با شروع فصل بهار، سبزیجات و گیاهانی در مناطق کوهستانی رشد میکنند که میتوانند بهترین مواد اولیه برای انواع غذای بهاری باشند. یکی از این گیاهان شنگ است که با آن یک غذای خوشمزه به نام شنگ پلو میپزند. در این مطلب از مامانپز، با روشهای پخت پلوی شنگ آشنا میشوید.
شنگ چیست؟

شنگ یا Tragopogon collinus نوعی سبزی کوهی شبیه به تره است که در مناطق کوهستانی ایران مانند اطراف اصفهان، شیراز و خراسان رشد میکند. شنگ یا شنگ آلاله ساقه و برگهای نازک و گل سفید رنگی دارد.
گیاه شنگ از دیرباز یکی از گیاهانی بوده که در طب سنتی مورد استفاده قرار میگیرند. از این گیاه در طب سنتی برای مقابله با عفونت، التهاب و مشکلات گوارشی و کمخونی استفاده میکنند. شنگ را میتوان به صورت دمنوش، ترشی، یکی از ترکیبات سالاد یا یکی از مواد اولیه شنگ پلو به کار برد.
طرز تهیه شنگ پلو
شنگ پلو مانند والک پلو یکی از غذاهای فصلی بهار است که با سبزیها و گیاهان کوهستانی آماده میشود. برای طبخ شنگ پلو، ابتدا مواد اولیه آن را به ترتیبی که در ادامه میخوانید، آماده کنید.
مواد لازم برای پخت شنگ پلو دو نفره
|
برنج |
۲ پیمانه |
|
گوشت خورشتی |
۱۵۰ گرم |
|
شنگ |
۲۵۰ گرم |
|
پیاز |
۱ عدد |
|
زعفران دمکرده |
به میزان دلخواه |
|
نمک، فلفل و زردچوبه |
به اندازه کافی |
طرز تهیه شنگ پلو با گوشت
گوشت را همراه با پیاز و زردچوبه تفت دهید و به آن چند لیوان آب اضافه کنید. وقتی گوشت مغزپخت شد، آن را برای سرو شنگ پلو کنار بگذارید.
برای طبخ شنگ پلو، باید ابتدا برنج خیسانده شده همراه با نمک را درون قابلمه آب در حال جوش بریزید. پس از پنج دقیقه، شنگ ساطوری شده را به برنج اضافه کنید. اجازه بدهید تا شنگ و برنج برای پنج دقیقه در آب در حال جوش بمانند. سپس، آنها را آبکشی کنید. در آخر، چند تکه نان لواش یا سیبزمینی درون قابلمه ریخته و برنج و شنگ آبکشی شده را همراه با زعفران دمکرده روی آن بریزید. شنگ پلو باید با حرارت ملایم خوب دم بکشد. وقتی این غذای پلویی دم کشید، آن را همراه با گوشت سرو کنید.
تهیه شنگ پلو به صورت کته

شنگ پلو را میتوانید به صورت کته نیز بپزید. طرز تهیه شنگ پلو کتهای بسیار ساده است. باید شنگ ساطوری خرد شده و برنج را همراه با چند لیوان آب، روغن و مقداری زعفران دمکرده درون قابلمه بریزید. وقتی آب برنج تبخیر شد، آن را به روش کته دم کنید.
طرز تهیه شنگ پلو با ته دیگ کاهو
طرز پخت شنگ پلو با تهدیگ کاهو با روش پخت این غذا با گوشت هیچ تفاوتی ندارد. در واقع، میتوانید این غذا را با هر نوع تهدیگی بپزید. برای تهیه شنگ پلو با تهدیگ کاهو باید به جای نان لواش یا سیبزمینی، چند برگ کاهو کف قابلمه بچینید و برنج و شنگ آبکشی شده را روی آن بریزید.
طرز تهیه شنگی پلو شاهرودی
شنگ پلوی شاهرودی مثل پلو شوشتری یکی از غذاهای محلی محبوب ایرانی است. برای طبخ این غذا برنج و شنگ را به روشی که توضیح دادیم آبکشی میکنند. گوشت را هم به روش توضیح داده شده میپزند. سپس، مقداری شنگ ساطوری شده کف قابلمه به عنوان تهدیگ میچینند و مواد آماده شده را به صورت لایه لایه روی آن میریزند. در نهایت، شنگ پلو با حرارت ملایم دم میکشد.
کلام آخر
طرز تهیه شنگ پلو غذای بهاری بسیار ساده است. این غذا علاوه بر خواص فراوانی که دارد، یک پلومخلوط خوشمزه و پرطرفدار به شمار میرود. بنابراین، اگر هوس یک غذای متفاوت و بهاری کردهاید، همین حالا دست به کار شوید و پلو شنگ را به روشی که توضیح دادیم، آماده کنید. این غذا همراه با ماست، ترشی یا سالاد طعم بینظیری خواهد داشت.
سؤالات متداول
خواص شگفت انگیز گیاه شنگ چیست؟
شنگ برای مقابله با کمخونی، مشکلات گوارشی و بیماریهای عفونی مفید است.
