آش‌های ایرانی همیشه جزو پرطرفدارترین غذاها برای هر مناسبتی هستند. چه در شب‌های سرد زمستان باشید و چه در روزهای گرم تابستان، احتمالاً به یک کاسه آش خوشمزه نه نخواهید گفت. یکی از این آش‌ها که بیشتر ایرانیان به طعم آن علاقه دارند، آش دوغ است. برای درست کردن این آش محلی باید دستور پخت آش دوغ اصیل را بدانید. در این مطلب از مامان‌پز، درباره دستور پخت آش دوغ به روش‌های مختلف و رازهای خوشمزگی آن می‌خوانید.

طرز تهیه آش دوغ اردبیلی

آش دوغ اردبیلی

یکی از خوشمزه‌ترین انواع آش دوغ، آشی است که مردم اردبیل می‌پزند. این غذای محلی اردبیلی مواد اولیه‌ای مانند گوشت چرخ کرده و تخم مرغ دارد. در ادامه، با روش پخت این غذا آشنا می‌شوید.

مواد اولیه آش دوغ دو نفره

گوشت چرخ کرده

۶۵ گرم

برنج نیم‌دانه

یک‌دوم پیمانه

ماست پرچرب هم‌زده

۲ پیمانه

دوغ

نیم لیتر

نخود

یک‌سوم پیمانه

سبزیجات شامل تره، شوید، گشنیز، اسفناج و سیر تازه ساطوری شده

۱۵۰ گرم

آرد برنج

۱ قاشق غذاخوری

تخم مرغ

۱ عدد

نمک، فلفل و پودر سیر

به اندازه کافی

در مامانپز ثبتنام کن

نحوه پخت آش دوغ اردبیلی

برای طبخ این آش باید نخود را مثل سایر حبوبات بخیسانید. در روز بعد، نخود خیس خورده را همراه با چند لیوان آب درون قابلمه بریزید و اجازه بدهید تا با حرارت ملایم مغزپخت شود. در این فاصله که نخود پخته می‌شود، گوشت چرخ کرده را همراه با نمک و ادویه‌ها ورز دهید و از آن کوفته قلقلی‌هایی درست کنید. کوفته قلقلی‌ها را کنار بگذارید.

در ادامه، برنج خیس خورده را همراه با آرد برنج به قابلمه‌ای دیگر اضافه کنید. چند دقیقه بعد، ماست، دوغ و تخم مرغ را خوب هم بزنید و به برنج در حال پخت بیفزایید. وقتی دوغ به نقطه جوش رسید، سبزیجات ساطوری شده را به آن اضافه کنید. پس از آن، نوبت به کوفته قلقلی‌ها و نخود پخته شده می‌رسد. حالا اجازه بدهید تا آش دوغ اردبیلی با حرارت ملایم خوب جا بیفتد. در نهایت، آن را با پیاز داغ و نعنا داغ تزیین کنید.

طرز تهیه آش دوغ شیرازی

آش دوغ مانند آش سبزی یک دستور پخت شیرازی نیز دارد. طرز تهیه آش دوغ شیرازی کمی شبیه به آش دوغ اردبیلی است اما برخلاف آن، گوشت ندارد.

مواد لازم آش دوغ شیرازی برای ۸ نفر

دوغ ترش

۴ پیمانه

برنج نیم‌دانه

۳ پیمانه

لپه

۱ پیمانه

پیاز بزرگ

۱ عدد

سبزیجات ساطوری شده شامل ترخون و شوید

به اندازه دل‌خواه

نمک، زردچوبه و فلفل

به اندازه کافی

 

روش پخت آش دوغ شیرازی

پیاز نگینی خرد شده را تفت دهید تا سبک و بلوری شود. سپس، به آن نمک و ادویه‌ها را اضافه کنید. بعد از چند دقیقه، نوبت به برنج و لپه خیس خورده می‌رسد. این ترکیبات را همراه با پیاز تفت دهید و به آن سبزیجات ساطوری شده را اضافه کنید. پس از آن، چند لیوان آب جوش به قابلمه بیفزایید و اجازه بدهید تا برنج و لپه با حرارت ملایم خود بپزند.

وقتی برنج و لپه مغزپخت شدند، نوبت به دوغ می‌رسد. حالا صبر کنید تا آش دوغ با حرارت ملایم خوب جا بیفتد.

طرز تهیه آش دوغ سرعین

آش دوغ سرعین

آش دوغ محلی سرعین با همان مواد اولیه آش دوغ اردبیل به استثنای گوشت پخته می‌شود اما روش طبخی نسبتاً متفاوت دارد.

آرد، تخم مرغ و برنج نیم‌دانه خیس خورده را داخل قابلمه بریزید و تفت دهید. سپس، دوغ را به آن بیفزایید. اجازه بدهید تا دوغ به نقطه جوش بریزد. پس از آن، سبزیجات ساطوری شده را به قابلمه بیفزایید. بعد از نرم شدن سبزیجات، نخود خیس خورده را به قابلمه بیفزایید و اجازه بدهید تا نخود کاملاً مغزپخت شده و آش جا بیفتد.

طرز تهیه آش دوغ بدون تخم مرغ

آشی که مردم سرعین طبخ می‌کنند، یک آش دوغ ساده و بدون گوشت است که می‌توانید بدون تخم مرغ نیز بپزید. برای پخت این غذای گیاهی بدون گوشت، باید مراحل طبخ آش دوغ اردبیل را طی کنید، با این تفاوت که دوغ را به تنهایی و بدون تخم مرغ به قابلمه بیفزایید. گوشت چرخ کرده نیز به آش اضافه نمی‌شود.

طرز تهیه آش دوغ با برنج

دستور پخت اصلی آش دوغ محلی اردبیلی با برنج و گوشت چرخ کرده طبخ می‌شود اما شما می‌توانید گوشت چرخ کرده را از مواد اولیه آن حذف کنید. به این ترتیب، یک غذای مخصوص رژیم گیاه‌خواری خواهید داشت که در مناسبت‌های مختلف به عنوان غذای گیاهی رمضان یا غذای گیاهی مجلسی سرو می‌شود.

طرز تهیه آش دوغ شمالی

آش دوغ شمالی یا مازندرانی بدون گوشت، ماست و تخم مرغ و با سایر مواد اولیه آش دوغ اردبیلی طبخ می‌شود. علاوه‌براین، لوبیا سفید نیز به حبوبات آش اضافه می‌شود. سبزی آش دوغ مازندرانی نیز معمولاً جعفری، گشنیز و اسفناج است.

طرز تهیه آش دوغ کرمانشاهی

آش دوغ کرمانشاهی مواد اولیه و دستور پختی مشابه آش دوغ شیرازی دارد. تنها تفاوت این دو آش محلی در سبزیجات به کار رفته در آنها است. سبزی آش دوغ کرمانشاهی شامل اسفناج، تره، جعفری و گشنیز می‌شود.

طرز تهیه آش دوغ قزوین

در قزوین برای پختن آش دوغ مواد اولیه دیگری به کار می‌برند که در ادامه با آنها آشنا می‌شوید.

مواد لازم آش دوغ قزوینی دو نفره

نخود

یک‌دوم پیمانه

لوبیا

یک‌دوم پیمانه

برنج نیم‌دانه

یک‌دوم پیمانه

جو پوست کنده

یک‌دوم پیمانه

سبزی آش

۲۰۰ گرم

دوغ محلی

نیم لیتر

نمک، زردچوبه و فلفل

به اندازه کافی

 

روش پخت آش دوغ محلی قزوین

برنج، جو و حبوبات خیس خورده را همراه با چند لیوان آب بپزید. پس از اینکه این ترکیبات نیم‌پز شدند، سبزیجات ساطوری شده را به آن بیفزایید. صبر کنید تا سبزیجات نرم شوند. سپس، مقداری سیر داغ، پیاز داغ و نعنا داغ به آن بیفزایید. در آخر، دوغ را درون قابلمه بریزید و اجازه بدهید تا آش با حرارت ملایم خوب جا بیفتد.

طرز تهیه آش دوغ همدان

آش دوغ همدان به همان روشی که در طرز تهیه آش دوغ قزوین توضیح داده شد، طبخ می‌شود. البته، آش دوغ همدانی برنج ندارد و سبزی آن اسفناج یا برگ چغندر ساطوری شده است.

طرز تهیه آش دوغ ارومیه

سبزی آش دوغ ارومیه‌ای تره، گشنیز، اسفناج و جعفری است. برای طبخ این آش باید برنج نیم‌دانه و نخود خیس خورده را همراه با آب می‌پزند. سپس، سبزیجات ساطوری شده را به آن میفزایند. وقتی سبزیجات نرم شدند، دوغ را به آن اضافه می‌کنند. در نهایت، پس از جا افتادن آش دوغ آن را با سیر داغ و نعنا داغ تزیین می‌کنند.

طرز تهیه آش جو دوغ بختیاری

آش دوغ بختیاری حبوبات بیشتری دارد. برای پختن این غذای زمستانی و محلی باید بلغور جو، لوبیا قرمز، نخود و عدس را همراه با چند لیوان آب خوب بپزید. سپس، سبزیجات ساطوری شده شامل شوید، گشنیز و تره را به آن اضافه کنید. صبر کنید تا سبزیجات نرم شوند. سپس، دوغ را به آن بیفزایید و اجازه بدهید تا آش با حرارت ملایم خوب جا بیفتد.

طرز تهیه آش دوغ با رشته

آش دوغ با رشته

آش دوغ معمولاً بدون رشته پخته می‌شود اما می‌توانید آن را مانند آش رشته با این ماده غذایی نیز بپزید. طرز تهیه آش دوغ ساده با رشته به این ترتیب است که ابتدا یک پیمانه عدس را همراه با چند لیوان آب می‌پزند. وقتی عدس پخته شد، نیم کیلو اسفناج ساطوری شده را به آن میفزایند. پس از نرم شدن اسفناج نیز نوبت به یک بسته رشته آشی می‌رسد. زمانی که رشته کمی نرم شد، یک لیتر دوغ را درون قابلمه می‌ریزند و صبر می‌کنند تا آش کاملاً جا بیفتد.

نگهداری آش دوغ

نگهداری برخی از غذاها و خوراکی‌ها در فریزر درست نیست و آش دوغ یکی از آنها است. بااین‌حال، این غذا را می‌توانید برای ۳ تا ۵ روز داخل یک ظرف دربسته و درون یخچال نگهداری کنید.

نکات پخت آش دوغ

کلام آخر

آش دوغ یکی از خوشمزه‌ترین آش‌های ایرانی است. این آش روش‌های پخت متفاوتی دارد که درباره آنها توضیح دادیم. شما می‌توانید همین حالا دست به کار شوید و این غذا را به یکی از روش‌های توضیح داده شده بپزید. نوش جان!

سؤالات پرتکرار

آش دوغ چیست؟

آش دوغ یکی از آش‌های ایرانی است که با دوغ محلی پخته می‌شود.

آش دوغ برای سرماخوردگی خوب است؟

بله، این آش می‌تواند بسیاری از مشکلات رایج هنگام سرماخوردگی را برطرف کند و غذایی مقوی برای روزهایی که به این بیماری مبتلا شده‌اید، خواهد بود.

مواد لازم آش دوغ چیست؟

برای طبخ این آش از حبوباتی مانند نخود و لوبیا، برنج نیم‌دانه، سبزی آش و دوغ محلی استفاده می‌کنند.

آش دوغ اصیل برای کدام شهر است؟

آش دوغ اردبیل که با دوغ و سبزیجات محلی این شهر پخته می‌شود، قدیمی‌ترین آش دوغ ایرانی است.