کشک بادمجان یا کشک و بادمجان یک دیپ بادمجان ایرانی است که اغلب آن را به عنوان پیش‌غذایی مجلسی می‌شناسند. بااین‌حال، می‌توانید آن را به عنوان یک ناهار شرکتی خوشمزه و پرخاصیت درست کنید و به محل کار ببرید. این غذای گیاهی سرشار از ویتامین‌های A، E و C و مواد معدنی متعددی مانند فسفر، کلسیم، آهن و منیزیم است که به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می‌کنند. برای طبخ این غذا روش‌های مختلفی وجود دارد. در ادامه، دستور پخت کشک بادمجان به روش‌های مختلف را توضیح می‌دهیم.

طرز تهیه کشک بادمجان ساده

کشک بادمجان ساده

کشک بادمجان غذایی ساده است که برای طبخ آن به مدت‌زمان زیادی نیاز ندارید. کشک بادمجان ساده که مردم اصفهان آن را بیش از همه می‌پزند، معمولا در کمتر از ۱ ساعت آماده می‌شود. بنابراین، اگر به فکر پیش‌غذا یا غذای سالم و سبک برای ناهار یا شام هستید، کافیست مواد اولیه برای کشک بادمجان اصفهان را آماده کنید.

مواد لازم کشک بادمجان برای ۴ نفر

بادمجان قلمی

۴ عدد

کشک

۱ لیوان

پیاز

۲ عدد

سیر

۴ حبه

نعناع خشک

۲ قاشق غذاخوری

مغز گردوی آسیاب‌شده

۲ قاشق غذاخوری

نمک، فلفل و زردچوبه

به میزان لازم

در مامانپز ثبتنام کن

مراحل پخت کشک بادمجان ساده

در اولین مرحله از پخت کشک بادمجان باید تلخی بادمجان‌ها را بگیرید. پوست بادمجان‌ها را جدا کنید و آنها را به صورت حلقه حلقه برش بزنید. سپس، مقداری نمک روی بادمجان‌ها بپاشید و اجازه بدهید تا به مدت نیم ساعت زهر بادمجان گرفته شود. برای گرفتن تلخی بادمجان از آب نمک نیز می‌توانید استفاده کنید. پس از گذشت نیم ساعت بادمجان‌ها را بشویید و آب‌کشی کنید.

در مرحله بعدی باید بادمجان‌های آب‌کشی شده را در روغن سرخ کنید تا برای غذا آماده شود. وقتی تمام بادمجان‌ها سرخ شدند، آنها را در قابلمه‌ای کوچک یا تابه‌ای بزرگ بریزید و به آن ۲ تا ۳ لیوان آب اضافه کنید.

موقع پخت بادمجان‌ها در قابلمه باید پیازداغ و سیرداغ را آماده کنید. پیاز و سیر خردشده را با روغن سرخ کنید و بعد به آن زردچوبه و نعناع خشک بیافزایید. دقت کنید که نعناع نباید زیاد حرارت ببینید چون طعم تلخی پیدا می‌کند.

زمانی که بادمجان‌ها کاملا مغزپخت شدند، آنها را با گوشت‌کوب ساده یا برقی له کنید. سپس، مقداری از مخلوط پیازداغ و نعناع داغ را به همراه نمک و فلفل به آن بیافزایید. وقتی بادمجان با این مخلوط به‌خوبی ترکیب شد، نوبت به اضافه کردن کشک می‌رسد.

معمولا برای درست کردن کشک بادمجان از کشک پاستوریزه استفاده می‌کنند. چه از این نوع کشک استفاده کنید و چه کشک محلی به کار ببرید، به‌هرحال، بهتر است که آن را با مقداری آب جوش رقیق کنید یا با مقداری آب به‌مدت ۲۰ دقیقه بجوشانید. کشک رقیق‌شده را به قابلمه یا تابه اضافه کنید و اجازه بدهید تا آب آن کمی تبخیر شود. در نهایت، مغز گردوی آسیاب‌شده را به آن اضافه کنید. کمتر از ۵ دقیقه کشک بادمجان آماده است.

کشک بادمجان با گوجه فرنگی

کشک بادمجان با گوجه فرنگی

کشک بادمجان در شهرهای مختلف دستورپخت‌های نسبتا متفاوتی دارد. مردم دامغان و آذری‌زبان‌ها به‌ویژه مردم تبریز برای طبخ این غذا از گوجه‌فرنگی نیز استفاده می‌کنند. طرز تهیه کشک بادمجان تبریزی با طرز تهیه کشک بادمجان ساده تفاوت چندانی ندارد.

برای طبخ کشک بادمجان با گوجه‌فرنگی علاوه بر مواد لازم برای کشک بادمجان ساده به ۴ عدد گوجه‌فرنگی هم نیاز دارید. این گوجه‌فرنگی‌ها را باید به صورت نگینی خرد کنید و پس از سرخ‌شدن بادمجان به همراه آن بپزید.

طرز تهیه کشک بادمجان با رب گوجه

شما می‌توانید کشک بادمجان را با رب گوجه‌ فرنگی نیز بپزید. برای طبخ این غذای نونی به همان مواد اولیه‌ای نیاز دارید که در طرز درست كردن کشک بادمجان خانگی از آنها نام بردیم اما رب گوجه‌فرنگی نیز به آنها اضافه می‌شود. برای طبخ کشک بادمجان برای ۵ نفر یا ۴ نفر، باید ابتدا ۱ قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی را با اندکی روغن تفت دهید. سپس، بادمجان آماده شده را همراه با کشک و سایر مواد لازم برای پخت این غذا به آن بیفزایید. در نهایت، باید اجازه بدهید تا این پیش غذا یا غذای اصلی سنتی ایرانی با حرارت ملایم خوب جا بیفتد.

کشک بادمجان با بادمجان آب پز

کشک بادمجان، این غذا ساده، اصیل و قدیمی را می‌توانید با بادمجان آبپز درست کنید. برای طبخ این غذا با بادمجان آبپز باید ابتدا پوست بادمجان را جدا کنید و آن را به صورت حلقه‌ای خرد کنید. بادمجان‌ها را درون قابلمه‌ای حاوی آب جوش بریزید تا روی حرارت بپزد و نرم شود. از این بادمجان برای پخت کشک بادمجان به روشی که قبلاً توضیح دادیم، استفاده کنید.

طرز تهیه کشک بادمجان سرخ شده

بادمجان را سرخ کنید و برای پختن کشک بادمجان خوشمزه از آن استفاده کنید. این روش از طبخ کشک بادمجان با طرز تهیه کشک بادمجان با گردو هیچ تفاوتی ندارد. فقط باید توجه داشته باشید که بادمجان با روغن کمتری سرخ شود چون مغز گردو و پیاز داغی که قرار است به آن اضافه شود، روغن دارد. در نتیجه، استفاده از روغن زیاد برای سرخ کردن بادمجان سبب چرب شدن غذای شما خواهد شد.

طرز تهیه کشک بادمجان کبابی

کشک بادمجان گیلانی درست مانند غذاهایی مانند میرزا قاسمی معمولاً با بادمجان کبابی درست می‌شود. طرز تهیه کشک بادمجان شمالی هم بسیار ساده است. برای این کار، باید ابتدا بادمجان‌ها را تمیز بشویید و روی آتش کباب کنید. سپس، بادمجان‌ها را درون آب سرد بگذارید تا پوست آنها راحت‌تر جدا شود. پس از جدا کردن پوست بادمجان آن را ساطوری کنید و برای پخت کشک بادمجان با مغز گردو به کار ببرید.

کشک بادمجان در فر

بادمجانی که می‌خواهید برای طبخ کشک بادمجان به کار ببرید را می‌توانید درون فر نیز بپزید. به این ترتیب، هم بادمجان بدون روغن آماده می‌شود و هم طعم دودی که ممکن است برخی از افراد آن را دوست نداشته باشند، نخواهد داشت. در این روش، ابتدا بادمجان‌ها را پوست می‌گیرند و به دو نیم تقسیم می‌کنند. سپس، آن را درون فر با دمای ۱۸۰ درجه سانتی‌گراد می‌گذارند تا کاملاً بپزد. بادمجان پخته شده را هم برای طبخ کشک بادمجان به کار می‌برند.

طرز تهیه کشک بادمجان با گوشت

کشک بادمجان با گوشت

کشک بادمجان مجلسی را می‌توانید با گوشت قرمز یا گوشت مرغ هم بپزید. کشک بادمجان با گوشت می‌تواند یک غذای مقوی و ساده برای سفره افطار باشد مانند حلیم بادمجان، رولت بادمجان با گوشت و بورانی بادمجان. برای طبخ این غذا باید ابتدا مواد اولیه آن را به ترتیبی که در ادامه می‌خوانید آماده کنید.

مواد لازم کشک بادمجان برای ۱۰ نفر

بادمجان قلمی

۲ تا ۲.۵ کیلوگرم

گوشت چرخ‌کرده یا گوشت مرغ

۷۵۰ گرم

کشک

۳ لیوان

پیاز

۴ تا ۵ عدد

سیر

۶ حبه

نعناع خشک

به میزان کافی

مغز گردوی آسیاب‌شده

۲ فنجان

نمک، فلفل و زردچوبه

به میزان لازم

 

طرز تهیه کشک بادمجان با گوشت

گوشت چرخ‌کرده را همراه با پیاز نگینی خرد شده تفت دهید. اگر هم از گوشت مرغ استفاده می‌کنید، همین کار را انجام دهید اما پس از پخته شدن گوشت مرغ آن را ریش ریش کنید و کنار بگذارید.

پس از آماده کردن بادمجان به روش کبابی، سرخ شده یا آبپز، آن را درون تابه با گوشت چرخ‌کرده تفت داده شده یا گوشت مرغ ریش ریش شده، کشک، سیر، پیاز، مغز گردو، نعنا خشک، نمک، فلفل و زردچوبه ترکیب کنید. در نهایت، اجازه بدهید تا کشک بادمجان روی حرارت ملایم کاملاً جا بیفتد.

کشک بادمجان فینگر فودی

کشک بادمجان لقمه ای با نان تست یا تارت کشک بادمجان می‌تواند یک فینگر فود برای مهمانی خاص و متفاوت باشد. برای طبخ کشک بادمجان با نان تست باید ابتدا این غذا را به یکی از روش‌هایی که توضیح دادیم، بپزید و روی نان‌های تستی که به اشکال دل‌خواه خود در آورده‌اید، بریزید.

برای درست کردن تارت کشک بادمجان نیز باید ابتدا آرد شیرینی‌پزی را با کره، شیر و تخم‌مرغ ترکیب کنید تا خمیر تارت درست شود. پس از اینکه خمیر تارت به مدت پانزده دقیقه استراحت کرد، آن را درون قالب‌های کوچک تارت پهن کنید و درون فر با دمای ۱۸۰ درجه سانتی‌گراد بپزید. وقتی کشک بادمجان به یکی از روش‌های دل‌خواه شما آماده شد، آن را درون این تارت‌های کوچک بریزید. تارت کشک بادمجام می‌تواند یک پیش غذای فانتزی خاص و متفاوت باشد.

نکات تهیه کشک بادمجان

کشک بادمجان خوشمزه

ادویه های موردنیاز کشک بادمجان

برای طبخ این غذا می‌توان از ادویه‌هایی مانند فلفل سیاه، زردچوبه، پودر پیاز، پودر سیر و زعفران استفاده کنید. این ادویه‌ها به خوش‌عطر و طعم شدن غذای شما کمک می‌کنند.

کشک بادمجان رژیمی

کشک بادمجان غذای بسیار خوشمزه‌ای است که می‌توانید آن را به صورت رژیمی نیز آماده کنید. البته، کشک بادمجان در رژیم کتوژنیک معمولاً توصیه نمی‌شود چون کشک که نوعی لبنیات است، یکی از مواد اصلی این غذا محسوب می‌شود. بااین‌حال، اگر با داشتن این رژیم به مصرف کشک بادمجان علاقه دارید، می‌توانید به جای کشک لبنی از کشک گیاهی استفاده کنید.

علاوه‌براین، برای طبخ کشک بادمجان رژیمی باید این نکات را در نظر بگیرید:

کلام آخر

کشک بادمجان یکی از قدیمی‌ترین و جذاب‌ترین غذاهای گیاهی ایرانی است. این غذای خوشمزه در هر شهر دستورپخت خاص خود را دارد. بعضی از ایرانی‌ها به آن گوجه‌فرنگی یا گوشت اضافه می‌کنند و برخی دیگر معتقدند که این غذا بدون سبزیجات معطر محلی خوشمزه نمی‌شود. برای چشیدن طعم کشک بادمجان هم می‌توانید خودتان آشپزی کنید و هم می‌توانید آن را از مامان‌پز با دست‌پخت مامان کژال و مامان لیا سفارش بدهید.

سؤالات رایج

کالری کشک بادمجان چقدر است؟

هر ۱۰۰ گرم از این غذا ۱۰۰ تا ۱۵۰ کالری دارد.

جایگزین کشک در کشک بادمجان چیست؟

به جای کشک لبنی می‌توانید از کشک گیاهی استفاده کنید.

رفع شوری کشک بادمجان چگونه است؟

کمی خامه صبحانه را با آب ترکیب کنید و به این غذا بیفزایید.

نحوه تشخیص بادمجان تلخ چگونه است؟

بادمجان‌های درشت‌تر، کهنه‌تر، نرم‌تر و دارای پوست کدرتر معمولاً تلخ هستند.

فرق باباغنوش و کشک بادمجان چیست؟

باباغنوش علاوه بر کشک و بادمجان خمیر کنجد هم دارد.