اگر به فکر طبخ یک غذای آسان برای ناهار یا شام هستید و برای انجام این کار فرصت کافی ندارید، اشکنه یکی از بهترین گزینه‌های پیش روی شما خواهد بود. اشکنه در مدت زمانی نسبتاً کوتاه و با مواد اولیه‌ای ارزان آماده می‌شود. برای طبخ این غذا می‌توانید از روش‌های مختلفی استفاده کنید که در ادامه، با آنها آشنا می‌شوید.

اشکنه کشک

اشکنه کشک

اشکنه اصیل متعلق به خراسان و شهرهایی مانند مشهد است. اشکنه مشهدی یا خراسانی با کشک درست می‌شود. اگر به طعم غذاهایی مانند کال جوش علاقه دارید، احتمالاً طعم اشکنه کشک را نیز می‌پسندید. در ادامه، به بررسی مواد اولیه و روش پخت اشکنه خراسانی می‌پردازیم.

مواد لازم اشکنه مشهدی دو نفره

کشک ساییده شده

یک‌دوم لیوان

پیاز کوچک

۱ عدد

مزره یا نعنای خشک شده

۱ قاشق غذاخوری

مغز گردوی خرد شده

۲ عدد

نمک، فلفل و زردچوبه

به اندازه کافی

در مامانپز ثبتنام کن

طرز تهیه اشکنه ساده با کشک

اولین مرحله از طرز تهیه اشکنه جا افتاده این است که پیاز خلالی خرد شده را در روغن سرخ کنید. سپس، به آن نمک و زردچوبه بیفزایید. در مرحله بعدی، به پیاز داغ نعنا یا مرزه خشک شده اضافه کنید. پس از چند لحظه تفت دادن سبزی معطر خشک شده، کشک ساییده شده همراه با آب را به ظرف روی حرارت اضافه کنید. حالا صبر کنید تا اشکنه با حرارت ملایم خوب جا بیفتد و آماده سرو شود.  

طرز تهیه اشکنه تهرانی

اشکنه تهرانی

اشکنه تهرانی برخلاف اشکنه خراسانی تخم مرغ، رب گوجه فرنگی و سیب زمینی دارد. مراحل پخت آن نیز بسیار ساده است.

مواد لازم اشکنه اصیل تهرانی برای ۴ نفر

آرد

۱ تا ۲ قاشق غذاخوری

تخم مرغ

۴ عدد

نعنا یا شنبلیله خشک شده

حدود ۱ قاشق غذاخوری

پیاز بزرگ

۱ عدد

سیب زمینی متوسط

۲ عدد

رب گوجه فرنگی

۱ قاشق غذاخوری

نمک، فلفل و زردچوبه

به میزان کافی

 

مرحله اول از طرز تهیه اشکنه تخم مرغ

پیاز نگینی خرد شده را همراه با اندکی روغن تفت دهید تا سبک و بلور شود. سپس، به آن نمک و زردچوبه اضافه کنید.

مرحله دوم از طرز تهیه اشکنه سیب زمینی

در دومین مرحله از طرز تهیه اشکنه خوشمزه تهرانی باید رب گوجه فرنگی را همراه با پیاز تفت دهید تا رنگ آن باز شود. سپس، سبزی معطر خشک شده که می‌تواند شنبلیله، نعنا یا مرزه باشد را به آن بیفزایید.

مرحله سوم از طرز تهیه اشکنه رستورانی تهرانی

در این مرحله، نوبت به آرد می‌رسد. آرد را به تدریج به سایر ترکیبات اضافه کنید و تفت دهید. پس از آن، سیب زمینی مکعبی خرد شده را به اشکنه اضافه کنید. در پایان، چند لیوان آب به اشکنه اضافه کنید و صبر کنید تا کاملاً غلیظ شود.

آخرین مرحله از طرز تهیه اشکنه تهرانی

وقتی اشکنه جا افتاد، تخم مرغ‌ها را به آن اضافه کنید و صبر کنید تا تخم مرغ‌ها درون آب اشکنه بپزند. در نهایت، می‌توانید این غذای نونی خوشمزه را سرو کنید.

طرز تهیه اشکنه اصفهانی

اشکنه در اصفهان به عنوان یک غذای زمستانی ساده و مقوی سرو می‌شود. مردم اصفهان برای درست کردن این غذا کشک، سیب زمینی یا رب گوجه فرنگی به کار نمی‌برند. در عوض، پیاز را تفت می‌دهند و آرد را به آن اضافه می‌کنند. وقتی رنگ آرد کمی تغییر کرد، نعنا خشک شده و آب را به آن میفزایند. در نهایت، بعد از اینکه آب اشکنه کمی غلیظ شد، تخم مرغ را به آن اضافه می‌کنند و اجازه می‌دهند تا اشکنه با حرارت ملایم خوب جا بیفتد.

طرز تهیه اشکنه گوجه

اشکنه گوجه

همان‌طور که توضیح داده شد، رب گوجه فرنگی یکی از ترکیبات اصلی اشکنه تهرانی است. بااین‌حال، اگر به طعم گوجه فرنگی در غذاها علاقه دارید، می‌توانید مقداری گوجه فرنگی خرد شده نیز همراه با رب به ترکیبات اشکنه اضافه کنید.

اشکنه ترکی

اشکنه آذربایجان یا چیلدیریم شوربا نوعی اشکنه با برنج است.

مواد لازم اشکنه آذربایجان برای ۴ نفر

آرد

۱ تا ۲ قاشق غذاخوری

برنج معطر

یک‌دوم پیمانه

تخم مرغ

۲ عدد

نعنا و شنبلیله خشک شده

حدود ۱ قاشق غذاخوری

پیاز بزرگ

۱ عدد

رب گوجه فرنگی

۱ قاشق غذاخوری

نمک، فلفل و زردچوبه

به میزان کافی

 

طرز تهیه اشکنه مجلسی ترکی

برای طبخ این غذای محلی باید ابتدا پیاز را تفت دهید و به آن نمک و ادویه‌جات را اضافه کنید. پس از طلایی شدن پیاز، رب گوجه فرنگی را بیفزایید. اجازه بدهید تا رنگ رب باز شود. سپس، تخم مرغ را به آن اضافه کنید. بعد از پخته شدن تخم مرغ، چند لیوان آب همراه با برنج خیس خورده به ترکیبات اشکنه اضافه کنید و اجازه بدهید تا اشکنه با حرارت ملایم داخل ظرف دربسته خوب بپزد و جا بیفتد.

طرز تهیه اشکنه تبریزی

اشکنه تره تبریزی به همان روشی که در دستورپخت اشکنه آذربایجانی توضیح دادیم طبخ می‌شود اما تبریزی‌ها به این غذا مقداری تره ساطوری شده، پودر تخم گشنیز و سیب زمینی مکعبی خرد شده نیز اضافه می‌کنند تا به غذایی مقوی برای روزهای سرد زمستان تبدیل شود.

طرز تهیه اشکنه شیرازی

اشکنه در هر بهارنارنج‌ها درست به همان روشی که در طرز تهیه اشکنه تهرانی توضیح دادیم، طبخ می‌شود. البته، مردم شیراز برای پختن اشکنه از رب گوجه فرنگی استفاده نمی‌کنند و فقط شنبلیله را به عنوان سبزی معطر این غذا به کار می‌برند.

اشکنه عدس

اشکنه عدس

اشکنه عدس یک غذای خوشمزه و سرشار از انرژی برای روزهای شلوغ کاری است. این غذا را می‌توانید در مدت زمانی کوتاه آماده کنید.

مواد لازم اشکنه عدس دو نفره

رشته پلویی

یک‌دوم لیوان

عدس

یک‌دوم فنجان

نعنا یا شنبلیله خشک شده

حدود ۱ قاشق چای‌خوری

پیاز متوسط

۱ عدد

سیب زمینی متوسط

۱ عدد

رب گوجه فرنگی

۱ قاشق غذاخوری

نمک، فلفل و زردچوبه

به میزان کافی

 

روش پخت اشکنه با عدس

برای طبخ اشکنه عدس باید پیاز را تفت دهید و به آن نمک و زردچوبه بیفزایید. وقتی پیاز طلایی شد، عدس خیس خورده و آبکشی شده را به آن اضافه کنید. سپس، عدس را کمی تفت دهید و به آن مقداری آب بیفزایید. بعد از اینکه عدس نیم‌پز شد، سیب زمینی مکعبی خرد شده را به آن اضافه کنید. در نهایت، پس از پخته شدن عدس و سیب زمینی، رشته پلویی، رب گوجه فرنگی، نمک و فلفل سیاه را اضافه کنید و اجازه بدهید تا اشکنه با حرارت ملایم خوب جا بیفتد.

اشکنه ماست

اشکنه ماست به همان روشی که برای پخت اشکنه کشک توضیح دادیم، طبخ می‌شود. برای پخت این نوع اشکنه باید نصف لیوان ماست رقیق شده را به جای کشک به ترکیبات اشکنه بیفزایید.

کلام آخر

اشکنه یک غذای خوشمزه و سبک برای روزهایی است که فرصت کافی برای طبخ غذا ندارید. این غذا را می‌توانید به روش مردم شهرهای مختلف ایران بپزید. در این مطلب، با ۹ روش پخت اشکنه آشنا شدید تا آن را به هر شکلی که دوست دارید بپزید و میل کنید.

سؤالات متداول

اشکنه برای کدام شهر است؟

هر یک از شهرهای ایران اشکنه مخصوص خود را دارند اما اشکنه خراسانی، تهرانی، آذری، شیرازی و اصفهانی از همه مشهورتر هستند.

اشکنه چقدر کالری دارد؟

هر ۱۰۰ گرم از این غذا ۱۷۷ کالری دارد.