شروع فصل پاییز شاید برای بچه مدرسه‌ای‌ها و والدین آنها فقط به معنای آغاز سال تحصیلی باشد اما برای کسانی که به دنبال دستور پخت غذاهای خوشمزه هر فصل هستند، معنای دیگری دارد. این افراد که در فصل‌های دیگر سال به دنبال غذاهای تابستانی، بهاره و زمستانی بوده‌اند، حالا خود را آماده می‌کنند تا با میوه‌ها و سبزیجات فصل جدید انواع غذای فصل پاییز بپزند و طعم آنها را امتحان کنند. اگر شما هم جزو این دسته از عاشقان دنیای آشپزی هستید، خواندن این مقاله می‌تواند نقطه شروع شما باشد. در ادامه، با ۲۳ نمونه غذا از بهترین غذاهای پاییزی و ۷ نمونه از میوه‌ها و سبزیجات پاییزی آشنا می‌شوید.

میوه‌ها و سبزیجات پاییزی

میوه‌ها و سبزیجات پاییزی

شاید زمانی که صحبت از فصل پاییز می‌شود، ابتدا به یاد برگ‌های زرد و نارنجی درختان بیفتیم اما این تمام ماجرای فصل خزان نیست. در پاییز میوه‌ها، سبزیجات و صیفی‌جات مختلفی به بار می‌نشینند که می‌توانند به ماده اولیه غذاهای خوشمزه پاییزی تبدیل شوند. در میان این محصولات پاییزی ۷ میوه و سبزی بیش از همه طرفدار دارند.

۱. چغندر

چغندر هم می‌تواند رنگ‌دهنده غذاهای پاییزی شما باشد و هم به ماده اولیه‌ای برای این غذاها تبدیل می‌شود. چغندر در انواع سوپ، آش، خوراک، مربا و ترشی به کار می‌رود و می‌توانید از آن به هر روشی که بخواهید در طبخ غذاها استفاده کنید.

در مامانپز ثبتنام کن

۲. هویج

این میوه نارنجی پاییزی در غذاهای ایرانی، دسرها و خوراکی‌های پاییزی به کار می‌رود. هویج با داشتن ویتامین‌هایی مانند ویتامین آ هم به سلامت رژیم غذایی شما کمک می‌کند و هم در خوشمزه‌تر شدن غذاهای شما نقش مهمی دارد.

۳. تره فرنگی

تره فرنگی

تره فرنگی که در واقع یکی از انواع پیاز محسوب می‌شود در فصل پاییز به بار می‌نشیند. این سبزی پاییزی را در انواع سوپ و خوراک‌های خوشمزه به کار ببرید تا متوجه معجزه این پیاز پاییزی شوید.

۴. اسفناج

اسفناج با برگ‌های سبز تیره یکی از سبزیجاتی است که در فصل پاییزی می‌توانید بهترین نوع آن را تهیه کنید. این سبزی مقوی و انرژی‌زا در انواع سالاد، خوراک، پیش‌غذا و غذا کاربرد دارد و ماده اولیه‌ای پرخاصیت محسوب می‌شود.

۵. کدو حلوایی

کدو حلوایی

کدو حلوایی یکی از صیفی‌جاتی است که در فصل پاییز بهتر از همیشه به بار می‌نشینند. این کدوی پرخاصیت را در انواع سوپ و آش به کار می‌برند و حتی می‌توانید با آن دسرهای خوشمزه‌ای را بپزید. کافیست کمی خلاقیت داشته باشید و از این صیفی پاییزی به بهترین شکل ممکن استفاده کنید.

۶. انار

یاقوت‌های این میوه پاییزی در سالادها، خورشت‌ها و غذاهای مختلف منظره‌ای شگفت‌انگیز ایجاد می‌کنند. اگر می‌خواهید بهترین غذاها یا خوراکی های مناسب فصل پاییز را آماده کنید، از دانه‌های انار، رب انار تازه و آب انار استفاده کنید. این میوه شب یلدا به غذاهای شما طعم ترش و ملسی می‌بخشد. بنابراین، در فصل خزان تا می‌توانید از این میوه و محصولات تازه آن استفاده کنید.

۷. شلغم

معمولاً با شروع پاییز، اپیدمی‌های ویروسی و سرماخوردگی شروع می‌شوند. شلغم پخته شده یکی از بهترین درمان‌ها برای این نوع بیماری‌ها است اما این میوه پاییزی را می‌توانید به اشکال دیگر نیز نوش جان کنید. شلغم را در انواع سالاد، سوپ و آش به کار ببرید تا متوجه شوید که این میوه همیشه هم به شکل پخته شده کاربرد ندارد.

صبحانه مناسب فصل پاییز

اگر به دنبال دستور پخت غذاهای مناسب پاییز هستید، گزینه‌های رنگارنگی پیش روی شما قرار دارند. از غذاهای پاییزی برای صبحانه گرفته تا غذاهای فصل پاییز برای ناهار و شام، همگی به تنوع تغذیه ای فصل پاییز شما کمک می‌کنند.

برای صرف یک صبحانه پاییزی و خوشمزه، گزینه‌های بسیاری دارید که از میوه‌ها و سبزیجات پاییزی درست می‌شوند. در ادامه، با نمونه‌هایی از این صبحانه‌ها آشنا می‌شوید.

۱. مرباهای پاییزی

مرباهای پاییزی

انواع میوه‌های پاییزی از هویج گرفته تا انار، انجیر، سیب و گلابی را می‌توان به خوشمزه‌ترین مرباهای دنیا تبدیل کرد. این مرباها را می‌توانید در صبح‌های پاییزی در کنار پنیر، کره یا خامه نوش جان کنید.

۲. پنکیک کدو حلوایی

آیا در فکر تهیه یک غذای سالم پاییزی برای صبحانه هستید؟ در این صورت، به شما پنکیک کدو حلوایی را پیشنهاد می‌دهیم. این پنکیک خوشمزه پاییزی به سادگی آب خوردن آماده می‌شود و مواد اولیه آن در فصل برگ‌ریزان پاییز بیش از هر زمان دیگری در دسترس هستند.

برای پخت پنکیک کدو حلوایی باید کدو حلوایی تازه را خرد کنید، بپزید و به پوره تبدیل کنید. سپس، آن را با تخم‌مرغ، شیر، شکر و روغن ترکیب کنید. وقتی این مواد کاملاً با یکدیگر ترکیب شدند، آرد الک شده، بکینگ پودر و دارچین را به آنها بیفزایید. در نهایت، پنکیک کدو حلوایی را درست مانند سایر انواع پنکیک درون تابه‌ای نچسب سرخ کنید.

۳. حلیم گندم

حلیم گندم

حلیم یکی از غذاهای گرم پاییزی است که در فصل‌های دیگر سال نیز به عنوان صبحانه یا غذای نذری خورده می‌شود. برای طبخ حلیم باید گندم پوست کنده را خیس کنید و خوب بپزید. گوشت را هم جداگانه بپزید و ریش ریش کنید. گندم را درون مخلوط‌کن بریزید تا به پوره تبدیل شود. سپس، گوشت ریش ریش شده را به آن اضافه کنید و درون قابلمه بریزید. حالا اجازه بدهید تا حلیم با حرارت ملایم کاملاً جا بیفتد.

غذاهای گرم برای پاییز

با آغاز فصل سرد پاییز باری دیگر بازار غذاهای پاییزی داغ می‌شود. در روزها و شب‌های سرد پاییز می‌توانید غذاهای گرم و متنوعی را نوش جان کنید که نمونه‌های آن را در ادامه می‌خوانید.

۴. آش رشته

آش رشته با حبوبات مغزپخت شده، سبزی آش و رشته آشی در هر زمانی حتی فصل پاییز جزو محبوب‌ترین آش‌های ایرانی محسوب می‌شود.

۵. آش انار

آش انار

این آش شیرازی با کوفته قلقلی، برنج نیم‌دانه، سبزی آش، آب انار، رب انار، لپه و پیاز داغ فراوان درست می‌شود.

۶. آش شلغم

این درمان خانگی سرماخوردگی با عدس، ماش، شلغم، برنج نیم‌دانه، سبزی آش، سیر، آبلیمو و نعنا داغ و پیاز داغ آماده می‌شود.

۷. هویج پلو

هویج پلو یک غذای مجلسی است که مواد اولیه آن در پاییز بهترین کیفیت ممکن را دارند. برای طبخ این غذای پاییزی باید گوشت مرغ را خوب آبپز و بعد از آن، ریش ریش کنید. سپس، پیاز را تفت دهید و گوشت ریش ریش شده مرغ را درون آن بریزید. پس از چند دقیقه، هویج رنده شده را همراه با نمک، زردچوبه و دارچین به تابه اضافه کنید. وقتی محتویات تابه کاملاً پخته شد، آن را لابه‌لای برنج آبکشی شده بریزید و دم کنید.

۸. دلمه کلم

دلمه کلم

برای پخت این غذای پاییزی ایرانی، باید پیاز را با گوشت چرخ‌کرده تفت دهید و به آن زعفران دم‌کرده و رب گوجه‌فرنگی بیفزایید.برنج نیم‌دانه خیسانده شده و لپه آبپز را هم همراه با سرکه و شکر به این مواد اضافه کنید. محتویات تابه را لابه‌لای برگ‌های کلم که کمی در آب داغ گرم شده بپیچید. دلمه‌های آماده شده را درون قابلمه بچینید و به آن ترکیب رب انار یا رب گوجه‌فرنگی رقیق شده با آب جوش اضافه کنید. سپس، صبر کنید تا دلمه کلم خوب بپزد.

انواع سوپ های پاییزی

سوپ‌هایی که با میوه‌ها و سبزیجات پاییزی طبخ می‌شوند، هم بهترین غذاها برای درمان بیماری‌های ویروسی مثل سرماخوردگی هستند و هم می‌توانند به عنوان ناهار یا شامی سبک سرو شوند. در ادامه، با نمونه‌هایی از این سوپ‌ها آشنا می‌شوید.

۹. سوپ کدو حلوایی

سوپ کدو حلوایی

سوپ کدو حلوایی غذایی گیاهی با دستور پختی ساده است. برای طبخ این سوپ باید بلغور گندم را بخیسانید و کدو حلوایی را همراه با آب بپزید. سپس، لبوی پخته شده را درون مخلوط‌کن بریزید تا به پوره تبدیل شود. پوره کدو را همراه با آب مرغ، بلغور گندم، سیب‌زمینی و هویج درون قابلمه بریزید تا کاملاً بپزند. بعد از آن، محتویات قابلمه را درون مخلوط‌کن بریزید. پوره به دست آمده را با نمک و فلفل درون قابلمه بریزید و خامه به آن بیفزایید. وقتی خامه با سوپ ترکیب شد، می‌توانید آن را سرو کنید.

۱۰. سوپ لبو

سوپ لبو یکی از غذاهای مخصوص پاییز به شمار می‌رود. برای طبخ این سوپ پاییزی، ابتدا هویج و کرفس را با کره تفت دهید و پیاز را به آن بیفزایید. وقتی پیاز بافت نرمی پیدا کرد، لبوی رنده شده را همراه با آبلیمو، آب مرغ، نمک و فلفل به آن اضافه کنید. وقتی محتویات قابلمه کاملاً پخته شد، اجازه بدهید تا کمی خنک شوند. سپس، آنها را درون مخلوط‌کن بریزید. پوره به دست آمده را درون قابلمه بریزید و به آن شیر و خامه اضافه کنید. بعد از چند دقیقه، سوپ لبو آماده است.

۱۱. سوپ تره فرنگی

سوپ تره فرنگی

انواع سوپ تره فرنگی را می‌توانید به عنوان غذا پاییزی بپزید و نوش جان کنید. این غذاهای گرم پاییزی روش طبخ بسیار ساده‌ای دارند. به عنوان مثال، تره فرنگی خرد شده را تفت دهید و به آن سیب‌زمینی خرد شده، آب مرغ، نمک و فلفل اضافه کنید و اجازه بدهید تا خوب بپزد. سپس، محتویات قابلمه را بعد از خنک شدن درون مخلوط‌کن بریزید تا به پوره تبدیل شوند. پوره به دست آمده را درون قابلمه بریزید و به آن خامه را اضافه کنید. بعد از چند دقیقه، سوپ تره فرنگی آماده است.

سالاد پاییزی

در لیست غذاهای پاییزی نام سالادهای رنگارنگ همیشه می‌درخشد. سالاد‌های پاییزی با میوه‌ها و سبزیجات پاییزی درست می‌شوند و می‌توانند میز مهمانی‌های شما در این فصل را باشکوه‌تر سازند. سالاد پاییزی در منوی مامان‌پز هم با دست‌پخت مامان فلور طرفداران خاص خود را دارد.

۱۲. سالاد کدو حلوایی

برای تهیه این سالاد پاییزی باید لبوی پخته و خرد شده را با کدو حلوایی پخته و خرد شده ترکیب کنید و به آن ذرت آبپز شده، کلم بروکسل خرد شده و مغز تخمه آفتابگردان بیفزایید. برای سس این سالاد هم کره بادام زمینی را با آبلیمو، عسل، نمک و فلفل ترکیب کنید.

۱۳. سالاد مرغ کبابی و سیب

سالاد مرغ کبابی و سیب

این سالاد برای کسانی که به فکر کاهش وزن هستند و یک غذای رژیمی برای ناهار یا شام می‌خواهند، بهترین گزینه است. برای درست کردن این سالاد باید سینه مرغ مزه‌دار و گریل شده را همراه با سیب خرد شده، پیاز بنفش خرد شده، برگ کاهوی خرد شده و پنیر فرانسوی تکه تکه شده درون ظرف سالاد بریزید و به آن ترکیبی از روغن زیتون، نمک، فلفل، ترخون ساطوری شده، آب سیب، سرکه و سس خردل بیفزایید.

۱۴. سالاد لبو

سالاد لبو

سالاد پاییزی لبو با لبوی پخته و خرد شده، پیاز بنفش خرد شده، سیر رنده شده و جعفری و شوید ساطوری شده درست می‌شود. برای تهیه سس آن نیز باید ماست را با سس مایونز، روغن زیتون، سرکه بالزامیک، آبلیمو، عسل، نمک و فلفل ترکیب کنید.

۱۵. سالاد انار

این سالاد مهمانی خوشمزه را می‌توانید سر سفره شام یلدا بگذارید. برای تهیه این سالاد، دانه‌های انار را با مرغ گریل و خرد شده، خیار، پیاز بنفش و گوجه‌فرنگی ترکیب کنید. برای درست کردن سس آن نیز روغن زیتون، زعفران دم‌کرده، آبلیمو، پودر سیر، نمک و فلفل را با یکدیگر مخلوط کنید.

۱۶. سالاد اسفناج

سالاد اسفناج

سالاد اسفناج انواع مختلفی دارد اما برای تهیه ساده‌ترین آنها باید دانه‌های انار را با اسفناج تازه خرد شده، پنیر فتای خرد شده و مغز گردو ترکیب کنید. روغن زیتون، سرکه بالزامیک، رب انار، نمک، فلفل و پودر سیر را با یکدیگر مخلوط کنید تا سس این سالاد آماده شود.

۱۷. سالاد گلابی

گلابی را هم می‌توانید به عنوان یک میوه پاییزی در غذاهای مختلف به کار ببرید. نمونه آنها سالاد گلابی است. برای درست کردن این سالاد مناسب فصل پاییز، کاهوی خرد شده، گلابی ورقه‌ای خرد شده، پیاز حلقه‌ای شده، آبلیمو، زغال اخته خشک شده، مغز فندق و گردوی خرد شده و پنیر چدار رنده شده را با هم ترکیب کنید. سرکه بالزامیک، نمک و فلفل را هم با هم مخلوط کنید تا سس این سالاد آماده شود.

خورش پاییزی

برخی خورشت‌های ایرانی به عنوان مهم‌ترین غذاهای پاییزی ایرانی اغلب در فصل‌های دیگر سال نیز پخته می‌شوند اما اگر می‌خواهید طعم خورشت‌هایی با مواد اولیه تازه را بچشید، باید این غذاها را در فصل پاییز امتحان کنید.

۱۸. خورش فسنجان

خورش فسنجان

خورش فسنجان را معمولاً به عنوان یک غذای مجلسی در تمام فصل‌های سال می‌شناسیم اما برای تهیه این غذا از رب انار تازه باید پاییز را انتخاب کنید. مغز گردوی آسیاب شده را با پیاز خرد شده تفت دهید و به آن آب اضافه کنید تا بپزد. سپس، رب انار تازه را به آن بیفزایید. بعد از چند ساعت کوفته قلقلی یا مرغ را به آن اضافه کنید و اجازه بدهید تا خورش فسنجان کاملاً بپزد و جا بیفتد.

۱۹. خورش اناربیج

اناربیج یک خورش محلی گیلانی است که اصلی‌ترین ماده اولیه آن یعنی انار در فصل پاییز بیشتر از هر زمان دیگری یافت می‌شود. برای طبخ این غذای مناسب فصل پاییز باید پیاز را با مغز گردوی آسیاب شده تفت دهید و به آن رب انار، نمک، فلفل، زردچوبه و آب اضافه کنید. بعد از یک ساعت سبزیجات معطر محلی که ساطوری و خوب سرخ شده را به آن بیفزایید. در نهایت، کوفته‌ قلقلی‌های سرخ شده را به قابلمه خورش اضافه کنید و اجازه بدهید تا این خورش با حرارت ملایم خوب جا بیفتد.

۲۰. خورش آلو اسفناج

خورش آلو اسفناج

خورش آلو اسفناج یکی دیگری از غذاهای مخصوص پاییزی است که طرفداران خاص خود را دارد. برای طبخ این غذای پاییزی باید سیر، پیاز و گوشت را تفت دهید و به آن آب اضافه کنید تا کاملاً بپزد. در مرحله بعدی اسفناج سرخ شده و کمی بعد از آن، آلوی خیس خورده را به قابلمه بیفزایید. حالا اجازه بدهید تا این خورشت پاییزی با حرارت ملایم کاملاً بپزد و روغن بیندازد.

شام پاییزی

شام ساده پاییزی باید سبک و مقوی باشد. معمولاً غذاهای سبکی که با میوه‌ها، سبزیجات و صیفی‌جات پاییزی درست می‌شوند، می‌توانند به عنوان بهترین غذا برای فصل پاییز در وعده شام سرو شوند. در ادامه، با نمونه‌هایی از این غذاها آشنا می‌شوید.

۲۱. بورانی اسفناج

بورانی اسفناج

با شروع فصل پاییز، اسفناج مرغوب و تازه بیش از هر زمان دیگری در دسترس شما است. پس دست بجنبانید و از این سبزی تیره رنگ برای تهیه یک پیش غذای خوشمزه استفاده کنید. بورانی اسفناج می‌تواند یک پیش غذای پاییزی خوشمزه برای شما باشد. کافیست اسفناج پخته شده، ماست، سیر، نمک و فلفل را درون مخلوط‌کن بریزید تا یک بورانی فوق‌العاده داشته باشید.

۲۲. ماهی گریل با سس تره فرنگی

ماهی گریل با سس تره فرنگی یکی از سالم‌ترین خوراک های پاییزی است. برای طبخ این خوراک باید ابتدا ماهی را مزه‌دار و گریل کنید. سپس، تره فرنگی خرد شده را با کره تفت دهید و به آن سرکه اضافه کنید تا نرم شود. پس از آن، خامه و پیازچه خرد شده را به آن اضافه کنید. در نهایت، این ترکیب را درون مخلوط‌کن بریزید تا سس ماهی آماده شود.

۲۳. اسپاگتی تره فرنگی

اسپاگتی تره فرنگی

دنیای پاستاها و اسپاگتی‌ها در فصل پاییز با ورود تره فرنگی متنوع‌تر می‌شود. این سبزی پاییزی را می‌توانید در پخت انواع پاستا و اسپاگتی به کار ببرید. برای طبخ پاستا با سس تره فرنگی، سیر را با هویج تفت دهید و به آن سینه مرغ خرد شده اضافه کنید. تره فرنگی خرد شده، رب گوجه‌فرنگی، نمک و فلفل را هم در ادامه به ظرف روی حرارت اضافه کنید. اجازه بدهید تا سس تره فرنگی روی حرارت ملایم غلیظ شود. سپس، آن را به اسپاگتی پخته و آبکشی شده اضافه کنید.

برنامه غذایی برای فصل پاییز

فصل‌های سرد سال فصولی هستند که بدن ما در آنها در ضعیف‌ترین حالت خود به سر می‌برد. شیوع بیشتر بیماری‌های ویروسی در این فصل‌ها سبب شده که سلامت بدن در این فصول اهمیت بیشتری بیابد. مصرف غذاهای فصل پاییز و زمستان می‌تواند در تقویت بدن نقش مهمی داشته باشد. به همین دلیل، کارشناسان تغذیه توصیه می‌کنند که غذاها و خوراکی های پاییزی را با دقت بیشتری انتخاب کنید.

مصرف سوپ‌های مقوی و سبک، اسفناج و سبزیجات تازه پاییزی، دمنوش‌های گیاهی تازه و نوشیدنی‌های دارای طبع گرم و گوشت ماهی‌های تازه یا غذاهایی که با گوشت ماهی آماده می‌شوند، بهترین روش برای حفظ سلامت خود در فصل پاییز است.

کلام آخر

پاییز فصل خوراکی های خوشمزه و رنگارنگ است. برای اینکه در روزهای پاییزی و شب یلدا بهترین غذاها را نوش جان کنید، باید طرز تهیه غذاهای پاییزی را بدانید. در این مقاله، ۲۳ دستور پخت بهترین غذاها از لیست غذاهای پاییزی را خواندید. این رسپی‌ها می‌توانند نقطه شروع شما برای طبخ غذاهای فصل پاییز باشند. پس همین حالا دست به کار شوید!

سؤالات رایج

در فصل پاییز بیشتر چه غذاها و خوراکی‌هایی مصرف می کنند؟

در این فصل غذاهای پاییزی مانند خورش آلو اسفناج، هویج پلو، بورانی اسفناج و سوپ تره فرنگی بیش از همیشه طرفدار پیدا می‌کنند.

چه غذاهایی برای فصل پاییز مناسب است؟

غذاهای مناسب فصل پاییز شامل غذاهای گرم، سوپ‌ها، آش‌ها و خورشت‌هایی می‌شود که با سبزیجات و میوه‌های پاییزی درست می‌شوند.