آشپزی شمالی در استانهای گیلان، مازندران و گلستان به معنای ترکیب کردن مواد اولیه تازه و سبزیجات و میوههای رنگارنگی است که در بهترین شرایط تولید شدهاند. به همین علت، غذاهای شمالی در سراسر ایران طرفداران بسیاری دارند. برای طبخ این غذاها نیازی نیست که همواره به شمال کشور سفر کنید. خودتان نیز میتوانید انواع غذای شمالی را در آشپزخانه خانه خود بپزید. در این مقاله، لیست غذاهای بینظیر شمالی را میخوانید.
غذای شمالی با بادمجان
۱. میرزا قاسمی

این غذای لذیذ هدیه سفر فرنگ والی رشت در زمان ناصرالدین شاه قاجار بود و در حال حاضر، یکی از محبوبترین غذاهای شمالی به شمار میرود. عطر بادمجان دودی ترکیب شده با سیر تازه هر کسی که عاشق انواع غذا با بادمجان باشد را به وجد میآورد.
برای پختن یک میرزا قاسمی اصیل و خوشمزه باید بادمجان را کباب کنید و پوست بگیرید. بادمجان باید به شکل پوره در بیاید و پوره گوجه فرنگی ترکیب شود. سیر رنده شده را نیز باید همراه با آن تفت دهید. پس از اضافه کردن نمک و ادویهها نیز نوبت به اضافه کردن تخم مرغ میرسد. وقتی تخم مرغ بسته شد، این غذای خوشمزه شمالی آماده است.
۲. کال کباب
کال کباب معمولاً در کنار سایر غذاهای گیلانی به عنوان چاشنی غذا به کار میرود اما عاشقان بادمجان میتوانند آن را درست کرده و در کنار غذاهای مختلف میل کنند.
برای درست کردن کال کباب باید بادمجان کبابی را با گوشتکوب برقی بکوبید و به آن مغز گردو اضافه کنید. پس از ترکیب شدن بادمجان و گردو نیز سبزی محلی یا معطر، آب انار، سیر رنده شده و رب انار اضافه کنید. در آخر نیز نوبت به نمک و گلپر میرسد تا کال کباب آماده شود.
۳. ناز خاتون
ناز خاتون هم یک چاشنی شمالی است که این روزها در سراسر ایران طرفداران بسیاری دارد. این ترشی شمالی با بادمجان هم به عنوان پیش غذا و هم به عنوان چاشنی در کنار غذا به کار میرود. برای درست کردن ناز خاتون باید بادمجان کبابی را ساطوری کنید، و همراه با آبغوره و آب انار درون قابلمه بریزید. وقتی آب آن غلیظ شد، سیر رنده شده، گلپر و نعنا را اضافه کنید. پس از اینکه ناز خاتون کاملاً غلیظ شد هم قابلمه را از روی اجاق گاز بردارید و به آن گوجه فرنگی خرد شده اضافه کنید.
۴. بادمجان ناردونی
طعم ملس این غذای شمالی یکی از به یاد ماندنیترین طعمهای غذایی است که در عمرتان خواهید چشید. برای طبخ بادمجان ناردونی باید بادمجان را پوست بگیرید. بعد از از بین بردن تلخی بادمجان، آن را به صورت کامل کمی سرخ کنید. سپس، بادمجان را به دو نیم تقسیم کنید و درون آن را با پیاز داغی که با دانههای انار، پونه کوهی خشک شده، آلو ترش و رب انار ترکیب شده پر کنید. بادمجانها را درون تابه گود یا قابلمه بچینید تا برای حدود ۱۵ دقیقه بپزند و بادمجان ناردونی آماده شود.
غذای شمالی با گردو
۵. فسنجان

خورشت فسنجان که امروزه به غذایی محبوب و رایج در سفرههای ایرانی تبدیل شده، در واقع، یک غذای شمالی اصیل است. برای درست کردن این خورشت خوشمزه باید مغز گردوی آسیاب شده را همراه با پیاز تفت دهید و به آن آب و رب انار اضافه کنید. وقتی آب خورشت کمی غلیظ شد هم مرغ مزهدار و سرخ شده یا کوفته قلقلیهای سرخ شده را به آن اضافه کنید. در نهایت، صبر کنید تا خورش خوب جا بیفتد.
۶. اناربیج
خورشت اناربیج یک غذای محلی گیلانی که بیشتر در فصل زمستان یا به عنوان غذای شب یلدا سرو میشود نیز با مغز گردو طبخ میشود. برای پختن انار بیج، باید پیاز را همراه با مغز گردو تفت بدهید و به آن آب و رب انار اضافه کنید. پس از حدود یک ساعت نیز نوبت به سبزیهای محلی (خالواش، چوچاق، جعفری، گشنیز و نعنا) سرخ شده میرسد که به قابلمه اضافه شوند. بعد از آن باید کوفته قلقلیهایی که قبلاً سرخ کردهاید را به قابلمه خورش بیفزایید و صبر کنید تا آب آن کاملاً غلیظ شود.
۷. آغوز کوکو
برای پخت این کوکوی محبوب شمالی باید مغز گردوی خرد شده، چوچاق و جعفری ساطوری شده، پیاز رنده شده، تخم مرغ، نمک و فلفل را خوب با هم مخلوط کنید. سپس، آن را مثل کوکو سبزی سرخ کنید. وقتی کوکوها سرخ شدند، آنها را درون تابهای حاوی سسی درست شده از رب گوجه فرنگی و رب انار بچینید و اجازه بدهید تا سس آن کاملاً غلیظ شود.
غذای شمالی با رب انار
۸. خورش انار مسما

خورشت انار مسما یکی از غذاهای محلی گیلان است که برای طبخ آن از رب انار استفاده میکنند. پیاز خلالی خرد شده را در روغن تفت میدهند و به آن رب گوجه فرنگی و رب انار میفزایند. وقتی سس غلیظ شد هم آن را به مرغی که کاملاً سرخ شده اضافه میکنند. پس از حدود ۴۵ دقیقه از پخت مرغ با سس مخصوص که گذشت، دانههای انار و زعفران دم کرده به قابلمه خورش اضافه میشوند. هنگامی که آب خورش خوب غلیظ شد، آن را همراه با کته شمالی سرو میکنند.
۹. شش انداز
شش انداز یکی از غذاهای قدیمی ایرانی است که در شهرهای مختلف دستورهای پخت نسبتاً متفاوتی دارد. یکی از این دستورهای پخت روش طبخ شش انداز گیلانی است. برای درست کردن این غذای شمالی خوشمزه، پیاز نگینی خرد شده همراه با مغز گردو تفت داده میشود. سپس، به آن رب انار و مقداری آب اضافه میکنند. وقتی آب خورشت غلیظ شد هم نوبت به اضافه کردن بادمجانهای مکعبی خرد و سرخ شده میرسد.
۱۰. اردک شکم پر
اردک شکم پر یکی از غذاهای محلی مازندران و گیلان است که دستور پخت و ظاهری شبیه به مرغ شکم پر دارد. برای طبخ این غذای محلی باید ابتدا اردک را همراه با سیر، پیاز و مقداری آب بپزید. بعد از حدود ۲ ساعت که گوشت اردک نیمپز شد، شکم آن را از مخلوط سبزیجات محلی (زولنگ، اناریجه، گشنیز، جعفری و اوجی)، پیاز، مغز گردوی خرد شده و رب انار پر میکنیم. سپس، آن را درون قابلمه یا تابهای حاوی پیاز و سیر رنده و تفت داده شده، رب انار و رب گوجه فرنگی میگذاریم و اجازه میدهیم تا همراه با این سس خوب بپزد.
غذای شمالی با لوبیا چشم بلبلی
۱۱. خوراک لوبیا چشم بلبلی

این غذا نوعی خوراک لوبیا محسوب میشود که میتوانید به عنوان پیش غذا یا غذایی سبک میل کنید. برای طبخ خوراک لوبیا چشم بلبلی باید پیاز نگینی خرد شده را همراه با رب گوجه فرنگی در روغن تفت دهید. سپس، به آن لوبیا چشم بلبلی خیس خورده و آب اضافه کنید. بعد از چند دقیقه هم سیب زمینی خرد شده را به قابلمه اضافه کنید و اجازه بدهید تا خوراک خوب لعاب بیندازد.
غذای شمالی با کدو سبز
۱۲. هاوریش کدو
این غذای اصیل مازندرانی در شهرهای شمالی کشور طرفداران بسیاری دارد. برای طبخ این غذا با کدو باید سیر و پیاز را با یکدیگر تفت دهید. وقتی پیاز سبک شد و عطر سیر در فضای آشپزخانه پیچید، کدو سبز حلقهای خرد شده را همراه با نمک و زردچوبه به آن اضافه کنید. بعد از تفت خوردن کدو، جعفری ساطوری شده و رب گوجه فرنگی را اضافه کنید. اجازه بدهید تا رنگ رب باز شود. سپس، به آن مقداری آب جوش بیفزایید. بعد از تبخیر شدن آب خوراک هم چند تخم مرغ در آن بشکنید. وقتی تخم مرغها بسته شدند، هاوریش کدو آماده است.
۱۳. کدوبره
کچلیک یا کدوبره مازندرانی را هم میتوانید به سادگی بپزید. برای پختن این غذا باید سیر و پیاز را در روغن تفت دهید و به آن سیب زمینی نگینی خرد شده بیفزایید. وقتی سیب زمینی نرم شد نیز نوبت به کدو سبز حلقهای خرد شده میرسد. اجازه بدهید تا کدو کمی تفت بخورد. سپس، به آن مقداری آب بیفزایید. در مرحله بعدی، گوجه فرنگی نگینی خرد شده را اضافه کنید. وقتی آب گوجه فرنگی و خوراک تبخیر شد، چند تخم مرغ به آن بیفزایید. با پخته شدن تخم مرغها کدوبره آماده است.
غذاهای شمالی با مرغ
۱۴. مرغ لَوَنگی

مرغ لونگی یکی از غذاهای لذیذ گیلانی است. طعم بینظیر و عطر سحرآمیز این غذا آن را به یکی از محبوبترین غذاهای شمالی تبدیل کرده است. برای طبخ این خورشت گیلانی باید مرغ را از شب قبل با رب ازگیل، نمک و فلفل سیاه مزهدار کنید. روز بعد مرغ را از مخلوط مرینیت بیرون بیاورید و این مخلوط را با مغز گردو، زرشک، سیر و پیاز ترکیب کنید. این مخلوط باید حالت خمیری پیدا کند. نیمی از این مخلوط را درون شکم مرغ میریزیم و مابقی را در ظرفی که مرغ را درون آن میگذاریم، میریزیم. ظرف را با فویل آلومینیومی بپوشانید و داخل فر با دمای ۱۸۰ درجه سانتیگراد بگذارید تا به مدت ۳۰ دقیقه بپزد.
۱۵. کوکوی مرغ
سیب زمینی و سینه مرغ آبپز و رنده شده را با یکدیگر ترکیب کنید و به آنها سیر و پیاز رنده شده بیفزایید. پیازچه خرد شده، نمک، فلفل سیاه و زردچوبه را هم به این ترکیب بیفزایید. یک یا دو تخم مرغ هم اضافه کنید تا مایهای شبیه به مایه کتلت گوشت درست شود. در نهایت، آن را مانند کتلت سرخ کنید.
۱۶. اکبر جوجه
شاید بتوان گفت که محبوبترین، مشهورترین و خوشمزه ترین غذای شمالی اکبر جوجه است. این غذای خوشمزه محلی با جوجه یا مرغ کوچکتر آماده میشود. شما باید این مرغ را به دو نیم تقسیم کنید و خوب بشویید. بعد از خشک کردن آن نیز آن را با پیاز، سیر، نمک، فلفل و زعفران دم کرده مزهدار کنید. بعد از چند ساعت مزهدار شدن مرغ، آن را در کره و روغن سرخ کنید تا به غذای شگفتانگیز تبدیل شود.
۱۷. خوراک مرغ با سس گردو
این خوراک یا خورشت شمالی را هم به عنوان خوراکی شب یلدا یا یک غذای خوشمزه برای مناسبتهای خاص میپزند. برای طبخ خوراک مرغ با سس گردو باید ابتدا سیر و پیاز را در روغن تفت دهید. سپس، به آن نمک، فلفل، زردچوبه و رب انار بیفزایید. بعد از چند لحظه، رب گوجه فرنگی را اضافه کنید. جعفری و گشنیز ساطوری شده و مغز گردوی خرد شده نیز در مرحله بعدی اضافه میشوند. بعد از آن باید چند لیوان آب به قابلمه بیفزایید. وقتی آب آن غلیظ شد، مرغ مزهدار و سرخ شده را به آن بیفزایید و صبر کنید تا خورش خوب جا بیفتد.
۱۸. مرغ ترش

مرغ ترش یکی از مشهورترین غذاهای گیلانی است که در مناسبتهای مختلف نظیر عید نوروز یا شب یلدا سرو میشود. برای طبخ این غذا باید پیاز نگینی خرد شده و سیر رنده شده را تفت دهید و به آن سبزیجات محلی تفت داده شده اضافه کنید. بعد از ترکیب شدن سبزیجات، سیر و پیاز، مغز گردوی آسیاب شده را بیفزایید. پس از کمی تفت دادن به آنها رب انار بیفزایید. وقتی رب انار با سایر ترکیبات مخلوط شد، تکههای مرغ مزهدار شده را به آن اضافه کنید. اجازه بدهید تا مرغ سرخ شود. سپس، به آن چند لیوان آب بیفزایید و صبر کنید تا سس مرغ ترش خوب غلیظ شود.
۱۹. مرغ پرتقالی
مرغ پرتقالی غذایی است که شمالیها با شروع فصل برداشت مرکبات میپزند. البته، برای پختن این غذا میتوانید از شربت یا آب پرتقال نیز استفاده کنید. برای طبخ این غذا باید پیاز نگینی خرد شده را در روغن تفت دهید و به آن مرغ مزهدار شده با نمک، فلفل و زعفران را بیفزایید. وقتی مرغ خوب سرخ شد، به آن آب پرتقال اضافه کنید و اجازه بدهید تا روی حرارت ملایم سس این غذا کاملاً غلیظ شود.
غذای شمالی با کدو حلوایی
۲۰. کدو فسنجان
فسنجان کدو حلوایی جزو آن دسته از غذاها است که در شمال ایران بیشتر سرو میشود. برای پختن این غذا باید همان دستور پخت خورش فسنجان با مرغ را اجرا کنید، با این تفاوت که هنگام اضافه کردن رب انار باید پوره کدو حلوایی نیز به خورشت اضافه کنید.
۲۱. خورشت کدو حلوایی

انواع خورشت شمالی که با کدو حلوایی درست میشوند، کم نیستند اما در میان آنها خورشت کدو حلوایی محبوبیت خاصی دارد. این غذای شمالی مقوی و خوشمزه به سادگی پخته و آماده میشود. برای پختن این غذا باید پیاز نگینی خرد شده را با گوشت خرد شده ترکیب کنید و به آن زردچوبه و فلفل بیفزایید. وقتی رنگ گوشت تغییر کرد، چند لیوان آب به آن بیفزایید. اجازه بدهید تا گوشت کاملاً مغزپخت شود. سپس، کدو حلوایی خرد و سرخ شده را به همراه رب گوجه فرنگی به آن بیفزایید. آلو بخارا، پودر هل و اندکی شکر هم در آخرین مرحله به قابلمه خورشت اضافه کنید و اجازه بدهید تا با حرارت ملایم کاملاً جا بیفتد.
۲۲. کاک کدو حلوایی
کاک کدو حلوایی یک دسر ایرانی محلی است که در مناسبتهای مختلف خورده میشود. این دسر شب یلدا، ماه رمضان یا عید نوروز را با پوره کدو حلوایی میپزند. برای پختن این دسر باید پوره کدو حلوایی را با تخم مرغ، شکر، آرد، گلاب، شیر، نمک، بکینگ پودر، پودر هل و پودر دارچین ترکیب کنید تا مایهای شبیه مایه انواع پنکیک درست شود. در نهایت، آن را مانند پنکیک در روغن سرخ کنید.
غذای شمالی با گوشت گوسفندی
۲۳. واویشکا

واویشکا یکی از غذاهای گیلانی است که میتوانید آن را به عنوان غذایی با گوشت چرخ کرده یا یک غذا با گوشت چرخ کرده مرغ بپزید. برای پختن واویشکا باید پیاز نگینی خرد شده را تفت دهید و به آن گوشت چرخ کرده، نمک، زردچوبه و فلفل بیفزایید. بعد از تغییر رنگ گوشت نیز گوجه فرنگی خرد شده را بیفزایید. اجازه بدهید تا گوشت با آب خود و آب گوجه فرنگی بپزد. سپس، آن را همراه با سیب زمینی خرد و سرخ شده سرو کنید.
۲۴. کباب تابهای با سس نارنج
کباب تابهای یکی از کبابهای محبوب ایرانی است. این کباب پرطرفدار ایرانی در شمال ایران سس مخصوصی دارد که طعم آن را بهشتی میکند. گوشت چرخ کرده را همراه با پیاز رنده شده، نمک، فلفل و زردچوبه ورز دهید و آن را مثل کباب تابهای درون تابه بپزید. سپس، روی آن مقداری سس نارنج بریزید و سرو کنید. برای درست کردن سس نارنج باید پیاز رنده شده را سرخ کنید و به آن پوره گوجه فرنگی بیفزایید. وقتی آب گوجه فرنگی کمی تبخیر شد، به آن نمک، فلفل و رب نارنج همراه با مقداری آب جوش بیفزایید. اجازه بدهید تا سس با حرارت ملایم کاملاً غلیظ و آماده سرو شود.
۲۵. کباب ترش
کباب ترش یکی دیگر از کبابهای خوشمزه گیلانی است. برای طبخ ترشه کباب باید گوشت گبابی را با مخلوطی از مغز گردو، پیاز، سیر، رب انار و سبزیجات معطر مزهدار کنید. بعد از چند ساعت مزهدار شدن گوشت هم آن را روی زغال کباب کنید.
۲۶. چکدرمه
وقتی صحبت از غذاهای محلی شمالی میشود، معمولاً لیست غذاهای شمالی مازندران و گیلان آورده میشود اما غذاهای استان گلستان نیز به همان خوشمزگی هستند. یکی از محبوبترین غذاهای گلستان که مردم ترکمن این استان میپزند، چکدرمه است. برای طبخ این غذای خوشمزه شبیه به استامبولی، گوشت گوسفند همراه با پیاز، گوجه فرنگی، رب گوجه فرنگی، روغن و برنج پخته و بعد از آن دم میشود. این غذای محلی خوشمزه از گذشته تا کنون یکی از غذاهای ترکمنها بوده که ایرانیان بسیاری را شیفته خود کرده است.
غذای شمالی با ماهی
۲۷. ماهی شکم پر

ماهی شکم پر در شمال کشور با ماهی قزل آلا پخته میشود. برای طبخ این غذای شمالی، سیر و پیاز همراه با رب انار و سبزیجات معطر تفت داده میشوند و درون ماهی مزهدار شده ریخته میشوند. این ماهی شکم پر را میتوانید درون تابه یا درون فر با دمای ۱۸۰ درجه سانتیگراد بپزید.
۲۸. غورابیج
کولی غورابیج یا غورابیج با ماهی کولی شمالی پخته میشود. برای طبخ این غذا، مغز گردوی خرد شده با رب انار و مقداری آب پخته میشود. سپس، به آن سبزیجات محلی ساطوری و سرخ شده نظیر چوچاق، کوتکوتو و نعنا اضافه میکنند. وقتی این سس کمی غلیظ شد، به آن ماهی کولی مزهدار و سرخ شده را اضافه میکنند. در آخر، با جا افتادن سس، غورابیج آماده میشود.
۲۹. مالابیج
مالابیج نوعی ماهی شکم پر شمالی است که با ماهی سفید پخته میشود. برای پختن این غذا باید ابتدا ماهی را مزهدار کنید. سپس، شکم آن را از مخلوط سبزیجات معطر شمالی، رب انار، مغز گردوی خرد شده، نمک، گلپر و فلفل سیاه پر کنید. حالا آن را مانند ماهی شکم پر ساده بپزید.
۳۰. قلیه ماهی شمالی
قلیه ماهی را اغلب به عنوان غذایی جنوبی میشناسیم اما مردم شمال ایران نیز قلیه ماهی مخصوص خود را دارند. برای پختن این قلیه ماهی باید پیاز را سرخ کنید و به آن سیر، نمک، زردچوبه و مغز گردوی خرد شده بیفزایید. در ادامه، به آن چند لیوان آب بیفزایید. وقتی سس قلیه ماهی کمی غلیظ شد، ماهی سرخ شده و آب نارنج را به آن بیفزایید. صبر کنید تا قلیه ماهی کاملاً جا بیفتد. سپس، آن را با پلوی زعفرانی سرو کنید.
غذای شمالی آبکی
۳۱. سوپ کدو حلوایی

سوپ کدو حلوایی یک غذای مقوی برای شبهای سرد زمستانی است. برای طبخ این غذا باید پوره کدو حلوایی را با آب مرغ ترکیب کنید و به آن بلغور گندم، پودر سیر، هویج و سیب زمینی بیفزایید. بعد از پخته شدن این ترکیبات آنها را درون مخلوطکن بریزید تا به پوره تبدیل شوند. پوره را درون قابلمه بریزید تا روی حرارت ملایم کاملاً جا بیفتد. میتوانید در آخرین دقایق پخت این سوپ به آن کمی خامه اضافه کنید.
۳۲. آش کدو حلوایی
برای طبخ آش کدو حلوایی دستورهای پخت مختلفی وجود دارد اما در گیلان این آش را با برنج و مغز گردو میپزند. برای پختن این غذا باید ابتدا کدو حلوایی خرد شده را با آب بپزید و آبکشی کنید. سپس، آن را درون مخلوطکن بریزید تا به پوره تبدیل شود. حالا برنج نیمدانه را با آب بپزید و اجازه بدهید کاملاً شکفته شود. سپس، به آن پوره کدو حلوایی، مغز گردوی آسیاب شده و پودر زنجبیل بیفزایید. وقتی آش کاملاً جا افتاد میتوانید آن را سرو کنید.
۳۳. خورش ترش واش
ترش واش یکی دیگر از خورشتهای مشهور شمالی است. برای پختن این غذای گیلانی باید سیر و پیاز را در روغن تفت دهید و به آن رب و پوره گوجه فرنگی را بیفزایید. وقتی آب گوجه فرنگی تبخیر شد، سبزی مخصوص ترش واش که ساطوری و سرخ کردهاید را به آن اضافه کنید. رب انار نیز در مرحله بعدی اضافه میشود. در آخر، ران و سینه مرغ سرخ شده را به آن بیفزایید. در دقایق پایانی پخت این غذا بادمجان و گوجه سرخ شده به قابلمه اضافه میشوند. این خورشت گیلانی را هم میتوانید با کته یا پلوی زعفرانی سرو کنید.
۳۴. باقلا قاتق
باقلا قاتق با مرغانه یکی دیگر از غذاهای گیلانی محبوب است. برای پختن این غذا از باقلای کشاورزی یا رشتی استفاده میکنند. سیر را تفت دهید و به آن باقلا اضافه کنید. پس از آن، کمی شوید خشک شده، زردچوبه، فلفل و نمک بیفزایید. چند دقیقه بعد هم کمی آب درون قابلمه بریزید. وقتی باقلا مغزپخت و آب خوراک غلیظ شد، یک یا دو تخم مرغ درون قابلمه بشکنید. وقتی تخم مرغ بسته شد، باقلا قاتق آماده سرو است.
غذای شمالی با عدس
۳۵. سوپ کدو حلوایی با عدس
این غذا نوعی سوپ کدو حلوایی یا نوعی عدسی است. برای پختن این خوراک خوشمزه باید پیاز را تفت دهید و به آن آرد، نمک، زردچوبه، پودر دارچین، پودر سیر و پودر زیره بیفزایید. عدس هم در ادامه همراه با چند لیوان آب اضافه میشود. حالا اجازه بدهید تا سوپ با حرارت ملایم کاملاً بپزد و جا بیفتد.
۳۶. مجی خورش
خورشت عدس یا مجی خورش غذایی شمالی است که با عدس پخته میشود. برای پختن این خورشت باید عدس را همراه با سیب زمینی، پیاز و آب بپزید. وقتی آب آنها کاملاً تبخیر شد، این ترکیبات را درون مخلوطکن بریزید تا به پوره تبدیل شوند. سپس، پیاز را همراه با زردچوبه تفت دهید و این پوره را به آن بیفزایید. رب انار، مغز گردوی آسیاب شده، نمک، فلفل و پودر دارچین را هم به آن بیفزایید. وقتی خوراک غلیظ شد، به آن یکی دو تخم مرغ بیفزایید. بعد از بسته شدن تخم مرغ، غذا آماده است.
غذای شمالی شب یلدا
۳۷. کوفته انار و گردو

علاوه بر غذاهایی که تا اینجا از آنها نام بردیم، کوفته انار و گردو نیز برای شب یلدا سرو میشود. طرزتهیه غذای شمالی کوفته انار بسیار ساده است. شما باید گوشت چرخ کرده را با مغز گردوی آسیاب شده و پیاز رنده شده ترکیب کنید و به آنها رب انار، نعنا و جعفری خرد شده همراه با آرد سوخاری، نمک، زردچوبه، فلفل و تخم مرغ بیفزایید. وقتی مایه کوفته کاملاً ورز داده شد، از آن کوفته قلقلیهایی درست کرده و سرخ میکنیم. این کوفته قلقلیها را درون سسی درست شده از مغز گردو، رب گوجه فرنگی و آب انار بچینید و اجازه بدهید سس آن کاملاً غلیظ شود.
۳۸. کدو پلو
کئی پلا یا کدو پلو یکی دیگر از محبوبترین غذاهای شمالی مازندرانی است. برای پختن این غذا باید کدو حلوایی و مرغ را به صورت جداگانه خرد و سرخ کنید. سپس، آنها را به پیاز نگینی خرد و تفت داده شه بیفزایید. وقتی سس کدو پلو غلیظ شد، آن با برنج آبکشی شده ترکیب و دم کنید.
۳۹. سیر قلیه
سیر قلیه گیلانی با گوشت مرغ درست میشود. برای طبخ این غذای گیلکی باید برگ سیر را تفت دهید و به آن نمک، زردچوبه، فلفل و مرغ بیفزایید. وقتی مرغ سرخ شد، به آن لپه تفت داده شده را اضافه کنید. در نهایت، پس از پخته شدن مرغ و لپه، تخم مرغ را به آن بیفزایید. وقتی تخم مرغ بسته شد، سیر قلیه آماده سرو است.
۴۰. خورشت سیرابیج
سیرابیج یا سیراویج غذایی شبیه به سیر قلیه است، با این تفاوت که مرغ ندارد. برای طبخ این غذا باید برگهای سیر را در روغن تفت دهید و به آن نمک، زردچوبه، فلفل و تخم مرغ بیفزایید. به همین سادگی یک غذای سبک و مقوی آماده میشود.
۴۱. آوکونوس
آوکونوس یا آب ازگیل یکی از خوراکیهای گیلانی برای شب یلدا است. برای درست کردن این خوراکی باید ازگیل را بشویید و همراه با آب و نمک درون ظرف شیشهای بریزید. بعد از یک هفته آوکونوس آماده سرو است.
غذای رژیمی شمالی
۴۲. یتیمچه کدو و بادمجان

انواع یتیمچه غذاهای سبک و رژیمی محسوب میشوند. برای پختن یتیمچه کدو و بادمجان شمالی باید پیاز نگینی خرد شده را تفت دهید و به آن پوره گوجه فرنگی بیفزایید. بعد از کمی تفت دادن گوجه فرنگی به آن کدو و بادمجان خرد شده همراه با چند لیوان آب بیفزایید. وقتی آب یتیمچه روی حرارت ملایم تبخیر شد، این خوراک رژیمی آماده سرو است.
۴۳. خورشت ملاقورمه
برای پختن این خورشت بدون گوشت گیلانی باید پیاز نگینی خرد شده را تفت دهید و به آن بادمجان خرد شده بیفزایید. اجازه بدهید تا بادمجان کمی تفت داده شود. سپس، به آن نعنا و جعفری ساطوری شده بیفزایید. گوجه فرنگی خرد شده، دانه انار، نمک و فلفل هم در آخر اضافه میشوند. در آخر، باید اجازه بدهید تا خوراک کاملاً غلیظ شود.
غذای شمالی با تره
۴۴. ترش تره گیلان
تره، خالواش، جعفری، گشنیز و نعنا را ساطوری و سرخ کنید. سپس، به آن چند لیوان آب بیفزایید. سیر سرخ شده را هم به این ترکیب اضافه کنید. در آخر، تخم مرغ را سرخ کنید و با آرد برنج و آبغوره ترکیب کنید. بعد از پخته شدن سبزی، این ترکیب را به آن بیفزایید و اجازه بدهید تا ترش تره کاملاً جا بیفتد.
کلام آخر
انواع غذاهای شمالی را میتوانید به عنوان غذای مهمانی یا غذای سازمانی سرو کنید. در این مقاله، ۴۴ غذای شمالی محبوب را معرفی کردیم. شما میتوانید آنها را در خانه بپزید. برخی از آنها مانند میرزا قاسمی نیز در مامانپز به عنوان غذای پرسنلی قابل سفارش هستند.

