری به باقلا قاتق داشته باشد اما از نظر ظاهری تقریباً به همان شکل است.

باقلا قاتق با ماهی دودی

باقلا قاتق رشتی معمولاً با ماهی شور یا ماهی دودی سرو می‌شود. مردم رشت این غذا را همراه با کته،  ترشی سیر، زیتون پرورده، کال کباب و ماهی دودی میل می‌کنند. شما هم اگر هوس یک غذای دریایی کرده‌اید، می‌توانید باقلا قاتق را با ماهی دودی امتحان کنید.

باقلا قاتق با تن ماهی

ممکن است هنگام سرو باقلا قاتق ماهی شور یا ماهی دودی در خانه نداشته باشید. در این صورت، به شما پیشنهاد می‌دهیم که یک کنسرو تن ماهی را بجوشانید و گرم کنید و در کنار باقلا قاتق نوش جان کنید. احتمالاً این طعم جدید و شگفت‌انگیز برای مدتها در ذهنتان ماندگار خواهد شد.

باقلا قاتق با برنج

باقلا قاتق با برنج

معمولاً خورشت باقلا قاتق در کنار پلوی زعفرانی یا کته ساده سرو می‌شود. شما هم می‌توانید این خورشت محلی را به روش توضیح داده شده بپزید و همراه با برنج سرو کنید.

باقلا قاتق با گوشت

باقلا قاتق یک غذای گیاهی بدون گوشت است اما در صورت تمایل، می‌توانید به آن گوشت مرغ نیز اضافه کنید. برای این کار باید گوشت سینه و ران مرغ را درون تابه‌ای جداگانه سرخ کنید و به حالت نیم‌پز در بیاورید. سپس، مراحل طبخ باقلا قاتق ساده را طی کنید. پیش از اضافه کردن آب به قابلمه باقلا قاتق، مرغ سرخ شده را به آن بیفزایید و همراه با سایر ترکیبات کمی تفت دهید. در نهایت، آب را اضافه کنید و پس از جا افتادن باقلا قاتق، در صورت تمایل، به آن چند تخم مرغ بیفزایید.  

چاشنی باقلا قاتق

باقلا قاتق شمالی کره محلی و سیر فراوان دارد و سیر چاشنی اصلی آن محسوب می‌شود. بااین‌حال، ممکن است به طعم سیر در غذا عادت نداشته باشید. در این صورت، می‌توانید مقداری پودر سیر را جایگزین آن کنید.

کلام آخر

باقلا قاتق یکی از خوشمزه‌ترین غذاهای گیلانی است که همواره طرفداران خاص خود را دارد. این غذای محلی را می‌توانید با انواع باقلا بپزید. در نهایت، طعم بی‌نظیر این غذا هر مهمانی را شگفت‌زده خواهد کرد، مطمئن باشید.

سؤالات متداول

باقلا قاتق غذای معروف چه شهری است؟

باقلا قاتق یا خورشت گل چمن غذای مشهور رشت است.

خواص باقلا قاتق چیست؟

این خورشت غذایی گیاهی با پروتئین بالا است که می‌تواند شما را خیلی زود سیر کند. به‌علاوه، خواص آنتی اکسیدانی ترکیبات این غذای محلی موجب کاهش کلسترول و فشار خون شما می‌شود.

باقلا قاتق چقدر کالری دارد؟

هر ۱۰۰ گرم از این غذا حدود ۹۰ کالری دارد.