غذاهایی که با حبوبات پخته میشوند، از انواع خورشتها گرفته تا آش و برخی سوپها یا پلومخلوطها همیشه طرفداران بسیاری دارند. بنابراین، برای اینکه این غذاها علاوه بر خوشمزگی از سلامت کافی برخوردار باشند، بهتر است که پیش از شروع آشپزی، نفخ حبوبات آنها را بگیرید. گرفتن نفخ حبوبات یک روش پخت حبوبات دیرپز هم هست و میتوانید به طبخ بهتر و سریعتر غذاها کمک کند. اما نفخ حبوبات چطوری بگیریم؟ در این مطلب از مامانپز، بهترین روشها برای گرفتن نفخ حبوبات را میخوانید.
روش سریع گرفتن نفخ حبوبات

شاید برای آشپزی فرصت کافی نداشته باشید یا تازه امروز صبح تصمیم گرفتهاید که یک خورشت قرمه سبزی خوشمزه بپزید. در این صورت، امکان خیساندن حبوبات از شب قبل را ندارید و مدام از خود میپرسید که چطور نفخ حبوبات رو سریع بگیریم؟ اول از همه باید توجه داشته باشید که با نگهداری صحیح حبوبات یا استفاده از حبوبات تازه با چنین مشکلاتی مواجه نخواهید شد. البته، ممکن است عجله داشته باشید و فرصت فکر کردن به چنین مسائلی را نداشته باشید. در این صورت، باید بهترین راه گرفتن نفخ حبوبات را بدانید.
بهترین روش سریع گرفتن نفخ حبوبات، پخت حبوبات در زودپز است. انواع حبوبات علاوه بر فیبر فراوان، نوعی ماده قندی به نام اولیگوساکارید دارند که موجب افزایش نفخ آنها هنگام هضم غذاها در بدن میشوند. وقتی حبوبات را درون زودپز میپزید، گرمای بالای داخل این وسیله و فرایند پخت سریع، موجب تجزیه شدن این مواد قندی در حبوبات میشود. در نتیجه، میل کردن این حبوبات نفخ کمتری را در پی خواهد داشت.
گرفتن نفخ حبوبات با خیار
یکی دیگر از پاسخهایی که سرآشپزهای حرفهای اغلب به سؤال نفخ حبوبات را چطوری بگیریم، میدهند، استفاده از خیار است. بله، درست خواندید. خیار میتواند نفخ حبوبات را بسیار سریع و به طور کامل بگیرد.
برای گرفتن نفخ حبوبات با خیار، باید حبوبات مورد نظرتان را همراه با چند لیوان آب درون قابلمه بریزید. پس از اینکه آب به جوش آمد، یک یا چند خیار را، بسته به میزان حبوبات، نصف کنید و داخل قابلمه بریزید. وقتی خیار نرم شد، آن را از قابلمه خارج کنید و مطمئن باشید که نفخ حبوبات داخل قابلمه گرفته شده است.
گرفتن نفخ حبوبات با هویج

هویج به تنهایی یا در ترکیب با برخی مواد غذایی مانند پیاز، رزماری و کرفس میتواند به رفع نفخ حبوبات کمک کند. بنابراین، اگر به این فکر میکنید که نفخ حبوبات را با چی بگیریم، پس از اضافه کردن حبوبات و چند لیوان آب به قابلمه، به آن چند تکه هویج، کرفس، پیاز و رزماری اضافه کنید. صبر کنید تا این سبزیجات نرم شوند. سپس، آنها را از قابلمه خارج کنید. البته، همانطور که اشاره شد، میتوانید از هویج نیز به تنهایی و با همین روش استفاده کنید.
گرفتن نفخ حبوبات با جوش شیرین
جوش شیرین یکی از پرکاربردترین مواد غذایی در آشپزخانه و آشپزی است. از تمیز کردن سطوح بسیار چرب آشپزخانه گرفته تا پخت غذاها، این ماده غذایی همیشه به کمک سرآشپزها میآید. استفاده از جوش شیرین میتواند بهترین پاسخ به این سؤال که نفخ حبوبات رو چطور بگیریم نیز باشد. جوش شیرین معمولاً نفخ حبوباتی که تازه نیستند، به ویژه نخود یا لوبیا را به خوبی میگیرد.
بنابراین، اگر به طبخ انواع آبگوشت فکر میکنید و میخواهید قبل از آشپزی، نفخ حبوبات این غذا را بگیرید، به شما جوش شیرین را پیشنهاد میدهیم. حبوبات را همراه با چند لیوان آب درون قابلمهای کوچک بریزید. به ازای هر لیتر آب به این قابلمه نصف قاشق چایخوری جوش شیرین اضافه کنید. حالا صبر کنید تا حبوبات نیمپز یا پخته شوند. سپس، آنها را آبکشی کنید و در غذای مورد نظر خود بریزید.
گرفتن نفخ حبوبات با نمک

اگر هنوز هم به این فکر میکنید که نفخ حبوبات چگونه گرفته میشود و چند روشی که توضیح داده شد را قبلاً امتحان کردهاید، این بار از نمک استفاده کنید. اضافه کردن نمک به ظرف حبوبات در حال خیس خوردن میتواند نفخ حبوبات را بگیرد. البته، نباید نمک فراوان به کار ببرید؛ به ازای هر پیمانه حبوبات، یک قاشق چایخوری نمک کافیست.
گرفتن نفخ حبوبات با آبلیمو
به آن دسته از سرآشپزهایی که هنوز هم درگیر این پرسش هستند که نفخ حبوبات رو چطور بگیرم، آبلیمو را نیز پیشنهاد میدهیم. آبلیمو با حالت اسیدی خود به تجزیه سریعتر مواد نفخآور در حبوبات کمک میکند.
حبوبات را برای چند ساعت در آب بخیسانید و آب آنها را چند مرتبه تعویض کنید. سپس، حبوبات را درون قابلمه بریزید و به آن چند لیوان آب و مقدار کمی آبلیمو بیفزایید. وقتی حبوبات پخته شدند، آنها را درون غذای در حال پخت بریزید. به این ترتیب، میتوانید مطمئن باشید که این حبوبات نفخ ندارند.
گفتنی است که سرکه نیز خاصیت آبلیمو را دارد و میتواند جایگزین آن در روش ذکر شده، شود.
گرفتن نفخ حبوبات بدون خیساندن

شاید از خود میپرسید که نفخ حبوبات رو با چی بگیریم اما برای خیساندن حبوبات در ظرف آب فرصت کافی ندارید. در این صورت، میتوانید از روش پخت سریع حبوبات استفاده کنید.
حبوبات را پاک کنید، بشویید و همراه با چند لیوان آب درون ظرفی بریزید. حالا ظرف را روی اجاق گاز بگذارید و اجازه بدهید تا آب ظرف با حرارت بسیار بالا به جوش بیاید. برای ۲ تا ۳ دقیقه صبر کنید تا حبوبات در این شرایط بجوشند. سپس، شعله اجاق گاز را خاموش کرده و صبر کنید تا حبوبات به مدت نیم ساعت در آب داغ باقی بمانند. حرارت بالای آب موجب تجزیه شدن مواد نفخآور در حبوبات میشود و پس از نیم ساعت، با آبکشی کردن حبوبات، نفخ آنها نیز گرفته میشود.
کلام آخر
گرفتن نفخ حبوبات یکی از مشکلات رایج سرآشپزها برای پخت غذاهای پلویی دارای حبوبات، انواع آش و خورشتها است. در این مطلب، ۷ روش مؤثر برای از بین بردن نفخ حبوبات را معرفی کردیم. به نظر شما چه روشهای دیگر برای گرفتن نفخ حبوبات وجود دارند که میتوان به این راهها اضافه کرد؟

