اگر برای ناهار یا شام در فکر یک غذای گیاهی و بدون گوشت هستید، میتوانید خوراک دال عدس را امتحان کنید. خوراک دال عدس یک غذای فوقالعاده خوشمزه جنوبی است. این غذای محلی فیبر و آهن فراوان دارد و به شما برای یک روز کاری پرمشغله انرژی میدهد. در این مطلب، دستور پخت خوراک دال عدس به روشهای مختلف را میخوانید.
خوراک دال عدس با سیب زمینی

دال عدس یکی از انواع حبوبات است که ظاهری شبیه به عدس و رنگ قرمز دارد. جنوبیها از دال عدس خوراکی خوشمزه شبیه به عدسی درست میکنند که طعمی نسبتا تند دارد. علت آن هم ادویههایی است که به این خوراک گیاهی اضافه میکنند. برای اینکه یک خوراک دال عدس خوشمزه داشته باشید، نیازی نیست که آشپزی حرفهای باشید. همین که مواد اولیه این غذا را آماده کنید و مراحل پخت آن را انجام بدهید، نتیجه شما را شگفتزده خواهد کرد.
مواد لازم خوراک دال عدس جنوبی برای ۴ نفر
|
دال عدس |
۲ لیوان |
|
سیبزمینی بزرگ |
ا عدد |
|
سیر |
۳ تا ۴ حبه |
|
پیاز زرد بزرگ |
۲ عدد |
|
رب گوجهفرنگی |
۱ تا ۲ قاشق غذاخوری |
|
عصاره تمر هندی |
۲ تا ۳ قاشق غذاخوری |
|
نمک و ادویهها شامل پودر زنجبیل یا زنجبیل تازه رنده شده، پودر پاپریکا، زردچوبه، پودر تخم گشنیز، پودر کاری و فلفل سیاه |
به اندازه کافی |
مرحله اول از طرز تهیه دال عدس برای 4 نفر
برای اینکه یک خوراک دال عدس خوشمزه جنوبی داشته باشید، باید ابتدا دال عدس را آماده کنید. به این منظور، قبل از هر کاری دال عدس را به مدت ۴ تا ۵ ساعت در ظرف آبی بخیسانید. سپس، آن را آبکشی کنید و به همراه ۴ تا ۵ لیوان آب درون قابلمه بریزید.
مرحله دوم: اضافه کردن سیبزمینی
سیبزمینی را پوست بگیرید و نگینی خرد کنید. دال عدس باید به همراه سیبزمینی به مدت ۱ ساعت روی حرارت ملایم بپزد.
مرحله سوم از طرز تهیه دال عدس بوشهری
پیاز زرد که طعم تند و تیزتری دارد و برای کاراملی کردن مناسب است را تمیز بشویید. سپس، آن را به صورت خلالهای نازک یا نگینی خرد کنید. پیاز خرد شده را در تابهای به همراه روغن تفت دهید تا سبک و شیشهای شود.
مرحله چهارم: اضافه کردن سیر و ادویهها به پیاز
حبههای سیر را له کنید و به تابه حاوی پیاز بیفزایید. اجازه بدهید تا سیر کاملا تفت داده شود و عطر آن در فضای آشپزخانه بپیچد. در ادامه، نمک و ادویههایی که در مواد اولیه خوراک دال عدس از آنها نام بردیم را یکی یکی به تابه حاوی پیاز و سیر اضافه کنید. نمک و ادویهها باید کاملا با سیر و پیاز ترکیب شوند.
مرحله پنجم از پخت خورش دال عدس جنوبی
بعد از اینکه سیر و پیاز به خوبی با ادویهها ترکیب شدند، نوبت به رب گوجهفرنگی میرسد. رب گوجهفرنگی باید ۱ تا ۲ دقیقه با سیر و پیاز تفت داده شود تا طعم خامی آن از بین برود. در نهایت، عصاره تمر هندی را به تابه اضافه کنید و درب آن را ببندید. این سس باید به مدت چند دقیقه روی حرارت بماند تا غلیظ شود.
مرحله ششم: اضافه کردن سس به دال عدس
سسی که آماده کردهاید و کاملا غلیظ شده را به قابلمه دال عدس و سیبزمینی بیفزایید. اجازه بدهید تا دال عدس و سیبزمینی همراه با سس بپزد و آب قابلمه کاملا تمام شود.
مرحله نهایی از طرز تهیه خوراک دال عدس قرمز
در آخر، خوراک دال عدس آماده شده را کنار بگذارید تا کمی خنک شود. سپس، آن را با استفاده از گوشتکوب ساده یا برقی به صورت پوره دربیاورید. حالا خوراک یکدست شده را روی حرارت ملایم بگذارید تا جابیفتد. خوراک دال عدس جنوبی آماده است. میتوانید آن را با نان و سبزی خوردن تازه نوش جان کنید.
طرز تهیه دال عدس بدون تمر هندی
ممکن است موقع طبخ این خوراک، در خانه تمر هندی نداشته باشید. در این صورت، میتوانید گرد لیمو یا آبلیمو را جایگزین تمر هندی کنید. طرز تهیه خوراک دال عدس بدون تمر هندی به همان روش طبخ این خوراک با تمر هندی است. تنها کاری که باید بکنید این است که در مرحله پنجم از پخت این غذا، به جای عصاره تمر هندی مقداری آبلیمو یا گرد لیمو بیفزایید.
خوراک دال عدس با رب انار
برای اینکه خوراک دال عدس طعم ترشی بگیرد، میتوانید از رب انار نیز به عنوان جایگزین تمر هندی استفاده کنید. طرز تهیه دال عدس مجلسی با رب انار به همان ترتیبی است که در دستور پخت این خوراک با تمر هندی توضیح دادیم.
طرز تهیه دال عدس با بادمجان

خوراک دال عدس را میتوانید با بادمجان نیز بپزید. طرفداران انواع غذا با بادمجان طعم این خوراک را میپسندند. برای پختن خوراک دال عدس با بادمجان باید مراحل طبخ خوراک دال عدس ساده را طی کنید و در نهایت، پس از پخته شدن خوراک، به آن بادمجان سرخ شده بیفزایید.
خورش دال عدس با مرغ
خوراک دال عدس خوزستان اغلب با گوشت مرغ پخته میشود. دستور پخت خورش دال عدس خوزستانی با مرغ به همان ترتیبی است که در طرز تهیه دال عدس ساده با سیب زمینی توضیح دادیم. تنها تفاوت این دو دستور پخت در این است که گوشت مرغ که بهتر است فیله مرغ باشد، خرد شده و در مرحله سوم به پیاز اضافه میشود. پس از نیمپز شدن گوشت مرغ نیز سایر مراحل طبخ این خوراک به همان ترتیب طی میشوند.
خوراک دال عدس با شلغم
اگر به چشیدن طعم غذاهایی مانند آش شلغم علاقه دارید یا به دنبال معجزهای برای درمان سرماخوردگی هستید، به شما پیشنهاد میدهیم که به خوراک دال عدس شلغم اضافه کنید. برای این کار باید دال عدس را همراه با آب و در صورت تمایل مقداری جو پرک بپزید. سپس، شلغم خرد شده، سیب زمینی خرد شده و ورمیشل را به آن بیفزایید. پس از جا افتادن این خوراک میتوانید آن را نوش جان کنید تا از شر بیماریهای فصلی خلاص شوید.
خوراک دال عدس با کدو حلوایی
سوپ کدو حلوایی و عدس قرمز نیز یکی از خوراکهای زمستانی است که میتوانید امتحان کنید. برای طبخ این خوراک باید پیاز نگینی خرد شده را همراه با کدو حلوایی خرد شده تفت دهید و به آن عدس قرمز خیس خورده بیفزایید. پس از آن، چند لیوان آب اضافه کنید. وقتی محتویات قابلمه کاملاً مغزپخت شدند، آنها را درون مخلوطکن بریزید. پوره به دست آمده را دوباره به قابلمه اضافه کنید تا خوراک با حرارت ملایم کاملاً جا بیفتد.
خوراک دال عدس هندی

خوراک دال عدس هندی مثل سایر غذاهای سنتی این کشور طعم تند و تیزی دارد. مواد اولیه و دستور پخت این غذا با مواد لازم دال عدس جنوبی هیچ تفاوتی ندارند. آنچه این خوراک را با خوراک دال عدس جنوبی متفاوت میکند، ادویههایی است که به کار میروند. هندیها برای طبخ این غذا از زنجبیل تازه، زیره سبز و تخم گشنیز استفاده میکنند و در مصرف این ادویهها هم اصلاً کوتاهی نمیکنند!
خوراک دال عدس افغانی
خوراک دال عدس افغانی از نظر عطر و طعم به خوراک دال عدس هندی شباهت دارد. مردم افغانستان برای خوشمزهتر شدن این خوراک به آن ادویه تندوری نیز اضافه میکنند.
خوراک دال عدس به روش ترکیه ای
خوراک یا سوپ دال عدس ترکیهایها به همان روشی که در دستور پخت خوراک دال عدس جنوبی توضیح دادیم، آماده میشود. مردم ترکیه برای طبخ این خوراک به آن هویج و سبزیجات خشک مانند پونه کوهی و نعنا نیز اضافه میکنند.
خوراک دال عدس رژیمی
خوراک دال عدس میتواند یک غذای رژیمی برای ناهار یا شام هم باشد. طبخ این غذا با روش پخت دال عدس جنوبی تفاوتی ندارد. البته، برای افزایش ارزش غذایی این خوراک میتوانید به آن مواد اولیه دیگری مانند هویج و کلم برگ نیز اضافه کنید.
ادویه دال عدس
ادویههای مختلفی را میتوانید برای طبخ این خوراک به کار ببرید اما برای پختن یک خوراک دال عدس جنوبی اصیل باید از ادویههایی نظیر پودر زنجبیل یا زنجبیل تازه رنده شده، پودر پاپریکا، زردچوبه، پودر تخم گشنیز، پودر کاری و فلفل سیاه استفاده کنید.
نکات تکمیلی در مورد دال عدس

- برای اینکه خوراک دال عدس ته نگیرد، باید آن را هنگام پخت دائما هم بزنید.
- برای ترشتر شدن طعم دال عدس میتوانید به آن آبلیمو، آبغوره یا آب نارنج نیز اضافه کنید.
- لعاب خوراک دال عدس مهمترین ویژگی آن است. برای اینکه خوراکتان لعاب بیشتری داشته باشد، باید سیبزمینی را به جای خرد کردن رنده کنید.
- برای خوشمزهتر شدن خوراک دال عدس جنوبی میتوانید به آن هویج و خامه نیز اضافه کنید. هویج را باید به همراه سیبزمینی اضافه کنید. برای اضافه کردن خامه نیز باید تا آخرین مرحله از طبخ خوراک صبر کنید.
- اگر خوراک به اندازه کافی غلیظ نشده، میتوانید به آن ۱ تا ۲ قاشق غذاخوری آرد سفید اضافه کنید.
کلام آخر
خوراک دال عدس یک غذای سنتی مردم جنوب کشور است. این غذا که به غذاهای ترکیهای یا هندی شباهت بسیاری دارد، همراه با نان تازه و سبزی خوردن سرو میشود. طرز تهیه دال عدس ساده و خوشمزه برای هر کسی که از آشپزی سررشته ندارد نیز پیچیده نیست. کافیست مراحل طبخ این غذا را طبق یکی از روشهایی که در این مطلب توضیح دادیم، اجرا کنید تا نتیجه آن مهمانانتان را شگفتزده کند.
سؤالات رایج
کالری خوراک دال عدس چقدر است؟
۱۰۰ گرم از این خوراک حدود ۱۱۶ کالری دارد.
خواص خوراک دال عدس چیست؟
این خوراک به کاهش وزن، درمان مشکلات گوارشی، کنترل دیابت و درمان درد مفاصل و استخوانها کمک میکند.
دال عدس برای چه غذایی استفاده میشه؟
خوراک دال عدس، سوپ دال عدس و کوفته دال عدس.

