شاید بخواهید یک صبحانه پرانرژی یا یک شام سبک نوش جان کنید یا ممکن است به تهیه یک نذری یا غذای سبک برای مهمانی صبحانه فکر کنید. در هر صورت، عدسی میتواند غذا یا پیشغذای همه کاره شما باشد. عدسی یک غذای خوشمزه و مقوی است که معمولا برای مهمانیهای صبحانه یا شام و یا مناسبت های مذهبی پخته میشود. در این مقاله از مامانپز، با طرز تهیه عدسی خوشمزه و لعابدار، این خوراک اصیل و سنتی ایرانی آشنا میشوید.
طرز تهیه عدسی با سیب زمینی

عدسی مجلسی را میتوان مانند انواع آش در مهمانیها و مراسمهای مختلف سرو کرد. طرز تهیه عدسی نذری یا مجلسی بسیار ساده است. برای شروع مواد اولیه این غذای اصلی سبک یا پیش غذا را آماده کنید. توجه داشته باشید که مواد اولیهای که در ادامه میخوانید جهت طبخ خوراک عدسی برای ۲۰ نفر مناسب هستند. اگر تعداد مهمانان شما بیشتر از این است، فقط باید میزان مواد اولیه را با همین نسبتها افزایش دهید.
مواد لازم عدسی مجلسی
|
عدس |
۱ کیلوگرم |
|
پیاز بزرگ |
۲ عدد |
|
سیبزمینی متوسط |
۳ عدد |
|
رب گوجهفرنگی |
۱۲۵ گرم |
|
نمک، فلفل و زردچوبه |
به میزان کافی |
طرز تهیه عدسی نذری
طرز تهیه عدسی مجلسی چندان پیچیده نیست. برای شروع باید پیاز نگینی خرد شده را در قابلمهای مناسب همراه با کمی روغن یا کره تفت دهید. صبر کنید تا پیاز سبک و شیشهای شود. سپس، به آن نمک، فلفل و زردچوبه را اضافه کنید. بعد از آنکه پیازها طلایی رنگ شدند نیز سیبزمینی خرد شده را به آنها بیفزایید. سیبزمینی باید کمی با پیاز تفت داده شود تا بافت نرمی پیدا کند.
در ادامه، عدس که قبلا برای چند ساعت خیساندهاید را به این ترکیب اضافه کنید. سپس، رب گوجهفرنگی را با این مواد آنقدر تفت دهید تا رنگ آن باز شود. در آخر، روی مواد داخل قابلمه چند لیوان آب بریزید و اجازه بدهید عدسی با حرارت ملایم کاملا بپزد و جا بیفتد.
طرز تهیه عدسی بدون رب گوجهفرنگی

طرز تهیه عدسی ساده بدون رب گوجهفرنگی با روش پخت این غذا با رب تفاوت چندانی ندارد. فقط کافیست مراحل پخت این خوراک را به روشی که قبلا توضیح دادیم، طی کنید اما در آخرین مرحله رب گوجهفرنگی را به آن اضافه نکنید. عدسی بدون رب گوجهفرنگی برای کسانی که میخواهند غذای آنها ظاهری اصیلتر داشته باشد مناسب است.
طرز تهیه عدسی رژیمی

خوراک عدسی میتواند یک غذای تابستانی و رژیمی هم باشد. این غذای خوشمزه اغلب با قارچ درست میشود. به منظور درست کردن عدسی با قارچ رژیمی برای ۴ نفر به مواد اولیهای که در ادامه میخوانید نیاز دارید.
مواد لازم خوراک عدسی با قارچ برای ۴ نفر
|
عدس |
۳ پیمانه |
|
پوره یا رب گوجهفرنگی |
۱ قاشق غذاخوری |
|
قارچ خرد شده |
۲۵۰ گرم |
|
سیبزمینی متوسط خرد شده |
۱ عدد |
|
پیاز متوسط |
۲ عدد |
|
نمک، فلفل و زردچوبه |
به اندازه لازم |
طرز تهیه عدسی رژیمی با سیب زمینی
برای طبخ این نوع خوراک عدسی نیز باید ابتدا پیاز نگینی خرد شده را با کره یا روغن تفت دهید. سپس، به آن نمک و ادویهها را اضافه کنید. بعد از طلایی رنگ شدن پیاز هم سیبزمینی خرد شده و عدس که قبلا خیساندهاید را به آن اضافه کنید. حالا به آن چند لیوان آب بیفزایید و صبر کنید تا عدس بپزد.
در ادامه، قارچ خرد شده را که با روغن اندک تفت دادهاید، داخل قابلمه بریزید. رب یا پوره گوجهفرنگی که اندکی تفت دادهاید را هم پس از آن به قابلمه اضافه کنید. حالا اجازه بدهید تا عدسی با حرارت ملایم کاملا جا بیفتد.
عدسی بدون سیب زمینی

معمولا برای افزایش لعاب عدسی خانگی به آن مقداری سیبزمینی اضافه میکنند اما ممکن است شما به دلیل رژیم غذایی خاصی که دارید یا به هر دلیل دیگری تمایلی به اضافه کردن سیبزمینی به خوراک عدسی نداشته باشید. در این صورت، میتوانید از آرد برای افزایش لعاب عدسی استفاده کنید.
طرز تهیه عدسی بدون سیبزمینی درست به همان ترتیبی است که در روش پخت این خوراک با سیبزمینی توضیح دادیم. تنها تفاوتی که این دو دستور پخت با یکدیگر دارند، در حذف سیبزمینی و اضافه کردن آرد است. برای پختن عدسی بدون سیبزمینی باید آرد را به سیبزمینی طلایی رنگ شده اضافه کنید و کمی همراه با آن تفت دهید تا خامی آرد از بین برود. بقیه مراحل کار به همان ترتیبی است که در روش پخت عدسی با سیبزمینی خواندید.
طرز تهیه عدسی بدون پیاز
طرز تهیه عدسی اصیل معمولاً با پیاز داغ است. پیاز به این خوراک طعم دلنشینتری میبخشد. بااینحال، میتوانید پیاز را از مواد لازم برای عدسی حذف کنید. طرز تهیه عدسی ساده بدون پیاز با آنچه در دستور پخت عدسی نذری توضیح دادیم، تفاوتی ندارد.
طرز تهیه عدسی با گوشت
اگر به پخت یک غذای آسان برای ناهار فکر میکنید، میتوانید عدسی را با گوشت بپزید. برای طبخ این غذا به ازای هر پیمانه عدس به ۱۰۰ گرم گوشت تکهای نیاز دارید. گوشت را با پیاز نگینی خرد شده تفت دهید. سپس، سایر مراحل طبخ عدسی را به همان ترتیبی که در دستور پخت اولیه آن توضیح داده شد، اجرا کنید.
طرز تهیه عدسی با گوشت چرخ کرده
عدسی را میتوانید با گوشت چرخ کرده نیز بپزید. برای پختن این غذا باید گوشت چرخ کرده را جایگزین گوشت تکهای در دستور پخت خوراک عدسی کنید.
طرز تهیه عدسی با گوشت مرغ

ممکن است از مصرف گوشت قرمز منع شده باشید. در این صورت، عدسی را با گوشت سینه یا فیله مرغ بپزید. برای طبخ این غذا به ازای هر پیمانه عدس به یک پیمانه گوشت مرغ پخته و ریش ریش شده نیاز دارد. طرز تهیه عدسی خوشمزه و لعابدار با مرغ نیز به این ترتیب است که ابتدا گوشت مرغ پخته و ریش ریش شده را با پیاز نگینی خرد شده تفت میدهند. سپس، سایر مراحل دستور پخت عدسی را اجرا میکنند. در صورت تمایل، میتوانید به مواد اولیه این غذا نصف پیمانه برنج نیمدانه نیز بیفزایید.
طرز تهیه عدسی برای کم خونی
خوراک عدسی به خودی خود درمانی برای کمخونی است. بااینحال، میتوانید فواید آن را افزایش دهید. ابتدا این خوراک را به روشی که در طرز تهیه عدسی خانگی نذری توضیح دادیم، بپزید. در نهایت، موقع سرو این غذا، در کنار آن از سبزیجاتی مانند جعفری استفاده کنید. افزودن مقداری آبلیموی تازه به این خوراک نیز میتواند در افزایش جذب آهن آن توسط بدن مؤثر باشد.
علاوهبراین، اگر به طرز تهیه عدسی ساده خانگی مقویتری فکر میکنید، میتوانید به جای آب معمولی از آب گوشت یا مرغ هم استفاده کنید.
فوت و فن تهیه عدسی

- در طرز تهیه عدسی صبحانه خوشمزه، نسبت آب و عدس با دقت رعایت میشود. برای هر پیمانه عدس دو پیمانه آب نیاز است.
- عدسی بعد از پخته شدن حجمی دو برابر حجم مواد اولیه پیدا میکند. بنابراین، بهتر است برای طبخ این خوراک از قابلمهای بزرگتر استفاده کنید.
- پیاز را میتوانید در همان مراحل اولیه همراه با مواد دیگر تفت بدهید یا سرخ کنید و بعد از پخته شدن عدس درون قابلمه بریزید.
- برای خوشمزهتر شدن عدسی میتوانید از ادویههای معطری مانند پودر کاری، گلپر و زیره نیز استفاده کنید.
کلام پایانی
عدسی یک خوراک خوشمزه ایرانی است که با مواد اولیه نسبتا ارزان و سادهای درست میشود. این غذای خوشمزه را میتوانید برای صبحانه یا به عنوان خوراکی سبک و مقوی در وقت ناهار و شام نوش جان کنید. اگر از طرفداران غذاهایی مانند عدس پلو هستید، احتمالا طعم عدسی را هم دوست خواهید داشت.
سؤالات رایج
خواص عدسی چیست؟
این صبحانه خوشمزه سرشار از ویتامینهای گروه ب است و به کنترل دیابت، افزایش انرژی، تولید ماهیچههای سالم، بهبود گوارش و کنترل وزن کمک میکند.
کالری عدسی چقدر است؟
هر ۱۰۰ گرم از عدسی خانگی حدود ۱۱۶ کالری دارد.
یک کیلو عدس برای چند نفر عدسی میده؟
۲۰ نفر.
برای شوری عدسی چه باید کرد؟
به آن سیبزمینی بیشتری اضافه کنید.
برای عدسی چه ادویه ای استفاده کنیم؟
علاوه بر زردچوبه و فلفل سیاه میتوانید از ادویههای معطری مانند پودر کاری، گلپر و زیره نیز استفاده کنید.
برای گرفتن نفخ عدسی چه باید کرد؟
آن را برای مدت حداقل ۱۲ ساعت در آب بخیسانید.
طبع عدسی را چگونه گرم کنیم؟
به آن روغن کنجد، روغن حیوانی یا ادویههایی مانند گلپر، زعفران و پونه اضافه کنید.
عدسی چند ساعته میپزه؟
با حرارت ملایم حدود یک ساعت.

